Ako to funguje s materskou?

26. júl 2023

Ahojte, nie je to pre mňa vôbec aktuálne, ale s mužom sa nevieme zhodnúť, že ako to je. Keď sa nám narodi dieta, tak ja pôjdem na materskú na nejakych tých 6-7 mesiacov a normálne budem dostávať materskú a po tej dobe by som dostávala už len rodičak. Ale keby ide po tom, co mne skončí materská na "materskú"(otcovskou?) muž, tak ma zasa ako keby nárok na vyplácanie normálne toho, čo by sa mu vypočítalo zo mzdy, alebo už dostane len RP? Chápem tomu správne? Ja tvrdím, že sa to vzťahuje na platiča nemocenského, nie na dieťa, čiže nárok na tých pár mesiacov máme obaja.
Ďakujem za objasnenie

lenuska9999
26. júl 2023

Normálne keď by ti po tých 34 týždňoch skonči materská, mohol by ísť muž na pol roka tiez na materskú (kedykoľvek do 3 rokov veku dieťaťa ). Ty ale v tomto čase nebudeš dostávať rodičovský príspevok..keď jemu skončí materská a pôjde do práce a ty budeš chcieť ostať na rodičovskej, tak normálne znova požiadaš o rodicak a dostaneš ten vyšší, keďže si mala nárok na materskú

autor
26. júl 2023

@lenuska9999 ďakujem za vysvetlenie. Mne je jasné, že by som musela ísť do práce a nedostávala rp, ale stále to vychádza finančne lepsie ako keby toho pol roka som doma ja a dostávala by som len rodičak. Lebo on si myslí, že keď mne skončí materská a chcel by ísť on, už by vlastne dostával len ten rodičak a nie materskú vypočítanú z jeho platu.

lenuska9999
26. júl 2023

Nie dostane normálne materskú , ak teda je nárok podľa počtu dní nemocenského poistenia atď. Podmienka je 270 dní poistenia za posledné 2 roky

autor
26. júl 2023

@lenuska9999 to s tým nemocenským mi je jasné, ale teda ďakujem za vysvetlenie, mala som pravdu, hehe 😅

draik
26. júl 2023

Mohli by ste zostať na RD bez RP počas poberania materského otcom dieťaťa, ale by ste si museli platiť ZP, ak by ste mali len toto jedno malé dieťa.

autor
26. júl 2023

@draik ja by som išla keď tak normálne do roboty