icon

Budem mať nárok na materskú ako pri prvom dieťati?

25. máj 2021

Ahojte chcem sa opytat budem narok na matersku aj ked nestihnem porodit do 3 roku zivota prveho dietata, ale stihnem do vtedy otehotniet.. budem dostavat taku istu matersku ako pri prvom dietati? Zamestnana som stale ..

daniela1911
•
25. máj 2021

Ak si zamestnaná, tak sa po skončení RD vrátiš do práce, a potom nastúpiš na 2. MD. Nárok budeš mať. Materskú nebudes mat rovnaku, nakoľko nejde o reťazovy pôrod. Budeš mat novy vymeriavacích základ

autor
•
25. máj 2021

Dakujem pekne za odpoved. Prosim Vas este sa opytam asi bude mensia ako ta prva vsak? A budem mat narok na vyssi rodicovsky alebo nie

daniela1911
•
25. máj 2021

Výška záleží, kedy sa vrátiš do prace a kedy reálne pôjdeš na materskú.. akú máš mzdu a atď.
Ak je nárok na materské (hocijaká výška), je nárok aj na vyšší RP.

autor
•
25. máj 2021

Moja praca je taka ze nastup do prace neni mozny.. pri prvom som bola cely cas PN .. takze pri druhom by to bolo to iste

daniela1911
•
25. máj 2021

Tak nastúpiš po RD na PN, zamestnávateľ obnoví nemocenské poistenie. A výška materskej bude z nejakého predpokladaného príjmu, alebo ak bolo nejaké preplatenie dovolenky predchádzajúci rok, tak aj z toho môže byt vymeriavací základ... to je teraz ťažko povedať, keď nie si ešte ani tehotná 🙂

lenka_005
•
26. máj 2021

@daniela1911 ako je to v pripade ze 21. augusta sa musim vratit do prace a 20. septembra nastupijem na MD? Na ten cas by som sla zrejme PN alebo cerpala dovolenku. Znizi mi to matersku? Pocas RD mi plat zvysili.

daniela1911
•
26. máj 2021

@lenka_005 za rok 2020 si mala nejaký príjem ? Brigádu, preplatenu dovolenku, niečo take ?
Ak nie, druhu MD ti vypočítajú z tohoto mesiaca odrobeného, alebo na dovolenke, alebo predpokladaného zárobku keď budes PN. Nie je to reťazovy pôrod.

lenka_005
•
26. máj 2021

@daniela1911 nemala som ziadny prijem. Cize budem mat nizsiu matersku? Do prvej sa mi do priemeru zapocitavali aj koncorocne odmeny.

daniela1911
•
26. máj 2021

@lenka_005 môžeš mať aj vyššiu. To naozaj záleží aký budeš mat predpokladaný príjem, tam určite odmeny nebudú, alebo či si dáš preplatiť dovolenku...