Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@zabka8423 Škoda že to mám z ruky a jsem "bezautomobilec" taky bych si jezdila pro masové, masové výrobky 😵
Tož já bych šla do Rakouska, zcela vážně o tom přemýšlím, že by jsem ten návrat do Prahy vzala přes Vídeň, ale bojím se 😅 tak zatím hledám informace, zatím pro hrají smetanové jogurty, šunka a prací prášek 😀
@kali23 to by som sa ja mohla pytat preco platim odvody z mojho platu - detto dane... ale ked mam dostat prispevok tak mi ho ohranicia nejakym stropom ( pri daniach a odvodoch to predsa nerobia... ) , nehovoriac o tom ze rodicovsky dostanem aky dostanem - cize taky isty ako ty, co ako pises si posledne 2 roky neplatila ani 50 euro mesacne...
@minewka o akých podmienkach točíš? máš ty vobec predstavu koľko báb si platilo DNP a nikdy neotehotneli, lebo proste nemohli? a ich peniaze šli aj na tvoje RP...
ja nepotrebujem aby mi toto štát vrátil... rada mu budem platiť po celý zvyšok môjho života, ked ich nemozem vyuzit ja, nech ich využijú aspon naši počerní spoluobčania...
ze vas to este, baby, bavi... 😀
kazdy ma aj tak svoju pravdu a nic nie je cierne, ani biele a nesud cloveka, pokial si nechodil v jeho topankach apod. stale plati......
No ja neviem, ale predsa socialna poistovna nie je banka, kde si clovek zalozi ucet, setri si, a ked potrebuje, tak vybera. Je to poistovna, cize platim / odvadzam pre istotu, a ked nevyuzivam, tak nic, zaplatila som si svoju istotu. Lenze ked potrebujem vyuzivat, tak potom vyuzivam, a moze sa stat, ze vyuzijem viac, nez kolko som zaplatila - rovnako ako niektori zase zaplatia viac, nez kolko vyuziju. Toto je isty druh solidarity...
nkaps
ved to moja. Je z toho az do placu. Nadriet sa v praci za par eur. Ale je to realita. My mamicky si nenavyberame. :(
@dai moja čítaj poriadne! ja som nikde nepísala, že som neplatila nič... len ze som si zrusila " to podla mna pripoistenie" DNP... a uz sa prosím ťa nepovyšuj nad nás ostatné... áno my vieme, uz sme mali tu cest prečítať si o tvojich prijmoch a nadštandardných životných nárokoch a blablabla
@kali23 ja zijem roky v zahranici.takze viem,ze tam su prisne stanovene soc.stupne a zivotna uroven zodpoveda tomu ktoremu stupnu.a v urcitej miere je tomu tak aj na sk.su rodiny co sa maju na sk dobre.a tak isto aj v de.ale je to aj v opacnom garde .vela sloveniek sa aj z de vratilo naspät na sk.ked pochopili,ze to nie je tak,ako si predstavovali.niektore aj vydate za nemcov.ocakavania mali väcsie,ako bola skutocnost.
ale su aj slovenky,co sa tam maju dobre.ale nie preto,ze zili s rodicovskej alebo soc.davok.ale preto,ze bud ich manzelia im vytvorili dobre zazemie,alebo same maju vzhladom na ich profesiu dobre spolcenske a soc.podmienky na zivot tam.alebo kombinaciu oboch.
zalezi na kazdom,ake zivot si pripravi.
@kali23 To máš možnost volby - platit vyšší odvody (DNP) a doufat že se ti podaří otěhotnět, nebo to neplatit a mít to co máš... Ono někdy čím je to tak že čím více se snaží člověk s něčím vypéct, tím více to vypeče s ním... 😉 Ale je to stále tvá volba, proto se to jmenuje/jmenovalo dobrovolné nemocenské pojištění 😉
@kali23 ako som pisala, ja si na teba nepamaetam... ale neutocim na teba osobne... pisem tu svoj nazor na vec ako aj ty - skus zostat vecna - ja pisem o sebe, ty pis o sebe... nevyvysujem sa nad nikoho len pisem fakty - moje naroky na zivot su take na ake mam - nie vyssie... preto sa aj nestazujem
ja nechápem tvoje myslienkové pochody.. to si snad nemyslí ani idiot... 🙄
Myslím, že vo všetkom by mala byť určitá rovnováha. Vy ďakujete tomuto skvelému štátu, že vám niečo dá a porovnávate to so západom. Každý pracujúci odvádza tomuto skorumpovanému štátu dane, rôzne odvody. Kedysi to bolo myslené ako určitá poistka v prípade, že nebudem schopný pracovať, štát mi to vráti vo forme nejakého soc. príspevku. To bolo kedysi, dávno predtým ako sme sa snažili podobať tomu ospevovanému západu. Je tu hŕstka ľudí, ktorí si mastia bruchá, vyciciavajú štátnu kasu, podpisujú nevýhodné zmluvy pre štát a pritom zato nenesú žiadnu zodpovednosť. Týchto ľudí sa treba pýtať prečo ostáva tak málo pre žobrač kam spadá aj matka vychovávajúca ďalšiu pracovnú silu pre tento štát. Je to hanba aby matka, ktorá sa sama chce postarať o dieťa dostala mennšiu dávku ako cudzí človek, ktorý sa jej oň vraj postará. Jasné matematika je jednoduchá. Matku treba vyhnať do práce aby odvádzala odvody a platila dane a štát zaplatí opatrovateľku, ktorá nebude vedená na úrade práce a štát jej tým pádom nemusí dávať žiadne dávky. Zabili dve muchy jednou ranou.
Pamätám sa na časy a nie je to tak dávno (asi 10 rokov) kedy mal človek, teda aj žena na materskej nárok na nemocenské vo výške 90% z platu. Kde sme dnes a kam to vlastne smerujeme. Jaj, zabudla som... do blahobytu západnej európy... HURÁÁÁ!!!
@dai jasne ved aj mi tak staviame mam ale štastie že mam priatela ktory je na manualnu prácu a fakt vie čo sa týka staveb.prác všetko plastové okná velké sme na burze 3ks uplne nove kupili za 150€ v obchode?minimalne 450€každý mesiac kupime niečo ak sa dá dvere tiež sa dajú zohnat lacnejsie strecha aj ostatné staveb.materiali mi budeme mat taky americký domček ale s kvalit. elektrikou 😀 😀 hned ako bude elektrika,kurenie sa stahujeme 😀 😀 ostatné dokončíme postupne len zaleží či je na to človek stavaný či sa stavbe rozumie a vie si urobit sám alebo potrebuje zaplatit tisíce iným.
tvoje posledné slová svedčia o tvojom intelekte... bohužial... 😒
@kali23 ako prepac ale ty vies co pises? na strane 16 pises ako super sa maju vsetci v zahranici a nikto sa nevracia:
kali23 @dai ono je to opacne, fantaziruju tu tie zo zahraničia, ako je tam zle a u nás naopak dobre... a na naše otázky preco sa nevrátia, ked je im tam tak zle, tiez nereagujú... a záhadne sa ani nevracajú...
a teraz napises alice107 ze s nou plne suhlasis??? ved ona pise ze kazdy sa ma tak ako si zariadi...ci tu alebo v zahranici
inak uz nasa debata asi straca zmysel - osobne utoky nepreferujem v komunikacii 😉
necitala som prispevky, ale horovim, ze ja som spokojna s vyskou RP. ak by som zila v inom state, nedostavala by som bud nic, alebo ak by som chcela nieco dostavat, musela by som dat deti do predskolskych zariadeni a sup sa makat!
@nibiru My taky předěláváme jak se dá, když zůstanou peníze vrazí se do baráku (momentálně nějak nezůstávají, ale co už) a manžel dělá všechno sám, no s elektrikou si necháme pomoct, neradi by jsme vyhořeli 😀 ale právě na etapy podřezáváme zdi - srandy kopec, ze čtyř pokojů máme momentálně dva a dva bez podlahy a omítky, dokonalá stavba... Ale jednou to bude super, doděláme to tu, vyplatíme hypotéku, budeme pracovat a budeme se mít dobře a když to nestihneme my, tak si toho budou užívat naše děti, toho co vybudujeme 😀 😀
@minewka Tak po poriadku. Cakat, ze 3 roky mi bude vsetky vydavky platit stat - to si povedala ty. Ja pasivne necakam, ze sa o mna stat postara ako pises, staram sa sama o seba, moj priatel na dieta moc nedava. Pisala som to v predoslom prispevku, ze od statu necakam nic. Nemam ale pocit, ze rovnaky rodicovsky pre vsetkych je spravodlivy napriklad.
Na druhej strane ten isty stat si veselo prehajdaka miliardy na predrazenych statnych zakazkach, zbytocnej administrative, podvodnej privatizacii. Ale dobre.
Ja som mala slusny plat, tak som si skratka nasetrila. Ale ma take moznosti kazdy? Slovensko ma vela chudobnych regionov, ludia ledva ziju z vyplaty do vyplaty, myslis, ze si vela mozu odlozit bokom na planovane rodicovstvo?
Paci sa mi, ze je nam umoznene ostat s dietatom doma az 3 roky, to je plus.
@mataharyy no moj drahy zatial demontuje zaklady domu(kovova konštrukcia)a čaka nas presun 😀 😀 samotne zmontovanie nebude také tragicke ale kedže popri tom chodi do prace ma dalšie zakazky mimo pracovnej doby čas ostane len cez vykendy vieš mi ked ideme na zahradu kde bude stat domček .....a vidime ciganou čo vylomili opustenu zahradu a čo zbuchali dom zo starých dosiek napojili si elektriku o stlp si povieme že neni toho boha aby sme ten dom nepostavili 😀 😀 😀 len mi nemame stlp takze si budeme musiet zaplatit dovedenie elektiky a elekt. hodin par tisic na tom neuštrime kedže stlpy su od nás trošku dalej 🙄 nevadi bobre bude hlavne aby bolo zdravie!

@dai tvoje prisevky su tiez smutne
proste posledny krat neotravuja ma, .. nezacinaj si.
dovi dopo...