Čo musím vybaviť pred nástupom na materskú?

l1991
30. júl 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať, čo všetko treba vybaviť pred nástupom na MD, ak som zamestnaná.
Od lekára dostanem papier o nástupu na MD a ten zanesiem zamestnávateľovi a už sa o nič nestarám? zamestnávateť, papier za mňa podá na sociálku?
A kam treba zájsť až sa mimčo narodí, čo všetko k tomu potrebujem... mám v tom chaos 🙂
Ďakujem za radu

majusqa77
30. júl 2015

teraz nic. Ked sa male narodi, bude treba na socialku kopiu RL. Potom si vybavit pridavky na dieta a po 28 dnoch prispevok pri narodeni

l1991
autor
30. júl 2015

A teda stačí dať papier zamestnavateľovi a ten ohladom nástupu na MD všetko podá?... Hento som vedela len som chcela vedieť, že kam presne ísť, či na úrad práce alebo sociálku. A ako to je s poisťovnou? treba ju mať do predu, či ako to funguje?

majusqa77
30. júl 2015

ano, riesi zamestnavatel. Aka poistovna?

l1991
autor
30. júl 2015

Pre mimčo, Dôvera, Union, Všeobecná.... či to stačí keď zahlásim v pôrodnici, alebo treba sa dohodnúť prva s poisťovňou

1martincanka1
30. júl 2015

@majusqa77 @i1991 nie vzdy to riesi zamestnavatel.. ten to potvrdi, no nie kazdy to na socialku aj posle, treba sa s nim dohodnut (robim vo velkej firme, takze taketo veci posielaju, no v takej malej firme to nemusi byt samozrejmost..)

l1991
autor
30. júl 2015

@1martincanka1 tak sa teda radšej dohodnem so zamestnávateľom, my sme tam len 4 baby takže pohode, len som si nebola istá ako to je, pretože prišla naša účtovníčka a splietala mi, že jej dám papier, ona dačo podá na sociálku a potom mi dá echo a ja si to tam zanesiem, tak som ju nejako nepochopila nebol čas sa pýtať... tak som zvedavá ako to vlastne je 🙂

majusqa77
30. júl 2015

@1martincanka1
@l1991 u nas sa to automaticky posiela. Podla mna je to povinnost zamestnavatela, tak isto ako aj pn ka 🙂 ved naco by mu to bolo. A zdravotku pre mimco si riesis az ked sa narodi, prvych sa mi zda 90 dni moze byt osetrovany na tvoje poistenie

l1991
autor
30. júl 2015

a niekde na nete som cítala, že si treba prísť pre tlačivo na prídavky na úrad práce a potom ho tam zas treba zaniesť, to tiež stačí keď manžel pôjde po narodení malého s rodným listom ako si písala a priamo to tam vyplní a odovzdá, alebo ako som čítala najprv ho pošlem pre tlačivo a až keď sa malý narodí ho tam znova pošlem už s vyplneným papierom.... a príspevok po 28 dňoch žiadam na sociálke?

majusqa77
30. júl 2015

@l1991 mojmu dali tie tlaciva ked bol prihlasit prcka na trvaly pobyt. Vsetko sme doma vypisali a potom to tam zaniesol. Aj pridavky, aj prispevok pri narodeni aj potom rodicak je na upsvar. Inak pridavky a prispevok pri narodeni sme riesili naraz, doplatili to potom spetne

l1991
autor
30. júl 2015

Ďakujem, už tomu rozumiem 🙂

liebling98
30. júl 2015

@l1991 po pôrode v prvom rade vybaviť rodný list dieťaťa. Odporúčam hneď z neho urobiť 10 kópií. Na matrike dávajú žiadosť o príspevok pri narodení (tten formulár), lebo niečo tam aj oni potvrdzujú.
Kópiu RL dávaš na Sociálnu poisťovňu (zže materské poberáš právom), na zdravotnú poisťovňu k žiadosti o poistenie, na matriku v mieste bydliska pri prihlásení na trvalý pobyt, na UPSVaR k žiadosti o prídavky na deti a tam tiež k žiadosti o príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (ten môžeš riešiť až 28 dní po narodení).
Všetky tlačivá sa dajú stiahnuť na stránke UPSVaR, zdravotnej poisťovne a ostatných príslušných inštitúcií.
Držím palce! Môj manžel pri treťom synovi mal už celkom slušne logisticky zvladnutu stratégiu a obehal všetko za jeden deň (samozrejme až na to kočíkové)

1martincanka1
30. júl 2015

@majusqa77 1x mi to nezobrazilo, tak to tu snad teraz nebude 2x..(pisala som o tom, co je v 1.odstavci nizsie)

Povinnnosti matky voči Sociálnej poisťovni

Povinnosti matky voči Sociálnej poisťovni pred a po narodení dieťaťa

Aby Sociálna poisťovňa poistenkyni priznala a začala vyplácať materskú dávku, musí o ňu požiadať. Tlačivo Žiadosť o materské má k dispozícii ošetrujúci gynekológ. Ten jej žiadosť vystaví a uvedie v nej očakávaný termín pôrodu. Deň, od ktorého žiada vyplatiť materské si v nej určí žena sama. Žiadosť o materské doručí sama (zamestnankyňa sa môže dohodnúť so zamestnávateľom, že žiadosť zašle pobočke zamestnávateľ) miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. V prípade poistenkyne, ktorá je zamestnaná, je spravidla miestne príslušnou pobočka Sociálnej poisťovne podľa miesta mzdovej učtárne, príp. podľa sídla zamestnávateľa, u ostatných poistencov je to pobočka v mieste trvalého pobytu žiadateľky.

Ihneď po narodení dieťaťa je fyzická osoba, ktorej vznikol nárok na materské, povinná oznámiť rodné číslo dieťaťa, napr. zaslaním neoverenej fotokópie rodného listu dieťaťa na oddelenie nemocenského poistenia pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá jej materské vypláca.

Fyzické osoby, ktoré sú sporiteľmi v II. pilieri, nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadnu ohlasovaciu povinnosť, nakoľko s účinnosťou od 01.01.2011 Sociálna poisťovňa nahlási sporiteľov do II. piliera automaticky.

Ak chce osoba starajúca sa o dieťa byť v čase tejto starostlivosti dôchodkovo poistená (poistné bude platiť štát), musí sa po narodení dieťaťa na toto dôchodkové poistenie sama prihlásiť.