icon

Ako získať rodičovský príspevok tesne pred 6. rokom pri diagnózach F89 a F90.8?

baska85211
Dnes o 07:58

Ahojte, rada by som sa poradila s niekým, kto riešil niečo podobné. Syn bude mať o mesiac 6 rokov a až teraz sme dostali správu z detskej psychiatrie s diagnózami F89 a F90.8. Odporučený má asistent v MŠ, ďalšie psychologické a logopedické vyšetrenia a pokračujeme aj v diagnostike.
Momentálne chceme podať žiadosť o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, aj keď už krátko pred 6. narodeninami, a skúsiť požiadať aj za predchádzajúce mesiace. Neskôr budeme riešiť aj posúdenie odkázanosti/opatrovateľský.
Syn potrebuje prakticky počas celého dňa dohľad a usmerňovanie – pri hygiene, WC, obliekaní, jedle, hre aj bezpečnosti. Niektoré veci fyzicky zvládne, ale samostatne celý proces nezvláda a potrebuje pri sebe dospelého.
Máte niekto skúsenosť s podaním rodičovského takto krátko pred 6. rokom, prípadne s diagnózami F89/F90.8? Uznali vám nárok aj spätne? A ak ste neskôr riešili odkázanosť alebo opatrovateľský, budem rada aj za skúsenosti, čo bolo pri posudzovaní najdôležitejšie.
Ďakujem za každú skúsenosť.

Strana
z2
anonym_6445da
Dnes o 08:09
mogaa
Dnes o 08:14

@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke

baska85211
autor
Dnes o 08:59
@anonym_6445da

@anonym_6445da ano viem presne o tych 6 mes. spätne píšem

baska85211
autor
Dnes o 09:09
@mogaa

@baska85211 RP max do 6 roku a spätne ti nič neuznajú....bolo treba žiadať skôr....už by som sa vykašlala na RP a riešila rovno opatrovateľský...prečo si to neriešila skôr? veď dieťa muselo mať nejaké problémy aj do teraz v škôlke

@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂

anonym_dd0fde
Dnes o 10:21

Pokiaľ má ADHD a ku tomu bližšie neurčenúporuchu psychického vývinu opatrovateľský nedostaneš na 100 percent. Na opatrovateľský musíš mať toho viac. Skúsiť môžeš, ale teda určite ti nedajú. Dieťa rozpráva? Je.plienkovane? Bez jednoznačnej diagnózy autizmus a doporučenia psychiatra pre opatrovanie ti nedajú.

anonym_dd0fde
Dnes o 10:22
@baska85211

@mogaa Prečo by som sa na rodičovský mala vykašľať? Asi viete, ako dnes funguje naše zdravotníctvo a aké sú čakacie lehoty. Synove ťažkosti riešime už vyše roka. Má zároveň výrazný strabizmus, takže sa dlhší čas veľa problémov pripisovalo práve zraku a dodnes sa pri niektorých veciach ešte odlišuje, čo súvisí s očami a čo s jeho ďalšími ťažkosťami.
Len na termín u detského psychiatra sme čakali viac ako 7 mesiacov. A ak sa pýtate, prečo sme neskúsili ísť inde – skúšali sme, ale všade bol rovnaký problém s termínmi. Medzitým máme za sebou neurológa, ADOS/ADI-R s nízkymi hodnotami pre PAS a teraz konečne aj vyšetrenie u pedopsychiatra s diagnózami F89 a F90.8. Práve jeho správa je jedným z dôležitých podkladov k žiadosti o rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu.
Takže nejde o to, že by sme to doteraz neriešili. Práve naopak, riešime to dlhodobo, len diagnostika a čakacie lehoty trvajú mesiace. Moja otázka však smerovala k skúsenostiam s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a prípadne k následnému opatrovateľskému príspevku. 🙂

@baska85211 a opatrovateľský môžeš podať až deň po dni dovŕšenia 6. roku veku dieťaťa, skôr nevezmú žiadosť ani.

anonym_3cd960
Dnes o 10:52

za mna toto nie su dg. na predlzeny rodicak ani opatrovatelsky

anonym_049e2b
Dnes o 11:28

podat skus ale toto neni ani na predlzenie a uz absolutne nie na opatrovatelsky
doteraz chodil do skolky?

anonym_a0d714
Dnes o 11:48

Pozri, za skusenie nic nedas, ale na opatrovatelsky zabudni ze Ti schvalia... To sa schvaluje fakt na ine diagnozy. (Ktore bud rada ze nemate...)

baska85211
autor
Dnes o 12:38

Ďakujem za názory, ale mám pocit, že sa diskusia úplne odklonila od mojej otázky. 🙂 Nepýtala som sa, či mi niekto na fóre vie podľa dvoch kódov diagnóz povedať, či nám rodičovský alebo neskôr opatrovateľský určite schvália alebo neschvália. To bude posudzovať príslušný úrad podľa zdravotných správ a reálneho fungovania dieťaťa.
Syn má diagnózy F89 a F90.8, výrazný strabizmus a diagnostiku riešime viac ako rok. Máme neurológa, ADOS/ADI-R, detského psychiatra a pokračujeme v ďalších vyšetreniach. To, že chodí do MŠ, predsa neznamená, že nemá ťažkosti – práve naopak, pedopsychiater mu odporučil asistenta v MŠ.
Moja otázka bola hlavne na rodičov, ktorí podávali žiadosť o rodičovský príspevok krátko pred 6. narodeninami dieťaťa – či im ho priznali a či riešili aj spätné obdobie. A druhá časť otázky bola na skúsenosti s neskorším posudzovaním odkázanosti/opatrovateľského, teda čo bolo pri posudzovaní podstatné.
Ak má niekto konkrétnu skúsenosť práve s týmto, budem veľmi rada za odpoveď. 🙂

anonym_049e2b
Dnes o 13:18
@baska85211

Ďakujem za názory, ale mám pocit, že sa diskusia úplne odklonila od mojej otázky. 🙂 Nepýtala som sa, či mi niekto na fóre vie podľa dvoch kódov diagnóz povedať, či nám rodičovský alebo neskôr opatrovateľský určite schvália alebo neschvália. To bude posudzovať príslušný úrad podľa zdravotných správ a reálneho fungovania dieťaťa.
Syn má diagnózy F89 a F90.8, výrazný strabizmus a diagnostiku riešime viac ako rok. Máme neurológa, ADOS/ADI-R, detského psychiatra a pokračujeme v ďalších vyšetreniach. To, že chodí do MŠ, predsa neznamená, že nemá ťažkosti – práve naopak, pedopsychiater mu odporučil asistenta v MŠ.
Moja otázka bola hlavne na rodičov, ktorí podávali žiadosť o rodičovský príspevok krátko pred 6. narodeninami dieťaťa – či im ho priznali a či riešili aj spätné obdobie. A druhá časť otázky bola na skúsenosti s neskorším posudzovaním odkázanosti/opatrovateľského, teda čo bolo pri posudzovaní podstatné.
Ak má niekto konkrétnu skúsenosť práve s týmto, budem veľmi rada za odpoveď. 🙂

@baska85211
asistenta pre dieta do MS sme vybavovali niekolko mesiacov len odporucanie pedopsychiatra nestaci treba prejst CPPP a riesili sme to hned nie po troch rokoch v skolke, predlzenie RP sme dostali (boli ale pridruzene zavazne poruchy imunity potvrdene opakovane krnymi testami) ale takto tesne sa uz proste neschvaluje pri takychto diagnozach proste (max pri diabete alebo nejakej inej zavaznej diagnoze napr nador a pod)

Opatrovatelsky sa posudzuje oproti danemu veku z pohladu samoobsluhy je normalne ze 6 rocne dieta potrebuje dohlad ak neni tam vazna mentalna retardacia, vyznamny pohybovy problem, tazka epilepsia tak s opatrovatelskym nepocitaj

anonym_049e2b
Dnes o 13:31

len doplnam ze spatne obdobie sa riesi ak uz v tom case bola potvrdena diagnoza lekarom nie unblock 6 mesiacov dozadu

baska85211
autor
Dnes o 13:36

Dievčatá, ďakujem, ale naozaj nehľadám posúdenie, či nám RP alebo opatrovateľský schvália. 🙂 To nechám na príslušný úrad a odborné podklady. Pýtam sa výlučne na osobnú skúsenosť s podaním RP krátko pred 6. rokom, prípadne so spätným priznaním, a neskôr s procesom posúdenia odkázanosti.
Čo sa týka asistenta, aj to už máme rozbehnuté cez CPP. Z CPP nám už bolo povedané, že asistenta synovi odporučia, škôlka zároveň potvrdila, že voľného asistenta majú a pridelia mu ho po dokončení potrebného procesu. Takže ani v tomto smere nehľadám radu, ako asistenta vybaviť.
A mimochodom, podať žiadosť o rodičovský príspevok a prípadne neskôr skúsiť aj opatrovateľský mi navrhla samotná detská psychiatrička podľa synovho aktuálneho stavu. Samozrejme viem, že o nároku nerozhoduje ona, ale úrad, preto ani netvrdím, že nám to automaticky priznajú.
Ak niekto riešil práve RP tesne pred 6. rokom, spätné priznanie alebo následné posúdenie odkázanosti, budem rada za konkrétnu skúsenosť. 🙂

anonym_1c1660
Dnes o 13:57

@baska85211 žiadosť už určite podaj, lebo len do 6 rokov sa dá podať. A vyplatia ti 6 mesiacov spätne

baska85211
autor
Dnes o 14:00
@anonym_049e2b

len doplnam ze spatne obdobie sa riesi ak uz v tom case bola potvrdena diagnoza lekarom nie unblock 6 mesiacov dozadu

Problémy máme zdokumentované už oveľa skôr, veď práve preto celú diagnostiku riešime dlhodobo. Augustová správa psychiatričky neznamená, že ťažkosti vznikli až v auguste. Máme staršie odborné správy aj záznamy o problémoch, preto chceme požiadať o posúdenie aj za predchádzajúce mesiace a necháme na posudkovom lekárovi, odkedy nám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav uzná.
Naozaj už nerozumiem, prečo mi tu viacerí vysvetľujú veci, na ktoré som sa vôbec nepýtala. 🙂 Moja otázka bola, či má niekto osobnú skúsenosť s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a so spätným priznaním.

anonym_1c1660
Dnes o 14:02
@baska85211

Problémy máme zdokumentované už oveľa skôr, veď práve preto celú diagnostiku riešime dlhodobo. Augustová správa psychiatričky neznamená, že ťažkosti vznikli až v auguste. Máme staršie odborné správy aj záznamy o problémoch, preto chceme požiadať o posúdenie aj za predchádzajúce mesiace a necháme na posudkovom lekárovi, odkedy nám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav uzná.
Naozaj už nerozumiem, prečo mi tu viacerí vysvetľujú veci, na ktoré som sa vôbec nepýtala. 🙂 Moja otázka bola, či má niekto osobnú skúsenosť s podaním žiadosti krátko pred 6. rokom a so spätným priznaním.

@baska85211 ak myslíš ze ti ho vyplatia co ja viem 2 roky spätne, lebo toľko riešiš lekarov tak to nie. Dostaneš max.6 mesiacov spatne

anonym_1c1660
Dnes o 14:04

@baska85211 a co sa tyka OP, tam sa posudzuje samostatnosť fungovania, nie diagnózy. Dotazník mas na webe, vieš si ho urobiť aj sama pre seba

baska85211
autor
Dnes o 14:04
@anonym_1c1660

@baska85211 žiadosť už určite podaj, lebo len do 6 rokov sa dá podať. A vyplatia ti 6 mesiacov spätne

@anonym_1c1660 Áno, žiadosť podávame tento týždeň. 🙂 Čakáme už len na papier od pediatričky, dala som jej ho v piatok a chcela si na to nechať čas. Potom to hneď podáme.
Nemáš náhodou ty alebo niekto, koho poznáš, skúsenosť s podaním takto tesne pred 6. rokom? Zaujímalo by ma hlavne, či to niekomu takto riešili a priznali aj spätne.

baska85211
autor
Dnes o 14:05
@anonym_1c1660

@baska85211 ak myslíš ze ti ho vyplatia co ja viem 2 roky spätne, lebo toľko riešiš lekarov tak to nie. Dostaneš max.6 mesiacov spatne

@anonym_1c1660 fúha pisala som niekde niečo take? Stači pozrieť hneď na začiatku čo som písala 🙈

anonym_1c1660
Dnes o 14:07
@baska85211

@anonym_1c1660 Áno, žiadosť podávame tento týždeň. 🙂 Čakáme už len na papier od pediatričky, dala som jej ho v piatok a chcela si na to nechať čas. Potom to hneď podáme.
Nemáš náhodou ty alebo niekto, koho poznáš, skúsenosť s podaním takto tesne pred 6. rokom? Zaujímalo by ma hlavne, či to niekomu takto riešili a priznali aj spätne.

@baska85211 ano, spätné ti dajú 6 mesiacov od podania. Ak by si žiadala na 3,5 rocne dieta, tak to de facto vyplatia spatne od 3 rokov. Ale pomaly 3 roky spätne ti nevyplatia (od 3 rokov), ak toto myslíš.

baska85211
autor
Dnes o 14:08
@anonym_1c1660

@baska85211 a co sa tyka OP, tam sa posudzuje samostatnosť fungovania, nie diagnózy. Dotazník mas na webe, vieš si ho urobiť aj sama pre seba

@anonym_1c1660 áno robili sme ho vychadza to medzi 3 a 4 stupňom preto ma psychiatrička oboznamila ze možem skúsiť to je celé. Preto sa pýtam na konkrétne skúsenosti. Ako to celé prebieha a aké su lehoty podmienky atď som si prešla a viem a ani sa tu na to nepytam predsa 🥺

anonym_1c1660
Dnes o 14:08
@baska85211

@anonym_1c1660 fúha pisala som niekde niečo take? Stači pozrieť hneď na začiatku čo som písala 🙈

@baska85211 stačí si pozrieť zákon, narok je 6 mesiacov spätne

anonym_1c1660
Dnes o 14:09
@baska85211

@anonym_1c1660 áno robili sme ho vychadza to medzi 3 a 4 stupňom preto ma psychiatrička oboznamila ze možem skúsiť to je celé. Preto sa pýtam na konkrétne skúsenosti. Ako to celé prebieha a aké su lehoty podmienky atď som si prešla a viem a ani sa tu na to nepytam predsa 🥺

@baska85211 tak keď všetko poznas, naco sa potom pýtaš, prepáč.

baska85211
autor
Dnes o 14:10
@anonym_1c1660

@baska85211 ano, spätné ti dajú 6 mesiacov od podania. Ak by si žiadala na 3,5 rocne dieta, tak to de facto vyplatia spatne od 3 rokov. Ale pomaly 3 roky spätne ti nevyplatia (od 3 rokov), ak toto myslíš.

@anonym_1c1660 nie žiadam teraz v semtembri a posúdenie k marcu viem že je to možné len 6 mesiacov už to tu píšem niekoľkokát

anonym_1c1660
Dnes o 14:11
@baska85211

@anonym_1c1660 nie žiadam teraz v semtembri a posúdenie k marcu viem že je to možné len 6 mesiacov už to tu píšem niekoľkokát

@baska85211 tak potom naco sa pýtaš? Keď máš narok schvália a vyplatia automaticky aj spätne. Ono vieš, preto aj tie spravy môžu mať max.6 mesiacov.

baska85211
autor
Dnes o 14:12
@anonym_1c1660

@baska85211 tak keď všetko poznas, naco sa potom pýtaš, prepáč.

@anonym_1c1660 vieš čo prečitaj si ešte raz moju otazku 🙈 chcela som skúsenosť reálnu s žiadosťou tesne pred 6 rokom

anonym_1c1660
Dnes o 14:16
@baska85211

@anonym_1c1660 vieš čo prečitaj si ešte raz moju otazku 🙈 chcela som skúsenosť reálnu s žiadosťou tesne pred 6 rokom

@baska85211 reálna skusenost je ze sa priznáva spätne maximálne 6 mesiacov. Akože prepáč, ale úplne zbytočná otázka. Neviem co riešiš. Narok je do 6 rokov.

anonym_f0764f
Dnes o 14:20
@baska85211

@baska85211 Ahoj, neviem poradit, na co sa pytas, ale k tomu strabizmu - uz bol operovany? Boli ste s nim u prof. Gerinca?

baska85211
autor
Dnes o 14:21

Škoda slov... píšeš len aby si niečo napisala a píšes uplne od veci a nevyžiadané rady otázka bola jasna chcela som vediet či niekto takto skušal podávať žiadosť pýtaš sa a komentuješ úplne mimo temu🙈 škoda mala som pocit že v diskusii mi realne niekto aj poradi nie nasilu piše a nechape téme ...

baska85211
autor
Dnes o 14:22
@anonym_f0764f

@baska85211 Ahoj, neviem poradit, na co sa pytas, ale k tomu strabizmu - uz bol operovany? Boli ste s nim u prof. Gerinca?

@anonym_f0764f mal operaciu v lete 2025 boli sme u doktora Dabocziho v Košiciach žial už tam nepracuje odišiel tušim do čiech

Strana
z2