Dá sa nenastúpiť na materskú?

leuska15leuska15
14. júl 2020

Ahojte, prosím, dá sa proste nenastúpit na materskú, alebo nastúpiť neskôr?
Totiž, dnes mi doktorka povedala, že Musí ma vypísať od 34 týždňa, že ju kontrolujú a proste musí. Ale ja chcem pracovať až do 37. týždňa normálne a potom možno aj stále, po narodení babatka, ale už len 2 hodiny denne z domu.
Nárok na materské aj tak nemám, ide len o to, ako to prosím evidenčné urobiť? Keď mi dá doktorka papiere, proste ich nezaniest DO sociálnej poisťovne? Alebo zaniesť a povedať, že nenastupujem? A v práci ma tak budú môcť mať?
Dakujem

maria1678
14. júl 2020

určite nie si povinná ísť na MD, presný postup ti neporadím, spýtaj sa priamo v sociálnej poisťovni, majú aj infolinku

kaja01
14. júl 2020

Doktorka si v papieroch má vypísať predpokladaný termín pôrodu, na materskú máš nárok 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu. Keď dostaneš papier od doktorky tak ty si napíšeš dátum aký chceš, len to nesmie byť skorší ako 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu.

jeanne14
14. júl 2020

Veď ak nemáš nárok na materskú nenastupujes, papier ti dať musí, vždy to je takto aj keď vieš že nárok nemáš. Dostaneš rozhodnutie zo sociálnej že ti nárok nevznika, to ti treba potom žiadosti o rodičovský, čiže tipujem že nie si ani pn s pracuješ naďalej,.. to že ti ten papier výpise, neznamená že musíš ostať sedieť doma (ak teda ako píšeš nárok na materské nemáš).

ajka0207
14. júl 2020

@leuska15leuska15 v tom papieri je kolónka s dátumom kedy chces ísť na materskú a tu si vypisuješ sama, doktorka s tým nemá mať aký problém. Nech ti potvrdí v tlačive predpokladany dátum pôrodu a ďalej ju to nemusí trápiť. Kto ju akože kontroluje? Ale inak nie si vôbec povinná podávať žiadosť o materské.

simca06022011
14. júl 2020

Nemylte si pojmy. Materske = dávka je jedna vec, materská dovolenka vec druhá. Ani jedno nie je povinné. Tlačivo vypíše lekárka, dá to ho a ty si dalej vybavis všetko v svojej réžii. Nie si povinná na materskú nastúpiť.