Ako vybaviť rodinné prídavky na dieťa v Rakúsku?
Dobry den chcem sa spytat, pracovala som v rakusku a (pracovny pomer stale trva) bola som tam aj na rizikovom tehotenstve ale zijem na SVK, a nemam ziaden pobyt v rakusku ani moj manzel nema. Wochengeld mi vyplacali do 12 tt od narodenia lebo som bola cisarskym.
Viem, že mam narok na rozdiel medzi rakuskym a slovenskym pradavko, ktory sa vypláca po roku, chcem sa ale spytat ci ma s tym niekto skusenosti, a aky formular treba vyplnit pretoze som bola aj osobne vo WGKK a oznamili mi ze nemam na nic narok a nemali zaujem so mnou komunikovat. Nemcinu neovladam uplne najlepsie ale dohovorim sa.
Dobry dakujem za odpoved ale mne sa jedna o rodičovský prispevok ktory je u nas okolo 200 eur viem ze mam narok na diferencalung medzi nasim sk a ich . Ktory by mi nebol vyplacany mesacne ale az neskor. V nemcine sa to vola Kinderbetreuungsgeld dakujem neviete mi poradit? Ako si mam tenro prispevok vybavit?
@333mima333 aby ti uznali rodicovsky,najskor musis vybavit pridavky a potom poziadat SVA o rodicovsky.
K ziadosti na SVA potom zasles potvrdenie o schvaleni pridavkov, rodny list, potvrdenie o spolocnom pobyte,potvrdenie o prehliadkach dietata,tehotensku knizku prefotenu....a kopec dalsich veci.
A vsetky tieto papiere treba vybavit do pol roka po narodeni?
uz som z toho zufala lebo kazdy mi hovori nieco ine, ze bud nemam narok lebo tam nemam ziaden pobyt alebo ze mam narok len na diferencalung
A este sa chcem opytat na ktory finanzamt to treba odniest zevraj ich je viac. vybavujem to pre sestru a uz je zufala. Velmi pekne dakujem
@mamulka211 prosim vas mohli by ste mi ešte s týmto poradit.neviem ba koho by som sa mohla obratit dakujem vam velmi pekne
@333mima333 nárok určite máš, ale je to s nimi na dlhé lakte. Treba zaslať tie tlačiva E401, E411, antrag, dokladovať prehliadky od gynekológa, prehliadky dieťaťa, rodný list dieťaťa a ostatne si vyžiadajú čo budú potrebovať. Hlavne je podať ten antrag, aby vás začali riešiť. A hlavne ich treba stále bombardovať telefonicky, aby si pohli. Trvá to dlho lebo si to so slovenskými úradmi kontrolujú 2 krát.
Po novom by svk upsvar nemal vyplnat "prazdne" e401 a11, ale mal by tam byt uz stempel z at - ze si to vlastne at ziada... Lebo ludia vsakovak podvadzali... Cize kontaktovat finanza. A bud vam daju orazene tlaciva al si to sami vyziadaju 🙂
A stale bombardovat, to je fakt 🙂
Ako dlho trva vybavenie detskych pridavkov.A na ktorom danovom urade si to msm dat potvrdit?Patrim pod Burgenland.Dakujem.
formulare,ziadost si najdes,stiahnes a dobre rady su na FB stranke ,,,ako si vybavim wochengeld a matersku,,,konkretne su tam baby,ktore radia aj pomozu vybavit Janka Bilikova a dalsie 🙂
Na vybavenie detskych pridavkov treba nasledovne (a dobre nervy):, tlaciva sa odovzdavaju na Finanzamte (podla bydliska alebo miesta prace)
- vyplnit Antrag auf Gewährung einer Ausgleichzahlung (formular bude na nete alebo ho daju na Finanzamte - treba ho vyplnit za kazdy rok zvlast, ak clovek ziada o pridavky spatne (max 5 rokov)
- vyplnit E411(potvrdenie o vyske pridavkov z domovskej krajiny) a odovzdat na Finanzamte - oni ho poslu na sk. Finanzamt nechce potvrdit razitkom E411 pre sk urady a USVAR na sk nechce prijat a potvrdit E411 bez rakúskeho razitka
- potvrdenie o navsteve skolky (original + preklad - staci vlastny)
- rodny list dietata - kopia + preklad
- vytlacene vyplatne pasky po mesiacoch - ak uz clovek nepracuje v at, inak staci potvrdenie od zamestnavatela
- ak su pridavky cez zamestnaného manzela - sobasny list - kopia + preklad
- manzelia by mali byt prihlaseni na spolocne bydlisko - overuju si to (vraj)

Na finanzamt treba zaslat vyplnene tlacivo Familienbeilhilfe s prelozenym rodnym listom,vyplnenymi formularmi E411 a E401 a prac.zmluvu.