icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

monika15
Odpoveď bola odstránená
yanni
17. mar 2012

@sorciera24 presne tak, ja som v urade jedina!!!!! cudzinka. Kolegovci su vsetci nemci. Nemame ani len nemeckeho cudzinca t.j. cudzinca, ktory sa narodil v DE, popr. uz rodina zije generacie v DE, ale aj tak je to cudzinec. Ja mam nemecke obcianstvo, ale aj tak som cudzinka. Ale este som sa na moju osobu nestretla s tym, ze by mi niekto nadaval do cudzincov . Vazia si mna ako cloveka a aj moju pracu tak isto, ako by ju robil Pravy!! Nemec. Tu si musim podotknut, vazia kazdeho, kto robi, neberie davky od statu a nezobre. Ano su tu skupiny ludi tzv. neonacisti, ktori neznasaju cudzincov a robia im peklo na zemi, hlavne sa zgrupuju vo vychodnom Nemecku. Ale nastastia, ja sa v takch kruhoch nepohybujem. A tiez, keby vsetci cudzinci a ludia s inymi korenmi ako nemckymi z Nemecka odisli, nemecko by zaniklo. Z tych malo nemcov co robia by asi polovica odisla do Amerika, Skandinavie atd. druha polovica by robila len na darmozracov, co maju po 5 deti a daju sa vydrziavat statom (podobne ako nasi cigosi, len su to bieli), zvysok, su uz len deti, dochodcovia, popripade chori, co uz nemozu robit. A ti co by robili, by zial tychto vsetkych ich odvodmi neuzivili, lebo by boli v mensine.
Ako priklad poviem, nedostatok inzinierov, lekarov. Druha strana sezonne prace, zber sparle, uhoriek atd. to robia väcsinou Poliaci, Rumuni atd. sezonne, lebo je to zle platene, narobis sa jak svina, ale oni sa tesia, lebo za tych par mesiacov nasporia tolko, ze mozu z toho v Polsku zit cely rok. Nezamestnay nemec to robit nebude, urad prace uz ich na taketo zbery ani neposiela, lebo tam vedia, ze po dvoch dnoch by ho tam na urade mali znova s PNkou.

yanni
17. mar 2012

@alice107 ok tak mi tu nedostavame nic podobne ako na sk tych 194 e. 12 mesiacov 67% popr. len 62 % z platu. Potom nist a znova len nist. Pravda tie pridavky tie dostanes. 100% z platu nedostane nik, lebo je to jednoducho dane zakonom, spodna aj horna hranica.

dai
17. mar 2012

monika15
Je to velmi smutne ze ako to tu zeny fungujeme.... pripadam si tu jak keby to tu slo o nejake tie tabory a ked nahodou sa niekto vyjadri nie tak ako oni chcu tak dajme nalozne, urazme.... ponizme..... smutne velmi smutne.........

to je tvoj koment - skoda ze fungujes rovnako ako tie o ktorych tam pises...zaraza ma ze niekto do normalnej diskusie moze pisat takymto stylom prispevky ako ich pises ty - prepac, pozrela som si ci naozaj existujes, lebo mi tvoje prispevky prisli len ako provokacia... toto je posledna moja reakcia na teba - prepac, islo mi len o to zachovat nejaku uroven diskusie, ktoru svojimi prispevkami dost narusas... ale uz si ta nebudem vsimat ako si si priala - pekny den ti prajem...

cicimon
17. mar 2012

@yanni tu je 34t 65% z platu a potom tych 194e... ked sa v niektorych krajinach dopocita zvysnych 18t tych cca 67% ako pises, tak to vychadza niekde aj viac ako tu tych 194e za x mesiacov. a aj tie pridavky su ais vyssie ako tu, takze mozno pridavky v DE, IE alebo inych krajinach dorovnaju tych 194e a v podstate je to o tom istom cca, akurat ze tu moze byt matka za tie peniaze doma kym inde ide do roboty

alice107
17. mar 2012

@yanni ale ty si tusim pleties davku materskeho s rodicovskym prispevkom.v de je materska davka za urc.podmienok 100/%.tam je urcena ta hranica ,ked uz nad urcitu sumu 100%zena davku nedostane. ked si plati poistenie dobrovolne,tak tam je urcita fixna suma.na sk je percentualne urcena tiez materska davka.neviem presne kolko.ci 60% z platu,alebo viac.rodicovky prispevok na sk je fixny.to je tych 190ur.nie 194.ale par eur hore ,dolu.to je jedno.v de je rodicovsky prispevok zeny,co je v domacnosti a pred porodom nepracovala 300 eur.tie,co pracovali dostavaju 12 mesiacov 67% ,ak je ich prijem na uc.r hranici,tak len 65 %.a od urciteho stropu celorocneho prijmu 250 000 eur. nemaju narok na rodicovsku davku vobec.

erikasadek
17. mar 2012

@alice107 to je este dobre ze zeny ktroe nepracuju maju narok tu v frpokial si nepracaoval urcitu dobu nemas narok na nic.. 🙄

xenia555
17. mar 2012

@hailey Suhlasim, ze dieta by sme nemali uplne presne vykalkulovat. Ja som proti tomu, aby bol medzi detmi prilis velky odstup. Samozrejme, nie vzdy je to mozne, ani nemusi mat kazdy rovnaky nazor.
Ale este by som dodala k tomu akoze "luxusu" RD. Z pohladu nas rodicov je dieta clovek, s ktorym vytvarame vztahy - rodinu. Patri do nasho maleho spolocenstva a malo by byt pre nas obohatenim. Z pohladu statu vsak dieta tiez nie je zatazou. Ale naopak, štátu by malo zalezat na tom, aby z dietata "vyrastol psychicky a podla moznosti aj fyzicky zdatny ekonomicky aktivny jedinec". Viem, znie do dost formalne. Ale maminy, uvedomme si, že čo vychovou sposobujeme. (Teda dufajme. 🙂) Nesuhlasim s tvrdenim, ze "spravila si si deti, staraj sa". Ja osobne by som mala deti, aj keby mi neplatili ziaden RP. O tom potom. Samozrejme, ze ide hlavne o sukromne rodinne rozhodnutie. Ale to si vyprosim, aby som z pohladu statu bola nejaka prizivnicka, co nema pravo na nic. Ja dufam a tak vychovavam svoje deti, ze raz budu svojpravni dospeli ludia navazujuci zdrave vztahy, zakladajuci rodiny, PRACUJUCI a teda platiaci dane. A to, ze dostanem nejakych 200 eciek beriem od statu ako satisfakciu ze okrem ineho vychovavam ludi, ktori o 20 rokov budu prispievat na dochodky aj uplne cudzim ludom, ktorí sa dnes tvária, akí strašní sú príživnici tí čo nemakajú od rána do večera. Nezijeme na pustom ostrove, ale v spoločnosti. Raz prispieva jeden, raz druhy, raz obaja. Ti, co povedzme maju viac talentov a viac zarobia by si mohli byt vedomi toho, ze su aj ludia chori, postihnuti, ci maminy na MD - a maju byt s nimi solidarni. Nie vsetci sme zdravi, bohati a mudri, ze?

alice107
17. mar 2012

@erikasadek ano300 eur. 😉 ale to je ako vies v zap.eu ozaj len symbolicky prispevok.davka hmotnej nudze je nieco vyse tych 300 eur.
ja viem,ze vo fr su ceny este vyssie ako na sk.zila som aj v parizi..tak viem.takze viem,ze ak zena nema dobru pracu alebo zazemie manzela,tak musi materstvo velmi zvazit.
vies mozno ta to prekvapi,ale ja som proti prispevkom statu.okrem pripadov ako je invalidita,ci choroba.som za pomoc statu inou formou.bonusov,, utvaranie podmienok na zamestnanost.u materskej davky je to trosku inak.tam ide o poistny vztah.ak by to bolo na komercnej baze,bolo by to super.stat by to nezatazilo a poistenec by dostal svoje.tak by sa prostriedky sustredili tam,kde to je treba .a boli by viac efektivnejsie .v usa toto funguje.a poznam zeny ,co nemaju s tym vobec problem.zamestnavatel moze na zaklade zmluvy poskytnut zamestnankyni platenu dovolenku a ine vyhody.som za co najmensie zasahovanie statu do zivota obcanov.len tam,kde je to dolezite.kde si obcan nemoze sam uz objektivne pomoct.

sissmiss
17. mar 2012

@dai jasne, to beriem s tým zvyšovaním štandardu keď sa zvyšuje príjem. Ale tam je stále možnosť šetriť. Ísť na lacnejšiu dovolenku, ale stále mať z čoho...Kdežto je veľa rodín kde žijú naozaj od výplaty k výplate...a tí aj keby ako chceli, lacnejšie bývanie nenájdu, lacnejšie potraviny nenájdu, kupujú oblečenie v sekáčoch nie preto že sú tam občas brutus vychytávky, ale preto, že nemajú ani na nové oblečenie. Nesťažujem sa, ale chápem tých čo nemajú. Ale viem že to človek musí asi zažiť...bola som v situácii kedy som chodila do práce pešo, lebo som nemala ani na mestskú, jedla som tak všelijako a účty som platiť musela, človek zvládne všetko, len keď je toho moc, tak mu to prerastie cez hlavu. Lebo to nie je uplne tak, že človek plný sily a otpimizmu sa ocitne v takej životnej skúške a je to ako videohra, že či to zvládne a ako si s tým poradí. Jasne, aj to sa stáva, ale skôr zčista jasna idú poriadne jóbovky, ja mám na mysli také to tiché plíživé ako mimosezónne obdobie vo firme, človek nezarobí pre seba nič, kúpi nejaké potrebné zariadenie do firmy, pokazí sa auto ktoré treba nutne opraviť lebo ak nebude, nebude zarábať, naq dovolenke nebol roky...proste že sa človek tak pomaly dostane do nejakého finančného marazmu a to mu oslabí aj chuť aj vôľu a naozaj sa potom začne pozerať tak, že henten má a nič nerobí, henten sa má lepšie a prečo.... a mne sa zdá že takých ľudí je na sk plno, že sú zdeptaní. Je na to príslovie- sýty hladnému neverí. Ale človek musí zažiť obe strany alebo aspoň veľa chápavo a súcitne čítať a dokázať precítiť aby to pochopil. A čo sa týka témy predavačky, ja som síce nebola predavačka v pravom slova zmysle, ale každý kto niečo predáva ľuďom, aj keď službu, je do istej miery predávajúci...ja som na to šla tak, že som bola ako zrkadlo, aj keď rám bol stále rovnaký- profesionálny, tak som sa správala k svojim klientom ako oni ku mne. Ak som bola príliš ústretová, okradli ma. Ak som dbala na dodržiavanie pravidiel, mala som kontroly z úradov....Takže som sa snažila byť fair ale zároveň som bola automaticky milšia k tým čo boli milí a bola som len profesionálna k tým čo boli drzí...

maminuska
17. mar 2012

Tak ja si myslím že príspevok je dostatočný , doba zotrvania doma s dieťaťom viac než dosť. .Žijem tu , pracujem tu , odvádzam dane a mám tri deti. Mám vysokú školu , licenciu ktorá ma stála nemalo penazí a úsilia.Podnikám. Nehodlám odísť z tejto zeme, lebo si myslím že je viac než sociálna.
A ako tak sedím pri telke jeden deň, s hrôzou počúvam demagogiu víťaznej strany. Ako povedal Sulík , bude sa trestať úspech. Budu sa trestať úspešní a vzdelaní ľudia,vyšším daňovým zaťažením , budú sa odoberať plošne vyplácané prídavky a mnoho iných lavičiarskych vecí.
Som pravičiarka a nijak sa za to nehanbím , chcem podporovať ľudí ale chorých ,starých a postihnutých , tých čo skutočne potrebujú pomoc.
Slováci maju jeden problém - niesť za svoje rozhodnutia aj zodpovednosť. Ďalší problém je finančná gramotnosť a to veľmi nízka, povedomie že všade inde ako doma ma čaká zlaté prasa na podnose.
Mám tri deti lebo som ich chcela, lebo zvládam spolu s mojím manželom ich normálne uživiť. Ja som v podstate matersku nemala, od dvoch týždňov malej pracujem , do roka som ju kojila a vláčila so sebou , platila som opatrovatelku , vedela som že raz toto ťažké obdobie pominie a my sa ako rodina znormalizujeme. Ťažké obdobie pominulo , malu mám v súkromných jasliach a som neskutočne vďačná za príspevok 230 EUR od štátu . Ale skuste keď podnikate v takej oblasti ako ja len tak si vybehnut na matersku prenechat klientov niekomu inému , viac sa k nim nedostanete a vlastne ste skončila.
Nečakám pomoc od štátu a som veľmi rada že mám aspon to čo mám len neviem dokedy , pokiaĺ ma asi nepotrestaju za to že sa snažím 😠.

zabka8423
17. mar 2012

@maminuska suhlas, chapem, presne toto poznam a zdielam tvoj nazor. len nas ine nepochopia. a s tou negramotnostou v oblasti financii a doplnila by som - aj prava absolutne suhlasim. slovakov odrbkaju vsade, nepoznaju si vlastne zakony potrebne pre zivot, nepoznaju svoje prava a potom sa cuduje, ze kde kto s nimi zameta a sprava sa k nim ako k odpadu, nehovoriac o tom, ze vo financiach nevedia behat vobec, nejake financne planovanie v rodine tu malokto praktizuje a dosledne si vedie domace uctovnictvo. na zapade je to bezne. chapem, ze tu pribudnu dalsie ALE 🙂

erikasadek
17. mar 2012

@alice107 neprekvapi plne chapem a neodsudzujm v ziadnom pripade tvoj nazor.. ps zijem v parizi.. 🙂

aj ked nezdielam plne tvoj nazor.... som za podporu statu hlavne voci mamickam pretoze ako matky sme stale ukracovane voci muzom co sa tyka dochodku, co s atyka platu a celkovo stale sa hovori a rovnopravnosti ale v realite je to nieco uplne ine;; 😠 zase vies ked stat nedbude zasahovat teraz hovorim sa seba, ako pomoc matkam tak casom prestanu mat zaujme mat deti pretoze mat deti je viac a viac finannce zatazujuce kazdy stale nadava ze preco sa robia deti a podobne len zabudaju ze deti su nasa buducnost !!a bohuzial bez nich na starobu neviem neviem akoby skoncil svet keby zajtra ohlasili ze bohuzial deti sa uz rodit nebudu; katasrofa.. mimo temu...

ale pointa moja je v tom ze ak stat spolocnost chce nieco musi aj investovat do toho pretoze samotni ludia to bohuzial v tychto podmiekach nezvladnu.... asi moja kratka pointa.. 😉

xenia555
17. mar 2012

No, trosku malo odbocim. Ale fakt len malo.
Ja neuznavam socialny stat, tiez som pravicovo orientovany clovek. Problem socialneho statu je ten, ze "stat slubi, ze sa postara o vsetkych, ktori to potrebuju". Ale kedze je problem rozlisit , kto to potrebuje a kto nie, tak potrebuje rozsiahly byrokraticky aparat, ktory bude potrebnost zistovat. ved ked davaju, tak kazdy potrebuje, nie? 😒
A to je len jedna stranka mince - ta byrokracia. Okrem toho, ze je to rozdavanie nudznym priserne drahe, tak je aj pekne krasne korumpovatelne. Priklady nemusim snad uvadzat.
Druha stranka mince je, ze ludia zacnu mat pocit, ze sa nemusia az tak snazit, ze je povinnostou statu sa o nich postarat. Hm, kolko ludi este dnes povie, ze za socializmu bolo lepsie. 😲 Ano? Ako komu? Vas nevysetrovali za to, ze ste si dovolili ist na dovolenku do Juhoslavie? Alebo za to, ze ste nesli manifestacne volit tu jedinu spravnu stranu? Ani Vam nedali peciatku "chodil na nabozenstvo a ministroval"? .. Ak nie, tak neviete o com v suvislosti so socializmom hovorite.

Tak ospravdelnujem sa trochu za odbocenie, ale ma to suvis aj s touto temou. Tyka sa to otazky, nakolko ma byt stat (cez rodicovsky prispevok) pomocou, barlickou, socialnou istotou, oporou...? Proste nazvite si to, ako chcete. Ide vsak o to, aky my mame postoj. Stazka mozno ocakavat, ze ja sa rozhodnem mat dieta a "stat" mi zagarantuje, aby sa mi neznizil nedajboze prijem z prace. Sorry, toto je utopia. Rovnako nepovazujem za normalne, ze to necha cele na mne, pripadne na mne a manzelovi. Sme niekde uprostred. Z pohladu statu je rozumne podporovat porodnost u ekonomicky aktivneho obyvatelstva, ale robit 100 % nahradu nie je ani mozne, ani rozumne.
Okrem toho som rada, ze uz par rokov plati, ze mozno si popri RD cosi privyrobit. To predtym bolo chore, nerozumne a ohrozujuce ciastocne uvazky, ktore zlepsovali moznost vratit sa do prace po RD. Takze si myslim, ze je to vcelku ok, aj ked zisli by sa este nejake upravy. Je to v zmysle - nejaky financny zaklad zadotujeme a zvysok - snaz sa!

zabka8423
17. mar 2012

cudujem sa presvedceniu mamiciek, ktore alibisticky dokazu tvrdit, ze porodili dieta, ktore je darom pre tento stat, ze z neho vychovavaju dalsieho platitela dani a odvodov. Nebola by som si tym tak ista, pretoze ziadna mamicka nemoze s urcitostou tvrdit, ci porodila buduceho patriota slovaka alebo buduceho kanadana, sveda, nemca, atd. Minimalne 18 rokov alebo kym nezacne vase dieta pracovat, bude stat tieto dlhe roky platit za neho poistne. v inych statoch to musia platit rodicia. kolkokrat decka idu este na VS denne, aby ani omylom nemuseli robit, najdu si milion vyhovoriek a visia rodicom na krku do 25, 26 a kolkokrat aj viac. a to, ze dostanem RP 500 mi nezaruci, ze moje dieta vychovam tak, aby bolo ekonomicky aktivne. toto, bohuzial, nezalezi od vysky RP, ale od toho ako sa rodicia k financiam stavaju. ak je niekto nastaveny na vyciciavanie statu a frflaniu, ani jeho dieta nebude inak rozmyslat, ked to denno denne uvidi doma.

xenia555
17. mar 2012

@zabka8423 Jasne, ze to nie je ultimativne. Ide o pravdepodobnost. 😉 Ja nehovorim, ze presne moje dieta take bude. Ale ze ked stat podpori 100 takych deti, tak povedzme 85 z nich bude na SK v buducnosti odvadzat dane. Chapeme sa?
Proste som chcela poukazat na fakt, ze pre stat je to ekonomicky spravne rozhodnutie. Zaroven som nepriamo poukazala na romsku problematiku - kde sa rodia buduci nepracujuci. Teda nie len tam. Nemyslim to rasovo, ale tam je ten problem neprehliadnutelny.

sissmiss
17. mar 2012

@zabka8423 všetko pravda, len malá matematika:
Pre tie ktoré písali o nasekaní si detí a o tom že si spravím len toľko na koľko mám...každý kto rozmýšľa tak kalkuluje či mu to výde alebo nie, samozrejme. Ale na druhej strane: Ak KAŽDÝ PÁR na sk nebude mať ASPOŇ DVE DETI, tak vyhynieme. Okrem teda matematiky dvaja rodicia zomrú a nechajú po sebe jedno dieťa, je tu aj matematika, že deti musia robiť na dôchodky svojich rodičov.

zabka8423
17. mar 2012

@xenia555 ano, chapem, ale kolko ten stat do toho dietata vrazi? uz len tym, ze su u nas zadarmo skoly, ano, zakladka, je tam druzina a obedy a tam to konci, skolky? zaplatis smiesny poplatok mesacny a aj obedy nie su drahe, dieta sa ti tam prestravuje., toto vsetko je dotovane statom, stat plati dlhe roky zdravotne poistenie za to dieta a ked si vezmeme nasu nadspotrebu antibiotik, kolko to musi stat nas stat? takze stat do dietata vraza nemale peniaze dovtedy, kym sa nepostavi na vlastne nohy. a ako si vsimam, velmi sa mladym na vlastne nohy stavat nechce. ja som nemala bohatych rodicov, nic som nedostala zadarmo, napriek tomu sa nestazujem a zit viem.

maminuska
17. mar 2012

@zabka8423 tak ja napriek tomu že mám dostatočný príjem si vediem poctivo účtovníctvo mojej domácnosti, viem presne kde som peniaze dala a načo som ich minula. Týmto sa jednak držím pri zemi - lebo aj to je nesmierne dôležité držať sa pri zemi , lebo nemusí byť stále hojno - jednak som schopná vediet čo si môžem dovoliť a čo nie.
Ďalej ja osobne nejdem cestou že "moje deti musia mať všetko", nemusia a moje deti ani nemaju ale nie preto že na to nemám ale preto že potom často z takýchto detí vyrastaju spratkovia. Mám dost kolegov , ktorí na to doplatili. Moje deti maju to čo potrebujú , všetko ostatné im odkladám na ich osobný účet -stavebné sporenie . napríklad syn dostane od starkých 50 EUR na narodky, 25 EUR si minie na seba ( rozumej oblečenie ) a 25 EUR mu vložím na stavebko.
Sama mám postihnutú dcéru , mesačne ma stoja jej lieky 50 EUR , už teraz jej odkladám na osobitný účet že ked tu nebudem a zostane na krku niektorému z súrodencov aby mal peniaze na jej starostlivost.
Nemám zlutovanie s bývalým manželom čo sa týka výživného a to je to právne povedomie ktoré chýba mnohým mamičkám , ihneď veci riešiť.
Treba mysliet vždy tri kroky dopredu a mať tkzv. plány B

zabka8423
17. mar 2012

@sissmiss rozumiem, ale nie kazdy par ma jedno dieta, najdu sa pary, ktore maju deti tri a kludne aj styri a nemusia byt nutne z osady. ja mam dve, chystame tretie a teda vyvazujem to bezdetnemu apru alebo paru s jednym dietatom. btw, nebavme sa tu o matematike, statisticke vzorce su dost narocne 🙂 🙂 ale chapem, ako to myslis.

xenia555
17. mar 2012

@zabka8423 Ano aj nie. Tie veci, ktore si pisala, su dotacie na starsie dieta. Ked na starsie ano, preco nie na male, ktore je viac odkazane?
Vsak ja si uvedomujem, co vsetko je "zadarmo od statu" Len sa snazim poukazat, ze to je istym sposobom ekonomicke rozhodnutie. A je namieste otazka, kolko ano, kolko nie.
A este su veci, ktore sa asi nespomenuli:
- vyskumy, co sa tyka psychologie napr. - je preukazane, ze dieta potrebuje do 1 roku jednu "matersku bytost" ktora sa o neho prevazne stara
- ze ludia, ktori su osameli a neziju v rodine maju castejsie depresie, samovrazdy apod.
- ze rodicia viac deti menej casto vyuzivaju domovy dochodcov
atd.
Proste moje presvedcenie je, ze stat by mal podporovat rodinu a vychovu deti v nej. Teda istym sposobom ju ekonomicky zvyhodnovat, (nie uplne dotovat), lebo sa mu to nejakym sposobom vrati - prinesie nejake prijmy (napr. dane...) alebo znizi vydavky (napr. na zdravotnu starostlivost, domovy dochodcov..)

zabka8423
17. mar 2012

@maminuska suhlas. a tiez som nemala zlutovanie a nebala som sa dat ciernym na biele, kam skutocne peniaze idu, ake naklady su an deti. robil ich aj on a ze nemal pracu? zdravy chlap? jeho problem, nie moj. no paradoxne, vyska vyzivneho ho donutila tu pracu si najst. tiez deti nemaju vsetko a nemali, aj ked bolo velmi dobre a potom, ked nebolo nic, aspon neboli v depresii, teda starsie, ze nema to, na co bolo zvyknute. snazi sa setrit si sam a setrim mu aj ja, ma ucet detsky, ma stavebko, poisteny. teda obe deti. nie ej to mesacne malo, ale rozhodne to za par rokov potesi - nasetrena suma. navyse silno rozmyslam, ze nasetrene zo stavebka este raz na 6 rokov otocim v stavebnom. ked nadobudne plnoletost, nehovorim, ze bude mat cely cash na kupu bytu, ale bude mat cast a nemusi si brat cely hypo uver, staci menej a nemusi ho mat na 30 rokov aby sa potom stazoval, ze mu na nic nevychadza a aby jeho partnerka nemusela potom vypisovat, ze ma len 194 a maju velke splatky.

yanni
17. mar 2012

@alice107 tak 100% z platu nedostane nik. Viem co hovorim, kedze s tym robim. Bud 67% alebo 65 alebo nic, ak mala velmi vysoky rocny prijem. To pises aj ty. Dolna hranica je 300 E horna 1800 E. Keby ti tych 65 % z platu vyslo aj 2000, tak dostanes len 1800.Tie % su urcene zakonom, cize ked ti vyjde 65% 1200 e tak dostanes len 1200 a nie trebars 2000 ked si zarobila 2000 co bolo tych 100% (neprepocitavaj, ja som hodila tie cisla len tak z brucha). To dostavas 12 mesiacov, to je to, co na SK myslim 60% z platu po dobu 6 mesiacov. Potom nabehnes na tych 194 ale v DE po 12 mesiacoch nenabehnes na nic. Nabehnes tak na jednu velku nulu. VEd uz sa to tu pisalo, tak si precitaj srtrany dozadu.
Ta minimalna hranica 300 e je fakt len almuzna, kedze Harz IV, cize socialka, je 362 e.
Inak ked mas dve deti tesne po sebe alebo si nebola medzi tehotenstvami robit, tak dostanes len tych 300 e, kedze ti nemaju tych 67 bzw. 65 % z coho vypocitat. Akurat mas este ten Geschwisterbonus ak prve dieta nema este 3 roky alebo ak mas uz dve strsie deti do 6 rokov a to tretie k tomu. Ono to nie je med lizat. 100% z platu nemas ani keby si sa posrala, zakon to jednoducho nedovoli. Akurat mozes mat aj milionpersent ak si nerobila, tak mas 300 e. Cize vtedy si nemala nic a teraz mas 300.

erikasadek
17. mar 2012

@zabka8423 cudujes ja sa zase cudujem tvojou tvrdost doslova zaskocena, pracovat pracovat pracovat!! ano ale kto si je sity v tejto dobe pracou!! do konca zivota?? nikdy nemozes vediet co sa ti moze stat zajtra!! mozes mat tazku nehodu prides o pracu dom a vsetko co si si doterz tak tazko padne zaopatrila zastvate tvrdy kapitalizmus dami a neako s vami nemoze plavat v tejto diskusii.... dalej.... pre mna je to dost egoisticke vase vyznanie a opisovanie praovat tvrdo pracovat a hlavne studovat , pretoz einak podla ako citujem sme negramotne v financiach !!! 😅 takze nemozme neako zapasit s nazormi tebe podobnymi..

len an margo nase deti ci na slovensku alebo inde v europe su nasa buducnost a su zarukov nasej staroby.. teraz sa nad tym mozes smiat tu nejde stale len o financie pretoze vidim ze pozeras lenna tabulkovu formu veci ale ludska ti neako chyba alebo mne osobne ju nevidim v tvojich porispevkoch///

za seba som slovacka ktora nezije na slovensku uz 18 rokov ktora nikdy neodvadzala dane na slovensku len platila urcite povinne veci pred rokmi .... teraz zijem kde zijem a dakujem bohu ze aj ked som cuzdinka tak fr ma jedne s najlepsich sociano pravnych zabezpeceni a nie som ako cuzdinka ukradena o tito vymozenosti.. spresnim podla vasich prispevkov mal aby som len pracova a tym padom sa mat dobre.. lenze v zivote sa stavaju aj ine hroznejsie veci abohuzial nie vzdy je to mozne aj napriek velkej snahe hlavne ak zistis ze mas postihnute dieta ktore je sice narodene na fr uzemi ale ma slovenske obciantvo, podla vasich nesocialnych vyjadreni by ani nemalo pravo na nic a uz vobec nie na sluzby a pomoc s tym spojenu ved ja ako rodic som tejto zemi nic nedala!!! a tak preco ich mam vycicavat av tom je ta pointa //// ze prave ich schopnopst pomoct tam kde treba je obrovska pomoc pre mna ako aj pre moje dieta pretoze dostavam pomoc nie len financnu ale hlavne jeho stavu zodpovedajucu ktora mu dava nadej do buducna a mozno aj nadej aby dal nieco spat tomuto statu a tomu ja vravym socialna pomoc bez ohladu nato ci nikto daval alebo nie.. v zivote sa stavaju hrozne veci a nikto ich nikomu nezela, ale zit v usa uz len kvoli ich slabej socialnej pomoci by som vazne nechcela hlavne ked sa clovek dostane do uzkych urcita solidarita musi byt nemozete sa stale len spoliehat ze mate nahrabete si a tak robte to aj ini!! k teme uz nema co dodat ...

maminuska
17. mar 2012

@zabka8423
@xenia555 baby idem makať, terajší čas je moja pracovná špička.
Idem si teda zarábať na ten trest čo ma neminie, zdanenie vyššou sadzbou .

alice107
17. mar 2012

@erikasadek ja som za pomoc statu.ale inou formou.nie davkami .davka by mala byt len prva pomoc pre ludi,co si nemozu pomoct sami.pretoze su chori,alebo stratili pracu vo vysokom veku .
ostatne kategorie obcanov ak su zdrave,musia sami posudit,ake podmienky maju a podla toho planovat rodinu.stat ma vytvorit stimuly zametsnanosti.podporit tych,co prinasaju pracu.ludia by sa mali naucit zodpovedat sami za seba.
kazdy dospely pricetny clovek je zodpovedny za seba.aj za to,ako bude zit.a stat mu ma na to vytvarat podmienky.nie davat davky.ak zena chce zostat v domacnostri je to na nej.musi vediet,ci na to ma.a co to obnasa.
davka zene,aby bola doma s dietatom dokazatelne podla statictickych udajov nevedie automaticky k zvyseniu porodnosti plosne.len u urcitej skupiny obcanov.
tej,ktora to chce vyuzit.ako prostriedok. byt doma.a dostavat nejaky prijem.
v che nemaju ziaden rodicovsky prispevok.v referende ho odmietli.ako aj nedavno zvysenie platenej dovolenky.
chcu ine stimuly..danove a i ne zvyhodnenia.pre rodiny,podnikatelov.tam vedie cesta k uspechu.aj pre zeny-matky.ak zena pracuje a bude prislusna legislativa a podmienky na to,moze si so zamestnavatelom dohodnut rozne podmienky pre oboch vyhodne.a stat bude mat dost prostriedkov na financovanie pomoci tych,ktori to ozaj potrebuju.
@zabka8423 absolutne s tebou suhlasim.problem slovakov je,ze maju nizku nielen financnu,ale aj pravnu gramotnost.a to vedie k tej ich nesamostatnosti.a maju preto problem si svoje prava ale aj povinnosti uvedomit.

zabka8423
17. mar 2012

@xenia555 ale toto tu mame, stat za dieta plati odvody, plati ich za mamicku na MD a RD, mamicka dostava matersku, rodicak do 3 rokov, ma pridavky. mame statne skoly, skolky, jasle=hotova katastrofa, ale aj tam sa to da riesit, podla mna stat sa k nam chova velkoryso oproti inym statom podstatne vyspelych krajin, len slovakom je to stale akosi malo.
a podla psychologov, ak potrebuje 1 matersku bytost, otec je potom co - nic? podla mna sa to da krasne rozdelit a psychostatistiky beriem s rezervou, su to len cisla, casto dopplnane o koeficienty. pretoze je x samovrazd a nie vsetci nechaju list an rozlucku a nie vsetci si to zdanlivo "hodili" kvoli tomu, ze su sami a ze nezili v rodine. a DD - no to zalezi na tom, ako cely zivot pristupujem k svojmu buducemu dochodku, v akych pomeroch chcem zit a kde chcem zit a v neposlednom rade, vychovavam si deti tak, aby ked im dojde zdroj - cicanie rodicov a statu, aby ma nesupli do DD. Toto je o pristupe a o rodine a je uplne jedno, ci je matka rok na materskej, pol roka alebo 3 roky.

erikasadek
17. mar 2012

moja pointa neskoncila som totizto.. stat ktory sa nestara o svoju buducnost je zaostaly stat ktory sa nedokaze a nechce starat o svojich buducich inzinieroch alebo sportovcov alebo inovatorov, bohuzial nema velku buducnost pretoze stale tu hovorime o dochodkoch ale co je to ked je matka 3 roky a stat dava peniaze oproti ked dane dieta vyrastie bude pracovat a odvadzat statu neskor dalsich 40 rokov!! je to nic... neberte vsetko len o cislach treba pozerat ij poza vec... 🙂

zabka8423
17. mar 2012

@erikasadek tvrdost? to nie je tvrdost, ale skusenost. v predchadzajucich prispevkoch som spominala tuto temu len v suvislosti so zdravymi detmi. urcite nie v suvislosti s hendikepovanymi a podobne. a mne, ked sa zajtra nieco stane, mam poistku, prave preto, ze pracujem ju mam z coho platit a nechcela by som byt nepracujuca a dostat sa k davke 300 e invalidny dochodok alebo aby sa moje deti mali moc zle. lebo presne v tychto pripadoch sa clovek stane chudobnym, ak pocas svojho zivota nemysli presne na tieto veci. mam ich zabezpecene tak, aby som sa nestala chudobna. uz som to raz zazila a nie, dakujem, neprosim. tam je moja tvrdost a taky je skoro kazdy, kto si prejde vecami, ktorymi som si presla ja a aj ine maminy, ktore tu maju "pravicove" zmyslanie. opakujem, nehovorim a nenavazam sa do mamiciek dvojciat a postrihnutych deti. tie by mali mat najviac, s tym suhlasim.

maznacik007
17. mar 2012

neriesim vysku prispevku....
u nas nie je problem vyska materskej ale problemom su tu platy.... a vysoka nezamestnanost .... a pritom europske ceny potravin, energii a pod...

ved sa uvedomte tie ktore tu pisete o tom ze maju ist pracovat a pod... nie kazdy zije v BA a ani v tej to neni s pracou ruzove....a ked niekedy mate zarobit 400 Eur v hrubom a to s VS podotykam a precestujete 100 a plus musite si niekoho zaplatit kto vam vyzdvihne dieta zo skolky lebo ta je pravda len do stvrtej ci pol piatej ... tak ako sa vam to oplati....

a k tomu ako to tu bolo socialnymi davkami v obdobi za uz vdaka Bohu minulej vlady... tak to bolo totalne ubohe... brali vsetko co sa dalo .. teraz s tymi socialnymi zariadeniami co prijali to je nonsens....

nas stat neni ziaden socialny to by sme sa museli ist pozriet inam na sever napr. ale to ze davaju matkam tych 190eur do troch rokov je len preto ze inak by ich aj tak mali na socialnych davkach... lebo dnes je problem zamestnanat sa aj muzovi nieto matke s dietatom