Akú budem mať mateskú?
Ahojte, som na materskej od 13.08.2020 pracovala som predtým no o rok na to 2021 apríl som pracovala 2 dni a musela som ísť na PN, akú budem mať materskú tento rok. Hrubý mesačný príjem s jednej roboty 2050€ v hrubom v druhej robote 520€ v hrubom. Pani pracovníčka na sociálnej poisťovni bola taká arogantná že nevedela mi poradiť a neviem vobec na koho sa mám obrátiť 😞 materská mi tento rok vychádza tiež nástup na august. Momentálne som stále PN. Ďakujem
@ikonica a kde sa to môžem opýtať ?
No na mzdovom odd firmy, kde pracujes .. ale aj na socialke by ti to mali vediet povedat, no ked je tam pracovnicka neochotna, tak asi nepochodis.
Este takto... V roku 2021 ci pracovala len 2 dni a tam si mala aky prijem? Mimo toho len rodicovska a PN?
@ikonica mimo toho len rodicak a PN 🙂 60€ na deň som mala.
PN mám najvyššiu.
Ale pn sa ratala z prijmu za r 2020.. md sa bude ratat z r 2021...
mas to nejake pomylene ma pn na den je 40 eur a nie 60
pocitat sa bude z VZ 2021 aj s tych dvoch dni pozri pasku z toho obdobia
@loginexistuje ona asi pisala o dennom zarobku pocas tych dvoch dni, ktore odrobila, nie o pn...
Tak ciste teoreticky denny vz v roku 21 je 60 eur a z neho 75% je 45 eur materskeho na den....
@ikonica aha myslis ze mala 60 eur ako vz na den tak potom ano
@ikonica 60€ na deň v čistom som mala 🙂 takze budem mať na deň materskú 45€? Aj keď som odrobila 2 dni? A áno PN bola za rok 2020
@loginexistuje 60€ na deň som mala a odrobila som 2 dni tak sa mi počíta 45€? Na deň? 🙂
Rozhodujuce obdobie je r 2021... Podla toho, co pises, si v tom obdobi mala za cely rok vymeriavaci zaklad (hruby prijem) 120 € (2x60€) a dva dni poistenia... Cize denny VZ sa pocita 120:2=60... Materska je 75% z denneho VZ = 45€
MD bude z roku 2021 - teoreticky z tych 2 dni, ale pozor, kedy presne zacala PN - ci Ti do odpracovanych dni nespadne i vikend/sviatok... lebo ak ano, tak to by bolo tych 120÷4=30 (nie 60) a MD je 75% z tej sumy.
-dalsia vec je, ci tych 120e bola mzda alebo to je uz vratane PN (prvych 10 dni plati zamestnavatel, ale tato suma /ani dni/ sa Ti nebude ratat do MD.
No pises o 2 pracach - takze zacala by som s tym, ze:
1) obe/jedna/ziadna trvali min od 1.1.2021?
2) v oboch splnas, ze stale prac.zmluvy trvaju?
- ide o to, ze ak splnis podmienky v oboch zmluvach, tak mas narok na MD z oboch.
Podmienky su: 1) min 270 dni nemocenske poitsenie za posledne 2r A SUCASNE 2) NP stale trva (prac zmluva/dohoda nebola ukoncena v case nastupu na MD).
Teraz si v ktorom tt? Tehotenske asi este nepoberas.. ak budes mat rozhodnutie o tehotenskom, tak z toho si budes lahko vediet vyratat kopko budes mat materske... .
@sasesoe mala som pracujúce dni. A na PN som od mája do teraz ešte trvá. Mala som ísť na operáciu s chrbtom ale otehotnela som aktuálne som 7 týždni. Len tam kde som zamestnaná v jednej robote to krachuje ak dám výpoveď ja tak som v nejakej ochrannej lehote ? Keď dám výpoveď v jednej robote počas PN bude sa mi aj tak počítať za rok 2021 ? Ďakujem
Ochranna lehota pre tehotne je 8mesiacov, lenze to neplati, ak mas este inu zmluvu/dohodu. V tomto pripade Ti vznikna narok na MD len z trvajucej zmluvy a hotovo. Ak das vypoved Ty, tak sa pripravis o odstupne. Ak ukoncis obe zmluvy a najdes si novu pracu, kde odrobis aspon 90 dni bez PN a pod (platene nemocenske poistenie), tak bude vyska MD z novej zmluvy.
@sasesoe a keď som dala výpoveď počas pn a ostanem pn do konca kým nepôjdem na materskú nemám ochrannú lehotu ?
Vypoved si dala z 1 prace alebo z oboch?
@sasesoe s jednej.
MD bude iba z druhej.

Musis vediet kolko dni malo rozhodujuce obdobie pre vypocet vymeriavacieho zakladu... To by ti mohli na mzdovom povedat ak by nasimulovali vypocet materskej ci pn...