Ako získať materskú po skončení pracovného pomeru?
Ahojte. Plánujeme druhe dieťatko a naozaj neviem ako to je s tou materskou a nemocenským. Napíšem vám moju situáciu či by ste mi vedeli poradiť.
Bola som na RD do 4.2.2025 vtedy malo dieťa 3 roky. Mala som zmluvu na dobu neurčitú a mala som nastúpiť do práce. Lenže so mnou nerátali a dostala som nariadené čerpanie dovolenky do 27.2. a 28.2. So mnou ukončili PP dohodou. Od 1.3. som registrovala na úrade práce a čerpám maximálnu podporu. (Dostala som vyplatené odstupné, tak sa mi zvýšil vymeriavací základ). Podporu môžem čerpať teda na pól roka do konca augusta. Hľadám si prácu ale zároveň sme sa rozhodli, že vyskúšame v centre opäť stimulaciu ovulacie a inseminaciu, kdeže mám na to “čas” behať po lekároch a stále na soná a v novom zamestnaní by som si to nemohla dovoliť. Lenže premýšľam nad tým že ako to je potom s materskou. Či by som mala na ňu nárok alebo nie.
Ďakujem vám veľmi moc za pomoc a rady.
@lienka.7 ja dúfam, že ty si sa dobrovoľne vzdala všetkých prídavkov. Viac k tebe nebudem mrhať časom lebo očividne máš problém aj sama so sebou a si tak úžasný a prajny človek že musíš mat okolo seba strašne veľa ľudí. Kiežby si prežila aspoň z časti to čo ja. Všetko dobre
@autorka nechápem, prečo ako pracujúca a platiaca odvody by som sa mala niečoho vzdávať??? Ty, co sa 3 a pol roka valas doma a neprievas ani centom do systému si sa ich nebodaj vzdala??? Pri dvoch deťoch som bola SPOLU na RD asi pol roka. Na rozdiel od teba. Išla som pracovať, aby som zabezpečila rodinu a necucala systém, hoci som tiež pokojne mohla. To je rozdiel medzi mnou a takými ako ty. Ale tebe a takým je tu zbytocne čokoľvek pisat. Užívaj si podpory, akú už v živote neuvidís, a najmä si z nej poriadne odlož. Aby ste zvyšné roky nežili od výplaty k výplate, ako tiež píšeš. Lebo dúfam, že potom budeš doma presne tak, ako moja "sikovna" suseda, ktora sa nám ty všetkým smiala, aké sme sprosté, ze nevieme sikovne využiť systém ako ona 😉👌
@autorka nechápem, prečo ako pracujúca a platiaca odvody by som sa mala niečoho vzdávať??? Ty, co sa 3 a pol roka valas doma a neprievas ani centom do systému si sa ich nebodaj vzdala??? Pri dvoch deťoch som bola SPOLU na RD asi pol roka. Na rozdiel od teba. Išla som pracovať, aby som zabezpečila rodinu a necucala systém, hoci som tiež pokojne mohla. To je rozdiel medzi mnou a takými ako ty. Ale tebe a takým je tu zbytocne čokoľvek pisat. Užívaj si podpory, akú už v živote neuvidís, a najmä si z nej poriadne odlož. Aby ste zvyšné roky nežili od výplaty k výplate, ako tiež píšeš. Lebo dúfam, že potom budeš doma presne tak, ako moja "sikovna" suseda, ktora sa nám ty všetkým smiala, aké sme sprosté, ze nevieme sikovne využiť systém ako ona 😉👌
@lienka.7 nuž, niektorá drie a niektorá si ušetrí a užije podporu. Prečo nie ? Alebo sa nahlime do hrobu s robotou celý život na chrbte ? Štátu je jedno, čo si zač, chceju pôrodnosť. Aj tá stojí svoju daň.
Nikto ti nekazal ísť do práce, keď si to mohla využiť i ty ako píšeš.
Nezavid a daj pusu na dobrú noc deťom, radšej.
Zato , že tvoja suseda je pridrbana, znamená , že aj autorka?
Nejak moc informácií tu podavaš z prvého rukáva, tak isto autorka z ušetrených peňazí, môže kurzy absolvovat a ísť kľudne i podnikať, ekonomiku, čokoľvek. Prečo hadzeš do vreca ľudí , ktorých nepoznáš milá pani/slečna ? 😄
Dúfam, že i doma si takáto nabrusená . Omg 🫶🏼🙈

@autorka predstav si, žiješ aj z mojich odvodov, takže ti to tvoje ležanie platím aj ja. Ci co si si myslela? Ze ti to posiela na účet ET zo svojho nebodaj?
A opakujem, milujem také rozprávkarky ako ty👌 keď si mala mat podporu 400€ a mas teraz 1.400€ (ci koľko je) chapem, ze je to pre teba ako vyhrať zrazu jackpot a do roboty sa nehrnies. Prečo aj? Od decembra decko v skolke a si len tak ležať doma, ze? Chápem, že na leto prácu nechceš, lebo predsa prázdniny a pod., že? No len nezabúdaj, ze v auguste prídu na trh prace absolventi, a už ta nezamestna nikto. To len aby si potom nenadavala, ako moja suseda, tiez minimalkarka ako ty mimochodom, ktora sa na celú ulicu chvastala, ako pekne podojila stat a vysiela so systémom s max.podporou na 6 mesiacov. No a teraz je doma už 3 rok, a nadáva na tento sprostý stat, ze z čoho má chudinka ona teraz žiť. Lebo keď do práce ísť mohla, tak samozrejme bolo treba predsa podporu docerpat a ešte sa pol roka venovať v lete deťom. Dúfam, že dopadnes podobne ako ona. A navyše každý pricetny človek co žije od výplaty k výplate, ako píšeš ze žijete by na tvojom mieste ako prve hľadal dobrú prácu a nie rozmýšľal nad ďalším deckom. Ale to už sa zase vraciame ma začiatok.
@lienka.7 ja dúfam, že ty si sa dobrovoľne vzdala všetkých prídavkov. Viac k tebe nebudem mrhať časom lebo očividne máš problém aj sama so sebou a si tak úžasný a prajny človek že musíš mat okolo seba strašne veľa ľudí. Kiežby si prežila aspoň z časti to čo ja. Všetko dobre