Čo po ukončení rodičovskej?
Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem
*den
@evittam Prosim ta,zaujalo ma co si napisala lulu369,sice u mna skoncila RD uz pred 4 rokmi.Skoncila som PP lebo som nemohla nastupit spat do prace,isla som na UP,ale nepriznaly mi ziadnu podporu,lebo som bola na RD a nepracovala som,vraj nemam narok.Tak ako to vlastne je?Dakujem
@aries24 Neznalost zakonov neospravedlňuje. Bohužiaľ. Na UPSVaR ani nemozu vediet ci mas alebo nemas narok na podporu. Ty dostanes rozhodnutie o evidencii ako uchádzač o zamestnanie a s kopiou a so žiadosťou o podporu treba ist na SP a aj keby si nemala nárok na podporu tak ti pride rozhodnutie tak ci tak.
@evittam ja som sa len opytala,lebo by nebola ani prva ani posledna,ktora mi na urade vynadala do poslednych....,hoci som sa jej snazila vysvetlit,ze urad prace podporu nevyplaca a ziadat musi na SP.U nas sa musi len zaevidovat,aby si mohla na SP poziadat. Niektori ludia to dodnes nechapu. A najlepsi su SZCO,ked mne vynada,preco nedostane podporu,ked 30 rokov podnika a ja sa ho opytam,ci si odvod na to platil. Zacarovany kruh.
Inak ma nenapada,preco nedostala,ale to si mala pani ist sama zistit. Este je otazne,ako ju mal nahlasenu zamestnavatel. A ci si vobec poziadala kde mala...mna hned napadlo,ze to bola zamietnuta HM a nie podpora,ked to bola "chyba"uradu prace
@evittam to nechapem ako je to nastavene... som skor myslela ze mi zlepsi pre pripadnu podporu alebo matersku.. ved som normalne odvadzala... a netusim ci bola na pravidelny.. taku som mala ze tusim max 10h tyzdenne mozem odrobit.. teraz som na zivnost.. to snad mi nic nekazi .. nic nikam neodvadzam
@elizita Podpora sa pocita z prijmu za posledné dva roky. Ak si na RD a nepracujes=ziadny prijem. Vycerpes jeden den dovolenky,ostatnu preplatia-max.vymeriavaci zaklad pre podporu.
Ak si mala dohodu napr.na 100Eur,z ktorej sa odvadzalo poistenie v nezamestnanosti tak sa ti bude ten prijem počítať do VZ a žiadna max.podpora.

@lulu369 Ak si si nevycerpala dovolenku medzi MD a RD a zostala ti, tak ukončiť PP dohodou o skončení PP k 19.10.2017, v ten dem čerpat dovolenku, ostatnu ti preplatia a budeš mat maximálnu podporu t.j. 871-900Eur. To ale len za predpokladu že si nepracovala pocas RD.