Ako získať vyššiu materskú na Slovensku?
Baby 9 rokov som pracovala v rakusku. Odtiaľ som poberala materskú 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po pôrode. Rodicovsky poberám zo Slovenska a z rakúska mi chodí ešte doplatok k rodinným pridavkam, ten rozdiel . Ten mi bude končiť teraz v septembri ako malý dovŕši 2 roky. Moja otázka znie, chcela by som druhé dieta ako postupovat aby som mala nárok na sk materskú a hlavne vyssiu materskú viem že treba priplácať ale odkedy koľko a či teda aj mne by vznikol nárok. S ničom nemám problém manžel ma s.r.o. čiže by ma zamestnal ale kedy zamestnať koľko pred plánovaním tehotenstvom atd? keďže na Slovensku nemám odpracované nič keďže som pracovala len v rakusku v rakusku mi nárok už zaniká od septembra na čokoľvek . Ďakujem
@balerina2025 ona sa tiež normálne zamestná. Výhodu má akurát v tom, že nebude obiehať 30 pohovorov. Náklad pre firmu jej muža to bude úplne rovnaký, ako bol pre tvojho zamestnávateľa.
@balerina2025 Vsak ono to je ucelovo resp. vychcane, nazvime to pravym menom. Slovenska mentalita ako odrbat stat sa nezaprie...tiez som nikdy nekalkulovala, smutne
Absolutne mas pravdu.
@tiezjedna stale je to kalkulacia. co uz. uz len aby im aj oplodnenie fungovalo podla vypoctov.
@mircalla zial su tak pisane zakony. a ludia to niektori chapu tak, ze vyuziju sancu.
@balerina2025 A si zober kolko je tu takych
@mircalla tu je najvacsia koncentracia. normalne zapisovat, ako sa vsetko da krasne obist. a mas vyhrane, ani robit nemusis :D..najlepsie sa zamestnat , mat 5 deti za sebou a uz mas zarobene aj do dochodku, minimalne v pocte rokov.
@balerina2025 Jednoznacne, nema to hanbu
@balerina2025
@mircalla dámy, pokial poznáte nejakú, ktorá si platila DNP celých 9 mesiacov z maxima, sem s nou! 🤣
@balerina2025 najlepšie na tom je, že fakt stačí použiť Google a mas to všetko ako na dlani. Príklady, možnosti, kombinácie...👌 vôbec tu nemusis vypisovat a vykrucat sa, že nechceš ucelovo podvadzat .
@lienka.7 ale aj z MK sa da uz spisat krasna prirucka mimochodom. 🙂
@lienka.7 takto. Ja mechdem odrbavat . Ak j e treba zaplatiť odvody 600€ tak také aj reálne zaplatím .. čiže chápete to zle že nechcem nič zaplatiť a vyťažiť čo najviac . NIE NIE NIE !!!!!
@158polica158 nič v zlom teraz voči tebe, naozaj... stačí ti jediný klik na web Sociálnej poisťovne a mas všetky info, naozaj. Pripadne stačí zájsť na pobočku a podla toho, aký VZ im povieš, ti hneď pri okienku povedia, kolko sú odvody. Takže keď chceš byť naozaj taka čestna, je tvoj príspevok uplne zbytočný. Prepáč.
Ale teda zakl. info mas také, že DNP musíš platiť min.26 týždňov, inak sa rata z minima, aj keď si zvolis maximum. A VZ môžeš zmeniť po 6 mesiacoch platenia. Cize ideálne je sa prihlásiť na platenie, keď sa rozhodnete "ísť na to".
Naozaj som nečakala že tu vzniknú veľké dohady špekulácie urážky atd. Chcela som sa len slušne poinformovat pretože som nikdy na Slovensku nepracovala viem o mnoho ženách že si niečo priplacali aby mali vyššiu materskú nevidím na tom nič zlého si pomôcť ak sa dá 🤷🏼♀️ nechcem odrbat ani štát pretože odvody alebo čo treba by som si reálne normálne platila a nie nechcem si platiť 100€ a cakat že budem mať 1500€ materskú. Kludne si zaplatím aj 600€ ak viem že ju skutočne dostanem. Preto som písala o radu ako to teda skutočne funguje koľko si stačí platiť ako dlho a či teda aj mne vznikne nárok keďže ani deň svojho života nemám odpracované na sk. Komentár tipu že keď som robila v zahraničí musím mať nasporené. Ale samozrejme že mám ale to neznamená že keď môžem niečo navyše dostať aj na Slovensku že to nechám plávať. Každé € je dobre. Ja chapem že nie každá ma na to si priplatiť ale hneď odsudzovať neporadit a písať že chcem vyťažiť a vychcana a odrbat sú naozaj nemiestne poznámky. Ďakujem za každú super radu - ja tomuto systému tu na sk vôbec nerozumiem preto som chcela skutočnú radu od ženy ktorá si to príklad platila a vie mi to vysvetlil polopatisticky 😁
@158polica158 Najlepsie ti bude prihlasit sa na DNP a vybrat si maximalny VZ. Z neho bude maximalna materska. Presne sumy najdes na stranke SP.
@158polica158 nepracovala si a cakas ze stat ti bude davat za co? ze si pracovala v zahranici? rad si dostala dost, uz len si vybrat a cakat ze stat ti to vrati spat. medzi riadkami si bola upozornena na ucelovost. to je cele.

@lilinka88 ako myslis. obohrana platna.