Chcem zostať doma po uplynutí rodičovskej dovolenky
Ahojte, dievcata,
velmi by som potrebovala poradit. Syn dovrsil v aprili 3 roky, ja som teda ukoncila rodicovsku dovolenku, dala som v praci vypoved a som osoba starajuca sa o dieta, teda dostavam okrem podpory v nezamestnanosti tych 23 Eur. Vedeli by ste mi poradit, ako to spravit, aby som mohla byt s Jurikom doma a nemusela chodit do beznej 8,5 hodinovej prace? Chcem byt proste mama doma. Nikam nebezat, nepozerat furt na hodiny a neprosit pri kazdej chorobe v praci o dovolenie byt doma. Zatial mam vsak pocit, ze to nejde a z uradu ma coskoro zacnu nahanat, aby som sa zaradila do systemu a dala svoje dieta cudzej pani, ktora ma bude suplovat, zatial co ja vyrobim "hodnoty". Prepacte, ze som taka nabrusena. Neviem si dat rady.
Vopred velmi pekne dakujem.
Maja
@eliska54 nerozumiem tvojmu prispevku 😉 je totalne zbytocny a ked uz, odpovedz autorke, povedz JEJ svoj nazor, nie mne.. a vobec, trosku sa ti v tvojom komente rozdvojuju tvoje nazory.. na zaciatku pises, ze nie kazdu matku to doma bavi a na konci zase pises o tom, aby sa dieta nedavalo do skolky 🤐 a co je na tom? Lepsie je si zvyknut na kolektiv deti, ako byt stale u babky. Takisto aj svokra, mama maju svoje povinnosti, nie byt stale s vnucatom. Tu sa jedna cisto len o to, co je pre to dieta najlepsie, nie pre matku. A mat svoj rezim je len bonus k tomu. Za to, ze niekto necita s porozumenim, ja nemozem. Nic v zlom
Prosím vás, musím mať nejaký doklad od doktorky, keď chcem ostať do 6 r. Doma? Musí mať nejakú diagnózu? Ďakujem
@veronikaveron Na neplatenu predlzenu RD nie.
@majkeel veľmi múdro napísané, ten rozvrh pracovného života, hlavne sa mi páči myšlienka, že po 3-5 rokoch práce si dať pauzu. Máš pravdu, ľudia sú v dnešnej dobe často preracovaní. Ale ako na to , teda na tú pauzu ? Ak nechcem zneužívať sociálny systém, teda neísť na dlhodobu PN- ku, aká je iná cesta ? Podať výpoveď a potom sa opäť zamestnať u toho istého zamestnávateľa ? Podotýkam, že nemám problém so svojou kvalifikáciou nájsť si prácu. Ďakujem
@evittam prosím ťa, keď teda zostanem na neplatenej rd, tak sociálne a zdravotné si platím sama? Ďakujem
@veronikaveron Nie. Ale dieta moze chodit do skolky len na 4h.
@evittam Ďakujem pekne. Mužovi sa nechce veriť, že to bude platiť štát 😀
*podporu
@kiwidlo ahoj ja chcem to iste, narobim sa este dost a deti su male iba chvilku, ja som uz rozhodnuta, ze s malym otavam urcite doma aj po dovrseni 3 rokov, chcem si ho uzit ako sa len da...nechcem aby mi ho vychovavali uctelky...co sa prace tyka, zatial ju z financneho hladiska nepotrebujem manzel zvlada, reci, ze zena doma s dietatom nic nerobi, neni medzi ludmi a neni to naplnujuce ,ze som odkazana na menzala a ze neprispievam vobec neriesim, moja praca teda to ze vychovavam mojho syna, ze sa mu venujem, ze sa staram o domacnost, ze vytvaram domov a stastnu atmosferu pre rodinu je ovela viac ako peniaze, robit este budem do dochodku vele vela rokov, medzi ludmi som denne, cestujem s malym po svete viac ako ked som bola bezdetna, uzivam si toto jedinecne obdobie, ktore sa uz nikdy nezopakuje, na pracu ani nepomyslim, aj ked viem, ze by v nej bola sranda, skvely kolektiv a tak, ale toto vsetko si na mna pocka..drzim palce, nenechaj sa odradit a rob jedine to, co ty chces a co ty pokladas za spravne, lebo tak ako my nedokazeme pochopit mamicky ktore sa hrnu do prace po pol roku tak nas nikdy nepochopia, ze chceme byt s detmi aj po skonecni rodicovskej dovolenky, kazda mamka ma pravo rozhodnut sa ako chce a nema byt za to odsudena
Mozes byt doma do 6r.veku dieteta ako matka strajuca sa o dieta..vela mamiciek takto pokial najdu zamestn.
Stat plati odvody ty nic a rata sa to do dochodku na rozdiel od nezamestnan.
V skolke len nahlasis ze toto poberas ale pokial viem nekontroluju to nema ani kto a deticky su tam bud do 12h al.aj cely den...🙂
@nell77 Cely den tam dieťa byt podla zákona o ZP nemôže. Ak je matka na neplatenej RD dieta môže byt v skolke len 4h, inak si musí žena platiť ZP. A na to,ze to nema kto skontrolovat by som sa nespoliehala a ani na to,ze "susedovie Hana" to tak ma a všetko je v poriadku. Lebo ak na to ZP pride tak si mamicku peknev"zkasiruje" aj za roky dozadu...
Btw.na UPSVaR si povinna nahlasit kde je dieta od 3rokov a ten je priamo naviazany na ZP. Ano,mozes uviesť ine info ale vzdy sa môže stať,zecai skontrolujú práve teba...
@evittam mne na poisťovni povedali, že neskúmajú, či dieťa chodí do škôlky. Ak má do 6.rokov a ja nie som zamestnaná, som pre nich "osoba starajúca sa o dieťa do 6r."
@montemotherone Dala ti to ta osoba co ti to povedala pisomne?
@montemotherone A ako pisem -risknut to môžeš ale ak ti na to pridu daju ti to zaplatit.😉
https://www.dovera.sk/najcastejsie-otazky/a619/...
@evittam tak mňa sa to netýka, malého mám doma a chodí do súkromnej MŠ len 2x do týždňa, ale teda také info mi úradníčka za okienkom posunula... Ale ak je to tak, je to správne. To už by bola zase aká diera cez ktorú sa lejú prachy...
Mňa potešilo aj to málo, že mám zaplatené zdravotné a dôchodkové. Kedysi sa dôchodkové neplatilo, len zdravotné.
@montemotherone pokial si osoba starajuca sa o dieta do 6r a das dieta do skolky viac ako na 4 hodiny mala by si si platit zdravotne poistenie sama... nie je hradene statom...
Zdravotné poistenie po skončení rodičovského príspevku
Štát za vás môže platiť poistné na zdravotné poistenie aj vtedy, ak vám skončí nárok na rodičovský príspevok (dieťa dovŕši 3 roky), ak sa osobne celodenne a riadne staráte o dieťa vo veku do 6 rokov.
Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je podľa zákona splnená aj vtedy, ak dieťa navštevuje:
jasle, materskú školu - v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie - v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
liečebno-rehabilitačné zariadenie - pravidelne ambulantne,
alebo je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia - najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
Dobrý den.Som na rod.dovol.popritom pracujem na dohodu,k
torá mi končí 31.12.2017.Chcela by som sa spýtať,či je práca na dohodu, ohraničená nejakou tarifou?Dakujem

@krissmac nie kazdu mamu to doma bavi.Nemusis sa obhajovat preco ides do roboty😀Ak sa Ti o dieta bude starat mama, svokra pochopim to, ak ide do kolektivu len preto, ze chces mat svoj rezim, kolektiv tak veru nie.Ale tvoje dieta tvoje rozhodnutie😀