Čo po ukončení rodičovskej?
Ahojte, len sa chcem informovať aké mám možnosti, poprípade poradiť. 18.10.2017 mi končí RD, PP mi nik zatiaľ nezrušil, pretože firma kde som pracovala pred MD síce ešte funguje ale už asi dlho nebude. Rozprávala som sa so šéfom a ten mi povedal, že musel takmer všetky prepustiť a aj mne bude musieť dat výpoveď. Len ma zaujíma aké mám možnosti. Ísť sa nahlásiť na úrad práce, len by som chcela vedieť či mi vznikne nárok na nezamestnaneckú. O predĺženej RD neuvažujem pretože mala už chodí do škôlky na celý deň. Za každú radu ďakujem
@gapa ja som sa z dochodkoveho odhlasovala a nahlasovala raz... ale uz neviem ci kvoli dohode alebo kvoli tomu ze muz isiel na MD.. povodny zamestnavatel ma neodhlasoval z RD za cele obdobie, aspon si myslim... od nasej mzdovej sa nic nedozviem, ta je mimo.. s tou este riesim, ze je ona mimo a vravi, ze za MD nemam narok na dovolenku... ale zajtra pojdem do soc poist aj zdravot a dam si spravit vypisy.. resp mam pasky tam kde mi daco posielali a viem ze to nahlasovali na soc ppist, lebo ved su tam normalne odvody
@gapa co myslis ten posledny nastup na RD? Ved pocas RD mozem pracovat aj u povodneho zamestnavatela aj u ineho, nebol dovod na nejake skoncenie RD. Ja som len par mesiacov nepoberala rodicovsky prispevok, ale v socialnej som bola stale evidovana, ze som z povodnej roboty na RD a zaroven mam dohodu inde.
@elizita lebo tam píšeš, že ta zamestnávatel na 1 den prihlásil na soc.poistovnu medzi md a rd, lebo ti preplácal dovolenku (inak dovolenka sa oficiálne nedá preplatiť, len výnimočne, pri ukončení pp alebo výmer nad základné 4týždne, dá sa len čerpať!). A potom píšeš, že v 1/2016 ťa nanovo na 1 den prihlásil. A to sa nedá, že ty máš v soc.poistovni nahlásenú RD a bez ukončenia prerušenia z dôvodu rd a ukončenie Rd sa nedá nanovo nahlásiť, tj netuším, o čom píšeš, to mi je nejasné, ako to bolo v soc.poistovni nahlásené. A to nie kvôli príjmu ale kvôli tomu, že je rozdiel medzi výpočtom podpory, aki si mala 2 roky pred zaevidovaním nepretržite v pôvodnom zamestnaní LEN!!!! rodičovskú dovolenku ALEBO AJ NIEčO INé, tj. či si nemala ten 1den v 11/2016 aj niečo iné ako RD. Ak by si mala LEN 2 ROKY RODIč.DOVOLENKY, v obd. 2roky pred RD (tj. po ukončení RD si nečerpala ani den riadnej dovolenky), tak sa môže rátať z obdobia
---------------------------------------------
§ 108 Výška dávky v nezamestnanosti
(1)
Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu.
(2)
Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti alebo poistné na výsluhový príspevok podľa osobitného predpisu,2) dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu.2) Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
(3)
Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Ak poistenec nemal v rozhodujúcom období podľa odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa určí z vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, ktorý je platný ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhľuje sa na štyri desatinné miesta nahor. Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisťuje z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. To platí aj pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, ktorá bezprostredne nadväzuje na obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca počas poskytovania materského. Takto určený denný vymeriavací základ nesmie byť nižší ako denný vymeriavací základ podľa druhej vety.
----------------
@gapa ja som ich neziadala o preplatenie zvysnej dovolenky z roku 2014, to sama mzdova bola iniciativna. Vzdy ked mi nieco platili, ci premiu za odpracovane roky, daco zo soc fondu a tu dovolenku, vzdy ma prihlasili do soc poist, normalne z toho odviedli... nahlasili mi za ucelom vyplatenia premii a dov... no necudovala by som sa ze by to mzdova dovrzala nejako,., ja som cca 14.11 skoncila MD, 15.11 som nastupila na RD a niekedy od 15.11 vyssie ma nahlasila kvoli dovolenke.. do soc poist sa dostanem az v pondelok, budem si pytat vypis s presnymi datumami.. a potom sem napisem..
@elizita ok, predpokladám, že čo píšeš, len si zle rozumela mzdáku a prihlasovala do zdr.poistovne, nie soc.poistovne (tam sa to tak nerobí). Ale ako píšeš, niektoré mzdárky dokážu robiť divy, aj ked niekedy sa im vôbec nečudujem. Pre teba je podstatné obdobie 2 roky pred zaevidovaním na RD a 2 roky pred posledným nástupom na rodič.dovolenku= posledné nahlásenie mzdárky o začiatku čerpania rodič.dovolenky. Z jedného z týchto dvoch období sa ti bude rátať podpora (ak dovtedy zákon nezmenia) 🙂
@evittam
@zania
Ahoj kocky, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam dve otazky:
1. dcerka bola narodena 3.12.2014, kedy mi teda konci rodicovska? 3.12. vrtane, cize do prace nastupujem 4.12? Ci uz idem do prace 3.12?
2. Ako dostat maximalnu podporu?
Zamestnavatel nema pre mna miesto. Poziciu nezrusil, ale na moje miesto prijal ineho cloveka a tvrdi, ze nema pre mna inu adekvatnu poziciu, cize chce ukoncit PP dohodou. S dcerkou som bola doma cele 3 roky / materka a nasledne rodicovska ( predtym som 2,5 roka pracovala u danneho zamestnavatela). Pocas tohto 3 roc.obdobia som nikde nepracovala a nemala iny prijem, akurat mi zamestnavatel pocas materskej vyplatil odmeny za predosly rok a pocas rodicovskej mi preplatil zdravotnu starostlivost. To asi sa nerata ako prijem pre ucely vypoctu davky v nezamestnanosti, ci?
Po skonceni rodicovskej sa pojdem nahlasit na urad prace. Plat som mala slusny, cize za normalnych okolnosti by som mala dostat maximalnu podporu. Prosim, co v mojom pripade radite aby som dostala max podporu? Mam ist hned po ukonceni rodicovskej na UP, alebo si mam cerpat najskor par dni dovolenku, ako radite vyssie?
@zalka 2. zamestnavatel poskytuje rozne vyhody zo socialneho fondu a aj pocas materskej plati zamestnancom rocny poplatok v ProCare.
Ak ak by som necerpala dovolenu, nevysla by mi maximalna? Mala som pred nastupom na matersku aj rodicovsku plat vo vyske takej, ze by mi maximalna podpora vysla.
Ahojte,chcem sa spytat,moj brat dostal v praci vypoved z dovodu nadbytocnosti,ale za oktober ma dohodu v nejakej agenture,bude mat narok na podporu?
@gapa ahoj, konecne mam vypisy zo ZP aj SP.. v SP to mam takto: 3.10.2011 trva zamestnanec, 15.3.2015-7.11.2015 MD, 26.11.2015-31.3.2016 RD, 1.4.2016-31.3.2017 dohoda, 25.10.2016-31.12.2016 dohoda (tu len 7eur za cely cas), 6.4.2017-31.7.2017 dohoda, 2.8.2017 RD. Nejaku odhlasku z RD som nedavala nikde, len z dochodkoveho ked bolo treba kvoli dohode asi to bolo. Tak co teraz? Som zmatena
@elizita nerozumiem. Dohody sú nezávislé od prac.pomeru, takže???
Dohoda A: 01.04.16-31.03.17,
Dohoda B (súbežne s A): 25.10.16-31.12.16 (7€ za celý čas),
Dohoda C: 06.04.17-31.07.17.
Prac.pomer od 03.10.11 trvá doteraz, MD 15.03.15.-07.11.15, RD26.11.16-31.03.16?????? tomu nerozumiem. nie je tam dôchodkové poistenie štátom a nie čerpanie RD?? lebo RD čerpáš aj počas dohôd.
Hore je toho popísané, už sa strácam, ide o to, či máš ukončiť pp posledným dnom RD alebo čerpať dovolenku, tak???? Ak si počas celej doby, čo si pracovala na dohodu čerpala v prac.pomere rodičovskú dovolenku a v období 2 roky pred zaevidovaním nemáš nič iné, len rodičovskú dovolenku v pracovnom pomere (dohody nevadia), tak sa ti bude rátať podpora z obdobia 2 roky pred posledným nahlásením začiatku rodič.dovolenky v soc.poistovni (ak by si mala vyšší denný vym.základ v období 2 roky pred zaevidovaním, tak z toho vyššieho vymeriavacieho základu, no to nepredpokladám, no musíš vedieť len ty, lebo sumy neuvádzaš).
Odpovede, kedy si mala posledné nahlásenie RD a či si mala 2 roky pred zaevidovaním len RD v hlavnom prac.pomere však neviem, to musíš zistiť ty.
Baby a neviete ako to je,ked od 1.10.poberam podporu,no od decembra sa mi rysuje robota,ci mozem poziadat o vyplatenie zvysnej podpory naraz?
@ivik31 áno ak si dlhodobo nezamestnaná- 24 mesiacov , a nájdeš si prácu tak môžeš dostávať 6 mesiacov príspevok 126,14 eur , a dalších 6 mesiacov 63,07 eur či koľko ...
program sa volá reštart a viac nájdeš napísané tu http://www.upsvar.sk/buxus/docs/KGR/narodne_pro...

@elizita Ako to je u teba s čerpaním rodičovskej dovolenky???
Píšeš (na stránkach HN), že ťa v 11/2016 prihlásili na 1 den kvôli prémii, tj. si ukončila rodič.dovolenku a nanovo obdeň nastúpila na RD???? alebo ťa len v zdravotnej poistovni prihlásili posledný den kvôli príjmu???? To isté platí pre 11/2015.
To ti mzdárka nahlasila:
zmenu - ukončenie MD napr. 10.11.2015,
zmenu - začiatok RD obden tj. 12.11.2015 (+ zmenu prerušenie od 12.11.15), tj. 11.11.2015 trval prac.pomer s povinnosťou platiť poistené do soc.poistovne.
v 11/2016:
napr. 1.11.2016 ukončenie RD + ukončenie prerušenia poistenia z dôvodu RD
a 3.11.2016 začiatok RD + začiatok prerušenia poistenia z dôvodu čerpania RD??
-----
Ty si potom dala sama:
- prihlášku na dôch.poistenie od 12.11.2015.
-odhlášku z dôchodkového v 4/2016 kvôli zač. dohody a
- prihlášku od8/2017, ak dohoda skončila v 7/2017
-------------
Toto je pre teba zásadné pre dalšiu radu, či sa ti bude rátať podpora z obdobia 2 roky pred zaevidovaním. JE PODSTATNé, či máš v období 2 roky pred zaevidovaním LEN DNI čerpania RODIčOVSKEJ DOVOLENKY V PôVODNOM ZAMESTNANí alebo aj niečo iné, napr. čERPANIE DOVOLENKY ALEBO VYKONáVANIA PRáCE (ak by robili to ukončenie a nanovo prihlásenie obden).
Ak si mala v pôvodnom zamestnaní celé obdobie 2 roky pred zaevidovaním celú dobu RODIčOVSKú DOVOLENKU!! neprerušenú, pri zaevidovaní od 14.4.2016-13.4.2018, tak sa nemôže rátať podpora z obdobia 2 roky pred nástupom na RD, čo by bol posledný nástup na RD!!!!!! u teba možno 11/2015 ak ti neukončili RD v 11/2016.
---------------------
už nesledujem zmeny v zákone a ten § 139b si musím pozrieť, tiež radšej overiť, ako je to PRESNE UVEDENé V § CCA108 záKON O SOC.POISTENí. No radšej ti hned toto píšem, lebo ak by som to nespravila, už by som sa k tomuto nedostala (no nemám čas to teraz overovať, snád sa k tomu dopracujem, no na SP si zisti to obdobie RD a tiež u mzdárky radšej.