icon

Česká materská

kristina1325
10. aug 2017

Ahojte! Pracujem v Ceskej republike a chcem sa spytat, ci nebudem mať problem dostavat cesku matersku aj ked chcem porodit na Slovensku. Ci sa jednoducho nebudem musiet zdrziavat v Cechach. Zdravotnu poistovnu mam v cechach-teraz som si vsak vybavila formular, aby som mohla byt osetrena aj na Slovensku,trvaly pobyt taktiez mam na Slovensku. A takisto ci mozem poziadat o porodne na Slovensku? Dakujem za rady.

simba606
29. sep 2018

Ahojte, chcem sa informovať č ja budem mať nárok na materskú keďže po tom všetkom čo som na nete čítala mam strach ze nie. Takže v Česku pracujem momentálne niečo cez rok a pol na materskú by som mala ísť niekedy v januári ale s manželom žijeme na slovensku na Záhorí takže denne dochadzam do prace do ČR, trvalý pobyt mam na Slovensku zdravotné poistenie v česku ale cez poisťovňu mam vybavenú kartičku s ktorou môžem navštevovať lekárov na Slovensku takže aj gynekológa mam na Slovensku. Jednoducho povedané žijem na Slovensku akurát v Česku pracujem. Takže na čo mám nárok v česku pripadne aj na Slovensku? A kde a kedy vlastne začať niečo vybavovať... Veľmi pekne ďakujem za odpovede

lavender21
29. sep 2018

@simba606 ak máš nemocenské poistenie v ČR 270 dní a pracovný pomer ti trvá, máš tam nárok na materské, čo podľa tvojho popisu spĺňaš. Nastupuje sa 6-8 týždňov pred pôrodom, trvá 28 týždňov. Následne budeš poberať rodičovský príspevok. Ten vypláca krajina v ktorej žiješ, takže si požiadaš na Slovensku. Keď budeš mať o ňom rozhodnutie požiadaš si v ČR, aby ti to dorovnali do výšky ako by si mala tam. Ak ti teda pracovný pomer bude naďalej trvať. Rodiť budeš na Slovensku? Ak áno, keď bude mať dieťa 28 dní podáš si žiadosť o pôrodné, na to budeš mať nárok, lebo trvalý pobyt a centrum záujmov máš na Slovensku - teda detského doktora, doktorov,... zamestnávateľovi máš povinnosť najneskôr mesiac pred nástupom na materskú mu to písome oznámiť. Doktor ti vypíše papier a ten odovzdáš zamestnávateľovi, ktorý ho pošle na sociálnu poisťovňu. Dovtedy nič riešiť nemusíš 😉 kľudne sa pýtaj ak máš ešte otázky 🙂 riešila som to a chystám sa zas na materskú a druhým bábom...

9lf9
29. sep 2018

@lavender21 narok na rodicak zo SR ma len za predpokladu ze otec dietata na SR pracuje inak platia primarne Cesi tak isto aj pridavok. K porodnemu ak splni ako si pisala centrum zaujmu zo Sr narok bude

lavender21
29. sep 2018

@9lf9 ďakujem za doplnenie 🙂 Mne bolo povedané, že je to podľa toho kde žijeme, ale je pravda že manžel mal v tom čase pracovný pomer na Slovensku...

9lf9
29. sep 2018

@lavender21 primarne sa sleduje zamestnanie oboch a pokial su rozdielne krajiny ako 2 v poradi sa sleduje krajina bydliska...ak je len jedna krajina zamestnania tak je to jasne 🙂

simba606
30. sep 2018

@lavender21 super dakujem za odpovede celkom mi odľahlo 😋. Áno otec dieťaťa pracuje na SR takže môžme žiadať aj o pôrodne? To som myslela ze určite nedostanem. A co je všetko po pojmom centrum záujmu? Len trvalý pobyt?

lavender21
30. sep 2018

@simba606 ja som rodila v ČR a pôrodné som na Slovensku dostala, nemal by byť problém 🙂 Práveže nestačí trvalý pobyt, ale od nás chceli zmluvu s detskou doktorkou, potvrdenie o ZP malej na Slovensku, potvrdenie že absolvovala všetky poradne, kópiu manželovej pracovnej zmluvy, tuším aj potvrdenie o manželovom zdravotnom poistení a to je asi všetko. Jednoducho im musíš papierovo podložiť že reálne žiješ na Slovensku 🙂

simba606
30. dec 2018

Takže materská by mala byť OK to už máme poriesene. Je potom vôbec potrebné riešiť na Slovensku niečo po pôrode na sociálnej poisťovni alebo úrade práce? Alebo až potom keď budem žiadať o rodičovský príspevok? A ešte ako je to s platením dôchodkového, zdravotného a sociálneho poistenia počas MD a rd? Odvádza sa automaticky z tej materskej alebo treba niečo riešiť? Plus otázka kam prihlásiť malé keď sa narodí do zdravotnej poisťovne? Do tej českej co som v nej ja a tak isto mu vybaviť ten formulár e106 na možnosť ošetrovania na Slovensku?

lavender21
30. dec 2018

@simba606 mesiac po pôrode si môžeš zájsť na úrad práce vybaviť pôrodné a rodinné prídavky 😉 myslím že do čiech do SP budú chcieť rodný list, to budem zisťovať cca o dva týždne... My sme to s prvorodenou vyriešili v zdravotnej poisťovni tak, že je prihlásená "pod manželom", teda keďže on má slovenskú zdravotnú poisťovňu, ona má tak isto.... Teraz to budem riešiť tiež o pár dní, keďže mám termín pôrodu pozajtra, skúsim aj druhú malú prihlásiť pod manželovu zdravotnú poisťovňu, aby som to nemusela riešiť komplikovane formulármi a potom komplikovať aj tou európskou kartičkou... Ako veľmi ti súria tieto info? Skús mi napísať o dva týždne čo nové som pozisťovala 😉

simba606
31. dec 2018

@lavender21 ja mam ešte čas mesiac a pol takže mne to nesúri ale keďže je to naše prvé tak s tým vybavovaním nemám žiadne skúsenosti a veľmi mi fakt pomáhas 👍 ďakujem, a držím palce nech je všetko v poriadku 😊

lavender21
31. dec 2018

@simba606 ďakujem pekne 🙂 len potom sa prosím pripomeň, nech ti nezabudnem napísať...

simba606
17. feb 2019

@lavender21 tak sa teda pripomínam, ako ste pochodili a co všetko bude treba?

lavender21
17. feb 2019

@simba606 malá sa narodila 4.1. 🙂 na zdravotnej poisťovni je prihlásená pod manžela, tam môže byť kým je ekonomicky aktívny na Slovensku. To vybavil manžel. Keďže poberám materskú, tak sa chystám akurát na úrad práce vybaviť pôrodné. K tomu treba papier od pediatra o dožití 28 dní a potvrdenie od gynekológa na žiadosť ktorú nám dali na matrike. Môj zamestnávať rodný list teraz nepotrebuje, až keď budem prechádzať na rodičovský príspevok. Ten sa žiada najprv na Slovensku na úrade práce a potom sa žiada v ČR o dorovnanie. Keď začneš poberať rodičovský príspevok na Slovensku, automaticky ťa prihlásia v sociálnej poisťovni kvôli dôchodku, to sa musíš sama odhlásiť, lebo si prihlásená aj v ČR a nemôžeš byť evidovaná to isté obdobie v dvoch krajinách. V ČR máš stále zdravotné poistenie kým tam poberá školy rodičovský príspevok. Inak mi nič ďalšie nenapadá. Máš ešte nejakú otázku? 🙂

ninija
9. apr 2019

@lavender21 Dobrý deň chcela by som sa opýtať mala by dostávať materskú z CZ ale na papieri od lekára som dala Slovensky účet ešte sa mi neozvali ale myslíte že mi budú posielať aj tak

lavender21
9. apr 2019

@ninija skúste tam radšej zavolať, na ich infolinke som zatiaľ vždy narazila na ochotných ľudí... Ja som si nechala posielať na český účet, tak s týmto nemám skúsenosť... Ale posielali ste len papier od slovenského doktora? To im nebude stačiť. Na stránke majú formulár pre takéto prípady...

ninija
9. apr 2019

@lavender21 no ja už neviem čo mám robiť už som niekde aj volala tam povedali že ma nemajú v počítači tak neviem kam presne volať a ano iba od slovenského lekára

lavender21
9. apr 2019

@ninija tak poďme na to postupne 😉 si v ČR stále zamestnaná? Kedy si doručila zamestnávateľovi papier od doktora? Keď si volala na ČSSZ nadiktovala si im rodné číslo čo ti pridelili oni? Podľa adresy zamestnávateľa si zisti pod ktorú pobočku ČSSZ patrí a pošli im vypísaný formulár ktorý majú na stránke úplne dole: https://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/evropska-unie.htm . Oni si ho vyžiadajú aj sami, pošlú ti list na adresu kde sa zdržiavaš, ale zbytočne to potrvá dlhšie...

ninija
9. apr 2019

@lavender21 v ČR som už neni zamestnaná dostala som výpoveď 31.11 ale som 180 dní v ochranej lehote tak že by som mala mať nárok..... ano dala som im rodné číslo ... papiere som posielala ešte v marci tak okolo
11.3 dostala som email že papiere už poslali na sociálnu ale ešte nič mi neprišlo...... inak ďakujem za info hneď sa na to pozriem a pošlem to

stanicek11
Autor odpoveď zmazal
ninija
9. apr 2019

@stanicek11 to malo patriť mne

stanicek11
9. apr 2019

@ninija
@ninija nie celkovo

lavender21
9. apr 2019

@ninija tak podľa mňa ťa tam nemajú preto, lebo nie si už zamestnaná, tak ťa neevidujú, ale to si len domýšľam... Mohla by si skúsiť zavolať priamo na pobočku kam tvoj zamestnávateľ poslal papiere, že kde to viazne... Ale ono to môže chvíľu trvať kým to spracujú a ešte ak im niečo chýba, tak sa to ťahá... Ten papier im ale určite bude treba, ja som bola aj PN, aj teraz na materskej a v oboch prípadoch som to musela posielať...

lavender21
9. apr 2019

@ninija a vlastne do toho formulára čo som ti poslala odkaz sa píše aj číslo účtu a je tam aj tá možnosť, že účet je v cudzine 😉

ninija
11. apr 2019

@lavender21 ďakujem veľmi pekne veľmi mi to pomohlo zistila som si pobočku volala som tam dnes som im poslala ten formulár ☺☺

lavender21
11. apr 2019

@ninija juuuj tak to som rada 🙂 snáď to budeš mať skoro vybavené...

suzanca86
7. jan 2021

Caute, co aj je situacia taka, ze zena pracuje 2 roky na Slovensku, nasledne odide do Ciech a zamestna sa v CR. V skusobnej dobe zisti, ze je tehotna. Ziada si o matersku v CR, ci moze poziadat aj na SVK? Pytam sa ci moze byt zamestnana v CR, avsak 270 dni si splnila na SVK, teda, ci byt zamestnana ako podmienka SVK materskej je uznana i ked zamestnana v CR pre matersku na Slovensku.

lavender21
7. jan 2021

@suzanca86 podmienky na Slovensku už spĺňať nebude, lebo jej netrvá nemocenské poistenie v čase keď žiada o materskú, ani nie je v ochrannej lehote. Takže musí byť nemocensky poistená v ČR 270 dní a bude mať nárok z ČR.

suzanca86
8. jan 2021

@lavender21 no na SVK sa berie do obdobia 270 dni aj praca zo zahranicia v ramci EU. C CR nie?

lavender21
8. jan 2021

@suzanca86 odkiaľ máš túto informáciu? Nikde som nič podobné nenašla, ani o tom zatiaľ nepočula tak neviem...

suzanca86
8. jan 2021

@lavender21 Doba poistenia na Slovensku je kratšia ako 270 dní

V prípade, že matka je pred pôrodom nemocensky poistená na Slovensku, do požadovanej doby poistenia najmenej 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom sa započítava aj doba poistenia v inom členskom štáte EÉ, resp. v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení.

Dobu poistenia v inom štáte musí matka preukázať prostredníctvom formulára E 104, resp. „SED S 041“. Ten je vydá inštitúcia príslušného štátu.

*

Príklad

Pani Marcela v rokoch 2016-2019 pracovala a bola poistená v zahraničí (Česká republika). Od 1.5.2020 pracuje a je nemocensky poistená na Slovensku. Na začiatku roka 2020 otehotnela, na materské nastupuje 21.8.2020, očakávaný deň pôrodu je 8.10.2020.

Pani Marcela bude mať nárok na materské, aj keď doba poistenia na Slovensku je kratšia ako 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom. Započíta sa aj doba poistenia v Českej republike. Materské sa určí z príjmu v zamestnaní na Slovensku – za predpokladu, že poistné sa v tomto zamestnaní zaplatí najmenej za 90 dní v období pred nástupom na materské (inak by sa materské vypočítalo len z minimálneho základu).