Budem mať nárok na materskú, keď som na úrade práce?
ahojte, chcem sa len informovat ,pri syncekovi som mala matersku ,vsetko ako ma byt ,potom som nastupila do prace , odrobeny mam 1rok a 4mesiace , potom ma poslali na preventivnu prehliadku len tam som nepresla kvoli problemom s tlakom a krvou ,cize ma prepustili s odstupnim ,zacala som sa hlasit na urade prace a tak som otehotnela , teraz sa chcem opytat ak som na urade prace budem mat narok na matersku,nebola ste niektora v rovnakej situacii ?
@evittam to som nepovedala,len sI to chcem este overit ,co ti je tak ako pisete...a nemusite zo mnou rozpravat takymto sposobom-pisat ,citit z Vas podrazdenost, pritim som sa chcela len opytat..zistujem,ze tu na modrom konikovy sa nieco opytat ,radsej nie ,lebo ta hned ukamenuju za otazku a odpovede ..
@morandia Dali sme ti pravdive informácie a byt tebou držím sa rady od @zalka a čím skor spravím co ti radi inak nebudeš mat MD. Nie, mozes sa pytat ale ak tu mas ru istu radu a tú istú info od 3 ludi co tomu rozumeju tak potom tvoja reakcia nie je na mieste. Kde si to chces zistit? Ak na SP pýtaj si to pisomne.
@morandia Dievčatá ti tu poskytli kvalifikované rady, namiesto slova "dakujem" ešte útočíš. Ad1, na Sociálnej poisťovni nie sú povinní ti dávať právne rady, ak narazíš náhodou na ochotnú pracovníčku tak ti možno niečo povie, ale bez záruky. Dostala si naozaj právnu radu, ako mať aspoň maličkú materskú, ale nie si vôbec vďačná. A ak si chceš niečo overiť, nech sa páči, zákon o sociálnom poistení nájdeš aj na internete môžeš si naštudovať. Nárok na materské jednoducho za danej situácie nemáš. Vieš, platí, že práva si treba strážiť. Nikto nie je povinný ťa upozorňovať čo máš robiť, si svojprávna.
@morandia Ako ti povedali dievčatá vyššie, 270 dní NP máš, ale nemáš ho aktívne, t.j. teraz nie si nemocensky poistená a nie si už ani v ochrannej lehote. Nemáš nárok na materskú. Ako to chceš ešte? Po arabsky?
@morandia a na čo si tým článkom ako chcela poukázať? my všetky tu vieme, že je potrebných 270 dní,
tie máš ... ale je tam aj dalšia podmienka
Zamestnanec
dôvod na poskytnutie materského – u tehotnej poistenkyne je to spravidla deň začiatku šiesteho týždňa, najskôr ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr, a u iného poistenca deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti – musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote
@zalka Myslím, že toto je "stratený" prípad, zbytočne sa namáhame. Veď jej príde rozhodnutie a uši sklopí, keď jej príde, že nemá nárok.
Ok, nechajme to uz tak, dakujem za, Vase informacie, uz si nejako budem musiet poradit
@evittam Ty si už veľa babám pomohla a veľa ich tu je, ktoré vďaka tebe mali vyššiu materskú, podobne ako @zalka . Lenže dievča evidentne nechápe čo je nemocenské poistenie a myslí si, že nemocenské poistenie znamená zdravotné poistenie. Takže toto je už trošku iný level, aby ona pochopila, čo jej radíte.
@natalienka12 Vidis aj to je možné. No evidentne je určite to,ze vobec tomu nerozumie.
@evittam Všetci dobre vieme, že ženy, ktoré tomu nerozumejú (nechcem tým nikoho samozrejme uraziť) tak aj rodičovský príspevok volajú "materská" alebo povedia, že "som na materskej" a dieťa má už pomaly 3 roky. Ľudovo sa to tak proste volá. To ale neznamená, že jej sestra berie "materskú". Takže asi takto nejako to vidím ja.

@morandia Takze my co ti tu radíme do toho "nevidime na 100%"?! Tak ti teraz nieco napíšem-najviac co tomu rozumie na milión% a dobre ti radi je @zalka. Pokial tvoja sestra nesplnala podmienky naroku na MD tak ju nemohla poberat.