Čo so mnou, ak pôjde manžel na materskú dovolenku?
Ahojte žienky, neviete mi poradiť, príp. nemáte nejaké skúsenosti, ako je to so ženou, ktorej končí materská dovolenka a jej manžel chce ísť tiež na materskú dovolenku? Môžem byť doma aj v prípade, že mám platnú pracovnú zmluvu? Výpoveď dať nechcem, resp. nemôžem, keďže by som musela zaplatiť mastnú zmluvnú pokutu, a lekárka mi neodporúča sa vrátiť do práce, keďže momentálne mám rizikové tehotenstvo. Dve známe, ktoré pracujú na úrade práce, nám tvrdili každá niečo iné - jedna povedala, že buď musím dať výpoveď alebo ísť pracovať, druhá tvrdila, že zamestnávateľ ani nemusí vedieť, že som doma "len tak", ale musím si platiť odvody do zdravotnej poisťovne. Tak ako to teda je? Nestretli ste sa s niečím podobným, príp. nemáte v tejto téme trocha lepší prehľad?
@bale1rinka je tu uz o tom xy prispevkov. za spravnej konstelacie hviezd to moze byt aj maximalna 🙂 inak je to 50% z prijmu pred nastupom na md
@majusqa77 tak tomu nechápem ako to môže byť 50percent z platu cca, keď som tri roky doma s dieťaťom tak budú brať za posledné tri roky či mám zaplatené poistenie v nezamestnanosti aspoň 730 dní, čo je základnou podmienkou pre dávku v nezamestnanosti...
@bale1rinka Ak v rozhodujúcom období je len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisťuje z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. To platí aj pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, ktorá bezprostredne nadväzuje na obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca počas poskytovania materského. Takto určený denný vymeriavací základ nesmie byť nižší ako denný vymeriavací základ podľa § 138 ods. 5.
Na vymeriavací základ zamestnanca, ktorý dosiahol v období rodičovskej dovolenky alebo materskej dovolenky pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, sa pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa predošlého odseku (denný vymeriavací základ zistený z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky).
👏 dobre vedieť
Asi najlepšie zájsť na úrad a zistiť si možnosti.. Aspoň ja by som to tak riešila, kým by som niečo podnikla. Ale držím palce, aby ste dobre vybavili ;)
@stryel Ja to riesit teraz...a kazdy urad povedal nieco ine. CO som ja vyzistila zatial je, ze bude to vyhovovat, ak dam vypoved, prip. pojdem na neplatene volno. Pocas neplateneho volna, nebudem poberat rodicovsky prispevok, sama si budem hradit zdravotku a dochodkove.
Ale asi najlepsie je si to vyzistit priamo na prislusnych miestach, pre istotu. Lebo je to dost taka tema. 🙂
Mám niekedy pocit, ak keby každý úrad mal nejaké iné podmienky. Je mi z toho na nič, aký je v tom chaos. Treba sa informovať priamo na úrade, ktorý to bude mať pod palcom, aby nedošlo k nejakým problémom a prípadným nedorozumeniam 😉
@gabriela29 Tak to ti povedali riadnu sprostost. Dochodkove sa zvlast dobrovolne platit neda. A posledne miesto kde by som si zistovala moznosti a ktora bude pre mna najlepsia je bohuzial prislusny urad.
Uz to tu bolo napisane xykrat. Moze zostat na RD-co sa tyks zamestnavatela len nebude poberat RP.
@evittam Co sa tyka zamestnavatela ano, ale v zdravotke vraj nemozem byt evidovana ako na RD a nepoberat prispevok. A kde potom je dobre si zistovat moznosti?
@gabriela29 No ved na zdravotke nebudes evidovana ako na RD-uz to tu jedna kočka pisala ako to treba spravit.
No tak co sa tyka SP-tak kontaktovat jedine pisomne (elektronicky formular) tam co ti daju cierne na bielom uz nemozu zavadzat. Ako to funguje na UPSVaR to neviem. Ale neverim ani jednej pracovnicke kym mi to nedaju na papieri-cest vynimkam. Napr.aj tu su kočky co rady a odborne a spravne poradia.😉
@gabriela29 tak to vraj je hlupost. Da sa to..

@majusqa77 tak ale potom koľko bude tá dávka v nezamestnanosti? minimálna asi...