Ako vybaviť na úradoch starostlivosť o dieťa po 6 roku?

kukanda123
9. aug 2016

dobry den v oktobri mi konci rd ktory som poberala do 6rokov dcerky pre zdravotny stav .Pocula som ze sa da vybavit nejake opatrovanie ...Viete mi poradit dakujem.

mummy01
9. aug 2016

@kukanda123 da sa poziadat o opatrovatelsky ak si stav dietata vyzaduje opatrovanie. Ale zajdi na urad prace vysvetlia co k tomu treba a posudzovanie zdravotneho stavu trva 3mesiace. To ci schvalia zavisi od miery funkcnej poruchy dietata.

kukanda123
autor
9. aug 2016

dakujem,len na tom urade mi nepovedali nič viac ako to co som nasla na nete.

alenah31
9. aug 2016

@kukanda123 je to peňažný príspevok na opatrovanie osoby s ŤZP (s ťažkým zdravotným postihnutím), ktorá dovŕšila 6 rokov a je na opatrovanie odkázaná. Takže tu nestačí mať napr. atopický ekzém, zníženú imunitu, celiakiu a pod. ako pri predĺženej platenej RD.
Tu je osoba definovaná takto: Osoba s ŤZP je podľa komplexného posudku odkázaná na opatrovanie, ak je odkázaná na pomoc inej osoby pri jednotlivých činnostiach (stravovanie a pitný režim, vyprázdňovanie močového mechúra a hrubého čreva, osobná hygiena, celkový kúpeľ, obliekanie, vyzliekanie, zmena polohy, sedenie a státie, pohyb po schodoch, pohyb po rovine, orientácia v prostredí, dodržiavanie liečebného režimu, potreba dohľadu) a rozsah tejto pomoci je aspoň 8 hodín denne.
Moja sesternica je takto doma na opatrovateľskom s 9-ročnou dcérkou - má DMO (+ samozrejme kopec pridružených diagnóz bohužiaľ). Prečítaj si toto:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

kukanda123
autor
9. aug 2016

moja ma epilepsiu .takto- mam sa vratit do zamestnania a kamoska mi povedala o opatrovani .preto zhanam info rmacie