icon

Čo po ukončení rodičovskej?

lulu369
30. sep 2017

Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem

Strana
z6
evittam
30. sep 2017

@lulu369 Ak si si nevycerpala dovolenku medzi MD a RD a zostala ti, tak ukončiť PP dohodou o skončení PP k 19.10.2017, v ten dem čerpat dovolenku, ostatnu ti preplatia a budeš mat maximálnu podporu t.j. 871-900Eur. To ale len za predpokladu že si nepracovala pocas RD.

evittam
30. sep 2017

*den

lulu369
autor
30. sep 2017

@evittam ďakujem😘 nie nepracovala, mám 3deticky a šla som RD na MD. Len keď som bola tehotná so synom som bola 3-4 mesiace na PN. A mladšia dcéra sa narodila keď mal syn 2 roky.

evittam
30. sep 2017

@lulu369 Tak plati co som napísala.

aries24
30. sep 2017

@evittam Prosim ta,zaujalo ma co si napisala lulu369,sice u mna skoncila RD uz pred 4 rokmi.Skoncila som PP lebo som nemohla nastupit spat do prace,isla som na UP,ale nepriznaly mi ziadnu podporu,lebo som bola na RD a nepracovala som,vraj nemam narok.Tak ako to vlastne je?Dakujem

evittam
30. sep 2017

@aries24 Koľko trval PP, trval aj počas RD? Nárok na podporu vzniká do roka od skončenia PP.

evittam
30. sep 2017

@aries24 Treba presné dátumy.

aries24
30. sep 2017

@evittam PP trval aj pocas RD,RD skoncila 23.12.2013 a tak isto skoncil aj moj PP.3 roky som pracovala 3 roky som bola na materskej/dokopy 6 rokou/,a nic mi nepriznaly

evittam
30. sep 2017

@aries24 Kedy si ziadala o podporu?

aries24
30. sep 2017

@evittam cca 7.1.2014

evittam
30. sep 2017

@aries24 Tak potom nerozumiem tomu prečo ti nepriznali narok na podporu. Pokial si 3roky pracovala,dalsie 3roky bola na MD a RD tak si mala narok na podporu do roka od skončenia PP.

aries24
30. sep 2017

@evittam nechapem ani ja/a uprimne vôbec sa do toho nerozumiem/,dokonca som bola vedena ako slobodna mamicka co bola akoze moja nevyhoda,musela som sa castejsie hlasit,ale nepriznaly mi ani cent:(((

aries24
30. sep 2017

@evittam ak sa prosim ta vyznas v tych ich zákonoch,budem ti vdacna za kazdu radu ako postupovat a vyziadat si to, co mi patri spatne

zania
30. sep 2017

@aries24 a kde si si ziadala?na socialnej poistovni?lebo podla tohto mi pride ze len na urade prace,ktory podporu nevyplaca

aries24
30. sep 2017

@zania viem,ze som bola aj v sociálnej poistovni,ale popravde si nepamatam,ze som tam nieco ziadala/nevedela som o tom,moja chyba/a na UP ma samozrejme neinformovaly o takej moznosti,len ze mam smolu a mam si ist poziadat o hmotnu nudzu:(

evittam
30. sep 2017

@aries24 No spatne asi nikde. Ak ti PP trval 6rokov aj spolu s MD a RD a skoncil 23.12.2013 a ty si ziadala na SP o podporu v nezamestnanosti do roka od skončenia PP tqk si mala narok na podporu.
@zalka Napadne tebe niečo prečo by nemala nárok na podporu? 😉

evittam
30. sep 2017

@aries24 Neznalost zakonov neospravedlňuje. Bohužiaľ. Na UPSVaR ani nemozu vediet ci mas alebo nemas narok na podporu. Ty dostanes rozhodnutie o evidencii ako uchádzač o zamestnanie a s kopiou a so žiadosťou o podporu treba ist na SP a aj keby si nemala nárok na podporu tak ti pride rozhodnutie tak ci tak.

evittam
30. sep 2017

@aries24 Nie je povinnosťou úradníčky na UPSVaR ta posielat na SP-nema na to dôvod.

aries24
30. sep 2017

@evittam Ano ja viem,ze neospravedlnuje,ale aj tak Vam dakujem a myslim,ze tym mamickam,ktore v tom tak isto nevedia plavat sme aspon trosku pomohly😉

zania
30. sep 2017

@evittam ja som sa len opytala,lebo by nebola ani prva ani posledna,ktora mi na urade vynadala do poslednych....,hoci som sa jej snazila vysvetlit,ze urad prace podporu nevyplaca a ziadat musi na SP.U nas sa musi len zaevidovat,aby si mohla na SP poziadat. Niektori ludia to dodnes nechapu. A najlepsi su SZCO,ked mne vynada,preco nedostane podporu,ked 30 rokov podnika a ja sa ho opytam,ci si odvod na to platil. Zacarovany kruh.
Inak ma nenapada,preco nedostala,ale to si mala pani ist sama zistit. Este je otazne,ako ju mal nahlasenu zamestnavatel. A ci si vobec poziadala kde mala...mna hned napadlo,ze to bola zamietnuta HM a nie podpora,ked to bola "chyba"uradu prace

evittam
30. sep 2017

@zania Ja som tebe nic nepísala.

zania
30. sep 2017

@evittam prepac,zle som citala.pekny den

evittam
30. sep 2017

@zania Nic sa nestalo. Ďakujem a napodobne.😉

elizita
30. sep 2017

@evittam fuha, a preco je tam podmienka ze nemohla pracovat? Lebo ja mam PP a pocas RD som robila vyse roka na dohodu inde. A je dost mozne ze po skonceni RD dostanem odstupne. Ako nezamestnanecke potom ovplyvnuje ta dohoda?

evittam
30. sep 2017

@elizita Pokial to bola dohoda na pravidelny príjem tak ti moze pokazit podporu.

elizita
30. sep 2017

@evittam to nechapem ako je to nastavene... som skor myslela ze mi zlepsi pre pripadnu podporu alebo matersku.. ved som normalne odvadzala... a netusim ci bola na pravidelny.. taku som mala ze tusim max 10h tyzdenne mozem odrobit.. teraz som na zivnost.. to snad mi nic nekazi .. nic nikam neodvadzam

evittam
30. sep 2017

@elizita Podpora sa pocita z prijmu za posledné dva roky. Ak si na RD a nepracujes=ziadny prijem. Vycerpes jeden den dovolenky,ostatnu preplatia-max.vymeriavaci zaklad pre podporu.
Ak si mala dohodu napr.na 100Eur,z ktorej sa odvadzalo poistenie v nezamestnanosti tak sa ti bude ten prijem počítať do VZ a žiadna max.podpora.

evittam
30. sep 2017

@elizita A ty si na RD, tvoj PP trva a mas živnosť kde neodvadzas odvody do SP?

elizita
30. sep 2017

@evittam to sa akoze nescita? Budu mi preplacat aj dovolenku. A z dohody som mala od 60 do 200 eur mesacne

elizita
30. sep 2017

@evittam nie, nic.., este ju mam len 2 mesiace

Strana
z6