icon

Ako to bude s materskou pri druhom dieťati?

stanulka27
22. apr 2013

ahojte baby chcem sa opytat ci nemate niekto skusenosti s prechodom z RD na MD,od 8,12.2011 som nastupita na MD DO 1,8.2012 a v novembri 2012 som zacala pracovat u svojho zamestnavatela na dohodu.dohoda trvala do konca roka 2012 a od 1,1 2013sme uzatvorili novu pracovnu dohodu,kedze sa menili zakony.Ccem sa opytat ako by to bolo s poberanim druhej MD,z coho by sa vy vyratavala.vztahoval by sa na mna retazovy porod.som stale na TPP u svojho zamestavatela len popri RD sme podpisali aj dohodu,ze odpracujem par hodin za mesiac.syn mam 14 mes a pracujeme na druhom babu.ako to vlaste bude s MD,na socialke som sa nic nedozvedela
dakujem za odpoved.

gapa
23. apr 2013

Odpovedám podla teraz účinných zákonov, no môže byť aj nejaká zmena, bo záleží, aké znenie je účinné v den nástupu na md.
Tvoj prac.pomer trvá a ak bude trvať aj v den nástupu na md, tak budeš mať nárok na materské z tohto prac.pomeru. Ak v predchádzajúcom kalendárnom roku k roku nástupu na md nebudeš mať žiadny vym.základ z dôvodu, že si čerpala RD a okrem dní RD nebudeš mať v tomto roku žiadne iné dni (napr. ani PN), tak sa bude rátať materské z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mestiac nástupu na md, teda najmenej vo výške mesačnej mzdy podla aktuálnej prac.zmluvy/dekrétu.

podla okolností ti môže vzniknúť aj nárok na materské aj z dohody, ak aj z nej splníš podmienku aspon 270dní nem.poistenia, a
- ak by trvala dohoda aj v den nástupu na md alebo
- ak by netrvala v den násupu na md, tak nárok by vznikol, ak by si išla z oboch poistení na md 6týž. pred termínom a porodila si skôr, ako je očakávaný termín pôrodu (je to tak isto, ako uplatnenie nároku v ochrannej lehote z dnp), teda ochranná lehota by ti trvala v obd.6týž pred skutočným dnom pôrodu, lebo v den nástupu na md ti ochr. lehota už netrvá, lebo vznikne nem.poistenie zaemstnanca z tpp.

predpokladám si sa odhlásila z dôch.poistenia štátom v soc.poistovni do 8dní od vzniku dohody v r.2013. potom po pôrode (nástupe na rd), príp. po ukončení dohody (ak to bude pred nástupom na md) sa hned prihlás nanovo, prihlásenie sa nedá vybaviť spätne (výnimka je len 45dní po pôrode, ak ti netrvá pp).