Ako získať vyššiu materskú dávku?
Dobrý deň.
Od 06.01.2023 som s dcérou na MD. Potom som pokračovala na rodičovskej. Počas rodičovskej v r.2024 som bola pár krát na brigáde - s nemocenským poistením. Rovnako aj v tomto roku vo februári 1 deň s nemocenským poistením 0.58€. Odvtedy som nebola. Ak som tomu správne pochopila, tak nárok na materskú sa mi bude rátať len z tej brigady, kt.som mala v roku 2024. Tým, že som bola na brigáde, tak sa mi zrušil narok na reťazovú materskú. Je to tak? Je nejaká šanca, si to doplatiť, aby som získala aspoň materské ako predtym - bolo to cca 1000€. Nemám nárok ani na tehotenske, ak som to správne pochopila.
TPP mi stále trvá, od r.2019, na dobu neurčitú.
Predpokladaný termín pôrodu je 5.1.2026.
Ďakujem vám za informácie 🙂
A ten pracovny pomer, ktory trva od roku 2019, tak tam si stale na rodicovskej dovolenke. Brigada bola u ineho zamesnavatela?
@petamich bola u toho istého zamestnávateľa, ale na inú zmluvu. Áno, ten z TPP som na rodičovskej dovolenke
@petamich bola u toho istého zamestnávateľa, ale na inú zmluvu. Áno, ten z TPP som na rodičovskej dovolenke
@nikolka232 ak to bola brigáda na inú zmluvu a tpp so starou zmluvou trvá, materskú budeš mať z toho tpp.
A aj na tehotenské máš nárok.
@nikolka232 ak to bola brigáda na inú zmluvu a tpp so starou zmluvou trvá, materskú budeš mať z toho tpp.
@dixitka Áno? Tak to som šťastná. Lebo som čítala, že tou brigádou to prerušilo nemocenské poistenie.
Problém je, ak sa žena vráti do práce, ale na čiastočný úväzok, čiže pôvodná zmluva už netrvá, má iba novú s tým nižším platom. Tak aj MD bude nižšia, rátaná z tej novej zmluvy. Ale to nie je tvoj prípad.
V tvojom prípade tvoj zamestnávateľ nahlási pravdepodobný vymeriavací základ (podľa tej zmluvy na tpp) a z toho budeš mať materskú. Čiže približne rovnakú, ako bola prvá.

A ten pracovny pomer, ktory trva od roku 2019, tak tam si stale na rodicovskej dovolenke. Brigada bola u ineho zamesnavatela?