Čo po ukončení rodičovskej?
Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem
@evittam a mam moznost si kedykolvek dohodu znovu uzavriet.. zamestnavatelovi to je jedno na aku formu pracujem... RD mi konci v aprili, keby mam od januara dohodu a v aprili mi preplatia dovolenku, odstupne a ukoncim dohodu, tak mi to nepomoze? Resp dphodu si mozem ponechat aj ked som na UPSVR, nie? Teda samozrejme ak neprekrocim nejaky ten prijem.
@elizita Popri podpore mozes od 1.5.2017 mat dohodu len na 40dni kalendárnych v roku a nesmies presiahnut zárobok -vysku ziv.minimw, teraz je to cca 198Eur.
Pozri tazko povedat ci ti to uskodi alebo pomôže. Vezmi si priklad-pracovala si na dohodu napr.4mesiace po 100Eur t.j. 400Eur/120dni, preplatia ti za TPP dovolenku napr. v hodnote 1000Eur. Cize to mame VZ 1400Eur-na den cca 11.66 a z toho 50% je 5.83/den cize podpora cca 175-180Eur/mesiac.
Keby si nemala dohodu na pravidelny prijem a spravis ako som radila vyssie tak napr.za jeden den dovolenky +preplatenie zostatku aspon 120Eur-mas.VZ na den 120Eur a z toho 50% je 60Eur-cize maximalna mozna podpora.😉
@elizita no maximum mať nebudeš,
ale ani toto čo si napísala ...cize nebudem mat maximum, ale v podstate 50% zarobku z TPP a odstupneho plus 50% z dohody.. nie je pravda,
lebo TPP si mala pred viac ako 2 rokmi,
podpora sa ráta z príjmu za dva roky ...
takže ak budeš po RD čerpať dovolenku a preplatia ti zvyšok dovolenky tak sa ti podpora vyráta z dohody + dovolenky a preplatenia zvyšku presne ako ti napísala @evittam
dohoda napr. 4 mesiace po 100e a po RD dovolenka 2 dni .. tak podporu vyrátajú 4x100+2x205 ) e/ 120+2 dní = 805/122 = 6,60e denný VZ tj. denna podpora 3,30e tj. mesačna cca 99eur ( nakoľko existuje maximálny denný VZ, takže maximálne by ti vzali denný VZ cca 205e z tej preplatenej dovolenky )
ak by si skončila PP počas RD najneskôr v posledný den RD .. a dovolenka by ti bola len preplatená .. tj. nečerpala by si si ju ... tak ti podporu vyrátajú ako 50% z platu pred nástupom na MD ak si tam mala napr. 1000e mesačne tak podpora bude 500e čo je viac ako tých 99 eur
veľká škoda že si robila na dohodu a neurobila si si živnosť hned ... takto si sa pripravila o max. podporu.
@zalka @evittam ked mi v NR v zdrav poistovni povedali ze aj ked som na RD musim platit zdravotne odvody 60e.. a v TO ze nemusim, tak som bola taka neista, ze som sla na dohodu kedze som vedela, ze moj prijem bude niektore mesiace aj len tych 60e. Na RD som nastupila 11/15, preplatili mi uz pocas RD dovolenku z roku 2014, sem tam daco zo socialneho fondu, 07/2016-01/2017 som nepoberala rodicovsky prispevok, bola som odhlasena lebo muz bral matersku,
04/2016 - 07/2017 dohoda, 08/2017 - trva zivnost bez odvodov.. co mam spravit v marci- aprili aby som mala aspon ako taku podporu.. viem si kedykolvek zrusit zivnost aj nastupit na dohodu.. aj sa dohodnut so zamestnavatelom, aby ma viedol namiesto vyplateneho pdstupneho este tie mesiace ako zamestnanca.. a ma mi este preplatit 20 dni dovolenky
@elizita si ešte raz prečítaj môj príspevok vyššie ...
ale v skratke ... ak budeš čerpať dovolenku, a preplatia ti zvyšok ... tak sa ti toto spočíta s dohodou ( mala si tam nizky príjem ) ... tak podpora bude veľmi maličká
ak skončíš PP počas RD ... tak podpora bude rátaná z platu pred MD .. ako 50% z hrubej mzdy ...
som ti to vyššie dosť rozpísala a tiež to rozpísala aj evittam
Ok takze mi tych 900 eir nezoberu,to je super vdaka
Baby a čo všetko vybaviť po skončený rodičovského príspevku? Bola som len na sociálke sa obhlasit z dôchodkového či čo to bolo? Treba ešte niekde oznámiť že nastupujem do práce po RP? Dakujem
@sjuzan0211 Nie.
@evittam ďakujem
*ine
Ja neviem ako to je,vsak ja som bola zamestnana aj pocas MD a RD,pocas RD za mna plati stat,ci?To myslim,ze som bola prihlasena,lebo nic mespominala a myslim,ze som chofila ked sa zacala RD vybavovat nejake papiere,ona mi volala lteraz,ze ked som nezamestnana a mam dieta do 6 rokov,aby som sa prihlasila,ale ked pojdem do prace mam sa odhlasit

@elizita No scita, lenze je otazne ak to vyjde a hlavne na dni....