icon

Ako to je s predĺženou materskou?

janamed
14. jún 2011

Ahojte maminky, ja mám takú dilemu alebo problém, v min.roku som bola na RD do 3/2010. po skončeni RD som bola mesiac v robote a po mesiaci, 5/2010 som do teraz evidovaná na úrade práce, ako nezamestnaná. Podporu som mala pol roka. Lenže na UP vraj odvádzajú za mňa iba ZP a do dôchodkového mi už vyše roka nič nejde. Počula som a čítala že niektoré maminky sú s dieťaťom doma do 6 rokov, teda evidované niekde na sociálke a štát za ne odvádza aspon tu min.čiastku aj na dôchodkové poistenie.. tak tera neviem, či by sa mi to dalo aj mne vybaviť, neviem čo musím spĺňať, v čom sú výhody pre a proti...
Budem Vám vďačná za vaše skúsenosti a názory.

mimka11111
14. jún 2011

ahoj,hned po skončení RD si mala požiadať hned o jej predlženie na 6 rokov, nedostávala by si síce žiadne peniaze,ale odvody by si mala preplácané...popri MD by si si mohla privyrobiť na dohody a pod....no ale teraz..už spätne to nejal vybaviť nevieš

janamed
autor
14. jún 2011

len ja som si vtedy myslela že ak dcera nema žiadne zdravotne problemy, neda sa vybaviť predlženie... a vraj som mohla byť doma iba tak že nemam narok na ziadne dávky ako na materskej myslim... škoda. takže kým sa nezamestnám, čo môže byť aj rok :( tak mi stale nepôjde nič do dôchod.poisť....

gapa
14. jún 2011

@janamed
podla teraz účinných zákonov môzeš by
- zdr.poistná ako uchádzač o zamestnanie a
- dôch.poistná ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Ale to si musíš dať sama prihlášku na soc.poistovnu a musíš splniť podmienku, že bud sa osobne staráš o dieťa alebo zabezpečíš riadnu starostlivosť o dieta inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (škôlka, jasle), čo samozrejme splnaš.

Len si zober kopiu rodného listu dieťaťa a hned zajdi na soc.poistovnu (nie urad práce). Vyplníš tlačivo RLFO = retistračný list fyz.osoby, ked zaškrtneš
prihláška
poistenec štátu z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov (je tam nejaké písmeno treba napísať, vid zadná srana prihlášky)

vypíšeš svoje údaje
dátum prihlásenia (myslím v kolonke 10) dáš dátum kedy budeš odovzdávať to v soc.poistovni
dátum narodenia dieťaťa

dole podpisy a kto to vyplnil a kedy

+ vypíšeš prehlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa s prílohou rodný list dieťaťa

!!!!! prihlášku= RLFO si vypíš 2x (alebo urob kopiu) a na jednom rovnopise si nechaj potvrdiť prevzaatie soc.poistovnou. Budeš mať doklad o tom, že si prihlášku podala (ak tak neurobíš, nemáš ziaden dôkaz).

Potom treba sledovať zmeny zákona od 1.1., či bude definícia riadnej starostlivosti rovnaká, či netreba dať odhlášku, ak napr. chodí do škôlky (tč. je ok aj ked chodí do skôlky) alebo dať odhlášku nástupom do zamestnania=prac.pomeru (do 8dní!!!) alebo dovršením 6rokov dieťaťa

Moja známa je takoto prihlásená od 1.1.2011 a prihlášku si podávala koncom roku 2010. Sa na nu pozerali na SP, že kto jej to poradil. Ja som jej len radila, nech nehovorí, že dieťa chodí do škôlky, lebo oni nebudú zákony ešte nové ovládať, len nech hovorí, že splna podmienku riadnej starostlivosti. Pýtali si od jej aj telef.číslo, že to overia, no nikto jej nevolal, bolo to OK 🙂

ešte tolko, že ak dieťa do škôlky nechodí alebo chodí a bude chodiť do škôlky len na max. 4hod. denne, tak môžeš požiadať o vyradenie z evidovania na up z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Zdravotne budeš potom poistná ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, čo treba ale v zp vybaviť. Ale tam nesmie chodiť do škôlky na viac ako 4hod., inak to nesplnaš (je tam iná definícia riadnej starostlivosti podla zákona o *Zdravotnom poistení, pri dôch.poistnení sa berie definícia zo zákona o Rodičovskom príspevku)

janamed
autor
14. jún 2011

dakujem ti veľmi pekne milá Gapka, fakt si mi moc pomohla-
a ja by som aj nechala dceru doma v š škôlke na 4 hod,. no ak sa mi zas nahodou podari zazrakom najsť prácu, potom by mi ju nevzali na nahlásenych 8 hodin :( lebo tu u nás máme len 1 škôlku

takže ak som to správne pochopila tak budem naďalej aj evidovaná na UP, ale s s tým rozdielom, že napr.od zajtra budem aj poistená v dôchodkovom ano? Nemusim im na UP vravieť že som Nahlasena na Soc. ako matka starajuca sa o dieťa do 6 rokov? nie je to v rozpore? ved keď som na soc. nahlasena ako matka starajuca sa o dieťa, nemôžem byt ako uchadzačka na UP...tak ako kedysi..

z UP budem naďalej ZP ( a tam je nejaký rozdiel vo výške ZP? alebo v čom,je tam rozdiel..ked nemožem byť potom aj ZP cez social.poisťovňu...

cartridge
16. jún 2011

Prajem dobrý deň, čítam túto problematiku, a už som z toho úplný "magor". Doteraz som vedená na ÚP ako uchádzač o zamestnanie. Keď som sa na ÚP informovala, ako je to s neplatenou predĺžnenou RD, pani múdra na ÚP ma informovala, že môžem byť vedená na ÚP, aj môžem byť na neplatenej predĺženej RD z dôvodu starostlivosti do 6 rokov dieťaťa. Teraz po mesiaci som opäť bola na ÚP a ďalšia pani múdra ma informovala, že nemôžem byť aj na ÚP aj na predĺženej neplatenej RD. Tak ako to vlastne je??? Môžete mi prosím citovať nejaký zákon, ktorý o tom hovorí? JE TO VRCHOL, keď na miestach, kde by mali kvalifikovane informovať, zmiatnu človeka tak, že potom nevie, čí je ...
Ak sa teda rozhodnem, že sa odhlásim z ÚP /pretože je to už asi zbytočné/, kde sa prihlásiť na predĺženú RD - na SP? A v tomto prípade musí dieťa chodiť do MŠ len na 4 hod.? Ak bude chodiť na 8 hod., SP nebude platiť za mňa dôchodk. poistenie a ZP zdravotné? Kto na SP zistí, že dieťa chodí na 8 hod. do škôlky a nie na 4 hod.?
Prosím vysvetlite mi to, lebo už fakt neviem, čia som...

cartridge
19. jún 2011

Prosím vie mi niekto odpovedať? Mám sa hlásiť na ÚP a neviem, aký postoj zaujať - či ukončiť "pôsobenie" na ÚP ako nezamestnaná a dať sa na neplatenú RD, alebo zostať ako nezamestnaná?