icon

Ako vypočítať materskú z platu 1000 €?

23. apr 2025

Ahojte. Vedeli by ste mi poradit ma výpočet materskej? Mám plat 1000€ v čistom.

melanta
•
23. apr 2025

Materské sa počíta z denného vymeriavacieho základu a ten je v hrubom. Takže z čistej mzdy ti nikto materské nevypočíta. Ak si dáš do google materské kalkulačka alebo materské výpočet, vyhodí ti niekoľko kalkulačiek.

autor
•
23. apr 2025
@melanta

Materské sa počíta z denného vymeriavacieho základu a ten je v hrubom. Takže z čistej mzdy ti nikto materské nevypočíta. Ak si dáš do google materské kalkulačka alebo materské výpočet, vyhodí ti niekoľko kalkulačiek.

@melanta ja neviem koľko mám v hrubom

luciferka93
•
23. apr 2025

Daj si hrubá mzda x 0.75 vyjde ti približne koľko budeš dostávat... Ale nikdy to nie je presne toľko, denný výmer dostaneš písomne, potom budeš vedieť

melanta
•
23. apr 2025

Hrubú mzdu máš každý mesiac na výplatnej páske. Ak nastúpiš na materskú v tomto roku, bude sa ti materské počítať z príjmu za rok 2024. Ak si teda nemenila v poslednej dobe zamestnávateľa.
Mimochodom, ty nevieš svoju hrubú mzdu. A my ju máme vedieť a vypočítať ti to?

krasneleto
•
23. apr 2025

najprv si pozri prijem za 2024 rok . niekto ma na paske uvadzany aj denny vymeriavaci zaklad.. z toho vypocitas 75% a das x 30 a vide ti orientacne materska

autor
•
23. apr 2025
@krasneleto

najprv si pozri prijem za 2024 rok . niekto ma na paske uvadzany aj denny vymeriavaci zaklad.. z toho vypocitas 75% a das x 30 a vide ti orientacne materska

@melanta
@krasneleto som v novej práci, začala som 1. Ešte som výplatu nemala preto ju asi neveim?

lin_a
•
23. apr 2025

ak si v novej praci, tak len nedavno si hadam podpisovala prac. zmluvu s uvedenou hrubou mzdou (urcite nie s cistou). Tak si pozri zmluvu alebo cakaj do prvej vyplaty.

Čisto teoreticky cca 975€, ale to je zaokrúhlené plus mínus. Odvíja sa to od počtu kalendárnych dní v mes. A denného vymeriavacieho základu. Výpočet je odhadom, ak si uplatňuješ NČ mesačne a nemáš ďalšie deti, čiže mzda je bez DB atď. Zároveň platí, že ak chceš poberať materskú z tejto mzdy, musíš mať odpracované aspoň 90 dní bez PN, OCR atď.

amelia89
•
23. apr 2025

😳 ja neviem uz niekedy ludia.
Tak ty vies aky mas plat v cistom ale v hrubom nevies lebo ti este neprisla vyplata. 👀

sisa_s
•
23. apr 2025

Kedy mas datum porodu

zic
•
23. apr 2025
@amelia89

😳 ja neviem uz niekedy ludia.
Tak ty vies aky mas plat v cistom ale v hrubom nevies lebo ti este neprisla vyplata. 👀

@amelia89 presne... hlavne ako teda moze vediet, ze ma 1000 v cistom 🙂

autor
•
23. apr 2025
@sisa_s

Kedy mas datum porodu

@sisa_s nemám ešte, ale plánujem otehotnieť

autor
•
23. apr 2025
@zic

@amelia89 presne... hlavne ako teda moze vediet, ze ma 1000 v cistom 🙂

@amelia89
@zic viem koľko mám v čistil keďže som sa so šéfom bavila o čistom plate

zic
•
23. apr 2025

To sa mi skoro ani verit nechce, lebo to ma clovek od cloveka ine (zalezi na detoch, manzelke/manzelovi, dovolenke atd)... Ale tak uvidis...

lenkakoc444
•
23. apr 2025

O plate sa nikdy "nebavi" v cistom., ale v hrubom. Rovnaka hruba mzda moze byt pre dvoch ludi v cistom odlisna. Chapala by som ak je len zaklad na papieri a doplaca sa cash do 1000e
Ale v tom pripade su davky vyratane z toho co je na papieri. Podla mna sa pozri co mas v zmluve a potom napis(dufam, ze zmluvu mas).

autor
•
23. apr 2025
@lenkakoc444

O plate sa nikdy "nebavi" v cistom., ale v hrubom. Rovnaka hruba mzda moze byt pre dvoch ludi v cistom odlisna. Chapala by som ak je len zaklad na papieri a doplaca sa cash do 1000e
Ale v tom pripade su davky vyratane z toho co je na papieri. Podla mna sa pozri co mas v zmluve a potom napis(dufam, ze zmluvu mas).

@zic
@lenkakoc444 snáď viem o com sme sa bavili, je to vzdialená rodina a bavili sme sa v čistom!

mamina7070
•
23. apr 2025

v pracovnej zmluve co si podpisovala je uvedena hruba mzda
kolko tam mas?

autor
•
23. apr 2025
@mamina7070

v pracovnej zmluve co si podpisovala je uvedena hruba mzda
kolko tam mas?

@mamina7070 no neviem kde ju mám hodenú

mamina7070
•
23. apr 2025

potom musis odpracovat 270 dni NP aby vznikol narok na materske
no tak ju musis pohladat tam to najdes a potom vynasob to cislo krat 0,75 a to mas materske

autor
•
23. apr 2025
@mamina7070

potom musis odpracovat 270 dni NP aby vznikol narok na materske
no tak ju musis pohladat tam to najdes a potom vynasob to cislo krat 0,75 a to mas materske

@mamina7070 oki ďakujem

lenkakoc444
•
23. apr 2025

Aby si nebola prekvapena ked Ti ta mzda pride. V kazdom pripade z toho co si uviedla Ti nikto nepovie aku MD a ci vobec budes mat narok.

autor
•
23. apr 2025
@lenkakoc444

Aby si nebola prekvapena ked Ti ta mzda pride. V kazdom pripade z toho co si uviedla Ti nikto nepovie aku MD a ci vobec budes mat narok.

@lenkakoc444 prečo by som nemala nárok keď budem poistená 270 dni???😂

lenkakoc444
•
23. apr 2025

Ty nikde neuvadzas, ze poistena budes 270 dni. Ja pisem, ze z uvedeho Ti nevieme poradit. Ak splnis podmienky, samozrejme narok budes mat.

autor
•
23. apr 2025
@lenkakoc444

Ty nikde neuvadzas, ze poistena budes 270 dni. Ja pisem, ze z uvedeho Ti nevieme poradit. Ak splnis podmienky, samozrejme narok budes mat.

@lenkakoc444 snáď keď človek pracuje na tpp tak aj poistený bude

liz_lemon
•
24. apr 2025

no, ty si iny vykvet 😅
nevies hrubu mzdu, zmluvu si podpisala bez precitania, a nevies, kde ju mas, chces vediet vysku materskeho, pritom ani tehotna nie si
aby si nebola raz prekvapena