Budem mať nárok na dávku?

mishel33
5. jún 2011


Chcela by som sa opytat, momentalne pracujem v zahranici ale ihned ako otehotniem sa vraciam na Slovensko, budem mat narok na nejake davky alebo nie?

monikabe
5. jún 2011

Ahoj, ja som bola v uplne rovnakej situacii pred 2 rokmi. Nie, nemala som narok na nic, bohuzial nezartujem. 😒 Ja som im dokladovala, kde som pracovala a ze som nebola ani den nezamestnana. Ale vraj overovanie tych dokladov trva roky (alebo aj nikdy 😠 ), ja som bola v Irsku. Vraj dokladovanie z UK nie je az taky problem, ale tiez to nejaky cas trva.
Takze najjednoduchsia cesta bola- zamestnat sa cim skor (ja som sa zamestnala v 6.mesiaci tehotenstva, na Urade prace na mna pozerali, ze taky pripad nemali) a hned si v systeme, podla platu mi potom vypocitali matersku a teraz rodicovsky uz podla zakona. V tom case som nemusela byt zamestnana 270 dni, ani nic podobne, stacil by aj tyzden, len aby ta zamestavatel nahlasil do Socialnej poistovne a uz to je. 🙂
Ci je to tak aj teraz, neviem. Opytaj sa niekoho priamo zo Socilanej poistovne, ale nie len tak pani za okienkom, z mojich skusenosti viem, ze ti neporadia. Ja som to vybavovala cez znameho dalsieho znameho, ktory je byvaly riaditel Soc. poistovne.
Good luck. 😉

jahu348
5. jún 2011

Chcem s aspytat niekto ci by vedel poradit. Moja ˇ"nevsticka" ...... mala pred rokom koncit skolu. Neskoncila. 2 mes. pred skuskami .....no nevyjadrujem sa. odvtedy nikde nepracovala. teraz je tehotna. Co dalej???Ako to bude s materskou????Kto poradi- pomoze???Dakujem za kazdy nazor. A popripade kam sa mame ist informovat???

kvetinka211
5. jún 2011

@mishel33 zacni si hned platit dobrovolne nemocenske poistenie (precitaj si forum o DNP pre dalsie detaily), aby si stihla splnit tu podmienku 270 dni poistenia posledne dva roky pred porodom ... ked si tu nebola a nic si neprispievala do systemu, sr ti nema preco platit matersku ... myslim ale, ze ked si nebudes nic platit, budes mat po navrate narok na rodicovsky prispevok namiesto materskej a prispevok pri narodeni dietata. Pozor ale, je tam tusim nejaka podmienka casova ze kolko si tu musela byt zdravotne poistena. Po novom sa vsak maju sprisnit pravidla, neviem ci sa bude ratat aj praca v zahranici, ak nie, dostala by si iba 95 eur mesacne.

gabika84
5. jún 2011

@mishel33 ahoj, ja som bola tiez v tej istej situacii. vratila som sa zo zahranicia. nemala som narok na nezamestnanecke (kedze som pred tym bola studentka a neodpracovala 2 roky na svk). ak sa nahlasis na urade prace, stat bude za teba odvadzat akurat do zdravotnej poistovne. mne sa este podarilo vybavit davku v hmotnej nudzi (kedze som stale slobodna) ked si tehotna tusim po 4. mesiaci daju ti este priplatok (dokopy to teda cini skvelych 76 eur mesacne), pripadne plus 34 eur ak si viac ako 30 dni na PNke (co bol moj pripad). narok na materske ti nevznika pokial si nebola 270 dni za posledne dva roky poistena, teda pokial si na svk nepracovala(alebo pokial si neplatis dobrovolne poistenie 270 dni pred). v takom pripade namiesto materskej budes dostavat rodicovsky prispevok cca 190 eur mesacne a mozes si vybavit priplatok k prispevku (to bolo kedysi tych cca 24 000,- sk) vyzit sa z toho urcite neda, ja mam to stastie, ze som napriek vsetkemu neni na tieto peniaze od statu odkazana...

mishel33
autor
5. jún 2011

a nevies nahodou to kolko mi vypocitaju materske by nemalo byt nahodou z toho, kolko som zarabala mesacne? cize ak som tu zarabala a amala staly mesacny prijem az do prichodu ans vk, teda je to moja posledna praca tak z toho by to mali pocitat?a ten priplatok, tych tzv.24000 sk co bolo kedysi myslis to porodne alebo je to nejaky iny jednorazovy priplatok?
@gabika84

lucka1987
5. jún 2011

@jahu348 kedze tvoja nevesta nebola zamestnana a teda nesplna podmienku min 270 dni tak, materske jej nepriznaju... ale bude dostavat 190 eur myslim..
ci sa mylim? aspon taky mam pocit ze to mala segrenka, ktora otehotnela hned po skole

mishel33
autor
5. jún 2011

@lucka1987 a tych 190 eur dostavala az po narodeni ci uz aj pred tym? nevies nahodou? dakujem

mirka212
5. jún 2011

@mishel33 az po narodeni, ja chodin na vysoku skolu, a nebola som dobrovolne poistena, takze dostavam len 190 eur

gabika84
5. jún 2011

@mishel33 190 eur dostavas po narodeni dietata (mesacne-rodicovsky prispevok) jednorazovy prispevok pri narodeni dietata plus priplatok k prispevku pri narodeni dietata (to je tych cca 800 eur) dostanes vtedy, ak splnas vsetky podmienky, dieta sa musi dozit 28 dni, potom vybavis vsetky potvrdenia, zaziadas o prispevok a nasledujuci kalendarny mesiac ti ho vyplatia. dieta sa musi ale narodit na SVK, pripadne aj v zahranici, ale v takom pripade musis byt rok vkuse na SVK pred narodenim dietata poistena.
co sa tyka vypoctu materskej, v tom ti moc neporadim, kedze mna sa netyka. pocita sa ale tusim 55% z predoslej hrubej mzdy. myslim, ze pokial pracujes v krajine europskej unie, priznaju ti ju tiez (urcite budes ale potrebovat vybavit rozne potvrdenia odtial). mne nic nepriznali, pretoze som pracovala v USA- takze smola, pre nich akoby som ani nepracovala ☹

lucka1987
5. jún 2011

@mishel33 nie nedostavala.. az po nardeni maleho dostala prvy prispevok 190 eur + jednorazovy prispevok co sa dava po narodeni dietata neviem ci je to tych okolo 800 eur ci kolko... to je vsetko... ona je sloodna mamina, a nemala vlastne nic navyse.. ono sa treba opytat na to na UPSVR

lucka1987
5. jún 2011

@gabika84 po novom je to 60 % z hrubej mzdy 😉

sophie1981
5. jún 2011

@mishel33 neporadim ti v tomto, ale ja som bola tiez von....v Anglicku....ale ja som tam ostala az do materskej a pracovala, odtial som poberala aj materske, kedze tu na svk by bolo vybavenie komplikovane.... 😝 ......poberala som maternity al. 9 mesiacov, ale celu matersku som bola uz na svk....po ukonceni, som len sla na "dovolenku" ukoncit papiere a vratila som sa hned na svk, kde som poziadala o rodicovsky, ktory mi spatne vyplatili ku dnu ukoncenia materskej z uk.......pridavky som do konca materskej riesila z uk, teraz uz svk....a prispevok pri narodeni som po predlozeni dokladov, ze som ho nepoberala tu na svk dostala tiez bez problemov....

boba82
5. jún 2011

@mishel33 ahoj, tiez som v podobnej situacii, kedze o dva mesiace rodim a som nezamestnana...u mna to bolo tak, pracovala som v Irsku 4 roky, v januari tohto roku ma prepustili, koncila mi zmluva, v tom case som bola uz tehotna 3.mesiac...poziadala som si v Irsku o davky v nezamestnanosti, cize podporu, kedze som stratila pracu, tu som poberala do aprila v Irsku a od aprila dalsich 12 tyzdnov na SK. Nahodou som zistila, ze kedze som bola uz tehotna a prepustili ma z prace, aj napriek tomu, ze som mala zmluvu na dobu urcitu, vznika mi narok na materske, kedze som bola prepustena v 8.mesacnej ochrannej lehote, ktora sa vztahuje aj na tehotenstvo. Teraz po skonceni podpory len potrebujem z Irska doklad asi E104, je to vlastne suhrn nemocenskeho poistenia a tam je potrebne, aby si splnala podmienku za posledne dva roky bola 270 dni nemoc. poistena. Kedze sme babo planovali, zistovala som si na SP ci si mozem platit DNP, kedze som si myslela , ze nedostanem materske, ale odpoved bola od nich, ked si SOCIALNE POISTENA V JEDNOM STATE EU, NEMOZES SA PRIPOISTIT V INOM STATE EU...,takze som z toho bola troska nazlostena, ale co uz narobim...kludne ti tu odpoved mozem preposlat aj na email, mozes poslat do IP...takze ak ti mozem poradit, v pripade ak mas dostatocne dlhe obdobie odpracovane v Anglicku pre narok na podporu, ak otehotnies, poziadaj si o nu, a teoreticky, to nevravim na isto, by si tiez mala mat narok na materske, kedze ti skoncil pracovny pomer v ochrannej lehote, ale tu sa asi budem mylit, kedze vypoved das ty...baby opravte ma, alebo potvrdte tuto informaciu...nechcem zavadzat....Na vysku mojej materskej som dostala odpoved zo SP, ze sa vypocita na zaklade priemernej mzdy v kraji v ktorom zijem a klasifikacie...
Dufam, ze som aspon troska pomohla...

gapa
6. jún 2011

pre nárok na materské na sk je podla teraz účinných zákonov podstatné, či:
1. trvalo nem.poistenie aspon 270kalendárnych dní v období dva roky pred skutočným pôrodom (rátajú sa aj dni akéhokolvel ukončeného nem.poistenia, aj zo zahraničia, ak ide o krajinu EU, len treba mať potvrdenie z krajiny EU o dobe nem.poistenie na E xxx, čislo si nepamätám)
2. či trvalo nem.poistenie na "SK" pred nástupom na md ( nástup na md najneskôr 6týž. pred očakávaným dátumom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o materské) a ako dlho pred nástupom na md trvalo
- ak išlo o zamestenanie na sk, je podstatné, či trento PP (nem.poistenie) trval aspon 90dní pred nástupom na MD
- ak ide o dobrovolné nem.poistenie, či trvalo dnp aspon 26týž. pred nástupom na MD (dnp nie je možné mať súbežne s trvajúcim nem.poistením v zahraničí, no oplatí sa nan prihlásiť, ak máte ukončení nem.poistenie v zahraničí, ak sa prihlásite nan do 8týž. tehotenstva a neporodíte pred uplynutím 26týž. pod vzniku dnp a ani nenastúpite na md skôr ako po 26týž. od vzniku dnp)
3. ak netrvalo nem.poistenie na SK pred nástupom na MD ale bola zamstnaná v zahraničí, či poberala do nástupu na md podporu podla slovenských zákonov (teraz iste viete, že si treba uplatnovať nárok na podporu obvykle v krajine, kde ste naposledy pracovala, až na výnimky, v čom sa velmi nevyznám, záleží od strediska záujmov, či bydliska, či tak niečo)
4. tiež, či posledné nem.poistenie skončilo "počas tehotnenstva" a či od ukončenia tohto nem.poistenia do nástupu na md (presne 6týž. pred očak. term. pôrodu) uplynie max. 8mes., čo ak ste bola tehotná v čase ukonč.nem. poistenia stíhate.

boba82
6. jún 2011

@gapa este doplnim to tlacivo, ktore je potrebne zo zahranicia o dobe nemocenskeho poistenia je E104
Inak super, za dalsie informacie, mam dalsiu znamu, ktora sa tiez s tymto troska teraz trapi, lebo planuju babo, tak tiez potrebovala poradit, tak ju odkazem na tento prispevok.

Ak by som sa mohla na Teba ja obratit, vies mi poradit, ja totiz poberam podporu z Irska, poslednu davku dostanem 20.jula, ale na matersku by som mala nastupit 6 tyzdnov pred porodom t.j. 1.jula. Na SP mi povedali, ze teoreticky mozem nastupit na matersku neskor, bude sa mi sice potom o par tyzdnov kratit /to by nevadilo/, ALE zaujimalo by ma najma ja som bola prepustena v ochrannej lehote, ci v tom pripade tiez mozem poziadat neskor o materske, vychadzalo by to 3 tyzdne pred porodom, alebo tam musi byt splnena podmienka 6tyzdnov pred porodom. Pytam sa preto, lebo viem, ze sucasne by som nemohla poberat dve davky naraz, a moja podpora z Irska, je vyssia ako ocakavana materska. Dakujem za odpoved! 😉

gapa
7. jún 2011

@boba82
nárok na materské v ochrannej lehote vzniká 6týž. pred očak. termínom pôrodu. Ale myslím aj pre tento prípad platí, že ak nastúpiš na md neskôr ako 6týž. z dôvodu iného ako je zdravotný, tak máš nárok na materské v rozsahu max. tuším 28týž.od skutočného pôrodu (nie očakávaného), ak nie si osamelá a narodí sa ti len 1dieťa. Ale s takým prípadom som sa ešte nestretla. ale myslím už sme si písali??

boba82
7. jún 2011

@gapa dakujem za odpoved 😉 Nie, nepisali sme si, tiez som skusala este dnes volat na spornu agendu do SP, tiez som dostala takuto odpoved.Ak by sa to kratilo, to by mi "az" tak nevadilo, vzhladom k tomu, ze vyska mojej podpory je vyssia ako ocakavana materska. Islo mi len o to, ze ked poziadam neskor o materske, tak ci neporusim nejaku z podmienok a tym padom by mi nevznikol narok na materske. Este raz dakujem za odpoved!

gapa
7. jún 2011

@boba82
ak sme si nepísali, tak doplním čo bolo pre mna neznáme a čo ozaj netuším ako bude (lebo velmi podobný prípad ako ty som si s niekym písala, no netuším kde)
nárok na materské na sk ti vznikne aj v prípade, že si nemala nem.poistenie na sk v prípade, že poberáš podporu podla slovenských zákonov (tak nejako to myslím bolo písané). Nevedela som, či ak poberáš podporu z irska a doposielajú ti ju na sk, či táto podmienka je splnená.

dalšia vec je, že by ma zaujímalo, ako vyrátajú materské. či zo mzdy (vym.základu), ktorý by si dosiahla v mieste svojho bydliska na sk ( v tom regione), ak by si robila v tom istom odvetví ako v irsku, alebo z iného vz.

odporúčam v tomto radšej písomný kontakt, tj. cez poradnu na stránkach sp.

boba82
7. jún 2011

@gapa ja poberam podporu z irska, vzhladom k tomu, ze tam mi skoncil pp a tam som si aj ziadala, po niekolkych mesiacoch som poziadala o transfer na SK, kde posledna davka z Irska mi pride 20. jula. No na matersku by som mala nastupit 1.jula, t.j. 6 tyzdnov pred porodom.
Na SP potrebuju k ziadosti prilozit formular E104. Pisala som aj do poradne SP ohladne vysky mojej materskej a odpoved je nasledovna:

prípade, že Vám nárok na dávku materské vznikne z ochrannej lehoty jej výška sa vypočíta z tzv. pravdepodobného denného vymriavacieho základu, ktorý sa vypočíta ako jedna tridsatina normálnej mzdy zodpovedajúcej miestu Vášho bydliska na území Slovenskej republiky (normálna mzda je priemerná mesačná hrubá mzda zamestnanca v hodspodárstve v Slovenskej republiky, ktorá sa stanovuje podľa regiónu a klasifikácie zamestnaní). Výšku normálnej mzdy zisťuje pobočka Sociálnej poisťovne.

Dakujem 😉

boba82
7. jún 2011

este doplnim: ze sice vobec neviem s akou materskou mam ratat, ale predpokladam, ze s troska vyssou ako je rodicovsky prispevok 🙂 ..Nevies mi nahodou dat este na toto odpoved? Zijem v Ba, a som vystudovany pedagog.

gapa
7. jún 2011

@boba82
nemám vôbec skúsenosti so zahraničím. Preto som písala, že by som to riešila písomne cez SP, lebo ide o detaily, čo pri telefonáte si nemusia uvedomiť ten rozdiel a tiež záleží na koho natrafiš.. Treba im napísať presne kedy skončil pp, odkedy trval, kedy máš pravd. termín pôrodu a hlavne odkial poberáš podporu (nepoznám presné znenia ako to volajú, či ti to posielajú z irska, či cez soc.poist. či ako).
Lebo by som sa vôbec obávala, či ti nárok na materské na sk vznikne, lebo vo všeobecnosti je potrebné mať na sk nem. poistenie, aby nárok vznikol, len ten prípad som zaznamenala, že ak po návrate zo zahraničia eu poberá pred nástupom na md podporu podla sk zákonov, tak nárok na mat. vzniká aj ked netrvalo nem.poistenie na sk.
Bohužial viac ti neporadím. Treba radšej u kompetentnejších a daj potom vedieť, snád to neprehliadnem.

boba82
7. jún 2011

@gapa dakujem za ochotu. Toto vsetko som si uz viac krat, samozrejme hlavne pisomne overovala na SP, presne som im popisala situaciu, tak isto som navstivila aj pobocku SP v mieste bydliska a este mi odporucali zavolat aj na tu spornu agendu. Podla vsetkeho by som mala mat narok na materske, rata sa mi aj nemocenske zo zahranicia, min. 270 dni za posledne dva roky, len potrebuju ten formular E104...Ta podpora ide z Irska cez SP a UP, kde sa musim hlasit, a kazdy mesiac im SP posiela o mne spravu...aspon take mam info. Ja som dokonca vobec netusila, ze mam narok na matersku, to som sa len nahodne dozvedela cez toto forum, lebo som bola prepustena v ochrannej lehote, v case ked som uz bola tehotna 2 mesiace. V Irsku na matersku nemam narok, to som si zistovala, preto som bola milo prekvapena, ze mam na nu narok na SK. Kazdopadne, vsetko uvidim aj v juli, ked rozhodnu. Urcite dam potom vediet, ako som dopadla.

gapa
8. jún 2011

@boba82
🙂 tak zatial dík, budem zvedavá, či ti uznajú nárok z tej mzdy, čo by si dosiahla v tvojom regione, či inak. Oni vraj majú na toto tabulky pre výpočte podpory na sk, tak či to isté budú používať aj pri materskom.

nezabudni do 45dní po pôrode si podať prihlášku na sp a urobiť si kopiu a nechať potvrdiť na nich prevzatie.

boba82
8. jún 2011

@gapa jasne, aj ja som zvedava ci mi vobec priznaju, zatial to vyzera ze ano, a hlavne v akej vyske 😖

Vidim, ze mam este velke medzery, na SP si treba podat aku prihlasku? coho sa to tyka? lebo nemam ani "sajnu" o co ide 😅 . Mozes napisat viac. Dakujem 😉

gapa
8. jún 2011

@boba82
dôch.poistenie počas starostlivosti o dieťa (štát platí z vym.základu cca 446eur), je tu myslím o tom téma, aj ked asi staršia. Sú tam aj prílohy (kopia RL, vyhlásenie o riadnej star. odieťa,... a možno aj podla toho, či si v II:piliery, ale tuším to už netreba od 2011). najlepšie možno ked budeš na SP si vyžiadať tie papiere a oni ti zakrížikujú, čo vyplniť potom.

boba82
8. jún 2011

@gapa dakujem info 😉 ...popozeram este forum, aby som mala vacsi rozhlad 😀
Je super, ze si nam takto napomocna, lebo fakt niekedy clovek ani nevie, ze co kde ma aku este povinnost...kazdopadne DAKUJEM 🙂

lenkaks
23. sep 2011

Ahojte dievcata,takze ak som si toto tu spravne precitala,tak nemam narok na matersku,kedze sme sa pred 2,5rokmi vratili z anglicka,materska sa mi vyplacala tam,ked sa skoncila,prestahovali sme sa spat na slovensko,a tu som sa napojila na slovensky system a momentalne dostavam rodicovsky prispevok,maly ma v decembri 3 roky a ja som opat tehotna...budem dostavat len 190 mesacne,ano ?? Diky diky 🙂

kisasonka83
11. okt 2011

ahojte holky,potrebujem poradit ohladom transferu z ceskej republiky.Priatel je evidovany na ceskom urade prace a chodi sa hlasit pravidelne na slovensky UP v ramci trvaleho bydliska.Z ceskej republiky dostava transferom dovky podpory v nemzametnanosti ale 26.10.2011 mu transfer a evidencia na ceskom urade prace konci.Ja som momentalne na materskej ale budem si ziadat o rodicovsky prispevok a tam je problem,lebo som zamestnana v ceskej republike ale byvam s rodinou na slovensku.
Potrebujem vediet ako to bude s priatelom,ci po skonceni evidencie v zahranici sa bude musiet zaevidovat znova na slovenskom urade prace alebo ako to je?neviete niekto?
Podla toho kde bude evidovany musim ziadat o rodicovsky prispevok.Poradite mi niekto ☹