Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@mircalla pozri mircalla, ja som si uz na svoju adresu precitala az az... a stale od isteho typu mamiciek, ktore ma absolutne nepoznaju, takze tolko k hodnoteniu...
a presne ako vierka pise, tiez mam pocit akoby byt doma s vlastnym dietatom bol ten najvaecsi kriz na svete - lebo stale citam len kolko povinnosti a ake je to tazke etc. ... ja netvrdim ze nie je - pri istom type deti... ale potom sa treba aj trosku zamysliet ked zase odsudzujem maminy ktore popri tom dietati, pripadne viacerym detom aj pracuju - nie je toto nahodou omnoho narocnejsie? viete vy ake deti tieto zeny maju? ci to tiez nie su narocne deti? ci im v noci spia? etc. ... a napriek tomu este chodia do prace... a potom si tu, sice jemne a nepriamo ( od niektorych teda aj priamo ), vypocuju naco si deti robili ked sa o ne nechcu starat, ake su krkavcie matky a podobne... takze tolko k osobnym utokom... 😖
nic baby, dnes na toto nemam naladu - krasny den vam prajem na modrom koniku 😔
A tiez nesudim, kto je kolko doma, ci zneuziva stat, ci je lenivy atd, ak si daco take nasla, tak ok
Ale prave o to ide - ja maminy, co pracuju vobec neodsudzujem, ani raz som tu nic take nenapisala
ahojte....co sa mi pacilo som dala pozitivum ..
@zuzkat1 neznervoznuj sa..ja mam taku pracu ze ked odidem o 8 hod tak sa vratim o 23 hod...ale cez obed je pauza...presne vies to je.take..niektore maju pracu v urade alebo co..do pol stvrtej..idu pre dieta a su spolu..ale mnohe to tak nemaju..a somariny..su to lebo o tomto tato tema nie ..
@viera27 no ja som zrusila facebook a vsetci su s toho mimo 😀 😀 zral mi tak cas...a hlavne zahadzal ma informaciami typu kto s kym ako a preco 😝 😝 tak som to zrusila...tu ma nikto nezahlcuje fotkami atd...ale je tu bazarik ahlavne pekne pro schopy...vzdy daco kupim..ale..mala by si vidiet tu reakciu znamych ze som odisla na fac.. 😀 😀
@mircalla ty mozno nie... ale mnohe ine ano - pozri toto nie je moja debata s tebou alebo zuzkou kto z koho - ano, kazda vychadzame len zo svojich skusenosti...
ale ako inak ako utok mozes pochopit ked niekto napise - ja nikoho neodsudzujem ale vsetci psychologovia tvrdia ze moze mat vazny psychicky dopad na dieta ked s nim matka nie je doma do 3-och rokov - ako poprve netvrdia to ani zdaleka vsetci a po druhe - co cakas ze ako toto tvrdenie zoberu matky ktore z akehokolvek dovodu museli ist do prace? samozrejme ako utok - lebo ved oni vlastne nicia svoje deti - to tym pisatelka chcela napisat - akurat ze nepouzila uz preberanu alice formu priamu, ale vybernau utocnu slovensku nepriamu...
no nic, nebudem tu slovickovat, dnes mam ine starosti...
teraz uprimne mircalla aj zuzana - pekny den a hlavne zdrave deticky vam prajem ☹
@dai ale ale...ja som mala s tvojich prispevkov pocit ze som nevzdelany asocial...prepac par stran do zadu si mi to ze som nevzdelana .nandala..,.mna si sice pobavila ale...mozno ine zeny by to urazilo...alicka je alicka...podla mna zdaleka nie je to co pise..osobne som sa stretla s mnohymi ludmi..ktori nieco znamenali v aj celosvetovom meritku..a musim skonsatovat cim viac uspesnejsi clovek tym skromnejsi..najviac uzasnejzi bo maestro Pavarotti bol to skromny nezny clovek..s velkym srdcom ktoreho by take blbiny o svojej praci ani nenapadli..preto ma alicka vzdy zabava svojim vytahovanim.. 😝 😝 ja mam rada skromnych ludi..a neodsudzujicich..
@dai presne ako @mircalla pise ked sama vravis ze mas narocne dieta tak preco pises o kavickovani a vyspavani?? a prepac ale moja reakcia bola este miernou reakciou na tu tvoju spravu maximalne ma poburilo to s akou lahkostou pises ze je super byt doma a vyspavat a cele hodiny jest a prechadzat sa akoby kazda jedna mala pokojne dieta...ja v mojom okoli teda co sa mojich kamosiek tyka, poznam len jedno take dieta aj to zije v anglicku... maloktore dnesne dieta je take pokojne... a skor tvoja reakcia mi prisla taka ze si myslis ze kazda co chce byt doma kavickuje....
@dai ps: byt doma s dietatom nie je kriz ale dar... a ked nejake maminy pisu kolko je s tym prace tak to len preto lebo ine maminy pisu ze je to len o vyspavani a kavickovani tak aby nedoslo k nejakym nedorozumeniam
a este k tomu co pises miracle ja som NEnapisala ze vsetci! psychlogovia to tvrdia..a okrem toho velmi parafrazujes co pisem aj tebe aj inym...ked sa to parafrazuje do roznych podob moze to vyzniet zle, ale ked citas presne co pisem, tak tam nie je nic urazlive... ja som skutocne nie ta ktora tu zacala na niekoho utocit ale po hlave si skakat nenecham
Téma bola uzamknutá z dôvodu odbočenia diskusie od témy.

@viera27 O to tu predsa nejde, ani sa to neriesi, len nech niekto neposudzuje druhych zivot, ked o nom nic nevie