icon

Budem mať nárok na materskú, keď som na úrade práce?

morandia
5. jan 2018

ahojte, chcem sa len informovat ,pri syncekovi som mala matersku ,vsetko ako ma byt ,potom som nastupila do prace , odrobeny mam 1rok a 4mesiace , potom ma poslali na preventivnu prehliadku len tam som nepresla kvoli problemom s tlakom a krvou ,cize ma prepustili s odstupnim ,zacala som sa hlasit na urade prace a tak som otehotnela , teraz sa chcem opytat ak som na urade prace budem mat narok na matersku,nebola ste niektora v rovnakej situacii ?

evittam
5. jan 2018

@natalienka12 No ale ak poberá 340Eur tak to bude MD. Ale urcite jej musel vzniknut narok a nie,ze tu autorka tvrdi ze nema 270dni NP a pobera MD.

natalienka12
5. jan 2018

@evittam aha, tak to som nepostrehla, že písala. Samozrejme, že musela splniť podmienky, je vylúčené, aby poberala materskú, ak nesplnila podmienky.

titimata
5. jan 2018

chcem si to tu len overit, kedze termin mam koncom januara v novembri ma prepustili teraz som na irade prace a mam odpracovanych 270 dni a som v ochrannej lehote mam narok na tu maximalnu matersku?

evittam
5. jan 2018

@natalienka12 No ako sme sa docitali tak ze vraj pobera.....😂😂😂 aj ked nárok nesplnila. A odpoved stale nemam teda na základe coho.

natalienka12
5. jan 2018

@titimata nárok áno, ale či na maximálnu to máme ako vedieť?

evittam
5. jan 2018

@titimata Na aku max.MD.? Tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2017, teda ak si pracovala u toho isteho zamestnávateľa.

zalka
5. jan 2018

@titimata v roku 2016 si pracovala? odpracovala si v tom roku 90 dní u jedného zamestnávateľa? lebo MD ti bude rátaná z VZ roku 2016 , ak si nepracovala tak MD bude rátaná z minimálneho VZ

natalienka12
5. jan 2018

@evittam Janka, stratený prípad, ona nechápe triviálne veci, takže odpovede sa nedočkáš.
@titimata Ak si zarábala v roku 2017 max. VZ tak budeš mať nárok na maximálnu materskú, ktorá je vyše 1000 eur.

natalienka12
5. jan 2018

@zalka aha vlastne hej, ona nastúpila na MD už asi v roku 2017 takže VZ bude rok 2016

natalienka12
5. jan 2018

@titimata Niečo mi tu nesedí. Prečo si na úrade práce? Nenastúpila si už na materskú?

titimata
5. jan 2018

@zalka ano pracovala som, takze narok mam dakujem a po pravde ked sa uz bavite o tetuskach na socialkach tak niektore vobec nic nevedia, pretoze mne hovorili ze ak mam za 3 roky odpracovane tak vtedy mam narok

zalka
5. jan 2018

@titimata áno MD bude rátaná z platu roku 2016 ale už si nastúpila na MD nie?

hej vera tetušky na SP niekedy oklamú chtiac, niekedy nechtiac lebo sú nekompetentné, stretla som sa už veľa krát s klamstvami v tejto inštitúcii. Pomôcť nepomôžu ( česť výnimkám) ale poškodiť to im ide.

titimata
5. jan 2018

@natalienka12 nie chybal mi mesiac a dr mi nechcel dat pn

natalienka12
5. jan 2018

@titimata To je bežný prípad, že dostaneš skutočne "odbornú" radu 😀

titimata
5. jan 2018

@zalka pred dvoma tyzdnami som nastupila

titimata
5. jan 2018

este raz dakujem za odpoved a pekny zvysok dna prajem vsetkym

natalienka12
5. jan 2018

@natalienka12 Aký "super" lekár, to ťa nenechal mesiac PN tehotnú v treťom trimestri? Choré toto. Správne potom píše zalka, tvoj VZ bude rok 2016 a záleží,koľko si zarábala.

morandia
autor
5. jan 2018

Ja chapem co je materska a rodicovsky, rodicovsky poberas po skonceni materskej ,to je po pol roku ak sa nemylim...a netvrdim ,ze nemate v tom pravdu...na poistovnu som sasa chcela ist informovat na com vlastne som...ci sa da este ta MD poriesit...neodpovedala som lebo sa citim zle

morandia
autor
5. jan 2018

@natalienka12 ja velmi dobre chapem co mi radite ,viem,ze nemocenske, je nieco ine ako zdravotne poistenie

natalienka12
5. jan 2018

@morandia No evidentne nevieš, keď si písala, že počas evidencie na ÚP za teba štát platil nemocenské poistenie. No a sklamem, môžeš napísať aj prezidentovi aj verejnému ochrancovi práv, nárok na materskú jednoducho nemáš.

evittam
6. jan 2018

@morandia No ved odpoved si dostala ako sa da tvoja MD este poriešiť.
A btw.uz ti je lepsie aby si mi konečne mohla vysvetliť ako tvoja sestra prisla k tej MD?

morandia
autor
6. jan 2018

@evittam to je neviem ,nepytala som sa jej, pisala mi,ze to mi musI vysvetlit osobne, lebo ona jeden cas bola aj v zahranici

evittam
6. jan 2018

@morandia Tak ak ta mozem poprosit napis potom ked budes vediet, teda na zaklade coho dostaval clovek materskú dávku co podla tvojich slov nesplnal ani hlavnú podmienku nároku na MD. Fakt ma to zaujima. Lebo ak je to pravda poberala dávku neoprávnene.

evittam
6. jan 2018

@morandia Btw.ty nevies. Ale hlavne,ze s istotou tvrdis to čo píšeš....

natalienka12
6. jan 2018

@evittam To bude nejaka tajna "finta" ked jej to moze povedat len osobne.

evittam
6. jan 2018

@natalienka12 Myslíš, ze by na zaklade nejakej tajnej "finty" odsuhlasil a priznal nejaký pracovník SP niekomu MD.,☺️😉

evittam
6. jan 2018

@morandia A inak ty si myslis,ze "nabehnes" na SP, "tetuske" za okienkom popises svoju situáciu a ona ti presne poradí co mas robit ako my tu? No želám vela stastia aby si natrafila na taku co to bude vediet a ochotnu ti to aj povedat.😉

natalienka12
6. jan 2018

@evittam Jasneeee

sticker
buba987
6. jan 2018

Ahojte, viete mi poradit ako sa mi bude počítať materská, pokiaľ by som otehotnela tento rok v februári/marci tj termín pôrodu november/december. Viem že sa počíta z predchádzajúceho kalendárneho roku pred nárokom na materskú a aj to že je nutné byť 270 dni ale nemocensky poistená. Neviem si vsak rady s tým, ze v 2017 som pracovala od 31.10 do 31.12 čiže 62 dni a pracovať budem nadalej az do nástupu na materskú.

Nespĺňam však podmienku 90 dni poistenia v 2017. Podla čoho ai mam vypočítať materskú?

Ďakujem

evittam
6. jan 2018

@buba987 Tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za obdobie od 31.10.2017-do konca mesiaca predchádzajúceho mesiacu,ktory nastúpis na MD. T.j.ak nastúpis na MD napr.v novembri 2018 tak obdobie od 31.10.2017-31.10.2018.