icon

Mám nárok na materskú pri druhom dieťati?

23. feb 2025

Ahojte rada by som sa informovala. Január 2025 my skončil pracovny pomer automaticky som šla na úrad prace. V auguste sa mi narodil drobec v prípade druhého dieťaťa mam nárok na materskú tak ako u prvého dieťaťa ? Ďakujem

patta89
•
23. feb 2025

Ak otehotnieš do 180 dni od skončenia PP, tak narok mas...ak nie, tak sa musis zamestnat, alebo si platit DNP

autor
•
23. feb 2025

@patta89 no s prvým babom som otehotnela vo výpovednej lehote ešte len má zaujíma ako to bude pri druhom

domka222
•
24. feb 2025

Však ti píše, že ak otehotnieš do 180 dní od skončenia pracovného pomeru, tak áno. Tak počítaj

melanta
•
24. feb 2025

Píšeš zvláštne zmätočne. Píšeš, že pracovný pomer ti skončil v 1/2025, že si otehotnela vo výpovednej dobe a porodila si v 8/2024. Ak si rodila v 8/2024, tak si otehotnela koncom roka 2023, takže si nemohla otehotnieť vo výpovednej dobe, ak ti pomer skončil v roku 2025.

Z toho mi vychádza, že ti pomer mohol skončiť v 1/2024, v takom prípade nemáš nárok na materské ani tehotenské.

autor
•
24. feb 2025

@melanta moja chyba áno tak 1/2024 mi skončil pracovny pomer a už som bola tehotná porodila som august 2024 … chcela som len vedieť či pri druhom dieťati budem mat nárok opäť na materské a tehotenske nakoľko pri prvom dieťatku som mala ale ako píšeš asi nie … ďakujem ❤️

melanta
•
24. feb 2025

Potrebuješ mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky + zároveň byť buď v ochrannej lehote alebo mať v čase nástupu na MD aktívne poistenie. Takže máš 2 možnosti:

1. Platiť si DNP, pričom prestať platiť ho môžeš až keď nastúpiš na MD. Na tehotenské potrebuješ splniť podmienku 270 k 13tt, na materskú k termínu pôrodu.

2. Zamestnať sa.

mondolina
•
24. feb 2025

z pracovného pomeru, ktorý ti skončil 1/24 nebudeš mať určite nárok na materské.

autor
•
24. feb 2025

@melanta áno ale ak by som otehotnela teraz neplatí to ? Keďže za posledné dva roky zamestnaná a potomteda obdobie minuly rok úrad prace …8/2024 pôrod… mam v tom zmetok úplný

patta89
•
24. feb 2025

ak otehotnies teraz, narok na matersku mat nebudes

balerina2025
•
24. feb 2025

staci sa zamestnat.

melanta
•
24. feb 2025

Aký zmätok? Podmienky sú jasné. Sú 2. Prvá je mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky. Druhá podmienka je buď mať aktívne poistenie v čase nástupu na MD (nemáš aktuálne aktívne poistenie) alebo byť v ochrannej lehote (tá je 180 dní od ukončenia PP, to nespĺňaš). Síce v súčasnosti spĺňaš prvú podmienku, ale v rámci druhej nespĺňaš ani jednu alternatívu.

Takže platí, čo som napísala - máš uvedené 2 alternatívy, ako môžeš získať materské a tehotenské. DNP až do odchodu na MD alebo zamestnať sa.

lienka.7
•
24. feb 2025

@autorka nemas aktívne NP (si nezamestnaná, dobrovolne si neplatis), nemáš narok na matetsku. Co je na tom tak ťažké pochopiť? Pri prvom ti to vyšlo v rámci OL. Teraz už to šťastie nemas.

enusamt
•
24. feb 2025

Tentoraz to bude iba rodicovsky