Ako zistím, či mám nárok na materskú?

kristianko29
10. jún 2016

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o inf. čakáme druhé dieťa a neviem či mám nárok na materskú. Som stále zamestnaná len som štyri roky doma teraz mi končí predĺžený rodičovský príspevok ten som mala jeden rok. A bola som sa spýtať na sociálnej a tam ma poslala do roboty, že oni vedia čo majú robiť, že ona mi nemôže podávať také informácie. V práci mi povedali od dňa kedy mi končí predĺžený rodičovský tak mi do nástupu na materskú môžu dať dovolenku a potom pôjdem na materskú. Len ja stále neviem či nárok na tu materskú mám alebo nie, lebo mi v sociálnej nepovedala. A teraz ako? Ja skončím rodičovský dám si dovolenku do termínu materskej a pôjde to na sociálnu a čo keď mi potom po 30 dňoch pošlú rozhodnutie, že nemám nárok na materskú, čo potom? Ďakujem Zuzana

candii
10. jún 2016

Ked si stale zamestnana narok na materske mas.. nechapem tieto arogantne uradnicky.. ked ich praca nebavi nech to nerobia

gapa
11. jún 2016

@kristianko29 nárok iste máš, ak pokračuje prac.pomer aj po ukončení rodič.dovolenky. Len treba dať odhlášku z dôch.poistenia štátom dnom ukončenia RD a potom nástupom na druhú RD treba dať nanovo prihlášku.
Ak nástup na md2 máš v r.2016 a v r.2015 si celý rok čerpala len RD a preto nemáš vym.základ, z ktorého sa platilo nem.poistenie, tak sa ti bude matesrké rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktkoré ti mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu (ak to odovzdá na sp spolu so žiadosťou, urýchli tvoje vyplatenie matesrkého, povedz jej o tom a tiež, že by to mala byť najmenej mzda podla aktuálneho mzdového dekrétu, tj. ak zvyšovali, môžu aj tebe zvýšiť a budeš mať materské z vyššieho vym.základu)

kristianko29
autor
11. jún 2016

Ďakujem pekne, že ste mi to potvrdili lebo v sociálnej ma totálne odrovnala a v práci povedala, že keď sa dá dovolenka koľko mi bude chýbať do nástupu na materskú, že s toho mi budú vymeriavať základ materskej, išlo mi len o tom či iste mám nárok na tu materskú aby som vedela a neostala som v zlej situácii. To je jasné, že sa musím odhlásiť lebo človek si myslí, že to automaticky zrušia ale oni radšej budú človeka naháňať. ( Môj manžel sa už 6 mesiacov s nimi dohaduje ohľadom odhlásenia stále niečo treba zakaždým keď ide mu povie iné urobí to a po týždni mu zas zavolá, že je to zle, že im to nestačí a takto sa tam stále točí jedna hrúza.)

gapa
11. jún 2016

@kristianko29 takže budeš na RD1 potom riadna dovolenka a potom hned MD2?
Dobré sa informovať písomne na stránkach soc.poistovne cez ich poradnu. Ak už to budeš mať na papieri,t ak je to predsa istejšie ako len tak ústne, tj. nijako dokázatelné. Ale treba presné údaje uviesť v otázke.

luciaamarek0
21. jún 2016

Dobrý deň. Chcem sa spýtať či mám nárok na materskú a rodinne prispevky keď som žila v zahraničí a zároveň tam aj porodila mam nárok aj na niake iné peniaze.Trvale bydlisko mam.na Slovensku ďakujem za všetky odpovede.