icon

Bude mať nárok na materskú po škole?

27. okt 2024

Ahojte. V júni som ukončila 6 ročnú vysokú školu. Začiatkom septembra som si založila živnosť, teda dovtedy som bola necelé 3 mesiace evidovaná na úrade práce. (ešte nemám povinné odvody do sociálky v rámci živnosti...)
Avšak v septembri som aj otehotnela, termín mám koncom mája. Zachytila som, že od roku 2024 je možno "materskej" aj pre ženy, ktoré ukončili vysokú školu, ale po škole sa zamestnali atď...
Myslíte, že to bude platiť aj v mojom prípade ? Samozrejme budem sa o tom informovať, len či náhodou niekto nemá skúsenosť. Ďakujem 🙂

Strana
z2
mamina7070
27. okt 2024

poses dost chaoticky mala si brigady dohody atd bud napis na socpoist a poslu ti presnu info kolko dni mas NP alebo sa prihlas do svojho osobneho uctu poistenca a spocitaj si to (prihlasis sa s eID)

v aktualnej situacii nemas narok na tehotenske ani materske ale ak budes mat presne info o dnoch NP budes vediet lepsie riesit plus aj v ako tyzdni tehotenstva si lebo to je tiez dolezite ci este vies nazvierat potrebne dni

katusik456
27. okt 2024

Krásne ti tu niektoré odpovedajú. Neviem veľmi poradiť, ja som po vš neotehotnela hneď ale cca rok po skončení školy. Ale tiež som riešila či mi vznikne nárok, lebo to bolo natesno ale podarilo sa. Ja som len chcela napísať a podporiť ťa, niekedy to človek fakt nenaplanuje. Podla bábätká sa dá aj popri Rd pracovať, ale veľa možností asi nie je. Treba si zvážiť ci ten čas bez bábätká za to stojí. Máš najlepší vek na dieťa, si plná energie a v 30tke už dieťa v škôlke, a viac možností sa kariérne realizovať. Držím palce nech všetko dobre dopadne 😊

autor
27. okt 2024

@mamina7070 ďakujem, jasné pozistujem si to aj tam

@katusik456 ďakujem moc 🙂 to je super, že ti to vyšlo. 😊 Pracovať sa síce dá, u mňa aj z domu, ale určite sa chcem venovať predovšetkým dieťaťu a práca pôjde bokom zo začiatku úplne, za to zisťujem možnosti aké mám.

nila0622
27. okt 2024

Och koľko neprajníc zase.. 😐 Asi poniektoré zabúdate na fakt, že keď sa autorka po materskej zamestná, tak odvody odvádzať bude. Možno aj vyššie ako vy 😛 A ak už znova neotehotnie a "nevyberie" si materské za to čo odviedla štátu, tak čo? Strašne ste závistlivé niektoré, tak sa tvárite, akokeby ste jej platili materskú zo svojej peňaženky a ona už nikdy nešla robiť. 🙃 Dúfam, že vám nevadí, že z vašich (našich) odvodov sa skladáte na rodičáky a prídavky minorite, ktorá reálne nikdy nerobila, ale ani NIKDY nebude.

autor
27. okt 2024

Ďakujem, za odpovede, aj milé aj nemilé, nakoniec je to nakoniec tak, ako písala lilinka88 🙂

Pýtala som sa na jednu konkrétnu vec. A odpovede sa týkali poväčšine teda toho, že aké je hrozné, že som otehotnela hneď po škole a že určite nie je pravda, že mám pracovné možnosti 😄 Mám pocit akoby som mala 15 rokov, ledva dokončené základné vzdelanie a nabúchal ma Jožo z vedľajšej dediny na diskotéke.

Najviac ma rozsekala odpoveď, že kto ma zamestná keď nemám prax, pri čom ju mám už teraz dvojročnú. Áno, ráta sa aj počas školy v našom odbore a nikto nerieši či si pracoval brigádne alebo tpp. Posudzuje sa aj portfólio, aj aké programy ovládate. Jedine do autorizácie by sa mi prax počas školy nerátala, tú si však najbližšie roky robiť určite nechcem aj keby dieťa nečakam. Ale nechápem načo to tu vlastne vysvetľujem.

Je úžasné ako vidíte druhým do súkromia a viete aj to, že kto má akú prax. Teraz nie v zlom ženy, ale radšej si riešte to svoje súkromie a nemudrujte, keď do toho hlbšie nevidíte.

Nie všetci majú zaškatuľkovaný, či tabuľkový život a nie každá žena s dieťaťom je odkázaná iba na prácu od 7.00 do 15.00 dokým to dieťa nevyrastie

To, že som bola evidovaná ešte neznamená, že som sedela doma s vyloženými nohami. Po škole som riešila súkromné veci, rozhodovala som sa kde zostať pracovať, s tým by sa riešilo aj sťahovanie a musel by aj muž meniť prácu a tým, že som nerátala s tým, že otehotniem, som si myslela že mám čas sa rozhodnúť a netlačila som na pílu.

Nakoniec to skončilo takto, aspoň mám poučenie do budúcna sa lepšie rozhodovať a nemyslieť si, že však všetko má čas.

Týmto ukončujem túto tému a ešte raz ďakujem babám za normálne rady, či podporuju a tým ostatným za pobavenie a veštenie budúcnosti.

mamina7070
27. okt 2024

pozri ak chces relevantne rady musis dat relevantne informacie inak vies dostat vseobecne rady a tvoja situacia nie je bezna (nemyslim to ze si tehotna po vs ale tie brigady licencne zmuvy zivnost)
rady si dostala ak si uz na konci prveho trimestra tak uz aj moze byt neskoro nieco riesit (ani to si nepisala v akom si tt)
tak uvidis ako to dopadne vseobecne plati ze po ukonceni studia (maturita/VS) sa zapocita toto obdobie ak bude mat zena potom NP co ti nemas aktualne z toho vo poses resp sa to neda povedat

lilinka88
27. okt 2024

@mamina7070 prečo by malo byť neskoro niečo riešiť? Keď sa jej bude do 270 dní rátať štúdium, stačí jej zaplatiť si DNP hoc aj na jeden deň pred nástupom na materskú a bude od narodenia dieťaťa v podstate poberať vyšší RP. Iné by bolo, ak by chcela ešte nejako manévrovať s výškou materského

timea301196
27. okt 2024

@lilinka88 presne hrozne to tu je. Ked ide žena na potrat zle je ked otehotnie po štúdiu zle je… 😂

mamina7070
27. okt 2024

@lilinka88 vies toto je proste hypoteticke lebo nedava presne udaje pre tehotenske by uz mohlo byt neskoro a neskoro na normalnu vysku materskej atd takto mozeme naozaj len sa dohadovat a je to uplne zvytocne

lilinka88
27. okt 2024

@mamina7070 tehotenské sa nepýtala, čiže ja riešim len otázku materského. A čo je normálna výška? Každá má inú. Zamestnať sa by už bolo účelové (samozrejme môže sa, ale to tu už radšej ani nepísat také možnosti, veď už teraz jej tu dali poriadnu nálož a to tu teda bývajú omnoho horšie otázky) a ako SZČO má aj lepšie možnosti pracovať počas materskej. Áno, dalo by sa ešte s výškou dnp dosiahnuť vyššiu dávku, ale v zásade sa pýtala na nárok ako taký, všeobecne či bude mať. Na to podľa zadaných info jej stačí zaplatiť pár dní v min. výške a nárok jej vznikne

Strana
z2