icon

Budem mať nárok na materskú po práceneschopnosti?

sisa183
4. jún 2025

Dobrý večer prajem. Chcem sa spýtať, čo mam robiť. Od októbra minulého roka do 22.maja som bola na pn kvôli ťažkostiam s chrbticou. 1.juna som nastúpila do novej prace a dnes som zistila že budeme mať druhé dieťatko. Nečakala som to ale nevadí, tešíme sa. Chcem sa opýtať, či budem mať nárok na materskú. Termín mám cca v strede januára. Na PN som šla v ochrannej lehote po podaní výpovede. No teraz mi začína 3 mesačná skúšobná doba a ja neviem čo mám robiť. Či oznámiť tehotenstvo, no to viem , že ma rovno prepustia alebo dať vedieť až po skúšobnej dobe. Vždy som bola riadne zamestnaná no kvôli zdravotným problémom to teraz takto vyšlo. :/ nerada by som prišla o materskú… Pripadne môže to zamestnávateľ nejako napadnúť že som dala vedieť až v 4.mesiaci že čakám bábätko ? Budem vďačná za všetky rady. 🙂

bielasovicka
4. jún 2025

Zase?

sisa183
autor
4. jún 2025
@bielasovicka

Zase?

bielasovicka
4. jún 2025
@sisa183

@sisa183 nepísala si tu včera to isté?

sisa183
autor
4. jún 2025
@bielasovicka

@sisa183 nepísala si tu včera to isté?

@bielasovicka pozri si profily kto kde písal a netrep pokiaľ to nie je k veci. A keby aj, načo komentuješ odveci ? ;)

maranta_leuconeura
4. jún 2025

A v novej praci mas zmluvu rovno na neurcito? Nemas na prvy rok len? Inak nemas povinnost nic oznamovat, je to len tvoje pravo, ktore nemusis vyuzit. A inak teraz si to zistila, ved este ani nevies ako to dopadne. Pride mi uplne normalne to oznamit az v 4+ mesiaci

bielasovicka
4. jún 2025

Klidek 😉

sisa183
autor
4. jún 2025
@maranta_leuconeura

A v novej praci mas zmluvu rovno na neurcito? Nemas na prvy rok len? Inak nemas povinnost nic oznamovat, je to len tvoje pravo, ktore nemusis vyuzit. A inak teraz si to zistila, ved este ani nevies ako to dopadne. Pride mi uplne normalne to oznamit az v 4+ mesiaci

@maranta_leuconeura Áno dnes som to zistila, šok, ale milý šok. 🙂 áno na neurčito mi dali zmluvu.

luliu
4. jún 2025

@sisa183 potrebuješ 270 dni NP za posledné 2 roky. Ak ich budeš mať, budeš mať MD. Ak nie, tak nie

sisa183
autor
4. jún 2025
@luliu

@sisa183 potrebuješ 270 dni NP za posledné 2 roky. Ak ich budeš mať, budeš mať MD. Ak nie, tak nie

@luliu to vyzerá že to vychádza. A teraz v tomto zamestnaní ak by ma vyhodili po skúšobnej dobe budem mať stále nárok na Materskú ? Či tato praca s tým vôbec nesúvisí ?

luliu
4. jún 2025
@sisa183

@luliu to vyzerá že to vychádza. A teraz v tomto zamestnaní ak by ma vyhodili po skúšobnej dobe budem mať stále nárok na Materskú ? Či tato praca s tým vôbec nesúvisí ?

@sisa183 ja neviem kedy ti skončil predchádzajúci pracovný pomer a či budeš mať dostatok dni aj bez tejto prace

balerina2025
4. jún 2025
@sisa183

@sisa183 vyrataj si kolko mas uz dni DNP

sisa183
autor
5. jún 2025
@balerina2025

@sisa183 vyrataj si kolko mas uz dni DNP

@balerina2025 teoreticky, keby zájdem na socialku budú mi to vedieť povedať hneď ?

iv007
5. jún 2025

Chod na SP a aktivuj si elektronicky ucet poistenca, tam uvidis tvoje odrobene dni/roky aj zarobky. Zalezi aj od porodu ze ci stihnes nazbierat tych 270 dni.

mamina7070
5. jún 2025

kedy ti skoncil tvoj predchadzajici pracovny pomer ?

balerina2025
5. jún 2025
@sisa183

@balerina2025 teoreticky, keby zájdem na socialku budú mi to vedieť povedať hneď ?

@sisa183 neviem ci budu ochotni.

sisa183
autor
5. jún 2025
@mamina7070

kedy ti skoncil tvoj predchadzajici pracovny pomer ?

@mamina7070 31.oktobra a potom som šla na pn v ochrannej lehote. No zabudla som napísať, že pracovný pomer mi trval v druhej práci kde som bola len občas a až keď som končila PN teraz v máji tak som volala aby ma odhlásili že mám inu prácu.