Ako vykryť čas medzi rodičovskou a ďalšou materskou?

29. jan 2024

Ahojte, koncom apríla som mala nastúpiť do novej práce a v starej dať výpoveď. Konči mi rodičovská dovolenka. Ale zistila som, že som tehotná. Na ďalšiu materskú - ak Boh dá, by som mala nastúpiť v auguste. Ako vykryť tieto 4 mesiace? S novou prácou sa môžem rozlúčiť, so starou tiež lebo pre mňa už nebude miesto. Ideálne by bolo, aby som mala nárok na materskú. Dá sa nejak platiť poistenie, alebo ísť na PN? Aby som nemala nárok len na ten menší rodicak?

anjelicek26
29. jan 2024

Nastupis v aprili normalne do povodnej prace, vypoved davat nebudes a ked bude fakt zle, tak ta lekar vypise na PN... mas to pisomne, ze v starej nemaju pre teba miesto? Tehotnu len tak vyhodit nemozu, musia nieco vymysliet...

lienka.7
29. jan 2024

@autorka do nástupu na matersku normalne nástupis do starej prace. Z novej asi zmluvu ešte nemáš, tak co riešiš?

lucka_ke
29. jan 2024

dočerpáš si dovolenku a pôjdeš PN, nárok na materské mať budeš

lienka.7
29. jan 2024

@lucka_ke a z akého dovodu mas ísť na PN? Diagnóza "OS" nie je dôvodom na PNku. Sa mi paci, keď tu ty a tebe podobne rozdávajú rady, vsak chod na PN. PNka je pre ľudí, ktorí nie sú schopní prace, nie pre "zachranovanie" situácie.

lucka_ke
29. jan 2024

@lienka.7 pýtala sa, či sa dá ísť na PN, odpovedala som, že áno dá sa (v zmysle, že má nárok na platenú PN), nevidím nikde, že by som ju nahovárala

zuzka565
29. jan 2024

Ja som zistili že som tehotná 23.5. rodičovská mi končila 28.5. Začala som čerpať dovolenku a potom PN kým som nešla na materskú. Na tú som išla nejak koncom decembra.

lienka.7
29. jan 2024

@lucka_ke až na to, ze nemá dôvod ísť na PNku. Zo starej prace ešte neodišla, píše ze az v aprili. Ak dopredu davala iniciatívne vypoved, nech sa paci, moze ist na UP. Ma narok na podporu. Nie ist na PN.

lucka_ke
29. jan 2024

@lienka.7 to už nechaj na jej lekára či má alebo nemá ísť na PN, nevieme nič o jej zdravotnom stave

autor
29. jan 2024

@lienka.7 ja neviem čo si taká prchká. Ja sa len normálne pýtam aké mam možnosti. Roky sa z mojej mzdy odvádzali nenormálne odvody… nemôžem sa spýtať ako to mám spraviť aby som si v prípade budúcej materskej neuškodila?
V starej práci som výpoveď nedala, ale viem že ma nevezmú naspäť. Preto sa pýtam na možnosti ako si prilepšiť a nemať nízky rodicak.
Roky tu stovky žien žiada o pomoc ako dostať maximálnu podporu… neviem co máš za problém

danusa63
29. jan 2024

@autorka A prečo by ťa nezobrali do starej práce? Veď si sa ešte ani nepýtala, či ťa vezmú.

vela02
29. jan 2024

@danusa63 a ty ako vieš, že sa nepytala?😀

luliu
29. jan 2024

Neuškodis si nijako. Nárok na materskú mať budeš v každom pripade

danusa63
29. jan 2024

@vela02 Lebo nepoznám personalistku, ktorá vyhodí ženu s tehotenskou knižkou v ruke. To je na dobrú kontrolu 🙂= jednoznačne ju zoberú späť, ak predloží tehotenskú knižku.

vela02
29. jan 2024

@danusa63 možno jej ponúkli miesto ktoré sa jej nepáči. Každopádne aj mňa by zaujímalo, prečo ju “nevezmú naspäť” 😅
Mňa len pobavila tá tvoja veta, to som často od rodičov počúvala…😀😀

autor
29. jan 2024

Žienky ďakujem za rady, skúsim sa zo zamestnavatelom dohodnúť na čerpaní dovolenky, do starej práce sa vrátiť nemôžem skrz toho že nemajú miesto a ešte aj preto lebo dieťa mi nevzali do školky - pôjde az v septembri. Novú prácu som mala mať len 4 hodiny, to by som mala aj stráženie ale na viac nie. Neviem vôbec čo mam robiť.

danusa63
29. jan 2024

@autorka Nemáš na výber, buď nastupiš do starej práce, alebo podpíšeš výpoveď, alebo si nájdeš diagnózu.

lienka.7
29. jan 2024

@autorka jajaj, no tak to si mala hneď napísať, že ti nema byt kto s dcérou do septembra, preto potrebuješ vymýšľať teraz co a ako, aby si nemusela robiť a byt s nou vlastne doma.
Po prvé, ako tehotnú ta vyhodiť nemôžu, to uz asi vieš, po druhé, aj keby ta prepustili, ze sa nemáš kam vrátiť (aj to ti musia ponúknuť najskôr nové miesto, keď nie, mas narok dokonca aj na odstupne), ides normalne na UP, a berieš podporu. A narok na matersku mas z OL, predpokladám, že to tiež veľmi dobre vieš, keďže sa ti tu omiela sstále dookola. A pokiaľ si chceš nejako "prilepšiť", tak uz si nijako neprilepsis, lebo matetska sa ráta z minulého roka. Ešte niečo ta "trapi"?

lienka.7
29. jan 2024

@autorka a este ta poprosím o vysvetlenie, co pises: Roky sa z mojej mzdy odvádzali nenormálne odvody…
No daj sem teda prosim ten prepočet, aké "mega" odvody si tomuto štátu odviedla VS.co si od tohto štátu pobrala. Ak to bude v pluse co i len 1€, potom sa tu tým ohanaj. Toto je typický hoax, ktorý dookola omielaju tebe podobne... ze koooolko som ja tomuto štátu odviedla 🤦‍♀️
Aby si mala pravdu, na to, by si musela mať iný príjem, a to by sa ti už neoplatilo vtedy "tazit" zo štátu, lebo toľko ako by si zarobila uz nedostaneš.

autor
29. jan 2024

@lienka.7 a teba či trápi že si takto nepríjemná? Tebe vysvetľovať nič nemusím. Pýtam sa na jednu konkrétnu otázku a ty si melieš stále to svoje dokola. Naozaj ťa nemusí trápiť koľko som zarábala. Nechcem si prilepšiť nič

andyka105
29. jan 2024

V prvom rade hlavne oznám svojmu zamestnávateľovi písomne, že si tehotná a potom rieš čo a ako ďalej. Poprípade si skús zistiť ako to je keď nemáš kam dať dieťa do septembra, skús na sociálke či nemáš nárok na nejaké dalšie dávky keď sa staráš o dieťa ktore nevezmú do školky. Pokiaľ oznámiš zamestnávateľovi, že si tehotná vyhodiť ťa nesmie, je to na dohode či ti nevie dať prácu iba na tie 4 hodiny ako si chcela. Pokiaľ to všetko budeš mat oznámené a aj napriek tomu sa dohodnete na ukončení pracovného pomeru dohodou, tak si stále v ochrannej lehote a môžeš ísť na úrad práce aspoň nech ti platia odvody. Nakoľko si stále v ochrannej lehote mala by si mať nárok na materskú vypočítanú z tohto aktuálneho zamestnania. A teda aj vyšší rodičák akurát tuším na tehotenskú dávku musíš mať pretrvávajúci pracovný pomer. Niesom odborník neviem presne ako to je sú to moje laické názory a rady tak ma prosím neukameňujte ak som niečo nenapísala správne. V každom prípade skús zavolať na sociálku a vypítať si od nich odbornú radu či máš nárok ak by si bola nezamestnaná a na čo presne máš nárok. Pekný deň a držím palce aby si to nejako vedela vykryť 😉

luliu
29. jan 2024

@andyka105 nemá nárok na žiadne dávky, lebo jej dieťa nevzali do škôlky, to už našťastie zrušili a zamestnávateľ naozaj nie je povinný niekomu dať prácu len na 4h, lebo mu to tak vyhovuje

andyka105
29. jan 2024

@luliu ja sa nehadam, pisala som ze neviem ci su take moznosti, bol to len cisto laicky navrh ako autorke pomoct napadmi. Co sa tyka prace na 4 hodiny, pisala som ze je to na dohode, nie ze je to povinne aby jej dal pracu na 4 hodiny.

andyka105
29. jan 2024

Pre zaujimavost som googlila a hned prvy clanok z decembra 2023: https://www.pravneprerodica.sk/predlzenie-rodic...

Ale urcite si to treba overiť, samozrejme ak je to tak ako si spominala a niesu za tym ziadne ine skryte dovody o ktorych mi nevieme

luliu
30. jan 2024

@andyka105 keď dávaš článok aspoň si ho prečítaj. To platí na deti, ktoré majú 3 roky a v septembri ich nevezmú do škôlky, teda na autorku určite nie.
Čisto laické návrhy a rady typy ja neviem ako to je, ale čo ak, sú úplne mimo a len popletu daného človeka. Radim, ak viem pomôcť.....

andyka105
30. jan 2024

@luliu v poriadku tak sa teda ospravedlnujem ze chcem pomoct. Ja neviem, cloveku sa nikdy nezavdacis. Ked napise ktokolvek cokolvek, vzdy je to zle. Maj pekny den.
Autorke teda prajem aby jej pomohol niekto vzdelany s overenymi faktami. 😉

lienka.7
30. jan 2024

@andyka105 autorka tu rady dostala.