Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@yanni ja som na severe de 😉 mne sa tak zda,ze z de sa stala dojna kravicka.a to doslova.co ti budem hovorit.pracujes tym,tak vies.... 😠
jasne ,ze zostat doma ci pracovat je aj o kariere.to nepochopi alebo neche pochopit ziadna co nevie,o com to je.nielen o studiu na vs a doktoratoch.ale aj atestaciach,celozivotnom vzdelavani,nenahraditelnej praxi apod.
o peniazoch a ziv.urovni je to tiez.je jasne,ze kazdy pozera na ziv.uroven z ineho pohladu.z pohladu tej pozici,na akom stupni stoji.
tu v de je prirodzene,ze muz berie na seba zodpovednost za rodinu.aj spolcnost to tak chape.tak je to nastavene aj s o zdravotnym pripoistenim clenov rodiny.jasne,ze to vyuzivaju hlavne tie,co zarobia malo a maju vela deti.tej sa neoplati ist pracovat.ak najde pracu.samozrejme dat na jasle v pozicii takej zeny pol platu je kontraproduktivne.
trosku pridusili harz IV.poznam pripady,ake chlap zdravy a mlady nerobil 10 rokov.mal vyzivovacie povinnosti..lekarske potvrdenie ,ze nemoze dvihat toto,pracovat s tymto. ale uz to take lahke nie je.ale to je len spicka ladovca.tam sa to musi vsetko zmenit od zakladu.cely system pomoci.inak to bude o nicom.
zazitok zo zivota/praxe - pride ci mlady, skvele obleceny rom do banky, ma 18 rokov a ziada o uver. Otazka na prijem: nemam, som invalidny dochodca.......... zazila som na vlastne oci 😀
uver mu bol schvaleny 🙂 🙂 🙂
ja som nespokojna, lebo pred rodicovskou som peknych par rokov pracovala, nikdy som nebola nezamestnana a ked som zacala dostavat rodicovsku, tak sa rozhodlo, ze to musi byt spravodlive a zasluzim si tolko, ako keby som nikdy nepracovala. A este dodavam, povodne niesom z BA, no necakala som nikdy doma a prestahovala som sa za pracou. Toto je spravodlivost......... Takze onedlho pekne nastupujem do prace.
Robila som s úvermi, mamičke na MD nemôžu dať.Prečo? Lebo je to málo. Invalidnému dôchodcovi dali, aj cigáňom, aj klasik dôchodcovi. Mamičke na MD nedajú nič. Čo je horšia? Tak mi ich bolo lúto, chceli vec , len za 3000 sk a bohužial.
@zabka8423 ale veď ti píšem že tie čo sa rozhodnú mať jedno dieťa a opovrhujú tými čo majú tri deti ti majú byť prečo vďačné. Ja to nemyslím ironicky, ale myslím to vážne.
@dai ja žijem tiež v bratislave a aj keď som žila inde, podnikala som a makala, dávala prácu, priniesla som niečo nové čo nebolo v okolitých okresoch, nieto mestách. A čo sa týka pani na varovanie....v malých mestách rovnako ako v bratislave. Otázka priorít. Pre mňa bola priorita moje dieťa a žiaľ jeho otec sa o nás nechcel postarať kým sa vrátim do práce, ani deň, nieto tri roky, takže malého do babyšatky a poďho vybavovať založenie firmy a makať. Ak by som chcela, mohla som si nájsť istejšiu prácu ako je podnikanie, a pani na opatrovanie, ale ja som musela pracovať ale aj chcela byť s babatom. Nevedela a nechcela som zveriť malé dieťa niekomu cudziemu. Myslím si, že do cca 3 rokov je lepšie ak sa o dieťa stará rodič, prípadne strarý rodič, alebo teda jedna nemeniaca sa "materská osoba". Svojimi príspevkami som chcela povedať len to, že niekto žije na hranici biedy a nemá šancu zarobiť viac ako 350e measčne a jeho náklady sú 350e. Sú ľudia a je ich 80% populácie ktorí majú IQ okolo 100 a tam sa to nezvýši mávnutím čarovného prútika, ani nijako. Ale prečo by mali žiť na hranici biedy? Mne nevadí ak niekto zarába 3tis e a bola by som pokrytecká ak by som sa tu bila do pŕs že to mi vadí..nie, som veľmi spokojná. Ale je tu príliš veľa ľudí ktorí naozaj nemajú nič navyše, dokonca sú v mínuse. Nemajú si z čoho platiť poistku a nemajú byť ako zodpovední...to je podľ mňa základná chyba. Štát chce mať zodpovedných občanov a tak by to malo byť, to je jediná možnosť ako prežiť...ale nie sú tu podmienky pre zodpovednosť...
@alice107 je to na ho... ti poviem. Nedajboze aby sa ti nieco stalo. Ked budem aj lezat, este stale mozem vykonavat svoju profesiu, len aby bola hlava v poriadku. Ano spolocnost to este tak vidi, chlap hlava rodiny. Ale vdaka bohu, uz aj ti chlapi sa preorietuvaju. Mam kolegu, robi len na polovicny uväzok, lebo jeho zena ma lepsiu robotu, urobila karieru. On isiel robit aby neosprostel a jeho studium nevyslo nebolo len tak nadarmo, zvysok casu sa stara o deti a domacnost. Tiez zmysla uz vela muzov tak, ze zena je nie len stroj na rodenie deti, domaca kutka ale aj clovek, ktory ma vlasten zhaujmy a sny a tie nie vzdy su len deti a domacnost a vyckavanie po veceroch na muza, kedy pride konecne z roboty.
@sissmiss presne toto tu chcem ukazat, co si napisala, ale ludia nevedia byt empaticki, aelbo nechape preco pred takymi zatvaraju oci...toboz ak take stavy prezili.....a hrdia sa tym, ze chapu z oboch stran.....ja som tiez spokojna, ale je prilis vela ludi, kt. viem, ze sa snazia ako vedia, ale ziju z ruky do ust..... 😒
@dai "inak neverim ze vo vsetkych tych dedinach a mestach a podobne kde nie su jasle sa nenajde starsia mila pani ochotna sa postarat o deticky pokial ste vy v praci za par euro... ja by som napr. dietatko do jasli nedavala, podla mna potrebuje stabilitu este v tom veku - len par osob, stale tych istych a domace prostredie - pri malinkej som mala preto opatrovatelku a jaslicky som vobec neriesila..."
Dai, ja mam dost bohate skusenosti s hladanim "ochotnej" pani. A poviem ti, nie potesujuce. 😖 Okrem toho, ze pod 200 eur na mesiac nikoho nezozenies, tak tie "ochotne" panie ti IBA strazia dieta. Nerobia nic navyse, nehraju sa s nim, necitaju basnicky, nevymyslaju aktivity. proste len mu daju najest (co ty navaris), a strazia .. pripadne idu von a prechadzku..
Mala som zopar zien a studentiek, svagrina tiez hladala, aj s inymi maminami som sa rozpravala. Je to komplikovane niekoho spolahliveho najst. AJ to sa ti este moze stat, ako mne, ze mi zo dna na den vypovedala opatrovanie. Kvoli zamestnaniu (bola nezamestnana predtym), kvoli zdravotnemu stavu (starsia pani), svagrine kvoli odchodu do zahr. (dostala vypoved v nemocnici a isla hned na jazykovy kurz) ... a to by bolo na romány.
No mozno za nejakych 300 - 400 by sa zodpovedna nasla, taka co si nehlada pracu a tych 300 - 400 by jej stacilo.. Ale zas ked by som zarobila 450 a 350 mam dat opatrovatelke, pritom moje deti su s cudzou zenou a doma ma po robote vsetka domaca praca pocka, tak to radsej nie. Radsej si budem so svojimi detmi.
@yanni ja tiež súhlasím, nie je problém, logiku to má. Podľa mňa NIE JE nefair keď má niekto veľa, zažila som aj veľmi veľa aj veľmi málo. Ale je nefair že za prácu je niekde taká mzda, že nezostane na nič okrem lacného bývania a lacnej stravy. Ak by mali tí ľudia viac, mohli by sa naučiť šetriť, platiť poistku, mať možnosť výberu. To je podľa mňa to najviac. Môcť si vybrať a niesť za to zodpovednosť. Ale podľa mňa štát vychováva ľudí ako otročikov. Na jednej strane to štátu vyhovuje, ale je to dvojsečná zbraň, tí ľudia sa síce nebudú extra búriť a sú stále ovládateľní a ľahko kúpiteľní za 20e zvýšenie dôchodku alebo materskej...Ale po nás potopa, to nemôže trvať večne
@yanni "Mne uz teraz z toho svitori ako sa na mna ten kos s tym neozehlenym pradlom na mna vyskiera"
Ja som ho zamkla do pivnice, tam mam práčovnu. 😀 Nech sa vyskiera na steny, ked chce. 😀
A inak, ja veeeela veci nezehlim. Som sa naucila od svokry. Moja mama zehlila este aj trenirky. Ja zehlim len to, co sa nosi do skoly. 😉 Teda aj manzel chodi do skoly, aby bolo jasne.
@yanni ako ja poznam nemky tak tie vzdelane pracuju.aj ked maju uspesnych muzov.ja nemam pocit,ze nemci povazuju zenu za masinu na rodenie.to arabi,turci a podobne etnika.vsak poznas. 😀 ja mam z nemeckych muzov skor pocit ze to,ze zena je v domacnosti pokladaju za normalne .ze je to tiez praca.ale zenu beru ako partnerku.ale neda sa zovseobecnovat samozrejme.co mam kamosky ,tak mnohe pracuju.a muzi to podporuju. hoci sami robia karieru.jedna ma na nemecke pomery vela deti-4.a pracuje ako alergolog-dermatolog.muz advokat.a domacnost uplne funguje.tie deti su stasne,zdrave,spokojne.ale keby sa bola rozhodla byt v domacnosti,tak by nemal s tym ziaden problem.hlavne povedal,aby bol v pohode.a nie nervozna.co viem,tak vela zien pracuje na skrateny uväzok.
jasne,ze kazda zena si musi uvedomit,ze keby sa nieco stalo tak ak nemaju majetok alebo pripoistenie ci ziv.poistku,tak by mala problem. najist si pracu po rokoch.bez praxe by bolo skoro nemozne.lenze tie malo vzdelane alebo s nizkym prijmom sa spoliehaju na soc.pomoc .v de sa to este da.ale na sk veru s tym kalkulovat ziadna nemoze .teda do blizkej a myslim,ze ani vzdialenej buducnosti.vsetko zavisi od toho,ake podmienky maju v rodine.vies ,zalezi velmi aj od toho,akeho muza si vezmu. to je jasne.ale ja vzdy zenam hovorim,ze maju byt nezavisle.tak,aby sa za kazdych okolnosti mohli vediet postarat o seba a deti.
@xenia555 no na mna sa vyskiera uz par dni. A dnes som oprala dalsie dve pracky. Ale presne tak, ani ja uz vela veci nezehlim. Moja mama zehli do teraz trenize 😀 😀 😀 😀 Kamoska zehli dokonca aj bavlnene nohavicky. No nevykaslala by som sa. Bluzky kosela a tak no veci do roboty, to vobec nezehlim. Pyzama, uteraky, veci na sport, hlavne z trickoviny, to sa pekne "pohladka" a posklada. JA radsej krutim vareskou v kuchyni, konujem, ale dnes sa dost toho postihalo, este aj olej do auta objednat, zahradka, pocko bolo superacke...len to praaaaaaaaaaaaaadlo. Fuuuuuuj.
@yanni Zozen si dakoho na to. 😀 Ja som chvilu kde-tu mala studentku. Ja to tiez nemusim. 😝 Radsej daco ine. Okrem toho to musim sama v pivnici, co je dakedy fajn, lebo je tam bozske ticho 😀 ale tak aj ludsky kontakt je fajn. 😀
A pracky, ani mi nehovor. U nas blata po usi. Takze dnes 3 pracky. Vseobecne mam priemer 10 - 14 praciek tyzdenne. To aj vyskladat je dost, ale uz zaucam - dceru aj syna. 🙂
@xenia555 no na mna sa vyskiera uz par dni. A dnes som oprala dalsie dve pracky. Ale presne tak, ani ja uz vela veci nezehlim. Moja mama zehli do teraz trenize 😀 😀 😀 😀 Kamoska zehli dokonca aj bavlnene nohavicky. No nevykaslala by som sa. Bluzky kosela a tak no veci do roboty, to vobec nezehlim. Pyzama, uteraky, veci na sport, hlavne z trickoviny, to sa pekne "pohladka" a posklada. JA radsej krutim vareskou v kuchyni, konujem, ale dnes sa dost toho postihalo, este aj olej do auta objednat, zahradka, pocko bolo superacke...len to praaaaaaaaaaaaaadlo. Fuuuuuuj.
@xenia555 uz som na to myslela. Ale ked za som strasne, ja ked nie je nieco tak ako to ja chcem, tak si to radsej urobim sama. Tak budem dnes, ked tu nastane ticho, asi do pol noci zehlit. Aj Putzfrau by nebola zla, pridesn vecer domov a poupratovane ale ked si predstavim, ako mu kuka do suflikov....No ved ja vravim, ze ja som trosku svihnuta 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@alice107 Vcelku rozmumne si to. No u nas je to tak, ze manzel viac-menej je zivitel. Ale ja by som nezahynula sama s detmi. 🙂 Na to som dost priebojna. Mame nejake symbolicke poistky. Ale poviem Vam ludia, tu nam poistky az tak netreba. Normalne ma vzdy udivi ochota a solidarnost tunajsich ludi.
Pred par rokmi zomrela zena-mama asi 5 - 6 (?) deti a zostal len muz s tymi detmi a rozostavany dom. No i ludia z dediny mu prisli pomoct ten dom dostavat. Zadarmo, miestni podnikatelia dodali drevo, tehly, pozicali auta na dovoz, chlapi prisli na stavbu, zeny varit . Tak to klobuk dole. Teraz nedavno, mozno ste zachytili v spravach, 4 domom zhorela strecha. Znovu sa v dedine zmobilizovali a zadarmo dodali krokvy, prisli pomoct.
No hovorim si, naco tuna tymto ludom poistky. Ved poistka je o tom, ze vsetci prispeju a niekto, kto je v nudzi cerpa, ale este niekto kto to riadi, si necha zaplatit. Tak tu toho tretieho, co si necha zaplatit ani nepotrebuju. No nie?
Inak, nam tiez hockedy daco dakto daruje. Myslim take drobnosti, veci pre deti, hracku, bicykel, ovocie, klobasky, ci korbace za doucovanie. Ozaj, to je jak za starych cias. Ked su taki chudobnejsi ludia, tak ani nepytame peniaze, hlavne ak pridu len raz-dvakrat. No tak to potom posielaju domace vyrobky. jeden chlapec davnejsie k nam chodil, mama je vdova. Tak ten vzdy ked prisiel doniesol zo kilko bravcovinu, alebo hurku atak. No celkom mile. My sme ani nepytali, ze pomozeme, ked su takto na tom. Ale tak boli vdacni. 🙂
@yanni vies ja sa stale snazim ludom trochu otvorit oci. Bez prace nikde nic nemas. A je jedno kde zijes, ci na SK, ci v nejakej pomerne bohatej krajine. NA druhej strane sa snazim aj Nemcom a inym narodnostiam vysvetlit, ze Slovensko nie je ziadny zapadakov, ze sme v podstate vyspela krajina. Vela ludi som uz na SK aj dostala, sice ako turistov ale aspon nieco sa naucili. A Nemecko si vazi kazdeho vzdelaneho, ochotneho, pracujuceho cloveka. Aj Slovaka.
@xenia555 na toto ludia uz zabudaju, byt takito ustretovi a solidarni. ja som mala snahu pomoct niekolkokrat a co som darovala dost veci, tak som neskor nasla na roznych bazarikoch, ze su v rpedaji. aj ked, teiz som im aj tak asi pomohla, len neviem, ci skutocne boli v takej nudzi, ze potrebovali darovane veci...ehm. teraz mam nachystane dve krabice plne veci a dam ich k smetiakom, pretoze tam chodia vyberat homelessaci, nech si poberu, im to asi pomoze viac. vela krat tiez robim za vatikansku menu, ak niekto nieco potrebuje, pomozem, poradim. ale dost vedia ludia aj dnes zneuzivat dobrotu inych. super, ze tam tak fungujete, to sa mi paci.
@yanni My sme ucitelia. 🙂 Obaja, neviem, ci je to vyhoda alebo nie. Ale tak - aspon sa tvarime ze sme inteligentna stredna vrstva. 😀 Hoci ked sme boli pytat pozicku a poratali nam vsetky prijmy a vydavky, tak vyslo, ze sme skoro socialny pripad, len 100 eur nad 1,3 nasobkom zivotneho minima. 😒 Tak nam naparili taky urok, ze dodnes z toho nemozem. A to sme este mali len 3 deti.
Ale tak aspon tu na okoli je moj muz "pan profesor" 😀 Stale z toho nemozem. Minule na mna nejaka pani vybehla: "Jej, tak to vy ste manzelka pana profesora XX?" A zatvarila sa tak nadsene. 😀 Hm, co ja viem. Tak dobre, aspon ho to bavi. 🙂
Inak, je len SS ucitel. 😉
@xenia555 a to kde mate take dobre vztahy a pomoc?na sk?tak toto ja nepoznam z sk, zial.nikdy som nezazila,aby ludia v takom rozsahu pomahali.jasne,ze v takych situaciach ako pri umrti som pomoc videla.ale nie az takto.ja tiez darujem veci na charitu.aj osobne .ak sa niekomu hodi.ale skor ludom,co poznam .ziadne bazariky a podobne.
a tiez mam skusenost,ze ludia pomoc vedia aj pekne zneuzit.ak sa clovek da.
@zabka8423 vies to je ta nevdacnost. Ja sa uz ani nesnazim nieco predat alebo darovat. Tu v DE je to ale dobre vyriesene, su tu take kontajnery na satstvo, obuv ale aj postelne pradlo atd. JE to z charity, cerveneho kriza. Veci poperies, pobalis, samozrejme musi to byt vsetko este dobre a nositelne, topanky tiez. Cerveny kriz kontajnery chodi yvberat, popreberaju, nieco hned porozdeluju do detskych domovov, domovov dochodcov a inych socialnych zariadeni. Ine veci daju zase do niecoho podobneho ako je second hand, tam chodia ti socialne slabsi, vela veci dostanu zadarmo alebo sa predava za symbolicku cenu 1 e. A ludia su vdacni za vsetko.
Na SK sa strasne prebera. V novembri mi zomrela babka. Mama zacala vypratavat jeje byt. VEla veci mala babka este novych. Nieco porozdelovala po rodine a co s tym zvyskom? Povedala ze ku kontajneru to neda, lebo casto su tie veci porozhadzovane po celej ulici. Ja som jej vravela o tychto kontajneroch. Tak sa rozhodla ze bude dokonca zo Slovenska trepat plne auto oblecenia ku mne. A to pojdem zavizt ja rovno na charitu. Tam su take mile tetusky, su vdacne za vsetko. Pomahaju a neziadaju za to ani cent. Tu nedaleko je aj dom dochodcov, clovek moze ist s vecami aj priamo tam. Ti sa dokonca potesia aj kuchynsym potrebam, televizoru, jednoducho vsetkemu, co je funkcne a este relativne pekne.
Orava, moja. To sa musi nechat. Ozaj je tu vela dobrych ludi. Ja sama som z vychodu a to sa neda porovnat. Jasne, ze sa da aj zneuzit. Ale tak, tu sa ludia navzajom dobre poznaju. Co tiez nie je vzdy vyhoda. Ale na druhej strane je pomoc adresnejsia a vidis, ako sa ta rodina ma. Castokrat poznas deti, stretavas v meste, v skole apod. Ja sama som par drobnych prispela, nie vela.

@yanni vystihla si podstatu toho vsetkeho. suhlasim.