Ako zistiť výšku materskej dovolenky?
Ahojte skončil mi prác pomer v auguste nárok na matersku mam. Kdesi zistim akú budem mat vysku materskej? Mam volať do bývalej práce alebo mi to vypočítaju na socialke skôr ako podám ziadost o materské?dakujem
@jajanka31 od 2010 do r 10.8 2024 trval..na matersku nastupujem v polovici novembra..Termin 30.12......akú som mala.hrubu mzdu netuším keďže som bola 6 r na rodicaku akazdy rok sazvysoval plat..a teraz idem na 3 matersku...alé vypoved dohodou som dostala deň po nástupe po rodicaku(firma zanika)
@15barbara1512 no tak matersku ti pravdepodobne vyrataju taku ako si mala naposledy pred cca 3 rokmi.
@15barbara1512 respektive ked sa zvysoval plat a mas o tom nejaky dodatok k zmluve tak sa mozes potom este do 30 dni odvolat ze napriklad ti bolo vyratane z 1000eur mzdy a ty si mala zvysenie na 1200... kazdopadne plati sa 75% z hrubej mzdy
@jajanka31 skôr si myslím ze bude vedsia keďže za 3 r sa zvýšil plat ....preto by som rada zistila.ze koľko lebo mam komplikovanú situáciu op na rodičoch a nesmiem prekročiť určitý prijem aby som sa vedela zariadiť och
Nie nemám žiaden dodatok fu resp naposledy asi 6 r dozadu keď som šla na prvú matersku ale prvú matersku som mala o par e menšiu ako druhú
@jajanka31 a ešte sa chcem opýtať musím čerpať matersku celú alebo môžem len dva týždne a potom. Ísť na rodicak napr...ci ako matka musím.vycerpat celu matersku
@15barbara1512 oni musia mat informaciu ze sa ti plat zvysil. Ak o tom nemaju papier bud zaplatene odvody, potvrdenie od zamestnavatela alebo dodatok zmluvy od teba tak daju rovnaku ako naposledy.. mne zamestnavatrl zvysil na rodicaku mzdu o 200 eur. Vypytala som si potvrdenie aku by som mala mzdu a prilozila rovno k ziadosti o materske. Uznali mi o tolko viac.. lenze tvoj zamestnavatel uz asi nie je.. ci len prevadzka nie je?
@15barbara1512 no a nebude ta materska viac nez rodicak? Podla mna bude. Matersku vyplaca 34 tyzdnov socialna poistovna.. rodicak urad prace. Rodicak je nieco okolo 470eur.. myslis ze matersku budes mat mensiu? A tehotenske v akej vyske poberas?
@15barbara1512 poberas tehotenske? Tak tam mas výpočet. Podľa toho si vypočítas aj matersku.
@15barbara1512 mala si žiadať a vedela by si výšku VZ. Cize by si sa vedela zariadiť.
@lienka.7 keby som požiadala tak by som úplne prišla o opatrovne keďže poberam rodicak zo zdrav dovodov na 4 syna takže tam by som.presiahla mesacne sumy.. takto.ked si to dám preplatiť naraz budem vracať len jeden mesiac opatrovne ....ako aj teraz mi dali odstupne plus dovolenku v práci a musela som vrátiť opatrovne súmuza celY mesiac lebo som presiahla tých
680e ci kolko to je 2.5 násobok ziv minima
@15barbara1512 si si ista?lebo rodicak ked mas predlzeny zo zdravotnych dovod sa nekrati ani sa jeho vyska neupravuje,popri nom moze zena normalne pracovat ine je ked ma opatrovatelsky.
@wejuska7910 ja mam práveže op na dve osoby a pri ch diagnózach nesmiem pracovat
@domka222 neze skôr na rd . Ale ci sa dá napr oat po týždni materskej ísť na rodicak..ú otcami sa to dá ale neviem ako to majú matky
@15barbara1512 ja to chápem. Ale na predčasné ukončenie materskej dávky musíš mať dôvod. Ako nástup do práce, tvoj zlý zdravotný stav kedy dieťa musí byť v opatere inej osoby... však si pozri na stránke sociálnej, tam majú uvedené, ktoré dôvody môžu byť na predčasné ukončenie. Ten tvoj tam nie je a poberať skôr rodičovský zrejme nebude možné
@15barbara1512 no tak to ano,nemozes mat tolko davok.nevyjde ti materska vyssia ako opatrovatelsky?
@wejuska7910
A môžem.mat toľko dávok rodicak opatrovne sa moze poberať..........materska opatrovne to.iste (ale.nesmie bytmaterska nad 2.5 násobok životného minima)
Opatrovne a podpora môže sa poberam tam sa neskuma koľko.poberat budem podpory.(všetko.mi povedala.uradnicka) a naši cudziu Opatrovateľku nechcú lebo upratovať varit to cudzia nevykonáva ...takže platiť niekoho cudzieho a pritom to zvládnem sama....keďže tie úkony musím robiť tak či tak
....budem musieť pobehať úrady kým ešte vládzem a uvidím ako dopadnem...ďakujem všetkým za pomoc
@15barbara1512 to uz si pozistuj na uradoch,hlavne pritpm opatrovatelskom.
Drzim palce nech ti to vsetko dobre dopadne
@wejuska7910 dakujem je to komplikovanejšie stačí 1e navyse a zoberú všetko ďakujem

@15barbara1512 od kedy do kedy trval pracovny pomer? Kedy nastupujes na matersku? Aku si mala hrubu mzdu? Kedy mas termin porodu? Skor ti to nevypocitaju a ani v praci ti to podla mna nebudu ratat. V socialnej poistovni ti akurat podadia ako sa dopracujes k vysledku.ale oficialne ti to vyrataju az po podani ziadosti