Bude mi spätne vyplatená materská?
Dobrý. Mam 5mesačnú dcérku. Dali mi tu iba porodné a materskú som ešte ani nevidela. Otec dieťaťa nemá zaujem a urad to naťahuje. Chcem sa opýtať či mam narok na pozatky a dokedy?
tuším,že myslela,že či jej doplatia matersku spätne 😀 bože to sú skomoleniny 😀
Nerozumiem tomu prečo by to úrad naťahoval. Majú isté zákonné lehoty a 5 mesiacov je už určite po termíne. Dodala si všetky potrebné podklady? Spĺňaš podmienky nároku na materský príspevok? Z vety: "dali mi tu iba pôrodné" mám pocit akoby si len pasívne čakala ........ Informuj sa na konkrétnom úrade tu ťažko radiť ak konkrétnu situáciu nepoznáme 😖
@simha002 Presne ako píše @marcelatje. Ak si odovzdala potrebné žiadosti, doklady a potvrdenia, tak úrady nič nanaťahujú ale hneď vyplácajú. Ja som napríklad doniesla všetko 8.v mesiaci a ešte v ten mesiac 15. som dostala všetko.....Čiže ak si si aj ty splnila svoje povinnosti, tak maximálne ďalší mesiac ti mali prísť peniaze. Ak si požiadala o materské a nemala by si nárok, tak ti príde vyrozumenie zo SP a s tým trebalo ísť a s ostatnými dokladmi na UPSVaR a žiadať o RP, ale ak si vybavovala pôrodné, tak ti to hádam aj povedali. Naozaj, nenapísala si viac a konkrétne info, takže ťažko radiť.
Nárok na výplatu materského alebo jeho časti sa premlčí, uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý materské alebo jeho časť patrili.
T.j. ak máš nárok a všetko splníš, tak ti vyplatia aj spätne. Ale pochybujem, že ty hovoríš o materskom... o tom by si už dávno mala rozhodnutie. Skôr o rodičovskom príspevku a to je otázne, prečo ten by ti nevplácali, ak ti vyplatili pôrodné, ktoré sa mi zdá "administratívne" náročnejšie. Ale aj RP ti vyplatia spätne, ak dodáš všetky dokumenty, hlavne asi žiadosť, rodný list si im (UPSVaR) evidentne dávala. Alebo možno myslíš náhradné výživné? Je to dosť hlavolam 🙂

Co su pozatky??