Aký bude môj rodičovský príspevok od 1.1.2014?
ahojte,neviem ci tomu dobre rozumiem,dnes som citala navrh na rodicovsky prispevok ktory by mal byt platny od 1.1.2014.takze moja otazka,som teraz tehotna a termin porodu mam 16.12.2013.som zaevidovana na urade prace,neplatim si ziadne pripoistenie,neviete mi povedat aky bude moj rodicovsky prispevok?bude to tych 260 alebo 160eur,stracam sa v tom
tych 260e budu mat tie ktore maju narok na materske ja ked som to citala mi bolo zle mne narok na materske zanikol uz ked som druhu cakala bo som mala zmluvu na dobu urcitu a ked to teraz znizia neviem ako budeme vychadzat ☹ 😠
Zatial je to len navrh,takze by som sa tym velmi nezatazovala,pochybujem,ze to schvalia...ak nepracujes,t.j.nie si nemocensky poistena pred nastupom na matersku,rodicovsku dovolenku 270dni,budes mat narok iba na rodicovsky prispevok co je teraz cca 199eur,ak schvalia novy navrh bude to tych 160eur,pre teba.
?ja mám termín porodu 11,11 a do práce som nstúpila ked mal menší 2 roky takže 1,5 roka má m odrobený a teraz od 1,6 marodím až do konca. to budem mať aký nárok?
v navrhu je napisane, ze to bude platit pre ziadatelov novych od roku 2014... ak si ty zaziadas v 2013 v decembri tak by ta mali brat po starom...
ty mas presne moj problem...az na to ze ja som momentalne na materskej s prvym dietatom. termin mam 17.12 ...podla prechodneho ustanovenia ktore je v navrhu " „Podmienky nároku na rodičovský príspevok a jeho suma sa aj po 31. decembri 2013 posudzujú podľa zákona účinného do 31. decembra 2013, ak nárok na rodičovský príspevok vznikol pred 1. januárom 2014 a trvá aj po 31. decembri 2013 ..." by si mala mat narok na doterajsi prispevok...ALE! musis to stihnut vybavit do 31.12 co bude trocha na nervy kedze mozes prenasat, budu sviatky urady budu pozatvarane..atd... treba s na to dopredu pripravit...inak ak to nestihnes a ziadost si podas v januari tak podla toho co pises dostanes len 160 eur....
Ahoj. Podľa mňa dostaneš za december ešte tých 206 a nejaké drobné ale od januára už dostaneš len tých 160 ☹
Možem sa spýtať,rodičovsky prispevok sa bude meniť každemu? ja som na rodičovskej,pracovala som,mala som matersku,teraz som na rodičovskom.Ale pracovny pomer mi zanikol,počas materskej,Ďakujem
Pochybujem, že to prejde v takejto podobe. A ak áno, mimochodom, tých 260 eur bude len do 2 rokov, potom klesne na 160 eur, teraz poberáme necelých 200 eur celé 3 roky. A tie, čo budú brať 260 a od 25. mesiaca veku dieťaťa im to klesne na 160 tak si pôjdu labky lízať. Je to nástroj na čiernych, aby boli motivované zarábajúce matky, ale nie je to podľa mňa správne, pretože rodičovský je štátna sociálna dávka, preto by nemala byť zásluhová, zásluhovosť je odrazené v materskej dávke.
tyka sa to vsetkych od 2 rokov do 3 bude len 160 eur
pri dnesnej nezamestnanosti je to velmi "dobry" krok ako usetrit na mladych rodinach
ak sa ma tyka ten vyssi prispevok, budem mat nan narok aj pri uz "beziacej" RD?
tam nech si oni platy znižujú za to nič nerobenie a nie nám ešte aj z toho mála čo nám dajú berú....a potom že choďte voliť....a koho? všetci sú rovnaký!!!
Neviete, koľko musím mať odpracované pred nástupom na materskú, aby som mohla dostávať RP 260? Dala som teraz k 30.júnu výpoveď v práci, aby som mala pokoj, lebo chceme mať druhé bábätko....som učiteľka na strednej škole a už som nechcela prežívať tie stresy ako pri prvom tehotenstve...mám odpracovaných osem rokov, nebudem teraz nejaký čas pracovať a to už nemám nárok na tých 260?Tak to je úžasné....
Zienky to nikoho tak nevytaca ako mna? Uz nevedia komu zobrat peniaze tak beru aj to ubohe minimum co maju mamy s detmi??? Aby si stale oni mohli pchat vrecka cez predrazene zakazky? V nemecku maju zeny do 18 rokov veku dietata prispevok na dieta okolo 180 €, podotykam prispevok na 1 dieta, ktory je u nas 23 € na dieta...toto je uz moc na mna...necudovala by som sa keby sme isli protestovat...namiesto toho aby zvysili RP aspon na minimalnu mzdu tak oni si este dovolia dat takyto navrh...?! 😠

@misa286 keďže sa stále jedná len o návrh a nikto z nás nevie, ako to bude, tak ti ťažko niekto s istotou povie, koľko budeš dostávať...