icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

baklik
30. mar 2012

@adela76 myslela si asi 256 eur. ono zas napr mne vyhovovalo to navysenie materskej a tiez to, ze RP sa da poberat aj popri praci, pretoze je kopa zien, ktore si popri RD privyrabaju. a predtym, ak si zarobila, uz neviem presne, aku smiesnu sumu za mesiac, tak RP zobrali, takze sa privyrabanie vobec neoplatilo, iba ak nacierno.
ale bohvie ako to teraz bude... len aby neznizili aj matersku davku! lebo vraj aj na tom by vedeli dost usetrit, aspon som tak citala.

mariro
30. mar 2012

@rakywanda jaaaj az mi slzy tecu od smiechu...som si hned predstavila jak slaha to dieta zelinou...to aky napad 😀 samozrejme chuda dieta...ale dobry for

dai
31. mar 2012

@adela76 ale oni nikdy pre vsetky maminy neschvalili RD do 20 mesiacov 256 - oni ho zrusili uz skor - ;len niektore aktivne maminy si vystrajkovali ze im ho nechali... my co sme nastupili neskor tak uz toto nemame, napriek tomu ze sme si naodvadzali
a mas pravdu - aj pri najvyssej materskej dlhodobo o peniaze vdaka znizenemu RD prides...
ja by som bola skor zato nech zrusia pri MD hornu hranicu a nech daju do roka dietata 100% - a pre mna nech zrusia vsetky zvysne davky

elise
31. mar 2012

@dai nehovor prosim že sme si vyštrajkovali ja som v tom čase mala 4 ročne dieťa nebola som na materskej ani som nebola na rodičovskej ani som nebola tehotná. mna sa vtedy nič netýkalo mohlo mi to byť šuma fuk ale nebolo lebo som myslela tiež na tie ktorých sa to týka.

elise
31. mar 2012

@adela76 ten rodičovský bol 260 euro, pri predlženi materskej ak si zamestnaná máš aj o pár dni dovolenky naviam lebo počas materskej máš nárok na dovolenku ak nastupiš na rodičák už sa dovolenka kráti

dai
31. mar 2012

@elise nebud hned dotknuta - co som napisala zle - ved aj adele to prospelo pravdepodobne - preco musis hned reagovat podrazdene ? uz sme sa o tom bavili elise - bolo tam viacej matiek ako ty?
pre teba sa ospravedlnujem za to SI - takze aktivne maminy vystrajkovali aby bol ponechany prispevok tym, ktore ho uz poberali - je to teraz politicky korektne?

alice107
31. mar 2012

@mircalla suhlasim,ze vsetko je otazka priorit a s tym spojenych podmienok ake ta -ktora zena ma.hlavne v malych firmach v sukromnych rukach je neefektivne aby vypadol zemestnanec.pretoze je drahe ho nahradzovat silou na zastupenie,ktoru znovu treba zaucat.predrazi sa to.takze verim,ze priatelka musela do prace ,inak by o nu prisla.u vrcholoveho mamagmentu je zmuva o inom,podmienky tiez.tam sa uz v zmuve dava klauzula na zotrvanie vo firme a neprejdenie ku konkurencii po urcitu dobu.a preto je aj malo zien v spickovom managmente.
neviem,v a kej banke je generalnou riaditelkou tvoja priatelka.pokial je viem,na sk je len jedna zena v takej pozici/postarsia zena polo slovenka,polorakusanka/
s urcitostou viem,ze ziaden post generalneho riaditela banky nemoze byt volny alebo nejak zastupovany na 3 roky. 😉 tam je proste zmuva taka,ze to pre obe strany je vylucene.viem z praxe ako su tie zmuvy formulovane. 😉
ale u stredneho managmentu samozrejme to nevylucujem celko.ale 3 roky mimo praxe je vela a ja som spickovu odbornicku mimo praxe 3 roky nevidela.
@maminuska presne prave aj tvoje povolanie je take,ze ak vypadnes,tak nema s jednak prijem a jednak stratis klientov a odborne by si zastarala.takze suhlasim s tebou,ze v takom povolani ako si ty vysokoodbornom nemoze byt ani reci o tom,ze by ta niekto mohol zastupit a ty si vypadla na dlhsie.
v mojom povolani pri vymenovanych funkciach vysokoodbornych nie je moznewziadne zastupovanie.pretoze prave zmluva je viazana na urcitu osobu na urcitu poziciu.pri nepritomnosti sa praca nacas prerozdeli medzi ostatnych kolegov.ale miesto je fixne dane.a zatazuje kolegov praca naviac.takze kvalita by mohla utpiet.preto pri vymenovani su dabne podmienky,za ktorych sa praca vykonava.

@darinkazv ja nemam skusenosti s pracovnnou naplnou zeny pri pase osobne..ale viem z pracovnych podmienok a pracovnych zmluv ,ako to tam chodi. tam je fluktuacia velka.zalezi na podniku.,ale taka praca je nahraditelna ,pretoze nevyzaduje ziadne odborne ani ine predpoklady.preto zieny su nahraditelne v okamihu.zaucanie nie je az take narocne.takze taka zena ked vypadne ,pre podnik to neznamena taku stratu ako vysokokvalifikovana sila.zalezi tam od materialnych podmienok zeien,ako dlho su doma.ale na to mie4sto je okamzite nahrada.tak tam tiez zamestnavatel nefcaka na danu silu.viem to z pravnej praxe zien ,co dostali vypovede po skonceni rodicovskej dovolenky.
co sa tyka pravniciek,tak to iste co praca maminusky .advokatky,komercne pravnicky.su to podnikatelky.o justicnej praci som pisala vyssie. takze su vysokokvalifikovane a preto ich nemoze nahradit nikto,kto nema ten isty statut.preto niekedy maju firmy na zaklade spolocensva s partnermi-advokatmi.a ti v case vypadku pracuju za ne.ale tiez sa to neda na dlho.a tiez odbornost by utrpela.takze 3 roky mimo u sudkyne,prokuratorky ci advokatky ozaj nehrozi
plrati,cim menej kvlaifikovana praca,tym nahraditelnejsi pracovnik.
takze je na kazdej zene a rodine,ako si zivot zariadi aj co sa tyka vypadku matky ci otca z pracovneho pomeru.
ja dam jeden priklad zo zahranicia.pretoze mnohe maju dojem,ze tam zeny a vobec rodiny su na to radovo rovnako dobre.
takze zena -matka ,dve deti,manzel
manzel robotnicke povolanie
matka praca v obchode.po prichode deti bola nna rodicovskom prispevku ,ktory bol okolo 400 eur. nevyhovovala pracovna doba ..preto zmenila pracu.
.zacala pracovat ako upratovacka.i
spolu splatom manzela mali prijem na hranici zivotneho minima.
za byt platili 500 eur
pri ich porijme sa dostali do siete soc.odkazanosti a dostavali soc.davku-pripalatok k mzde.
pritom obaja pracovali.ale ich praca bola nekvalifikovana.
ked ta zena mala 58 rokov,stratila pracu.uz bola nezamestnavatelna.manzelsvo sa rozpadlo.a ona ma problem vyzit s penzie,ktoru by po 36 rokch prace dostavala.690 eur.z toho ked odpocita naklady na zivot apoplatky, tak jej zostane 12 eur .
takze cim menej kvalifikovana praca a dlhsie doma,tym horsie podmienky do buducna pre zenu.

viera27
31. mar 2012

@alice107 suhlasim. Aj s tym, ze na slovensku neevidujem riaditelku banky. Uz ani ovesny-straka neposobi ako riaditelka. Mozno mala na mysli skor riaditelku pobocky. Ale to nie je top manazment. Navyse manazeri maju tzv. Manazerske zmluvy, absolutne odlisne od klasickych a pauza 3 roky absolutne neprichadza do uvahy.
V tomto to krasne vystihla kamoska-lekarka. Je zbytocne vystudovat vysoko odbornu skolu, ked chce mat clovek velku rodinu. Absolutna strata casu a zbytocnost, lebo ta zena to pouzije len vo vynimocnych pripadoch. Ak ju naplna materstvo a chce mat viac deti, nech studuje nieco jednoduchsie.
Ja sa sklanam pred mamickami s viacerymi detmi a tuzbou po rodinnom krbe. Rovnako sa sklanam pred zenami robiacimi karieru. Aj jedno aj druhe je narocne. Ale ked uz si vybrali cestu, tak nech sa nerobia, ze to spravili pre nas ostatnych a nech nestenaju ake je to nespravodlive a bla bla bla. Volili same a vedeli vopred co to obnasa.

rakywanda
31. mar 2012

@baklik kde to zijem? Medzi obycajnymi ludmi,lebo aj take jednoduche maju deti.na nikoho tu neutocim co sa vzdelania tyka,aby bolo jasno.nielen mozgacky maju deti.ta dotycna bola sikovna krajcirka ale privyrobit si tym ani za svet.je lahsie sediet na platenej predlzenej RD.Hovori o tomto konkretnom pripade,nie vseobecne.

maminuska
31. mar 2012

@alice107 absolutny súhlas.
Ja vo svojom povolaní nemôžem prerušit činnosť, musím ju vykonávať osobne alebo prostredníctvom svojich asistentov , na ktorých opätovne musím dohliadať, nakoľko za ich prácu nesiem plnú zodpovednosť. Vybrala som si ju , vykonala som náročné licenčné skušky, stálo ma to nemálo peňazí a učenia, plus som absolvovala náročnú prax u môjho kolegu , ktorý ma nijak nešetril ( teraz mu veľká vďaka ).
Vypadnút čo i len na pol roka, môže znamenať pre mňa koniec. Vypadnút na rok je definitívny koniec, nakoľko sa potom už k veľkým firmám jednoducho nedostanem. Taktiež pri našej súčastnej rýchlej novelizácii zákonov by som boal totálne out.

@viera27 ono sa to dá zvládnuť aj kariera aj rodina, ide to sklbit , mne sa to relatívne darí . Podmienkou je však sa obrniť pred neprajnými ľudˇmi , mať manžela ktorý má pochopenie pre tvoju prácu a financie si zaplatiť aj pomocnicu.
Mne sa to pri troch deťoch zatial darí , pričom to jedno nemá ani tri roky a tá najstaršia je mentálne postihnutá.

baklik
31. mar 2012

@rakywanda tiez poznam jednu vyucenu krajcirku a je zufala, ze co bude robit po RD... ked som jej povedala, ze vsak moze sit, tak to uz nie, tym sa vraj neda zarobit. 😖

rakywanda
31. mar 2012

@baklik tak nech kukne na sashe,ja tam idem oci nechat.skoda ze to neviem.a ako vie,ze sa neuzivi?skusila to?teraz je kopa ludi co nechce konfekciu,chcu nieco ine co nema kazdy

zuzkat1
31. mar 2012

@maminuska no presne suhlasim ze dieta ma byt v pohode a teda aj matka musi byt v pohode...ja keby som bola nutena ist robit a malu dat do skolky tak to by boli ine depresie a vycitky svedomia... v pohode by som urcite nebola

zuzkat1
31. mar 2012

@dai ja som sa do nej vobec nenavazala..ani jeden prispevok som jej neadresovala ak sa nemylim.... do troch rokov je to obdobie najdolezitejsie z psychologickeho a pedagogickeho hladiska, nie zo subjektivneho pocitu matky... dieta v tomto obdobi je ochotne a schopne prijat najviac vedomosti, zrucnosti, sebaistoty a vsetkeho co patri k zdravemu vyvoju a rozvoju osobnosti.... ja ako matka povazujem kazdy den za najdolezitejsi,ale ako pedagog su to prave prve tri roky kedy sa buduju zaklady....

exupery
31. mar 2012

Prikladam osobnu skusenost,chcela som sa vratit do zamestnanie po 2roku dcerky,a cuduj sa svete zamestnavatel mi oznamil,ze oni ma vezmu az po 3tom roku-ze tak s tym rataju,a oni maju dovtedy nahradu...takze tiez by sa asi zislo upravit aj zmyslanie samotneho zamestnavatela..
Ano,mohla by som si najst druhu pracu,ale prisla by som o dobru pracu,za dobre peniaze,so zmluvou na dobu neurcitu-ktoru vam v dnesnej dobe malokto da..Takze ono to nie je len o tom,ze matka sa nechce vratit,ale i o tom,ze niektori zamestnavatelia maju este zastaralu predstavu-ze zena bude doma tri roky a hotovo! 😠

inkinka
31. mar 2012

@alice107 pises: kazdy zije taky zivot,aky si pripravil a na aky ma prostriedky

Nesúhlasím s tvojím zovšeobecňujúcim tvrdením. Aké možnosti majú napríklad street children? Akú možnosť majú využiť svoje vlohy? Aký život si vedia oni pripraviť, keď boli doslovne vyvrhnuté úplne na okraj spoločnosti? Okolnosťami sú nútené vynakladať všetku energiu a schopnosti na to, aby prežili do ďalšieho dňa. Ak by si namietla, že si vychádzala z našich podmienok, tak podotýkam, že slovo každý zahŕňa aj tieto deti a z celosvetového hľadiska takto chudobné deti nie sú minorita, skôr my sme minorita , tá bohatšia, áno, zatiaľ v porovnaní s nimi sme . A dosť detí nadaných, ale narodených v sociálne slabých rodinách je aj u nás.

baklik
31. mar 2012

@zuzkat1 ono zalezi aj od toho, kto sa bude o to dieta do troch rokov veku starat. a nemusi to byt len matka. napr. moja sesternica dala malu do jasliciek od jedneho roka, zacala pracovat na polovicny uvazok a teda bol rozdiel medzi sesternicinou malou a svagrininou malou, ktora s nou bola doma. a obe dievcatka su rovnako stare. ta, co chodila do jasliciek, vedela napodobnit ako kraca bocian (mala rok a tri mes.), nejake rymy zazvatlala, vedela ako robia zvieratka a to sesternica tvrdila, ze ju to ucili v jaslickach.
je to, samozrejme, vec uhla pohladu ako aj sikovnosti dietata.
tym chcem povedat len tolko, ze to dieta, ktore je v jaslickach, nemusi na tom vobec stradat, ale ako som spomenula, vsetko zavisi aj od individuality dietata.

baklik
31. mar 2012

@rakywanda tak niekomu to tazko vysvetlis, ked nema doma ani net a kocik predava vyse roka tak, ze nema ani inzerat 😒 to boli same reci typu, preco to nejde a tak... vsak je to napokon jej vec.

viera27
31. mar 2012

@maminuska
Ano, ale to uz si podla niektorych fuj, fuj mama s upratovackou pchajuca svoje dieta do narucia cudzich ludi (rozumej jaslicky, opatrovatelka, babka, ktokolvek okrem tvojej naruce 24 hodin denne) kvoli spinavym peniazom 😀 😀.
Inak klobuk dole. Musis mat nalozene ako kon. Sama viem ake to je mat taku pracu + udrziavat popri tom rodinny kozub. A to mam ditko len jedno (aj ked teda s kruzkami a teda mojim taxikarcenim vyda minimalne za dve a pol). Zlata materska dovolenka, to boli casy. Aspon podla mna teda 😀

kaja73
31. mar 2012

presne viem o com @zuzkat1 pise-aj mna by neskutocne mrzelo,keby som bola nutena nastupit do prace-je jedno z akych pricin- skor ako pred 3 rokom.
S prvym som bola doma 3 roky a pri druhom si idem rodicovsky predlzit zo zdravotnych dovodov maleho- sice ma mrzia a trapia maleho problemy,no na druhej strane sa tesim na nase spolocne kludne rana,dni ked sme tu jeden pre druheho-naozaj naplno- a viem ze tieto chvile nam už nik nevezme.
Chapem ak sa maminka musi vratit do prace ci už z financnych dovodov,alebo pre to ze ju to doma nenaplna,ale viem, ze je vela maminiek co si to s babatkom vychutnaju aj doma. 😉 a nie je to len o ich pohodlnosti a neochote nastupit do prace.
Podotykam ze som pracujuca-robim od ukoncenia VS stale-az na obdobie stravene s dietatom na materskej a rodicovskej-mam odrobenych 11 rokov a nemyslim si , ze zneuzivam system. Aj ja som prispievala za tych 11 rokov na rodicovsky prispevok inym maminkam . 😉
Aj ked mam vysoku skolu a mohla by som pracovat na kariere,materstvo povazujem za moju prioritu.
Bolo by mi neskutocne luto keby mojim synom davali zaklady do zivota cudzi ludia,nech by boli akokolvek kvalifikovani a milujici deti.
V tomto so ozaj sebec. 😝

inkinka
31. mar 2012

@kaja73 tvoje posledne dve vety su aj mojim kredom 🙂

dai
31. mar 2012

@zuzkat1 ale to by potom len deti na slovensku boli zdrave, sebavedome, poslusne, slusne , dobre etc. ... v zahranici malokedy stretnes dieta s ktorym bola mama 3 roky na materskej - a prepac, ja zial ten rozdiel nevidim - skor naopak 😔 alebo este zeby len sk psychologovia vedeli nieco co nikto iny na svete nevie 🙂

ale znovu opakujem - ja si osobne nemyslim ze je treba kvoli dietatu byt doma 3 roky, ani zeby niektorym detom uskodilo skorsie zaskolkovanie - zalezi od dietata samozrejme 🙂 nebudem s tebou polemizovat - uznavam ze je pre matku prijemne si rano pospat, hodinu ranajkovat, ist na prechadzku - ja si to tiez teraz uzivam 😉

ja neviem baby, mne to stale vychadza ze s detmi sa realne zapodievaju len matky ktore su v pohode, ked mam plnu hlavu financnych problemov , frustracii zo spolocnosti etc ; ako sa tu niektore maminy odprezentova;i ☹ . ... tazko v takej nalade budem mila k dietatu a rozvijat jeho schopnosti - a to mozem doma sediet aj 15 rokov

alice107
31. mar 2012

@inkinka deti ulice su o niecom uplne inom ako o slovenskych podmienkach.stretla si bezprizorne deti na sk?dokonca aj v romskych osadach /kde deti ziju v alrmujucich podmienkach/je aka -taka kontrola statu.slaba,ale je.
a u väcsinoveho obyvatelsva tiez nepobehuju na sk deti po ulici.ak aj su nezodpocvedni rodiacia,co nemaju peniaze a plodia deti,tak tie su len chudobne.nie bezprizorne.ak to hrozi niekde,tak stat zasiahne.deti zveri nahradnej rodine.
ale slovenske zeny ako deti nemali ziaden podobny problem,/ze boli bezprizorne/aby dostali moznost sa vzdelat a byt za seba v dospelosti zodpovedne a podmienky pre svoj zivot si urcit same.
je mozne sa vzdelavat a mat urcitu profesiu a nemusiet mat bohatych rodicov.existuju studentske pozicky.moznost pracovat a sucasne sa vzdelat v nejakom odbore.vies ja poznam ludi,co vysli z nemajetnych pomerov a dnes studuju na predstiznych zahr.skolach.stipka,grant a pod.alebo maju uspesnu zivnost.na rozne obory.
vies je lahsie hodit zodpovednost na niekoho ineho.
ako by si hodnotila vraha dieta,ktory by sa obhajoval,ze mal zle detstvo?ospravedlnila by si jeho konanie tymto?

alice107
31. mar 2012

@viera27 uplne suhasim tiez ja s tvojim pohladom na vec. ja som tiez v tom lepsom pripade tipovala veducu pobocky. 😉 aj o tych dvoch kategoriach zien uplny suhlas. oba druhy zien si musia uvedomit co ich rozhodnutie obnasa.ale nie to ´´premalovavat´´na ruzovo.ze pohnutky su len tie najvznesenejsie/len pre deti,len pre ludstvo a dobry pocit a podobne/.pravda byva vzdy prozaickejsia.
ale plati ze zena si musi uvedomit,ze strata nezavislosti je riziko..preto musi vediet,ci jej to podmienky umoznuju prekonat.hlavne do buducnosti.lebo potom bude uz neskoro.

@maminuska veru tak je to. 🙂

pemotore
31. mar 2012

@lujza123 ...ahoj,ako si to myslela, ze pri vacsom vekovom rozdiele dostane zena na obe deti po 200e,nerozumiem ja mam deti: 9r a rocne a dostavam len 194e

pemotore
31. mar 2012

...nepaci sa mi sebeckost mamiciek ktore vystrajkovali lepsie podmienky len pre seba,aj ja som pracovala a moje dieta a ja si zasluzime viac ako mnohe ....tak preco suhlasili s s takou dohodou,drzala som im palce no nedotiahli to dd konca...zbabelost? co je za tym?

esmeralda04
31. mar 2012

@lujza123 Pekne si to vystihla (vsetko od smiesnej sumy, cez zamestnavatela, skolky, cakarni det. lekara a psyckarov). Ja mam nastastie manzela (zatial), lebo inak by som bola hotova. Mama s otcom mi nemaju tiez z coho pomoct lebo otec je nezamestnany a mama je na invalid. dochodku a 100 km vzdialeni. Pracovat popri rodicovskej z domu ja nemozem lebo nemam take zamestnanie, ktore by to umoznovalo a odchadzat prec od dietata, ktore dojcim tiez nie je mozne. Ako som pisala, stastie ze mam manzela. Co sa tyka zlepsenia zivota mamicky...pochybujem, ze sa nieco zlepsi a hlavne po financnej stranke, lebo peniaze stat pomina na ine "dolezitejsie" oblasti.

esmeralda04
31. mar 2012

@pemotore mas uplnu pravdu, tie ktore pracovali na tom prerobili a nezamestnane ziskali, mne sa to nezda velmi spravodlive

jerryjanka
31. mar 2012

no tak ja tu patrím k otrasným vyžieračom a využívateľom tohto systému štátu.
už 5 rokov som nepracovala - predtým som od školy pracovala takmer stále s menšími prestávkami medzi zamestnaniami
tých posledných 5 rokov sa starám o tatina - a dostávam za to nenahraditeľný príspevok ktorý mi nedávno ešte zdvihli zo 40 na 70 eur mesačne - no a teraz som si ešte dovolila mať aj dieťa a vyžierať tento štát aj o rodičovský príspevok - kedže na materskú som nárok nemala. no fuj hamba mi. také peniaze zneužívam a beriem tomuto štátu asi si pôjdem na hodinu kľaknúť do kúta nášho veľkometrážneho 69 metrového bytu kde bývame s manželom dcérou a mojim tatinom.

jerryjanka
31. mar 2012

no a teda nehovoriac že ak sa nič nestane v septembri budem ešte chcieť od štátu - ak to nezrušia - príspevok pri narodení, príplatok k príspevku, a dalšie rodinné prídavky. no asi by ma mali zastreliť. už som ako tá tmavá časť nášho štátu. 😀 😀

sorry baby ale nedalo mi. Tu si ľudia fakt závidia aj nos medzi očami. A pritom často nevedia v akých podmienkach a z akých dôvodov ľudia žijú tak ako žijú.