icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mircalla
30. mar 2012

@alice107 ak to konstatujes 125 krat, uz to vypada ako opakovanie sa, uz myslim cely modry konik to vie, tak staci....
tiez ak sa vyjadrujes o ludoch ako sa vyjadrujes, tak niekto bude s tebou suhlasit, niekto nie. vyslovila si tu isty predpoklad o socialne citiacich samych so sebou, rozhodla som sa oponovat.

alice107
30. mar 2012

@dai zvlastne je,ze ako sa hned niekto vidi v urcitom prispevku.aby nedoslo k omylu,tak napisem est raz. v tom mojom prispevku z 15.31 som myslela osoby /bez rodu/,tore vyuzivaju skutocnost,ze mozu ist z jednho prispevku pre rodica do druheho.a tak si narobia deti,aby nemuseli do prace.jedno,z akeho dovodu.take osoby maju soc.citenie hlavne k sebe.pretoze nemyslia nato,ze dane danovych poplatnikov idu prave aj na takuto davku ;-

mircalla
30. mar 2012

@alice107 a kolko takych poznas? ja ani jedneho.....naopak ludia, ktorych poznam vsetci pracuju a dost vela,dieta si planuju....myslim, ze malokto je taky nezodpovedny. nechcem zmienovat jedno etnikum, to je ina kapitola.

zuzana76
30. mar 2012

@mircalla suhlasim, akonahle zena zostane doma tie 3 roky, tak uz vyuziva system podla niektorych a tiez, ked taha 2 materske za sebou, ved to je kazdeho vec, ja by som tahala este aj tretiu, ale tretie dieta uz zo zdravotnych dovodov asi nie, jedine ak sa "posmykne" . A na nic sa nestazujem, mne je doma s detmi doma, napracovala som sa dost, pokym sa mi podarilo otehotniet a taktiez sa este napracujem dost do dochodku.

alice107
30. mar 2012

@mircalla veru zial poznam takych rodicov vela.a nielen etnikum romov.vela zien,co maju problem so zametnanim otehotnie ucelovo na retazovy porod.aby mali zabezpeceny prijem.nepracuju aj niekolko rokov a pritom maju existencne problemy.skutocny problem nastane,ked deti povyrastu.potom tie zeny nemaju pracu a su na to niekdy tak zle,ze hrozi existencna bieda.ich manzelia zarobia tiez nie vela.
dalsia skupina je taka,ze maju aj vzdelanie ale chcu byt doma.alebo nenasli pracu .tak maju retazovy porod na nikolko rokov.nikdy nepracovali a preto nie su ziadane v obore.a maju problem sa potom zamestnat.a nariekaju,ze to potom neutiahnu.

alice107
30. mar 2012

@zuzana76 a kto myslis,ze je za tym zaplatenim tvjho rodicovskeho prispevku retazoveho?no ti danovi poplatnici,co pracuju.kym ty si doma.a tiez maju deti.ak by si bola doma bez akejkolvek davky,tak by to bolo fer.matzerske je ine ako rodicovske.ak nby si mala len matersku davku,tak to je davka z oistneho systemu.ale ak rodicovsku,tak to je davka socialna.a ta uz ide z vreciek aj mamiciek,co pracuju a odvadzaju dane.a ty neodvadzas nic.len beries.ale jasne,ze zakonne.to musim napisat.

alice107
30. mar 2012

@zuzana76 a kto myslis,ze je za tym zaplatenim tvjho rodicovskeho prispevku retazoveho?no ti danovi poplatnici,co pracuju.kym ty si doma.a tiez maju deti.ak by si bola doma bez akejkolvek davky,tak by to bolo fer.materske je ine ako rodicovske.ak by si mala len matersku davku,tak to je davka z poistneho systemu.ale ak rodicovsku,tak to je davka socialna.a ta uz ide z vreciek aj mamiciek,co pracuju a odvadzaju dane.a ty neodvadzas nic.len beries.ale jasne,ze zakonne.to musim napisat.

zuzana76
30. mar 2012

@alice107 moj muz tiez pracuje a odvadza nemale dane, takze ja ako jeho manzelka si zasluzim byt doma s nasimi detmi a ja som pracovala predtym a potom budem tiez a ked som pracovala ani ma nenapadlo utocit na mamicky co boli s detmi doma a poberali rodicovsky prispevok. Kazdy rodic ma na to pravo a kym som ja doma, tak zase jedna zena nastupila na moje miesto a tym padom nemusi byt mozno nezamestnana a poberat ine socialne davky

darinkazv
30. mar 2012

@alice107 lenže si zase zober, že kým ona pracovala roky pred tým, než otehotnela, tak tiež prispievala na štátne sociálne dávky. a možno tým mamičkám, ktoré sú teraz už pracujúce. tak si myslím, že sa jej to len vracia. ja keď robím napr. 10 rokov, tak prispievam na rodičovské príspevky mamičkám. potom tie mamičky idú po rodičovskej pracovať a ja idem na rodičovskú. a teraz tie, čo už pracujú by sa mali na ňu sťažovať? veď takisto čerpali sociálnu dávku. aj z jej peňazí. takže netreba tu ľudí odsudzovať, že pracujúce matky tu na nich platia. ja si skôr myslím, že by nás malo viac trápiť to, že naše úžasné etnikum z tých sociálnych dávok žije celý život. a nie že to využívajú matky, ktoré predtým pracovali a ešte sa do dôchodku napracujú a štátu tie ich sociálne dávky vrátia na poplatkoch a daniach 300rázy 😉

mircalla
30. mar 2012

@alice107 Ok,no ja nepoznam. Fakticky. Inak mi ale nevadi, ze napriklad moje dane idu (alebo isli, momentalne nepracujem, ale zase pojdu) aj na takyto prispevok pre nepracujuce mamicky.

alice107
30. mar 2012

@darinkazv ano,mas pravdu,ze ak tgaka zena pracovala roky ,odvadzala sytemu dane.tpo je neodskriepitelny fakt.ale najviac to zneuzivaju take,co predtym nepracovali.a nemaju ani nadej dobru pracu najist.takej to najviac vyhovuje.ak ma zena dobru dlhorocnu pracu,tak som nevidela ani jednu,ktora by sa po materskej davke po pol roku nechela vratit na povodne miesto.pretoze vie,,ze pracu by stratila.iba velmi bohate zeny by to nechali plavat
preto cely tento system davok nie je dobry.je solidarny a preto nezohladnuje zasluhovost.
takze ako davka je zneuzivana.
ja so absolutne roti podbnym davkam.
@mircalla co sa mna tyka,ja som proti podobnym davkam.podporu rodiny vidim v inom systeme.

mircalla
30. mar 2012

@alice107 ok, chapem a respektujem tento nazor

darinkazv
30. mar 2012

@alice107 ale tak nemyslím si, že tá, čo sa po polroku nevráti na svoje miesto, tak zneužíva systém. ja si momentálne robím školu, aby som si našla potom lepšie miesto, ale mám kamošku, čo pred tromi rokmi skončila vš. hneď po škole získala veľmi dobré miesto a pracovala tam až doteraz. teraz je už 10 dní na materskej. a veru sa nechystá vrátiť po polroku do práce. pretože si aj ja myslím, že je to na šikovnosti daného človeka. ktorý keď raz niečo ovláda, je v niečom dobrý, tak sa uplatní aj po napr. 6tich rokoch doma. je to o šikovnosti človeka. 😉

dusika11
30. mar 2012

dobry vecer..no co k tomu dodat...asi to tu zase zavru ako vzdy.. 😉 ja stale tvrdim je hamba statu ak setri na detoch..nech sa nekradne v state...a to mam byt ticho ked si vitazna strana po volbach odklepla 50 milionov eu ??? tak nech to daju do statnej kasy...ked je malo..k ostatnym som odklepla co sa mi pacilo..

alice107
30. mar 2012

@darinkazv ja som nenapisala,ze ta zena co sa po rokoch prace nevrati z materskej a pokracuje v rodicovskej zneuziva system.ta zena ak nepretzite pracovala dlhe roky,tak prispievala do sytemu aj danoveho.takze ma aj moralne pravo na davku rodicovsku.tak som to myslela.
ale ver mi ze zena ktora ma dobe platenu dlhorocnu a pracu kde nie je len do poctu,tak jej 3 roky nebudu drzat miesto.ak je to prava zodpovedna,kde sa musi ccelozivotne vzdelavat,ma velku zodpovednost a vedomosti,co su nenahraditelne,tak ta nemoze byt 3 roky zastupovana.uz len preto nie,ze kvalitna zastupna sila by sa nenasla. odbornicka by nesla do zaskoku.ta si moze vyberat.ver,mi,ja viem o com pisem.v mojej proesii ma nikto nemohol zarupit z vonku.len prerozdelit zodpovednost na niekho ineho.ale len na kratky cas.a uz vobec sa neda vypadnut mimo obor na 6 rokov.
ak zen a s urcitym vs vzdelamin a vyznamnou pracou vypadne hoci len na pol roka,tak uz sa tazko vracia spat. na 3 roky tak o takej zene odbornicke som este nepocula.vsetky zeny,co si budovali karieru a mali zodpovedny post,tak sa vratili do prace.alebo sa rozhodli zostat navzdy v domacnosti.ale tych je zlomok.to nie je len na sikovnosti cloveka.ale na charaktere prace a odbornosti .a nenahraditelnej praxi.vyvoj ide dopredu.vo vsetkych vyznamych oboroch zivota .strata praxe pri takej pozicii je samovrazda pracovna.
velky vypadok v praci si mozu dovolit len zeny malo kvalifikavanea poziciach,kde nie je na ne kladena velka zodpovednost.po 6 rokoch ta v praci,kde o nieco ´´ide´´ nik nezamestna.ak s mimo oboru.mozes mat akurat tak nejake miesto od urovnou vysokej kvalifikacie a zodpovednosti.este si to`nikdy neskusila,ze? 😉
isla by si k lekarke o ktorej by si vedela,ze 6 rokov neprevadza ziadnu prax?ja nie.

darinkazv
30. mar 2012

@alice107 no zas porovnávať lekára, ktorý 6 rokov nepracoval a nejakú menežérku, tak je fest rozdiel. čo sa týka fakt odborných prác, tak tam je vzdelávanie potrebné celoživotne. máš pravdu, ja takú prácu nemám. a ani nechcem. ja nie som typ ženy, čo si buduje kariéru. mne stačí mať prácu, ktorú mám rada, ktorá mi prináša príjem na zabezpečenia svojej rodiny a plnenie potrieb a snov mojich detí. som žena, čo sa na nič nesťažuje, je šťastná, že má dobrého muža, zdravé dieťa (druhé zdravé na ceste) a keď mi niečo chýba, zabezpečím si to vlastnými silami. nechcem, aby ma niekto vydržiaval. a tých žien, ktoré majú takú prácu, ako opisuješ ty, nie je na sk zas až toľko. je plno žien, čo majú prácu, ktorá nie je tak vysoko odborná a predsa idú späť do práce. ale nie kvôli udržaniu miesta, ale kvôli peniazom. mám kolegyňu, čo sa teraz vracia po materskej do práce. ale len kvôli tomu, že stavajú dom a majú vysoké výdavky na hypotéku. kým mala materskú, tak im to pekne vychádzalo, no keby ostala na rodičáku, tak to nemajú šancu zvládnuť. takže to tým chcem povedať, že nie každá je nútená rovnakým spôsobom ísť do práce. a zhodneme sa verím na tom, že matka, čo ostane s dieťaťom do 3 rokov nie je horšia matka a ani vyžieračka štátu. na vyžieranie tu máme etnikum (aj keď aj medzi bielymi sa nájdu taký vyžierači) 😉

alice107
30. mar 2012

@darinkazv je manager a manager.takze zalezi na druhu pozicie.napriklad riaditelka nejakej banky povedzme ak 6 rokov je mimo,uz jej´´flek´´ ma davno ineho pana.a jej vedomosti zastarale.to iste vedkyna,ci lekarka.vsetci su na tom rovnako.v takych poziciach je dost zien aj na sk.len v celkom vrcholovom managmente nie.a to preto,ze tam nie je mozne robit kompromis .to je uz iny level.
suhlasim,ze je najdolezitejsie,ak si stastna spokojna vo svojom zivote.nech uz si doma ,ci v praci.a verim,ze ty si schopna sa postarat o seba a rodinu sama .asuhlasim,ze vela zien ide do prace pre peniaze.amaskuje to aj nafore tym,ze ona je ´´super´´ matka.tak je doma.
vies,o karieru niekedy ani nejde.ide o tomci niekto proste miluje svoju pracu a obor ,co vystudoval
zena,co je vo vyznamnej pozicii este nemusi byt kariristka.ale zena,co rada pracuje v obore,ktory si zvolila
potom su kariristky aj lekarky,vedkyne,pravnicky ?nie,suto zeny,co maju svoju pracu rady.preto prwcuju.akedze ich praca je vysokokvalifikovana,tak je aj viac ohodnotena.
obe kategorie zien maju väcsinou aj rodinu a vediia sa o nu postarat.aj popri praci.aako ty ,ak aj ja.
a to je to je rozdiel oproti tym,co retazovym porodom ,ked este nnikdy nepracovali beru hed soc,davku v podobe rodicovskeho pripevku.a je predpoklad,ze buu u statu na obtiaz aj nadalej.pretoze po rokoch budu pracu tazko hladat.ked stat za take ma zaplatit potom len zdravotne odvody,je to dost.
a ver,ze to nie su len zeny z romskeho etnika.

baklik
30. mar 2012

tak ja mam odbornu pracu, pomerne dobre zaplatenu a rozdiel medzi rodicakom a platom bude vyrazny pre spolocny rozpocet. takze ja viem uz teraz, ze doma urcite neostanem 3 roky. jednak som typ, ktory stereotyp zabija, miesto mi nebudu drzat donekonecna (aj ked 3 roky by mali, ale realita byva ina) a tiez si myslim, ze dieta plne 3 roky nepotrebuje. ja hovorim, ze chcem byt doma min. rok a max. dva roky.
ale tiez neodsudzujem zeny, ktore sa rozhodnu doma ostat s dietatom plne 3 roky. a povedzme si narovinu, niekedy sa to, ze je to najlepsie pre dieta schovava za to, ze zena nema bud ziadnu pracu alebo ma taku, do ktorej sa jej ani neoplati vracat, lebo zas ten rozdiel medzi RP a mzdou nie je markantny.
ale uz vidim ako budem najhorsia krkavcia matka pre svoju svagrinku, ktora doma ostava PLNE 3 roky, lebo dieta to strasne potrebuje a na druhej strane ma job, ktory je na zmeny a ked si zrata dochadzanie do prace, tak sa jej financne ani neoplati velmi vracat.... ale pri kazdej prilezitosti sa ma pyta, ze dufa, ze si nemienim skracovat matersku! ona tym, samozrejme, mysli aj RD, teda cele 3 roky. no co uz...
preto vravim, ja neodsudzujem ani jedno, ani druhe riesenie, pretoze kazdy ma na to svoje dovody. ale skoda, ze nas takych nie je viac... 😨

mircalla
30. mar 2012

@alice107 No ja som doma uz skoro 2 roky, karieru som mala celkom slusnu, nebol to zase top manazment, ale bola som veduca oddelenia a mala som vo firme dost dobre meno. Pravdepodobne mi uz nebudu drzat miesto, uz len preto, ze sa vselico pomenilo a preorganizovalo, su nove systemy, nove procedury, ale musia mi ponuknut adekvatne, aj platovo aj funkciou. Nasa firma sa o zamestnancov stara skvele, mamicky dost podporuje, dokonca zriaduje firemnu skolku. Ja to beriem ako novu vyzvu, robila som s financiami, mozno budem robit nieco ine, zase sa nieco nove naucim. Nasa firma ma 700 zamestnancov, je tam strasne vela roznych jobov, takze sa nebojim.
Keby som tam ostala, mohla som teoreticky este postupit, ale nehrabem sa za karierou, dieta ma prioritu. Cakala som na neho 10 rokov, kym sa podarilo. Vsetko je otazka priorit. Ak sa chce zena venovat vyhradne kariere, potom samozrejme nemoze ostat 3 roky doma, s tym suhlasim. Ja to vsak nechcem, hladam kompromis - praca, co ma bavi a naplna a slusne ohodnotena, nebojim sa pracovat vela a dlho, ani zodpovednosti, ale kariera na prvom miesto to nie je.

Ano, mam kamosku tu z konika, co je financna riaditelka a majitel firmy jej rovno povedal, ze do 9 mesiacov sa musi vratit, inak si hlada nahradu, zatial to prerozdeli,aj sa vratila.Podla mna zavisi od prace, firmy atd

mariro
30. mar 2012

no a zasa sa tu prejavuje typicka Slovac,len sa hadat ,rypat a dohadovat kto ma na vrch a potom sa toto robi aj v tej vlade a politike,lebo si dokazuju kto je mudrejsi a ma pravdu.Ach jaj...a tema odbocila a rozprava o uplne niecom inom.Skoda ...chyba tu respekt a tolerancia.
Nedokazeme zhodnotit takto na dialku preco sa niekto rozhodne tak alebo tak,ake mal dovody a podobne...uz som raz pisala ze kazda mame pre svoje rozhodnutie svoje dovody a urcite len tie najlepsie umysly pre svoje dieta.Neodsudzujte stale...

maminuska
30. mar 2012

@alice107 ja som vypadnut jednoducho nemohla vôbec, lebo by som prišla o klientelu. Dať sa zastupit kolegom , je rovno o klienta prísť.
Takže su aj také povolania.

darinkazv
30. mar 2012

@alice107 mám známu, čo je riaditeľka banky a predsa sa vrátila až po 3 rokoch do práce. pracovala polroka a teraz ide na ďalšiu materskú. ja neviem, mne to príde aj podľa toho, aký človek je tej danej žene nadriadený. a zas, pri takých pozíciách, ako sú lekárky, vedkyne, právničky, tak tam sa zas dá pekne postarať o rodinu, aj keď ide do práce. pretože tá práca a čas strávený v práci je o niečom inom, ako napríklad keď niekto robí robotníka vo výrobe 🙂 proste toto sa nedá porovnávať. píšeme viac menej o tom istom, len každá svojim pohľadom 😉 ja si teraz robím druhú maturu, študujem za zdravotnú sestru a ak sa mi bude dať časovo a aj finančne, spravím si aj vš pre pre zdravotné sestry. teraz mi to možno nebude treba, ale verím, že do budúcna to bude nutnosť. tak radšej skôr, kým ešte mozgové bunky neodumierajú 😀 čo sa týka kariéristiek, tak to sú pre mňa ženy, čo ráno vypadnú z domu pred siedmou a vracajú sa domov po 20tej. ktoré celý svoj čas venujú práci a dieťa majú len preto, lebo to jednoducho spoločnosť vyžaduje, lebo rodina tlačí, že by sa patrilo a podobne. a som si vedomá aj toho, že nie len rómske ženy sa nehajú vydržiavať. to som aj napísala, že aj medzi bielymi sa také nájdu. no dobre, nehajme už túto debatu tak, lebo ako som napísala, myslíme to isté, len to inak a z iného uhla píšeme. tak dobrú noc a uži si víkend s ratolesťami. ja si užívam materskú a odrátavam dni do príchodu nášho druhého bobáčika 🙂 😉

mircalla
30. mar 2012

Takze inymi slovami som nahraditelna, preziju to tam bezo mna, myslim, ze nenahraditelnych ci tazko nahraditelnych az tak vela nie je, takze ostat na materskej a mat naspat celkom slusne miesto nie je u vacsiny problem.
Ja som im rovno povedala, ze tak skoro ma tam neuvidia, mam na to svoje dovody (moj syn sa narodil po 5 pokusoch IVF, z coho boli dva spontanne potraty). Takze ano, suhlasim tu z nazormi, ze kazdy ma svoje dovody ako dlho ostat doma,ktore ostatni nepoznaju.

mariro
30. mar 2012

Kazdej jednej by sa pacilo byt financnou riaditelkou,brat velke love,dieta si brat so sebou do firmy,mat vselijake vyhody,mat pri sebe nejaku zensku co by vam pomahala tasky nosit 🙂 ,ale to je len vo filmoch a ked to niekto ma tak sa mu zavidi a zakryva sa to tzm ze je zena karieristka.Aj aj by som chcela taky job ,lebo ked su love,tak si dokazeme zaplatit vsetko mozne okolo dietatka,aby bolo co najviac s nami.Kto chce nech je doma,kto chce nech ide pracovat.Zavist a tuzba po peniazoch nikdy nevymizne....take celebrity sa maju zle?no my sme len zienky s MK a zbytocne sa tu dohadujeme. 😉
A opakujem....kazda mame svoje dovody pre svoje konanie a nikto nema pravo to spochybnovat 🙂))

rakywanda
30. mar 2012

Moja zubarka mala dieta vo vyssom veku,cize prve a posledne.po 6 tyzdnoch sa vratila do prace,vlastna prax,ktoru budovala 10 rokov.do 2 rokov kojila.vzdy ked som tam tak hovori ako ju to mrzi,ze si to nemohla uzit a ako mala babku oslovovala mama.aj to je jedna strana mince.ja poznam aj take co mali dieta lebo sa robit nechcelo,potom druhe lebo kam pojdem.muz dlhodobo bez prace,mater sa im o tie deti stara.dokonca jedna bola doma do 6 rokov zo zdrav.dovodov a to ked isli doktorke tak malu oslahaha so zelinou aby sa vyhadzala lebo sa jej nechcelo robit,ona to aj nahlas povedala.

rakywanda
30. mar 2012

Nikdy nehovor nikdy lebo nevies co ti zivot prinesie.

baklik
30. mar 2012

@rakywanda tak ten posledny pripad, co si opisala - to som este nepocula! dobre som sa zasmiala 😀
ale na druhej strane, je to smutne, ked je to tak....

rakywanda
30. mar 2012

@baklik zial aj take su.ja teraz riesim co po RD a dostavam rady typu - majte druhe a oslahaj zelinou.

baklik
30. mar 2012

@rakywanda prosim ta, to kde byvas? alebo kde sa to vlastne pohybujes? 😀

adela76
30. mar 2012

@all
Ahojte.
Mna len stve fakt,ze vsade pisali ako zdvihli matersku o 5%.Ale nikde neboli obrovske nadpisi,ze rod.prispevok,ktory sa sa poberal do 20 mes. dietata ZRUSILI.
Moja dcera ma rok a pol.Za 3 tyzdne budeme mat dalsie babo.Ked som to prepocitala tak oproti matreskej +rodicovskej pri malej a pri tomto druhom dietati budem mat o 1000 euro menej.
Takze nech si strcia tych svojich 5% do r... a nech radsej vratia stary rodicovky prispevok ktory bol 286 euro.