Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@krtica11 a vies ake naklady na zivot su tam? ved tam chod ked je tam tak super ...
mircalla, nie kazdy na sk ma plat minimalny a nie kazdy v de 4nasobok slovenskeho... takze klud. ...
boze baby, ja tomu asi stale nerozumiem - ved ste vedeli ako sa otehotnie, vaecsina pise ze otehotniet chcela - to ste fakt nevedeli ako su podmienky nadstavene? v akom state zijete? nepiste ze nie... lebo si nieco zacnem mysliet o vasom intelekte...
fantazirujete tu o tom ako je inde dobre... ved tam chodte - hladajte si opatrovatelky, chodte do prace po 6-tich mesiacoch ( tolko je dovolenka v irsku, v belgicku myslim par tyzdnov, vo francii 3 mesiace , v usa nic... a mozme pokracovat o dalsich krajinach... davate tu priklady nemecko a rakusko - beriem, tieto su naozaj velmi socialne, ale aj ich pokladne vyzeraju inak ako ta nasa... kedze tam ludia viac zarabaju tak aj viac odvadzaju, vdaka tomu mozu mat stedrejsi socialny system, tak to hold je...s tym nic nenarobime...)
@dai
nepisala som tebe a ano podporujem ju v tom....
pretoze je to tak.
a ci je skupina arabov ci ciganov ci indov je mi to JEDNO proste je to tak........
pozri kolko dostavas ty a akolko oni, kolko si ty robila a kolko oni 🙂)))
p.s. ked si jedna z nich tak sa mas super ak nie tak zial... 🙂)
@dai a jedna z koho by som mala byt? prepac ale ja na tento system doplacam urcite viac ako zakladatelka, kedze som urcite odviedla omnoho viac ako zakladatelka..., napriek tomu si myslim ze nase zeny mozu byt radi ze mozu 3 roky sediet doma s dietatom a su chranene a dostavaju prispevky - mnohe nezasluzene...
pozri, ja poznam aj slusnych ciganov a indov a ine skupiny a dost prizivnickych bielych...
krtica11 ja osobne tam chodim nakupovat ( ale kvoli kvalite, nie cenam ) ale neidem tam zit - byty tam nevlastni skoro nikto lebo si ich nevedia dovolit... aj ked pripustam ze rakusko je dobra krajina na zitie - ale my sme sa tam nenarodili a slovensko nie je natom tak dobre ako at... co s tym chces robit?
ano, robila som v rakusku, zila som tam a viem to posudit. a ano, do rakuska chodim nakupovat a nie preto, ze tam mineralka stoji 16 centov, lebo tu si kupim aj v lidli, ale preto, ze su tam kvalitnejsie potraviny, lepsie hovadzie maso a hlavne maju tam moju milovanu lattellu 🙂 a mam to tu za rohom. osobne by som kvoli 16 centovej mineralke necestovala 50 km, pretoze aj palivo neico stoji 🙂
@monika15 pytala si sa a aj si si sama odpovedala. nema k tvojim prispevkom co dodat 😀
@mircalla každý mal možnosť si na vyššiu materskú priplácať - a 600eur materská je viac než dosť, si myslím. Ty nie? Rodičovský je druhá vec - avšak čo čakáš? Aby bol taký vysoký, aby ti dostatočne po 3 roky pokryl všetky náklady na dieťa? A čo príjem manžela? A prečo by to malo tak byť - aby ti niekto iný za dieťa platil? Okrem toho - každá mamička si v dnešnej dobe môže dačo privyrobiť - napr. predajom cez rôzne art stránky na nete - stačí dačo robiť... predávať háčkované čiapočky, šiť nejaké veci, pliesť...robiť náušky, hocičo - čo vie. Stačí , ak tomu bude venovať troška času.
Možnosti dnes sú obrovské. Len treba pre to aj niečo spraviť a nie pasívne čakať že sa niekto o mňa postará (napr. štát)
@dai Já mám zkušenost, z Prahy do vesnice na středním Slovensku... Přiznávám, příště když se mi naskytne možnost jít někam do ciziny, už to budu brát na západ, na východě je to opravdu horší 😅 😀 Ale jsem tu a žiji a nestěžuji si, těžko mi stát dá víc než má a navíc za něco co je samozřejmost, nebo někteří doma neuklízí a nevaří když nemají děti? Ono je jedno kde člověk je, kdo chce všude si najde něco na co se dá nadávat... Jak že je to přísloví o psech a holích...? 😎
@dai my sme si uz tie skusenosti povymienali v mnohých iných diskusiách a nikdy to nedopadlo dobre, takze neziadaj po mne dalsie moje skusenosti, lebo ma aj tak naopak niektoré začnete presviedčať, že to čo som zažila som vlastne nezažila, že to čo zažívajú moji známi, či rodina, vlastne ani nezažívajú, lebo pár jednotlivcov tu to vlastne pozná najlepšie, bez toho aby poznali mna ci mojich blízkych... ale na toto som tu ja uz odolná 😀
ja sa tiez na svoj zivot nestazujem, ale viem sa vzit do ludi, ktorý sa proste tak dobre nemajú a mozno sa tu len chcú vyrozprávať, nič viac... naopak vzdy sa tu najde niekto kto ich ešte viac udupe...
@dai No to bych na tom pak byla dost mizerně, pracovala jsem krátce, pravda vytrvale a chvílemi ve třech pracích najednou, ale málo let, první skřítě se mi narodilo když mi bylo bez pár měsíců 21 a celé těhotenství jsem byla na PN no a pač brigády se mi nezapočítávali a první hlavní pracovní poměr jsem měla od šestnácti, tak to bych byla pěkně v kýblu... Ještě že ty produktivnější (vy) jsou solidární 😀
@dai no ale uznaj, preco sa u nas neda zohnat moja milovana mangova lattella? alebo take hovadzie masko, co podusis za chvilu a rozpliva sa na jazyku. alebo ten ich genialny chlebik, co vydrzi a neni gumovy. alebo lepsie pracie prasky 🙂 za toto si ochotne priplatim, lebo je to kvalitnejsie. a jogurty su smotanovejsie a salamy salamove a nie mukove. 🙂 🙂
@minewka len taký detail, priplácala som si roky DNP, lebo som sa chcela v tomto smere pripravit na materstvo, po x rokoch sme dieta proste prestali planovat, tak som to ukončila... no a zrazu som ostala tehotná a moje DNP uz nemozem vyuzit, lebo uz uplynuli 2 roky od vtedy, takze moje peniaze skončili kde? no mohol by mi ich stát vrátit, ci nie? ale nie, ved ich uz dávno rozdal inde...
@mataharyy 😀 nic ine nam nezostava... ale k veci - vies, ja som za solidaritu / s chorymi, dochodcami, s realne slobodnymi matkami ( zial mozme si vybrat super chlapa ale dozivotna garancia tam neexistuje...) - ja nie som za vyplakavanie - a tato zakladatelka to dotiahla ad absurdum, ked sa stazuje ze nedostava plat zato ze sa stara o svoju domacnost...
kali23 - vidis, a ja si ta vobec nepamaetam - ja netvrdim ze si nieco nezazila - ja ti len tvrdim ze v zahranici to nie je take super ako ty tvrdis a u nas take strasne ako ty tvrdis... myslim ze je vela moznosti si zlepsit zivot...
ak sa chce niekto vyrozpravat nech tak robi v sukromnej teme - ked zalozi takuto temu musi ratat s tym ze ju tu nebudu len poklepavat po pleci a vsetci pisat ake super veci vytvorila ...
ked sa niekto dobre nema, tak podla mna nema sediet na materskej 3 roky, pripadne si robit 2 deti po sebe ked vie kolko penazi dostane - prepac, ale kazdy hadam mame rozum - ak chces tvrdit ze sa vies vzit do situacie ludi ktori ho nemaju a nevedia si spocita 2 a 2 , tak to sa ja teda neviem....
to tu nema zmysel povedala som si len svoj nazor a nech si mysli kto chce čo chce 😠
@dai ked píseš o tých bytoch napíšem len tak s cesty strašne rada pozerávam náš novy dom a ked som tam videla aké sumy platia sa domy a zariadenie skoro som odpadla zaujal nás jeden s 3 spálnami len z dreva čo by u nás bol považovany skôr za záhradnú chatku žiadny beton priatel je elektromechanik ked videl ako tam robia elektriku na sk by vživote nebol dom skolaudovaný a za to chceli v prepočte na sk 9milionov sk viem že v iných štatoch aj bohatších bežne žijú ludia v podnájmoch pretože si naozaj vlastné nemôžu dovolit pretože nie každému dajú hypotéku a nájomné byt sa nestavajú ale aj koli tomu že cestujú za prácou .....to bola jedna s výhod komunizmu že tí čo vlastnia byty (staršia generacia )ich dostali od štátu,družstva ako mali deti(jasné že aj oni museli za ne zaplatit ale dostali od štátu bezúročnú požičku) takže sa nemuseli bát neskor mali možnost si ich odkúpit ....tiež si myslim že keby si ich mali teraz kupovat za trhové ceny tak by proste vätčina bola v podnájme.