icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mahalo
28. mar 2012

@janulap presne tak..pomaly sa vsetko pozatvaralo..a ma to aj inu velku nevyhodu..skoro nic si uz nevyrabame a tak musime dovazat a tak byt zavysli aj zvysovanie dodavatelskych cien. Taky SVK podnikatelia by tu okrem ineho aj ostali..nie ako zahranicni investroi co po danovych prazdninach sa rusia linky, alebo cely komplex a idu do inej lacnej krajiny na danove prazdky 🙂 ja tomu nerozumiem, ako nemozu podporit vlastnych podnikatelov, ved je to aj do buducna tak potrebne a prospesne. Ale to je na inu temu..drzme si palce a robme 😉

janulap
28. mar 2012

@mataharry samozrejme 😔

mataharyy
28. mar 2012

@mahalo Já vím že to nebylo adresováno konkrétně mě, ale v plošném hledisku mě to rozčiluje 😉 Ano to že žijeme v iluzi hodně vzdálené demokracii vím, ale je to jen a jen naše vina, protože jsem to za těch x let od revoluce nechali zajít tak daleko... Je to přesně o tom že povaha občanů je taková že se hasí až hodně rozfoukaný oheň, ale nejsme schopni mu předcházet... Můj táta má v tomto svatou pravdu, když říká že my (myšleno většinu) se vždy zvedneme až když už jsme hodně v prd... 😉 A je to tak, dokud sypalo, tak jsme se neptali kde se na to bere, ale jak se sypat přestává, tak najednou mudrujeme a řešíme to co se mělo řešit hned a ne teď, když už je pozdě 🙂

alice107
28. mar 2012

@mahalo budem sa tvarit,ze som prehliadla tvoje nevhodne slovne spojenie´´hrkla si´´.ale poprosila by som ta,aby si sa v buducnosti ak to dokazes ,podobnym spojeniam vyhla.vrha to na teba zle svetlo. 😉nevadi ti to?
teraz k tvojej otazke.zijem aj v de aj vo fr.poznam oba systemy dobre.takze viem ,ze v tychto krajinach bytove domy vlastnia v drvivej väcsine sukromne osoby alebo spolocnosti/ktore su v sukr.rukach samozrejme/
mesta vlastnia len zlomok bytovych domov.ak vobec.ak niekto je v soc.tiesni a ma narok na soc .byvanie,dostava prispevky na byvanie od statu.a nema to nic s tym,kto bytovy dom vlastni.
a rodinna politika uzko suvisi s tou podnikatelskou.
obe mame zjavne odlisne nazory na ulohu statu pokial ide o rodinnuu politiku. 😉
ale co sa tyka odvodov a dani tak ta mozem ubezpecit ,ze v krajinach kde zijeme je znacne danove zatazenie.aj podnikatelske.absolutne neporovnatelne s tym na sk.je to uplne ina dimenzia.a tiez maju podnikatelia co robit,aby zvladli toto zatazenie.aj odvodovy system je velmi vysoky.a naviac dane su velmi komplikovane.
ale suhlasim,ze aj na sk je odvodovy stytem aj danove zatazenie pre podnikatelov vysoke.preto ak teraz zmenia zakonik prac e na menej pruzny,ty ako podnikatelka to velmi pocitis,zial.k nebude mozne predlzit dohodu,tak vela drobnych podnikatelov skrachuje.a zvysi sa nezamestnanost.pretoze podnikatelia proste prestanu prijimat novych zamestnancov.a preto ziadna podpora rodiny teraz nie je mozna.uz to,co existuje je velke zatazenie pre statnu kasu.

mahalo
28. mar 2012

@mataharyy nooo tam normalne politici utekali ako sa bali basy 🙂) tu neslo o politicku agitaciu, ale o obycajnz pohlad na vec aku tu prejavili vsetci. Ja som hipisacka, politika nie je pre mna, ale keby nieco pridam sa do davu 😉 tak caute baby, pekny vecer, mna uz male kope chce aby sa mamicka dobre napapkala 😉 papaa

janulap
28. mar 2012

@mahalo presne...cakame co nam zo zahranicia padne do huby...kdezto volakedy cakali v inych statoch na vyrobky od nas 🙂 Uz mozme len spominat,ked vidim u starkej porcelanovu supravu a na nej Made in Cechoslovakia 🙂
Ale my tu s tym neurobime nic,bohuzial 😔 A priznajme si,aj my podporujeme zahranicnych investorov...staci,ked ideme nakupit do tesca,lidla....bohuzial niektorí sme prinuteni kupit lacnejsie zahranicne,ako nase ,kvalitnejsie,ale drahsie 😔

mataharyy
28. mar 2012

@mahalo No a taky kolik z nich už soudí... No takže až se budeme řídit těmi správnými vzory, tak pak si tu můžeme tvořit spokojený stát, do té doby si můžeme jen stěžovat a snažit se přežít 🙂 😎

dai
28. mar 2012

@mahalo hm, uplne nerozumiem tvojmu postoju k veci - najskor vsetkych ktori nechcu zvysovat RP oznacis za tuk tuk, potom napises ze ty sama ho zvysovat nechces...
oznacis ludi ktori nic nerobia len za pc pisu za domasedov ci ako si to napisala, a teraz sama napises ze si len nasledovnik ale organizovat nic nemienis...
trosku by nezaskodilo si upratat v nazoroch a rozhodnut sa ci budem na kazdeho aktivneho nadavat alebo budem len tak vseobecne proti vsetkemu - to by si ale nebola hipisak ale skor oportunista...

dobre by bolo tiez volit slova v prispevkoch - to ze niekto nezdiela tvoj nazor ( ktory som teda aspon ja zatial nedokazala jasne identifikovat ) neznamena ze si hrkol ( alice ti pisala ze kazda podpora cohokolvek a koholvek - ci priama cez davky alebo nepriama cez danove veci, podporu byvania etc. ... stoji stat peniaze - cize vobec nepisala od veci ) alebo je tuk tuk - len preto lebo vidi realne ekonomicku situaciu krajiny...

z kadial si prisla nato ze vsetky co tu prispievaju ziju v hornej dolenj a nevedia o politike nic, pripadne sa do nicoho nezapajaju? ty tu vsetky uzivatelky poznas???

dobre sa napapaj a pekny vecer aj tebe 🙂 papaa

mahalo
28. mar 2012

@alice107 :D hehe na mna si dost precitlivela sory..ma mi vadit, ak si nejaka cudzia osoba mysli, nieco zle o mojom svetle? Hehe zlate..toto uz mam za sebou po puberte ma to dako preslo..osobne si myslim, ze taketo myslienky co si o mne ini pomyslia ked sa prejavim, potlacaju tvoje prave ja, co neni moc dobre na psychiku. Takze diky za starost, ale nevadi mi to..to by som potom nemohla chodit bosa po vonku (meste, autobuse) ci si sadnut na zem hocikde po vonku. 😉 ja viem ako to je s bytmi v Portugalsku, ci Svajciarsku, Indii a Australii napriklad..a su na tom lepsie si predstav..dokonca aj v Indii su na tom lepsie..to je co? 🙂 takyto pohlad na vec a branie si prikladu z horsich prikladov je uplne kontraproduktivne..rovnako ako v skole 😉 nevidim dovod pozerat sa na vec len jednym smerom a brat za priklad len ten horsi..svet nie je jednofarebny. Tak nam prajem aby sme si vsetci raz za cas vymenili optiku..pretoze pozerat sa na vec z viacerych uhlov nemoze byt na skodu 😉 pre dnes snad dobru nocku papaa

minewka
28. mar 2012

@mahalo svoje politicko-ekonomické zmýšľanie si tvorím sama.Svojimi skúsenosťami. 😉 Je to môj názor - nikto netvrdí, že sa vyznám ja alebo ktokoľvek iný 😀

Jednoducho výpočet prác a úvodný príspevok zakladateľky bol úplne na hlavu - najmä výpočet toho, čo robí sama pre seba. Nech mi to už diktujú cenzurované médiá alebo nie 🙄

mahalo
28. mar 2012

@dai to ze si nepochopila tvoje slova na to nemam slova..nejdem to to vysvetlovat sory 😉 vztahovacnost je len na skodu. A nerozumeju do politiky? To by boli ine komentare keby sa rozumeli..prepac ale aj vela politikov sa do nej nerozumie. To neberiem ako urazku, ani ja sa do nej nerozumiem a ani nemozem. Realne to nie je mozne, pretoze vsetky informacie servirovane v mediach prejdu cenzurov. A ked aj v niektorych mapriklad nezavislych internetovych clankoch neprejde, tak clovek nema ako rozlisit, ci to tou cenzurou preslo, alebo nie. Brum brum

alice107
28. mar 2012

@dai mne sa zda,ze
@mahalo sa ocitla v debate, ktora je zjavne nad jej schopnosti chapania. 🙂. a tak jej prispevky aj vyzeraju.chaoticky. 😀

mahalo
28. mar 2012

@minewka moze byt, sory ale ja som neragovala na tie vypocty a podobne 😉

mahalo
28. mar 2012

@alice107 mne sa zda zas ine..ale o tom sa navzajom asi nepresvedcime 😉 🙂

dai
28. mar 2012

@mahalo 😀 tak nic... myslim ze tato diskusia s tebou nejak nema hlbsi ani iny zmysel - akoby som sa bavila s niekym kto nema kontrolu nad tym co pise mam pocit - prepac, to neber ako urazku , je to len moj pocit 😎

mahalo
28. mar 2012

@dai pohodcike ja nie som vztahovacna 😉

dai
28. mar 2012

@mahalo 😀

alice107
28. mar 2012

@mahalo 😀 dobru nocku.papa.co uz s tebou. das si aj dudlik?.pretoze sa spravas ako 3 rocne dieta. 😀

mahalo
28. mar 2012

@alice107 uz si trapna

alice107
28. mar 2012

@mahalo viac ako ty sa na tomto fore uz nestrapnil asi nikto. 😀 daj si ten dudlik. 😀

mahalo
28. mar 2012

@alice107 tak teraz si mi to nalozila..vyhrala si 🙂)) polozilo ma dievca co si napise za meno nicku cislo svojho iq 107..ked uz tu neodpisem, tak je to preto, ze som sa isla hanbit s dudlikom do kuta ty drsnacka 🙂))

alice107
28. mar 2012

@mahalo poziadam ta aby si mi nepisala na ip.kedze vidim, ze nemas zaujem alebo schopnost debatovat na patricnej urovni,nebudem na teba viac reagovat. ani tu na fore.ozaj niet na co.zelam spokojnu dobru noc. 😎

mahalo
28. mar 2012

@alice107 to je skoda, ze si nevies obhajist svoj nazor..hoc som ta o to poziadala v rp uplne slusne bez urazok a ty mi reagujes na fore tu kde spamujes uz hodnu chvilu, dost dobre! mas palec hore..dobru noc krasotinka 🙂) a hlavne tuk tuk 🙂)

erikasadek
28. mar 2012

@mahalo len na okraj automaticky nedostanes v fr musis mat sukromnu poistovnu ktora to poskytuje nie je to dane vsetkym automaticky ale ta mzonost tu je.. 😉 inak suhlasim s tebou vo vel abodoch, ja osm tu v fr za tazku pravicovu ale oproti tomuto foru som slaby caj... ako ste vy naladene tazko pravicove.. 😉 dakujem apson viem ze ked mi tu teraz niekto povie ake mam tazke pravocove nazory tak ho poslem hned do prdele ze nech s apozrie smerom na vychod ake su prave pravicove nazory... 😉 ku teme nema co dodat svoje som uz nepisala..

zabka8423
28. mar 2012

moje pocity z tejto diskusie su od OMG po ROFL.... 😀

mircalla
28. mar 2012

@zabka8423 Asi tak🙂 Precitala som si, co je nove....A vidim, ze nic, okrem pretekania sa, kto je mudrejsi, sikovnejsi, pracovitejsi, inteligentnejsi atd
Celkovo lutujem, ze som sa vobec zapojila, nezvyknem sa tu hadat, par prispevkov ci prispievateliek mi ale riadne zdvihlo tlak, ani nie tak prezentovanymi nazormi, s ktorymi som obcas aj suhlasila, ako s tazkou aroganciou, s akou boli prezentovane vratane delenia ludi na schopnych a nelenivych a neschopnych a lenivych, na co sa mi nedalo nereagovat....
@erikasadek S tou pravicou som si to myslela aj o sebe, kym som necitala tuto diskusiu🙂

dai
28. mar 2012

Baby, veeeeeelmi dlho by som v tejto diskusii musela hladat, aby som nasla jednu prispievatelku ktora tu v ani jednom svojom prispevku neskatulkovala🙂 detto o arogancii by sa dalo diskutovat - z ktorej strany jej vychadzalo viac...
Ja mozem zas mircalla zareagovat ze keby realne na sk existovalo tolko empatie, socialneho citenia a lasky ako tu niektore prezentovali tak vyzera tato krajina uplne inak...zial empatia vaecsiny konci len na papieri a hlavne ked sa to tyka ich samych
Dobru noc vsetkym 😉

mircalla
29. mar 2012

@dai naopak si myslim, ze nastasie tu niektore z nas to socialne citenie maju (napriklad sa venujem charite, aspon skromne, ale predsa), inak by to tu naopak vypadalo este horsie

mircalla
29. mar 2012

dokonca som doniesla veci aj zobrakom, najme jednej s dietatom, co strasila na ulici minule leto, plus som pisala ci volala kam sa dalo, aby sa s tym nieco robilo.
predpokladam, ze si dost pravdepodobne za to mohla aj sama, ale nedalo mi kvoli tomu malemu.
trufam si povedat, ze mnohym ultrapravicovym v tejto diskusii je take nieco cudzie, resp. ak sa mylim....ok...ale myslim, ze podla precitanych nazorov sa asi nemylim

dai
29. mar 2012

@mircalla predpokladam ze do tejj skupiny radis aj mna a mozem ti napisat ze sa velmi mylis...uz som to tu viackrat pisala - ja za nudznych pokladam len asi ine skupiny ludi ako zdravych a mladych - tych sa podla mna ma tykat aj charita prip. Akakolvek ina forma pomoci - aj statnej