icon

Ako získať predĺžený rodičovský príspevok pri škôlkarských problémoch?

dominikanika24
30. okt 2025

Ahojte maminy, je tu niektorá taká mamina ktorá riešila v škôlke zlú adaptáciu a psychické problémy dieťaťa? Ide o to ,že ja som od mája len na prídavkoch, malá mi navštevuje MŠ od septembra, no nakoľko mi tam absolútne nič nezje , ani na wc nechce chodiť od nástupu ( ani doma) je nervózna, uplakana , agresívna atď dali mi ju len na 3.5 hod denne do odvolania, ja teda nemám žiadny príjem a nemôžem ísť ani do prace, chcela by som požiadať teda o predĺžený rodičovský príspevok, kôli nepriaznivému zdravotnému stavu dieťaťa, ku psychologičke sme už objednaný, čo všetko potrebujem na to , aby som mohla požiadať o ten predĺžený rodičovský príspevok? Na 60€ prídavkoch mesačne už dlho nevydržím, nakoľko úspory dochádzajú...

anonym_4fe2ca
30. okt 2025

@dominikanika24 Toto ale nie je dlhodobý nepriaznivý stav dieťaťa.

reela
30. okt 2025
@anonym_4fe2ca

@dominikanika24 Toto ale nie je dlhodobý nepriaznivý stav dieťaťa.

@anonym_4fe2ca ja sa tohoto neskutocne bojim, ze dieta dam do skolky, sa z nejakeho externeho ci interneho dovodu zatne, skolka nas sekne na 3,5 hodiny a BUM... nemozem sa vratit do prace. Ved to je nocna mora.

anonym_4fe2ca
30. okt 2025
@reela

@anonym_4fe2ca ja sa tohoto neskutocne bojim, ze dieta dam do skolky, sa z nejakeho externeho ci interneho dovodu zatne, skolka nas sekne na 3,5 hodiny a BUM... nemozem sa vratit do prace. Ved to je nocna mora.

@reela Treba to len prežiť. Moje dieťa celý prvý mesiac nejedlo v škôlke nič. Neskôr len minimum. Nikto mi ho nedal na 3,5 hod. Treba prežiť.pochybujem, že toto je na predĺžený rodićák

ssnowwhitee
30. okt 2025

@dominikanika24 na predĺženie RP treba diagnózu, správa od psychológa určite stačiť nebude, treba minimálne psychiatra, ale myslím že na toto vám neschvália, ale skúste možno budete mať šťastie.

anonym_71c47e
30. okt 2025

mš a špec. zš boli naučené že môžu mávať s rodičmi najmä s tými čo nechodia do práce. škola mala peniaze od štátu, učiteľka dostávala plat a pritom tam dieťa ani nemala alebo len časť dňa, a rodič sa doma trápil s dieťaťom. školám už odzvonilo na dobré časy.
autorka - určite to rieš s UPSVaR. začni vybavovať predl. RD zo zdr. dôvodov dieťaťa. 60e za mesiac je nič.
keby si bola zamestnaná tak mš ti dieťa domov nedá a ani nenavrhne žiadne 3,5 hod. v mš. je to len ich výmysel aby si uč. oddýchla. len potom začo chce brať mzdu. toto je rozšírený nešvár na sK.

anonym_4fe2ca
30. okt 2025

@anonym_71c47e A s akou diagnózou? Psychológ nie je lekár.

anonym_575133
30. okt 2025

skús sa ísť poradiť na úrad práce a oni ti poradia.
A otec dieťaťa? žiješ s ním ?

anonym_2cf4b7
30. okt 2025

Dieťaťu sa treba venovať a učiť ho existovať aj bez matky, aby nebolo nervózne a uplakané. Postupne ho zvykať na cudzích ľudí a fungovanie v spoločnosti. A hlavne, uvedomiť si, že ho máte živiť vy, rodičia, nielen sa stále spoliehať na štát a kadejaké dávky.

anonym_6d6081
30. okt 2025
@anonym_2cf4b7

Dieťaťu sa treba venovať a učiť ho existovať aj bez matky, aby nebolo nervózne a uplakané. Postupne ho zvykať na cudzích ľudí a fungovanie v spoločnosti. A hlavne, uvedomiť si, že ho máte živiť vy, rodičia, nielen sa stále spoliehať na štát a kadejaké dávky.

@anonym_2cf4b7 to by aj išlo keby ho učiteľky nenechali len na 3 a pol hod.

beata_k
30. okt 2025
@anonym_2cf4b7

@anonym_2cf4b7 A ty mas vestecku gulu, ze vies co a ako u nich doma? Tak porad cisla na lotto.

anonym_9e2e95
30. okt 2025

@dominikanika24 sorry ale psychológ nie je lekár, tak isto ako napr logopedička, na uplakané a nervozné dieťa ti predlzené rodičovske zrejme nedajú. Mám dieťa , s dovolím si povedať,s horšou diagnózou a bol to boj s úradmi.

rachel36a
30. okt 2025

@dominikanika24 neblázni...pokial nemá žiadnu dg tak nemáš ziaden dovod na predĺženie len preto ze dieta je tvrdohlave...ja mam autistu a musela som sa odvolávať aby mi schvalili rodicak...správa od psychologa bez potvrdenej dg od psychiatra ti nebude stacit

anonym_ac959d
30. okt 2025

@dominikanika24 jedno značne to skús nič nestratis. To je veľmi zlá adaptacia dobre robíš že ju nenusit chodit na dlhšie lebo jej môžem vybudovať ešte väčší odpor .
Určite psychológ správa ( možno aj psychiater,)neurológ možno ,určite od pediatra

anulik12
30. okt 2025
@anonym_2cf4b7

@anonym_2cf4b7 možno keby si učiteľky robili svoju prácu, aj matky by mohli pracovať.

anonym_52d0eb
30. okt 2025

@dominikanika24 myslím že na toto nedostane ani diagnózu ani predĺžený rodičovský. Správa od psychológa ti stačiť nebude. Ja by som hľadala prácu na polovičný úväzok v tescu - od rána od 6 do 10. Ráno nech do škôlky vodí dieťa otec, ty si po šichte pojdes po dieťa. Prípadne môžeš ísť aj večer keď príde muž z práce. Tesco je otvorené do 10.

anulik12
30. okt 2025

@dominikanika24 ako bolo pisane na predlženy rodičák potrebuješ diagnozu. Tvoje dieťa je zdravé. Možno tie 3,5 hodiny malej pomôžu aby škôlku zvládala a o pár mesiacov bude pekne spolupracovať a vydrži celý deň v škôlke.

anonym_52d0eb
30. okt 2025

Prípadne čo najskôr k tej psychologičke choď a nech pre pani učiteľky napíše správu ako majú s ňou pracovať oni v škôlke. A s týmto 'poucenim pre pani ucitelky' by som sa odvolala u zriaďovateľa proti tým 3,5hod. Škôlky by si mali zvykať. Veď škôlky majú byť čoskoro povinne pre všetky deti od 3r. Nebudú môcť nikoho už len tak posielať nech sú deti doma

anonym_4d0ffb
30. okt 2025

@dominikanika24 ty mas nepriaznivy stav, ale financny. pytam sa ako moze jeden clovek takto fungovat, a pochybujem ze ti to vystavia, preto ze ty nemas peniaze.treba pracovat. tak sa to vola, praca.

anonym_4d0ffb
30. okt 2025

@dominikanika24 a je to normalne, aj moja malo cikala, kakala len doma, a malo jedla. tak laskavo nehladaj problem kde nie je, hej?
aj moja bola agresivna ale mala to z unavy, neskutocne tazko sa adaptovala ale poviem dalsie zazracne slovo , CAS. vsetko chces cas.

anonym_b3e598
30. okt 2025

@dominikanika24 to dieťa je tvoja vizitka za tie 3 roky čo si s nim bola doma, prečo si ho lepšie nepripravila na škôlku a zvládanie stresu? Prečo to iné deti zvládli? Tebe predĺžený rodicovsky nepatrí. Ešteže ho schvaľuje posudkovy lekár na základe konkretnej diagnózy 😉

anonym_4a23a4
3. nov 2025

@dominikanika24 No to ale nemusí vôbec ponúknuť, každé dieťa je iné. Najstarší syn chodil do škôlky 4 roky, celé 4 roky odrevane, v škôlke za tie roky nič nejedol, učiteľky nešťastne z čoho to dieťa žije. Z toho psych. stredu bol každý chvíľu chorý a z kazdej choroby sa liečil aj tri tyzdne. Po nástupe do školy sa to zmenilo, je nadpriemer nadaný, prestal byť chorlavy, už fungoval normálne. Prostredná dcéra sa do škôlky tešila s tou neboli problémy, chorá vôbec nebýval no a najmladší syn opäť čistá katastrofa, odolala s 4 roky nič nejedol no a navyše ani nerozprával v škôlke. Zato doma sa mu ústa nezavreli. A z toho aj castá chorlavost ale z kazdej choroby sa aspoň rýchlo dostal. V škole zrazu zdravý, ukecany. Treba to len nejako prežiť to obdobie, no u nás sme sa striedali kto mohol. Keď bolo treba aj susedia. Adaptácia v škôlke a budovanie imunity je pre mnohé deti a hlavne ich rodičov dosť náročné a stresujúce. Ale práce sa nevzdávaj, toho budeš len ľutovať. Treba si deti užiť ale pokiaľ nepotrebujú 24 hodinovú starostlivosť rodiča, že sú ozaj nie schopné byť v kolektíve alebo samostatne fungovať, je zbytočne aby ste ako rodina prišli o príjem a aj omnoho viac stresujúce. Takýchto detí je veľmi veľa, pochybujem že toto ti niekto podpise a schváli ako dôvod aby dieťa bolo doma a ty s ním. A pokiaľ škôlka vie že chodíš do práce a dieťa má viac ako tri roky tak len tak mu pobyt v škôlke neskratia, ani nemôžu.

mircalla
3. nov 2025

Nijako. Nastastie

1mina
3. nov 2025

Ja mám predĺžený rodicak ale teda na diagnózy detský autizmus a nks atď. Musela som dať papiere od neurológa, psychiatričky a psychologičky. A aj to neviem či mi vôbec predĺžia ešte je s tím veľký problém. A teda syn je v spec. Škôlke, je síce už šikovnejší ale tiež niekedy celý deň nepapa alebo nejde skolkarsku stravu a je ochotný si dať napr len mlieko, s chodením na wc obrovský problém a tak. Ale v škôlke je šťastný akurát že teda spec. Škôlka má tiež kratšie hodiny, otvára sa až 7:30 a končí 15:30