Ako získať vyššiu materskú pre živnostníčky?
Dobrý deň chcela som sa opýtať či mi niekto neviete poradiť ako to je s materskou . Som živnostníčka rok som bola oslobodená od platenia sociálneho poistenia teraz rok som neplatila lebo mi nevznikla povinnosť . Chcem si začať platiť aby mu vyšla dobrá materská .
Môžem sa niekde zamestnať napríklad na 4 mesiace a tak úst na PN pokiaľ neotehotniem pripadne kým nenastúpim na matersku a dni pokiaľ budem na PN sa mi budú počítať ?
Pripadne nemáte skúsenosť ako to urobiť ?
@zalka ved prave, vela zien si neuvedomuje, ze najst si novu pracu, toboz s malym dietatom, je ovela narocnejsie ako pokracovat v starych kolajach. nechapem. 😔
@bublinka1426 áno ja súhlasím, a čudujem sa tomu. Ale tá max. podpora je lákavá. A potom problém niečo nájsť. Hlavne ak mali stabilné zamestnanie pred nástupom na MD. Ešte pochopím, ked sa žena odsťahovala na koniec republiky. Tak vrátiť sa je nereálne ale ináč. Kto chce kam pomôžme mu tam.
@zalka mne miesto zrusila ta debilna korona. a doteraz mam sny so starou pracou kde som robila dlheeee roky. takze vlastne mam istou formou traumu. pracu som mala rada, bol to moj druhy domov. druha rodina.
doteraz som zatial nenasla miesto, kde by som si tak zvykla zial. takze sa hladam, a skusam.
no chyba mi povodna praca.
maximalna podpora je lakava, ano, ale prachy sa casom minu a co potom
@bublinka1426 hej corona pripravila kopu ludí o živobytie. A viem ako sa cítiš, aj ja som sa v starej práci cítila fajn... ale zadarmo robiť nebudem, a moje faktúry nevymôžem, akurát tak si môžem ich dať do príjmov a tie prachy nikdy nevidieť ... ale zdanovať ich budem to je tá výhoda živnostníkov ... že i nevyplatené fa musím zdaniť ... ale mám samé výhody podla niekoho.
@zalka ta max.podpora je lákavá jedine pre tie typy žien, ktorým aj ty tu radis ako odr... stat. Pre tie, ktoré majú roky rokuce na páske minimum, zvyšok im samozrejme doplácajú na ruku. Lebo v zivote už tolko peňazí po kope legálne za nic neuvidia, vies. Mam presne takúto susedu. Si veľmi dobre pamätám, ako mi vravela, ako si to ona super "zariadila". No len teraz už je doma druhý rok a peniažky z max. podpory davno minúte a zase je zlý zlý len ten stat, lebo z čoho maju oni žiť! Však predsa má deti!
Len pointa je taka, ze keby to urobila takto každá, tak je to sekera v rozpočte ďalšia pol miliarda!
Ja platím dane z celého môjho platu, tak PREPAC, ze mam za to od statu aj nejaké tie "vyhody".
@lienka.7 tak tej susede to pripomen, že ako sa ti chválila ako si to parádne zariadila...
a jasne, ja si vytipujem ženy a poviem im aby dali výpoved ... a max. podpora je lákavá pre mnohé. Si pamätám prípad právničky, len tam sa udiali nejaké chyby a aj ked pred MD zarábala ohromné prachy a odvádzala obrovské odvody, tak podporu mala z minima rátanú ... toť chybička se vloudila. Ciže nie je to pravda, že len ženy s min. mzdou podpora zaujíma. Zaujíma veľa žien, z rôznymi zárobkami.
A vidia len podporu, nevidia to, že je problém nájsť potom prácu, lebo majú malé deti.
@zalka lebo su sproste. alebo ich tlaci financna situacia. ale tak ked si robim deti, mam na to mysliet dopredu a nie cakat, ze ma stat bude dotovat.😔
ved ja mam normalne pocit ze to sa robi normalne biznis a z tehotenskeho a PN sa stava novodoby sposob prijmu, alias ako nerobit a zarobit.
@bublinka1426 za predošlého obdobia to šlo - cez covid, nekonečné OCR, nekonečné rodičovské, predlžené podpory v nezamestnanosti. Ludia si rýchlo zvyknú na prachy zadarmo, a myslia si že to bude večne tak.
Hej biznis s tehotenstva, tehotenská dávka to je nové vymyslela predošlá vláda. A stále sa rodí málo detí.
@zalka ano rozdavalo sa az moc. uz len pandemicke rodicaku kokos, kolke ho mali viac nez rok...krasa...ktovie ci tie co mali narok na podporu a brali PR, ci potom spatne ho aj vracali.
to bol tiez velky podvod.
@bublinka1426 to ani srnka netuší, koľko sa rozfrckalo peňazí skrz covid. A nemyslím, že by niečo niekto vracal myslím tie predlžené rodičáky a v súbehu s očr.
@zalka pozri, fakt ma to nebaví, a ani nemám záujem sa tu s tebou hádať.
Problémy majú iba podvodnicky, kto poctivo platí odvody tak ako ma a "neoptimalizuje" si co mu vyhovuje problem nema. To bude asi prípad aj tvojej kamosky. Plus pre tu, ktorá zaraba nadštandardné je ísť na podporu hlúposť. Plus stratí prácu. Ja som tiež mohla vymýšľať, ale zratala som si, čo je pre mňa výhodnejšie. Radšej si tie peniaze zarobím. A mam istotu a stabilitu v praci. Mne by ani nenapadlo, aby som v praco žiadala robit tieto podvody a ofajče ako ine.
@bublinka1426 ano, kovid ich naučil, že im platili za to, ze boli doma lebo kovid. A to aj tým, ktoré sa ani nemali kde vrátiť, ale platilo sa samozrejme. Stačí si aj tu nájsť debatu, ako sa tu niektoré "charakterne" vysmievali, ako im je fasa. Ale holt, doba hojná sa skončila, a niektoré žijú stále z nostalgie, ze stat im je stále povinný niečo platiť.
@bublinka1426 teraz to majú na PNke ešte jednoduchšie, lebo časť výpadku prijmu im dorovna tehotenske. Tie s minimalkou majú dokonca viac ako by robili 🤦♀️
@zalka určite súhlasím s tebou, ze sa ojedinele moze stat, ze proste blbou zhodou nahod niečo "pokasle". Aj môj mm takto pomohol jednej známej, lebo by narok nemala kvôli pár dňom doslova. Ale nie, ze cely život ma niekto minimalku 700 brutto, odvody minimalne, zrazu v 5 mesiaci si zazracne na 90 dní nájde prácu za 2500€ eur, ze? Alebo ze nebudem platiť vôbec nič a potom očakávam davky v max.vyske. to je podla teba Ok? Prečo sa ti potom nepáči, že tebe nezaplatia za niečo? Véd je to to iste, len v obratenom garde.
@lienka.7 ale hlavne, že si sa do mňa pustila keď som babe, kt. mala na hrane dní poistenia a pôrod radila dohodu pre istotu, že ak by porodila skor. A to ja som len radila, tvoj manžel bol ten co zamestnal a pomohol ako ty píšeš podvodnicke okradnúť štát. Vidíš aký máš dvojitý meter? Lebo vtedy sa to týkalo tvojej známej to už si ju za podvodnicku nepovažovala a nie niekoho anonymného na fóre. Nevieš, kto čím prechadza a sudis.
A tých 90 dní dosť sleduje sociálna, tiež je volovina mat zamestnanie a po otehotneni skončiť a poistiť sa dobrovoľne na max a ísť na PN... Proste každý má dáku predstavu co chce čo považuje za správne.
A ďalšia vec taky zamestnanec nerieši ci po prvej MD bude mať nárok na ďalšiu, u szco sa mnohé okaslali a ostali bez MD tak hľadajú možnosti ako mať. Lebo u nich to nie je automaticky...
@zalka nemám dvojity meter, pretože ona normalne pracovala, ale dobehol ju zamestnavatel.
A tato tu konkrétne čím prechádza? Akým zložitým obdobím? Obdobím, ze 2 roky neplatila nič, ale prijem samozrejme mala? Tým, že neplati odvody a očakáva davky? Čítaš co vôbec píše? Plus co radis iným keď im chýba "par" dní. Sa ta normalne pýtam, či je taky problém si 9 mesiacov niekde odrobit a potom začať sulozit naostro ? Je? Jaj, podla teba je viac fér neplait nič, ale keď už si zamiesime na decko, potom sa ryyyychlo preberiem, ze z čoho budem žiť??? A zháňať 50 fiktivnych dohôd, aby si naskrabkala dní poistenia a zavŕšiť to tiež fiktivnym 90 dnovym PP a mam max.davku? To je podla teba Ok? Hmmm, zaujímavé. Tak sa potom nediv, ze niekto neplati tebe za tvoju prácu. Vsak naco by to robil?
@lienka.7 máš dvojitý meter, dieťa sa dá počať aj zo zlyhanej antikoncepcie nemusí ísť o cielenú činnosť... Suloženie naostro...
Lebo ospravedlňujes svoju známu, že ju okaslal zamestnávateľ. Ak ju prepustil a nemala dosť dní poistenia mohla si platiť dobrovoľné a nemusel ju tvoj muž zamestnávať ale ona môže iné nie. Lebo tebe sa zdajú byť podvodnicky. Ale vtedy by nemala nárok tvoja známa na MD z platu ale len z minima.
@zalka samozrejme, všetky deti neplaticiek poistného sú zo zlyhanej HAK, ze? Vieš co uz fakt tu netrep🤦♀️
A nie, nemám dvojity meter, ale rozlisujem situácie, na rozdiel od teba. Môj mm neurobil nič nelegálne, tým ze niekoho normalne zamestnal. Ta žena normalne robila až do porodu a mala takú matersku, na akú mala narok. Žiadnu fiktívne a účelovo navýšenu, resp.PN až do porodu. A to je ten rozdiel oproti tu týmto podvodnickam, co nechcu platit nič, ale čerpať chcú maximum.
@lienka.7 haló... Si na RD ako zamestnanec tak za teba neplatí nikto odvody, tobôž nie zamestnávateľ... A keď otehotnies nárok na MD máš... Ja o tom píšem.
Szco pracuje odvádza odvody dostane prvú MD a potom ak nepracuje alebo nespraví potom vyhlásenie, o ktorom máloktorá szco vie tak pri druhom tehu dostane prd aj keď o ostala doma na RD presne ako ta dobra zamestnankina ...
Ale podľa teba szco si ma platiť aj počas RD odvody pričom zamestnanec nemusí... Fuj fuj zla szco, neplatí a chce MD... Ale joj dobra zamestnankina neplatí a MD dostane...
@zalka malo ktorá szco na RD nepracuje, veselo si pracovali aj cez MD, kým to nezačali prísnejšie posudzovať, či?
Keď pracuješ, mas prijem, plat si teda odvody. Kde zase vidis nespravodlivosť? Nehovoriac o tom, ze po návrate "do prace" sa zase bude hrať na paničku z nemanic a opäť platit tak akurát veľké guľové.
Ono by bolo fajn, keby si všade mala iba výhody, ze? Ale takto to nefunguje. Sú raz dane podmienky, tak si vyber co chceš, ale nechci potom niečo, naco nemáš narok, keďže si sa rozhodla pre druhú možnosť. A najmä NEPODVADZAJ a NEOBCHADZAJ UCELOVO zákon, aby si sa dostala k dávke, ktorá ti za normalnych okolností NEPATRI. To je totižto to, čo tu ty schvalujes a odporúčas.
@lienka.7 jasne pani dokonalá... Až raz budeš v podobnej situácii alebo niekto tvoj blízky tak nespraví nič aby si pomohla...
Ja budem robiť to čo uznám za vhodné...
Mmch aj zamestnankyňa sa môže vrátiť do práce na dohodu a jej to pomôže lebo ďalšiu MD môže mať z dvoch poistení..
Ale ta tebou nenávidena szco ta dostane tak prd makovy ak nebude makať full výkon... Aby prekročila hranicu príjmu a platila ďalej odvody.
Mam kamošku ktorá ako szco šla do prace od 4m dvojiciek aby o prácu neprišla lebo tebou nenávidený szco nárok na podporu nemajú. Ako zamestnanec po RD.
@zalka týmto co tu radis ako podvadzat sú tvoji blízky? Nevedela som...
Pokojne si rob, co uznáš za vhodne, ale za svoje, ok?
Zamestnankyňa keď sa vrati do prace, tak ma prijem a platí odvody. Kde mas zase problém???
Detto podpora. Keď neplati odvody, za čo chce szco podporu???
A ta tvoja kamoška mala snáď muža, či aj ona ma deti so štátom ako 3/4 modrého kona???
A nie, nie som dokonalá, ale mam nejaké vychovanie, moralne ci etické zásady. Doma ma naučili, že kradnut a podvadzat sa nema. Co tebe evidentne chyba 👌
@lienka.7 áno chcem vidieť ako mužovi zaklope na dvere firmi tehulka v 5 mesiaci a povie mu, že jej chybaju 2 mesiace poistenia a tvoj muž sa pôjde potrhat aby ju zamestnal, lebo s nou predosli zamestnávateľ vypiekol...
Si pokrytec, lebo tvoji známy v pohode môžu zneužívať systém a možno ta tvoja známa čítala tu na koňovi nejakú moju radu a preto šla s prosikom aby ste ju zamestnali. A tvoj muž ju zamestnal, nie ja ale tvoj muž. Nabudúce popremýšľaj než budeš po niekom sa voziť.
A moja kamoška sa stará sama o dve deti, lebo z ich otcom sa rozisla, a dúfam ze i ty si utekala do roboty keď mali tvoje deti 4 mesiace a ešte ďalšie 3 si mohla poberať MD. A ze si deti nosila do prace, aby si podrobila co treba. Aha nie ty si si užila RD, a vrátila sa do práce ktorú ti zamestnávateľ musel držať. Bez starosti.
@zalka nepoznáš ma, tak si o mňa laskavo neobtieraj ústa, ok? Ty pani cestna a dokonala. Ako si kto zariadi, tak ma.
Pokrytec si jedine tu ty, lebo sa tu hráš na chrumkavu, rozdavas tu velice rady ženám, co nezaplatili ani cent na odvodoch ako sa dostanú pomaly k max. davkam. Opäť sa ta pýtam, či voči ostatným je to fér. Ale podla teba asi áno. Co uz ze potom povyšuje nám, pracujúcim odvody. To ta už nezaujíma, že? Jaj, lebo tebe nejaký spekulant nezaplatil faktúru, tak teraz budeš robiť zle, co?
Neviem ci si tým niečo kompenzujes alebo co. Ale vola sa to inak spasitelsky syndrom👎
@lienka.7 ani ty mňa nepoznáš ale sudis. Som ti zrejme stúpila na otlak co? A nepáči sa ti, ze ti niekto ukázal tvoj dvojaký meter...
Ži si svoj život plný pretvárky. Nadavaj ďalej všetkým, a nezabudni u muža zamestnávať známe, lebo oni nie sú podvodnicky.
Pekný deň ti prajem, a poprosím ignoruj ma, citat moje príspevky nie je povinnost. Ďakujem.
@zalka na otlak som stupila akurát tak ja tebe. A cuduj sa svete, nie každá žena musí byť na vymyslenej PNke - ako to tu pekne radis, ze?
Obe tehotenstva som robila až do porodu, detto hneď potom som nastúpila do prace. Nevalala som si rit doma a nenatrcala paprce s tým, čo všetko je povinný mi stat zabezpečiť lebo ja som predsa matka!
Sama si szco tak si zatrpknuta, ze ty musíš chudetka aj niečo tomuto štátu platit, nielen brat, ze? Mimochodom, keď si brala danovy bonus aj bez platenia co i len 1 eura na dani, to ti bolo ok, ze? Sa na seba pozri do zrkadla a potom si laskavo otvaraj ústa na mňa.

@bublinka1426 áno aj mna prekvapujú ženy čo majú prácu, a po rodičáku využijú rád mihála a dajú výpovede. Lebo práca sa dosť zle hľadá ked sú malé deti. Ale každý si je strojcom svojho šťastia.
Aj ja môžem počítať s PN a nie je napísané, že mi ju lekár dá. Teda ja si môžem myslieť, že áno. Ale lekár musí tú PN obhájiť pred posudkovým lekárom sociálnej poisťovne. A áno ak mám zdravotné problémy, tak obháji, ak nemám tak ukončí PN. A môže sa človek zavzdušnovať koľko chce.
@lienka.7 ty ako zamestnanec máš nárok na PN od prvého dna zamestnania, máš nárok na dovolenku po odpracovaní 21 dní , máš nárok na platené volno tzv. paragraf od prvého dna ked nastúpiš do zamestnania.
szčo od prvého dna nemá nárok na PN, nemá nárok na dovolenku, nemá nárok na platené volno od kedy si otvorí živnosť , a ak szčo nemal predtým zamestnanie tak to oslobodenie znamená, že ak by náhodou chcel PN musí dobrovolne platiť 270 dní poistenie aby mu nárok vznikol .
Casto sa s tým stretávam, že mladý ludia otvoria živnosti a stane sa im úraz alebo ochorejú napríklad, tak si pekne musia platiť odvody do ZP aj ked nemajú príjem, lebo nepracujú. Lebo nemajú nárok na PN.
Ano môžem si robiť čo chcem, čo mi dovolí moja penaženka, tebe pristane na účet výplata každý mesiac , mne podla toho čo vyrobím .. ak nevyrobím alebo ak odberateľ nemá tak lížem labu a môžem tak volno mať na to aby som lietala a náhanala si robotu aby človek prežil. Skús si to, a potom si porovnavaj kto je ten chudák. Ja to porovnať viem bola som aj zamestnancom aj szčo.
A s tými vecmi do nákladov. Ako jasne kúpiš počítač do nákladov si dáš max. 80% resp. vôbec nič a využiješ paušalne výdavky.