Ako získať materskú po ukončení pracovného pomeru?
Dobrý deň, v prvom rade sa chcem opýtať o radu / pomoc, pred mesiacom som skončila pracovný pomer a išla na úrad, stalo sa to že som otehotnela. Chcem sa opýtať, ak by bola šanca, že ma zamestnávateľ zoberie spat aspoň na skrátený tpp, koľko musím robiť aby som mala materskú alebo či stačí byt zamestnaný pár mesiacov aby mi vznikla ochrana lehota. Momentálne mi meškajú pár dni a test mi vyšiel pozitívny. Je to pre mna všetko nové a bojím sa, ale najviac mi záleží na tom, aby som mala peniažky kvôli dieťatku. Môžem sa teda vrátiť ? Čo iné môžem robiť lebo tehotnú asi nezamestnajú niekde inde…. Predtým som bola v jednej robote rok a potom to skrátene tpp 3 mesiace - teraz mesiac úrad… ak pôjdem naspäť mám šancu na materskú? Dakujem za odpovede.

@oskvarka Dakujem krásne pre istotu som si zavolala na infolinku, pani mi všetko pekne vysvetlila. A som strašne šťastná že vlastne mne sa materská bude počítať z druhého zamestnania lebo tu som nebola 90 dni a to je úžasne, tam som mávala nádhernú výplatu.
Každopádne podľa vsetkeho majú dve možnosti keď je clovek zamestatny a otehotnenie a skončil alebo keď teda otehotnenie do tej ochrannej lehoty (to bude moj pripad), ale vraj tam mi musí vzniknúť potom tých 270 dni od dakeho týždňa do pôrodu… tak snáď to bude ok 🙂
Ps: 13 týždni už sa žiada o tehotenské ?