icon

Ako získať max. materskú?

deydy
11. aug 2018

chcela by som veľmi pekne poprosiť, ak by mi vedel niekto poradiť, ako získam maximálnu materskú, som zamestnaná od 1,februára 2018, zistila som, že som tehotná, cca 7 týždeň, takže podmienku poistenia 270 dní splním, ale ako si materskú zvýšiť, kedže zarábam min. mzdu? Dakujem

evittam
30. okt 2018

@nikka455 Co si presunu?! Plati co pisem-pokial nebude mat u noveho zamestnávateľa aspon 90dni bez PN a OCR tak VZ pre MD bude príjem z predchádzajúceho zamestnania.

nikka455
30. okt 2018

@evittam ano to je jasne. 90 dni bez pn. A PP staci ukoncit az pred odchodom na matersku, cize moze mat PP a pracovat aj na dohodu u ineho zamestnavatela. Asi sme sa zle pochopili

evittam
31. okt 2018

@nikka455 Ty pochop, že pôvodný PP musi skoncit aby pocitali VZ z nového PP. Inak by musel z oboch splnit hlavnu podmienku nároku na MD.

nikka455
31. okt 2018

@evittam ano musi ho ukoncit ale ako som pisala staci par dni pred odchodom na matersku. Ak sa medzicasom zamestna u ineho zamestnavatela a splni 90dni bez pn a ocr, tak soc.poistovna si vie rozdelit dni tak aby splnala min.270 dni u oboch zamestnavatelov. Ale tento presun dni je mozny len z ukonceneho pracovneho pomeru. Priklad. 1.PP trva 3 roky, 2.PP 3mesiace (resp.minimalne 90dni). U prveho zamestnavatela ma 270 dni nemocenskeho poistenia splnene niekolko krat tak sa daju presunut k tym 90 dnom. V tom pripade bude mat narok na matersku z obidvoch zamestnani.

evittam
31. okt 2018

@nikka455 Nie. Musi ho ukončiť a potom mat 90dni bez PN a OCR u noveho zamestnávateľa!
A nie o tom co píšeš nebude mat nárok od oboch. Pises hluposti.
@zalka
@majusqa77

nikka455
31. okt 2018

@evittam urcite nepisem hluposti. Od augusta som na materskej a mala som to presne takto ako pisem. 2 zamestnania subezne, jedno trvalo 4 roky druhe 3 mesiace. A par dni pred odchodom na matersku som ukoncila 4rocny PP. A mam matersku z oboch PP!

evittam
31. okt 2018

@nikka455 Tak si mala VZ pre MD z toho 4rocneho PP. Nakolko z toho nového si nesplnila podmienku naroku na MD.

nikka455
31. okt 2018

@evittam nerozumiem o com pises. Je to tak ako vravim. V stvorrocnom PP som mala minimalnu mzdu

evittam
31. okt 2018

@nikka455 Konecne si to napísala-nerozumies.

nikka455
31. okt 2018

@evittam pani pise ze chce aby ju zamestnal kamarat na dohodu a DOPOČÍTAL jej mzdu aby mala maximalnu matersku. Nie ze chce mat len z noveho zamestnania maximalnu matersku. Ale z dvoch dokopy. Neviem teda o com sa tu bavime??

evittam
31. okt 2018

@nikka455 Bavíme sa o tom,ze ak chces mat z dvoch súbežnýc PP narok na MD tak z oboch musis splnit hlavnu podmienku nároku na MD. To je všetko. Kto chce pochopi jednoduchu vec kto nie tak nie. 90dni bez PN a OCR plati len tak ako som písala.

nikka455
Autor odpoveď zmazal
miskacabalova
4. nov 2018

Žienky pozrela som si video Mihala - najvyššia materská, a on povedal že môžu byť dve zamestnania a to druhé nové len doratat na tu najvyššiu ak chcem....skúste mrknut na YouTube....neviem či som dobre pochopila
@nikka455
@evittam

luliu
4. nov 2018

@miskacabalova áno môže, ale z obidvoch musíš spĺňať 270 dní NP ak chceš z obidvoch cerpat

evittam
4. nov 2018

@luliu Zbytočné to vysvetľovať niektorym co to pochopia tak ako im vyhovuje.😉

nikka455
4. nov 2018

@evittam zbytocne vysvetlovat niekomu kto ma len svoju pravdu.

nikka455
4. nov 2018

@miskacabalova zavolaj si do socialnej poistovne, ak si chces byt ista. Tam ti najlepsie povedia. Ale je to tak ako pisem.

luliu
4. nov 2018

@nikka455 pravda je len jedna 😉

nikka455
4. nov 2018

@luliu presne tak. Bol to presne moj pripad, tak viem o com hovorim. Neradila by som keby som si nebola na 100% ista ze to tak je

luliu
4. nov 2018

@nikka455 neviem aký je tvoj prípad, ale proste nemôžeš čerpať materskú z 2 zdrojov keď nemáš v oboch 270 dní NP. To sa neda

nikka455
Autor odpoveď zmazal
evittam
4. nov 2018

@nikka455 V SP ti najlepšie poradia?😂😂😂😂😂 Vdaka za pobavenie. Tam bud nevie pracovnícka nic alebo ma zakazane poradiť-vlastne skúsenosti. Pri jednoduchej priamej otazke,na ktorú stacilo odpovedat ano alebo nie na mňa pozerali ako telce na nove vrata. Bohuzial a cest vynimkam. A jedine,ze ti to daju pisomne potom by som tomu mozno verila.😉

evittam
4. nov 2018

@nikka455 Popis presne tvoj prípad. Nedala si ziadne presné informácie a dátumy. Inak stale plati čo píšem a nielen ja-ak chces mat nárok z dvoch PP na MD z oboch musis mat 270dni NP. Vdaka.
@zalka Kde by len mohla byt "zrada"....?🤔

nikka455
4. nov 2018

@evittam tak ja som mala asi stastie. Mne poradili. Dokonca som sa informovala 2 krat pre istotu a dve pracovnicky mi poradili rovnako.

evittam
4. nov 2018
nikka455
Autor odpoveď zmazal
nikka455
Autor odpoveď zmazal
evittam
4. nov 2018

@nikka455 Nenapísala si žiadne konkrétne dátumy ani nic. Nemám sa k čomu vrátiť. Rozumieš?? Tu treba presne napísať co a ako a možno potom prideme na to prečo si to tak mala ako tvrdis. Takto je to len "mlátenie prázdnej slamy".

evittam
4. nov 2018

@nikka455 To je blbost. Kolko si mala cca VZ za r.2017 z fy.X? PP vo fy.Y trva? Este detail-vo fy.Y to bol TPP ci dohoda?

nikka455
Autor odpoveď zmazal