icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zuzkat1
30. mar 2012

@maminuska moja ma cez dva roky a este ani teraz si neviem predstavit ze ma uz pomaly ist do skolky... tie tri roky ma byt podla mna matka doma... a nie preto ze som leniva, ale preto ze su to najdolezitejsie roky v zivote dietata...

alenka600
30. mar 2012

@dada1212 Velmi zaujimavy pohlad! Konecne nieco konstruktivne 🙂Presne ako hovoris, je strasne tazke urcit kto si zasluzi a kto nie. Mala som napr. ucitelku cudzieho jazyka, mladucka baba, musela sa obracat ako vrtula a davat dieta opatrovatelke, lebo otehotnela este na skole, no stalo sa. Otec dietata jej okamzite povedal zbohom draha nemam zaujem. Tym, ze otehotnela na skole, tak s tym prijmom na MD to bolo ake to bolo.
Isla dusu vyplut kvoli dietatu ako sa snazila a stresovala sa tym, ze hore dole behala po meste za klientmi. Sice pred tym ako studentka neodviedla statu nic, ale ja by som si teda netrufla povedat, ze ona si nezasluzi.

mircalla
30. mar 2012

@alice107 Prepac, ze do toho vstupujem, ale ze zrovna ty sa ohrazdujes, ze nemas rada konfrontacny ton mi pride komicke. Pouzila si ho tu az nadmieru prave ty, staci ist par stran dozadu, A nielen tu, len aj v tych linkoch zamknutych diskusii, to je fakt, zbezne som precitala.
Takze trocha sebareflexie, alebo vodu kaze, vino pije? Len tolko...

zuzkat1
30. mar 2012

ja sa tu nechcem hadat, ale k tej zahranicno slovenskej debate len tolko...mam kamosku v zahranici spolu sme boli tehotne..ja tu ona tam... ja mam len uplne mizive tusenie z par viet co povedala ako to tam chodi a to iste plati o nej a situacii tu na slovensku... nehovorim ze v zahranici je to super ale ani tu to nie je super... kazda mame ine problemy... v tom ma @dusika11 pravdu ze mozno tu sice mame rodicovsku 3 roky a zatial este prispevok 200eur ale aj keby som sa vratila do roboty by som nemala z coho zaplatit veci ktore zas vy v zahranici opisuje ako bezne... a sice opatrovatelku a sukromne jasle atd... preto je scestne aby som sa ja vyjadrovala k platom a podmienkam v zahranici,lebo to nepoznam...a vy tiez tu pisete ze my tiez mozme ist robit - mozme ale nezarobime tolko aby sa nam oplatilo odist od deti v najdolezitejsich chvilach ich zivota...

dai
30. mar 2012

@zuzkat1 hm, hodne polemiky - moja dcera bude mat 5 rokov a ja mam pocit ze prave prezivam to najdolezitejsie🙂 a zachvilu bude mat 6 a pojde do skoly a opaet to bude to najdolezitejsie...a ja mam 33 a moja mama sa tvari mnohokrat akoby prave teraz bolo to najdolezitejsie - a ja som rada ze kazdy moment zivota svojho dietata sme my mamy schopne prezivat ako ten najdolezitejsi 🙂
Ja tomu nejak nerozumiem ako moze niekto povedat ze doteraz to bolo to najdolezitejsie - a potom akoze co? Uz nas nebudu nase deti potrebovat?
Ja napr. Mozem s cistym svedomim povedat ze moja malinka v 2och rokoch na skolku pripravena bola - isla nakoniec az v 2.5 roku - moj syn vyzera byt iny typ...
Zuzk navazate sa do alice, ale sme tu viacere zijuce na sk nezdielajuce nazor ktory zastavaju niektore citatelky - to ako ani my nemame pravo sa vyjadrovat? Len preto ze zijeme inak? V inych podmienkach ako vy?

maminuska
30. mar 2012

@zuzkat1 najdôležitejšie roky má dieta prežit v pohode .Pohodu mu dá len mamina ktorá je sama v pohode.
Ak je mamina v pohode aj ked je doma celé tri roky , no tak je to OK. Ale ak by ostala doma mamina , ktorá tie peniaze z práce potrebuje aby pokryla potreby trebárs aj starších detí , alebo jej manžel málo zarobí tak to už až tak v pohode nie je - nastáva po čase frustrovanosť, nedostatok penazí, odopieranie si základných vecí ktoré k životu potrebujú.

mandragora22
30. mar 2012

@nkaps ahoj, ja reagujem na uvodny prispevok. ja som spokojna. patrim k pripadom, kde si mozeme dovolit viac deti ako jedno, ale nechcem. preco? aj kvoli financnej situacii. pri jednom dietati mozem sediet doma na zadku, partner to utiahne. s RP som spokojna, mnohi v inych krajinach nedostavaju ani to a po par tyzdnoch sup ho do prace od malych babatiek. napokon, nase matky, stare matky, otcovia... to vsetko pekne krasne za komikov slo do prace od 2-mesacnych deti a deti putovali do jaslí. tak isto nase predchadzajuce generacie museli zvladat domacnost a cistotu, varenie.. navyse mnohe matky si co-to dopestovavali, nemali poruke kaufland, tesco, billu...kde by si nakupili za dobru cenu. ovocie, zelenina a dobrotky boli za nehorazne ceny, mandarinky si mohli dovolit mnohi kupit leda ak na vianoce atd atd. proste by som to dnes nevidela az tak cierne, a moj nazor je, bez urazky, ze ked zena citi, ze nie je este dostatocne financne zabezpecena, ci uz s partnerom alebo bez, mala by si mnohokrat premysliet, ci mat viac ako 1 dieta, alebo dokonca aj s tym jednym dietatkom este trosku pockat, aby potom nebola v strese, ze nema ani na mliecko ci plienky. dalsia vec je zodpovednost tej zeny. mala by vopred premyslat, s kym dieta naplanuje. nie je vsetko mat dobry sex, alebo pohladneho muza. to mi je na vychovu a zabezpecenie dietata na figu borovu. takze ja k tomu dodam: mile zeny, ktore este deti nemate, rozmyslajte, akeho cloveka chcete za otca svojho dietata a rozmyslajte, ci ste dostatocne za vodou na to, aby ste tu v podobnej teme o rok-dva nebedakali. ☹ ☹ ☹

mircalla
30. mar 2012

@dai Ja si myslim, ze sa do nej navazaju z ineho dovodu....a musim im dat zapravdu. Uz mi to oci kole. Ja som tu tiez vstupila do niekolkych konfrontacii, aj s tebou napriklad, aspon netvrdim, ze sa to nestalo. Ale sorry, alice permanentne dakoho uraza a ozaj som si precitala aj tie linky, co som dala dusika....a este povie, ze ona nema rada konfrontaciu. Nechcem tu nic kopirovat,ale je to tu cierne na bielom, nazor nech si urobi kazdy sam.

rainbow0508
30. mar 2012

Priznam sa, ze je mi trochu do usmevu z tejto debaty tu...kazda vravi svoje a kazda chape svoje. Su tu prispevky, ze "klobuk dole"...a prispevky, kde...no, skoda reci...nesudim, nehodnotim. Ak ma niektora pocit, ze to nie je pre nu dobre, preco sa stazovat??? Tym si aj tak nepomozeme...radsej skusit sadnut a porozmyslat, co s tym. A urcite riesenie typu "protesty pred parlamentom" nie su relevantne...aj tak nic nedosiahne ziadna mamina takymto spobom. Preco? Lebo tak ako slovenska mamina nepochopi maminu v Nemecku, lebo tam nezije, tak ani ti tam hore v politike nepochopia, o com to je, lebo to nezazivaju a vidia to len v kontexte svojich skusenosti. Ani my nemame toho vela a tiez sa desim, co bude, ked pride uz len rodicak...hypoteka, najom, ostatne dolezite vydavky...a manzelova vyplata okolo 500€...ale viem, ze existuje sposob, ako najst cestu k dalsim drobnym prijmom...len treba hladat...a myslim, ze argumenty typu "pri detoch nestiham" su len o zlom casovom manazmente a neadekvatnej spolupraci oboch rodicov. Teraz ma mozno niektore trhate v zuboch od zlosti, ale len sa zamyslite nad tym vsetkym...nic viac.

mandragora22
30. mar 2012

@rainbow0508 ale ja fakt pri mojej nestiham 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale ked podrastie, tak nie je problem ist do prace, kdezto od 3-4 deti to uz problem a nestihacka urcite je 😉 😉 😀

maminuska
30. mar 2012

@mircalla vidíš ja to nevnímam ako urážky z jej strany ale ako niečo nad čím sa minimálne zamyslím či nemá pravdu , alebo si vezmem z toho to čo potrebujem.
Ja dospejem často k názoru že alica pravdu má, len to tak nezabalí do obalu ale povie to tak ako to je.

rainbow0508
30. mar 2012

@mandragora22 Kazda skutocnost ma svoje vynimky...aj ja mam dni, ked to nejde ani pri dobrej organizacii, lebo starsi prekvapi a cely plan je v keli...ale myslela som to vseobecne...neboj, netvrdim, ze ak mamina nestiha, je zla...len aj zo seba mam obcas pocit, ze je to taky "organizovany chaos"...ale ked si to lepsie naplanujem, niekedy to ide akosi samo. Bud pokojna... 😉

dai
30. mar 2012

@maminuska suhlas - skor toto by som oznacila za pravnicku deformaciu - co vidim casto aj doma - ze sa komunikuje velmi priamo bez zbytocneho prikraslovania 😉

mandragora22
30. mar 2012

@rainbow0508 no ved ja som pokojna, to je vpohode, ja som necitala celu diskusku, len uvod a dala som sem svoj nazor, tiez nechapem, ako sa moze niekto stale stazovat, ved kazdy si je sam strojcom svojho stastia a ked citim, ze ci fyzicky, psychicky alebo financne nevladzem mat dieta alebo viac ako 1 dieta, tak sa do toho pustat nebudem, ci? 😅 😅 😀

alice107
30. mar 2012

@mircalla tie fora ak boli zatvorene boli preto,ze agresivne pisatelky v teme,ktora sama bola konfrontacne/ne uniesli iny nazor .slusny ,inteligentny clovek na vyjadernia postoja nepotrebuje agersivne spravanie. ani postoje.ale spravne podlozene agrumenty.
prepac mi,ale prave ty teraz si volila presne teraz ten isty nespravny pristup.tvoj argument proste neobstoji.ale vyjadrila si svoj nazor.a to je v poriadku a ja ho prijimam,aj ked s nim nesuhlasim :-
a o tom by mal slusny ,konstruktivny dialog byt.

@rainbow0508 musism len suhlasit s tym,co si napisala.

maminuska
30. mar 2012

@dai ja som v jej prispevkoch nikdy nezaznamenala nejaku vulgaritu , alebo niečo čo by prekračovalo etiku.
Niekedy je problém len v načasovanosti toho názoru .
Ale ja osobne jej príspevky mám rada, vždy mi daju priestor na zamyslenie sa a dívanie sa na vec z toho tvrdého racia, ku ktorému aj tak časom dospejeme všetci , len ona tam je hned ,ja a ty trocha neskôr ..... no a ostatní až za nami.

alenka600
30. mar 2012

@dai tie 3r sa povazuju za "najdolezitejsie" lebo raz niekto nejako urcil, ze 3r moze matka ostat doma a ta predstava sa velmi hlboko zazrala🙂

maminuska
30. mar 2012

@alice107 uniesť iný názor je otázkou vyspelosti a vyzretosti jedinca.
Ak niekto nezvláda argumenty druhej strany , tak automaticky sa u neho spustí obranná reakcia a tou je niekedy aj verbálny útok.

Podľa mňa tvoje príspevky sú absolútne v pohode.

alenka600
30. mar 2012

@dai
@maminuska
a teraz vsetky co plus minus suhlasime v principe s @alice107 budeme oznacene za kapitalistky co maju bohatych manzelov a/alebo ziju v zahranici a/alebo nechcu byt s detmi v najdolezitejsom obdobi a /alebo maju radsej prachy ako deti. Cierne alebo biele. Kto nie je s nami, je proti nam.
Materska skola suvix 😀

maminuska
30. mar 2012

@alenka600 ja súhlasím s
@alice107 lebo mi je názorovo veľmi blízka, štýl kominkácie je mi blízky a v každom prípade každá moja odchýlka od jej myslenia ma núti zamysliet nad prehodnotením toho svojho.
Ak prehodnotím a zistím že toto mi nesedí , tak si ponechám to svoje a ak nie tak ma jej názor len posunie vpred.

rakywanda
30. mar 2012

... a prečo nám štát neumožní byť doma s deťmi do 6 rokov ????

rakywanda
30. mar 2012

a dám dieťa do nejakého zariadenia skôr ako má tri roky som beštia prahnúca po prachoch, ak ho dám keď má tri roky a jeden deň, je to už O.K. ?

aninka30
30. mar 2012

😀 vy to tu este rozoberate? modrykonik ma vzdy vie pobavit 😀

mircalla
30. mar 2012

@maminuska myslis veta typu daj si dudlik,spravas sa ako trojrocna neni urazka? co ja viem,pre mna ano...ale zober si z toho daco poucne, budiz

mircalla
30. mar 2012

@alice107 Ale prosim ta, a citala si si tie tvoje prispevky? Bud objektivna....

lu2112
30. mar 2012

@alenka600 To nieje o tom ze nchcu ale nemozu si to ani kolko krat dovoli ostat doma kedze socialna polityka v zahranici nema taky luxus ako 3 rocna materska ja mam matersku len 6 tyzdnov platenu potom si mozem piskat 😉

mircalla
30. mar 2012

@mamimuska No vidis a mne je naopak styl jej komunikacie na mile vzdialeny....jej nazory maju hlavu a patu, netvrdim, ze nie, ale forma podania je u mna velke minus....a potom ako perla, ze nie som konfrontacna...

maminuska
30. mar 2012

@mircalla kolko je takých viet ? 2,3,4 ? Viac ich nebude.
Koľko je normálnych viet - myslím že podstatne viac. Aj ona je len človek .
Poučné z toho ? Minimálne sa nad tým zamysliet či sa naozaj tak nesprávam.
Ja som s nou mala tiež pár konfrontácii ( asi dve ) , prebehli však bez akýchkoľvek urážok a vzájomnej nevraživosti. Ja si jej názory vážim a som rada že tu taký človek je.

alenka600
30. mar 2012

@lu2112 A skus niekomu vysvetlit, ze to nie je o tom ze mam opatrovatelku = je to luxus. Niekedy v zahranici ked nastupis do prace a platis opatrovatelku, tak sa ani nemusis dostat do plusu. Ale nemozes si dovolit nepracovat. Nie preto, ze si karieristka, ktorej vlastne dieta nie je dolezite. Ale preto, ze si dovidis dalej ako na vlastny nos a vies, ze ked nezamakam teraz, potom ma uz nikto nezamestna...

mircalla
30. mar 2012

@maminuska V poriadku, to si ty, ja mam iny nazor.