icon

Dá sa poberať rodičovský príspevok popri zamestnaní?

jana85946
22. aug 2017

Zisťujem to pre kamarátku tak veľa informácií o tom nemám...
Keď je na predĺženom rodičaku (na 5rokov jej priznali) môže sa zamestnať na zmuluvu, ale s tým aby neprišla o rodičak?
t.j dostane svoj plat v praci plus rodičovský príspevok

Strana
z2
liz_lemon
22. aug 2017

ano, moze pracovat

jana85946
autor
22. aug 2017

@liz_lemon
Súper to vážne jej štát nezoberie rodičovský príspevok?

liz_lemon
22. aug 2017

@jana85946 nie, nezoberie

evittam
22. aug 2017

@jana85946 Tak ako pise
@liz_lemon . Len ma zaujalo,ze jej predlzili na 5rokov?? To je ako mozne? Predlzeny RP je od 3rokov do 6rokov veku dieťaťa. 😉

liz_lemon
22. aug 2017

@evittam asi myslela, ze do 5 rokov

evittam
22. aug 2017

@liz_lemon Ved preto sa pytam.😉

raona
22. aug 2017

@evittam teraz to tak nie je, ze automaticky do 6... pytala som sa na Urade prace, teraz predlzuju maximalne na rok a potom treba zas dat prehodnotit, a bud schvalia alebo neschvalia do tych 6 rokov, tyka sa plateneho prdlzeneho rodicovskeho prispevku... zalezi od diagnozy dietata...

evittam
22. aug 2017

@raona Ved ja toto dobre viem. Zakladatelka napisala,ze jej schválili na 5rokov-musi mat preklep, to je cele.

raona
22. aug 2017

@evittam jaj..ok... V pohode... 😉 mne zas prisla Vasa posledna veta ze je to automaticke to predlzenie ze do 6 rokov musia predlzit... 😉 tak som sa len snazila vysvetlit ...

2danculik
23. aug 2017

Zienky a mozem na rd pracovat na skrateny uvazok u firmy kde som predtym pracovala a stale som vedena ako zamestnanec?

evittam
23. aug 2017

@2danculik Mozes. Mozes aj na povodnu zmluvu.

2danculik
23. aug 2017

Dakujem. Pekny den😉

vivera75
23. aug 2017

Vaša kamarátka nemusí mať nárok na RP. Záleží od toho čo má napísané v posudku o dlhodobom nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa a kto zabezpečuje starostlivosť o dieťa, ak je v zamestnaní. Poberanie rodičovského príspevku sa predlžuje podľa vydaného posudku o dlhodobom nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa, v ktorom sa mimochodom uvádza dokedy je posudok platný. Platnosť posudku môže byť rok, dva alebo do 6 rokov dieťaťa. Väčšinou sa uvádza konkrétny dátum platnosti posudku. Ak v posudku vydanom posudkovým lekárom je uvedené, že dieťaťu sa vzhľadom na jeho diagnózy a zdravotný stav neodporúča navštevovať kolektívne zariadenie, rodič, poberateľ rodičovského príspevku je povinný dodržať osobitnú starostlivosť o dieťa.
Ak sa šetrením zistí, že rodič starostlivosť dieťaťu zabezpečuje v kolektívnom zariadení, napriek odporúčaniam uvedenému v posudku, možno konštatovať, že rodič nezabezpečil dieťaťu osobitnú starostlivosť.

maznacik40
4. sep 2017

@vivera75 mozem sa opýtat ako je to teraz nieco sa menilo, ak je mamina na predlzenom rodicaku zo zdravotných dovodov, moze mala do skolky a na kolko moze cely den ci iba 4hod. dakujem

liz_lemon
4. sep 2017

@maznacik40 moze ist na cely den

maznacik40
4. sep 2017

@liz_lemon nenasla som to na nete

mijo53
4. sep 2017

@evittam áno aj tak môže byť, poznám prípad, že bol do 5 rokov a niekoľko mesiacov a potom požiadali o predlženie a predžili do 6 rokov, išlo myslím, len o 2 mesiace

liz_lemon
4. sep 2017

@maznacik40 predlzeny zo zdravotnych dovodov, je ako keby si bola na klasickej RD, teda ty mozes pracovat, a dieta cely den v MS

maznacik40
4. sep 2017

@liz_lemon si si ista , mne zname vraveli ze iba 4hod.

evittam
4. sep 2017

@liz_lemon Záleží od toho co ma v rozhodnutí o predĺženom platenom RP-ak tam ma,ze sa nedporuca kolektiv tak dieta nemoze ist do skolky.
@maznacik40 Na 4hod ak si na predĺženom n platenom-kvoli ZP.

liz_lemon
4. sep 2017

@evittam na 4 hod, ked je na neplatenom RP, nie? ved ja mam kolegynu, co mala zo zdravotnych dovodov, a dieta bolo cely den v MS, a ona v robote

maznacik40
4. sep 2017

@evittam
@liz_lemon tak ako teraz, ked mala zo zdravotých dovodov co mala napisane moze navstevovat skolku ci nie?

evittam
4. sep 2017

@liz_lemon No ved pisem,ze na 4hod ak je na neplatenom. Ak je na platenom tak zalezi od toho co je v rozhodnutí od UPSVaR. Treba čítať co pisem.😉

evittam
4. sep 2017

@maznacik40 Zalezi od toho co mas napisane v rozhodnutí o priznaní plateneho predlzeneho RP.

maznacik40
4. sep 2017

@evittam tam su nejake cisla , dieta ma dlhodobo nepraznivý zdravotny stav vyzadujuci osobitnu starostlivost na zaklade..... tak nemoze ani na 4hod?

evittam
4. sep 2017

@maznacik40 Tak ak ma mat osobitnú stsrostlivost tak pravdepodobne nie. Ja tie cisla neovládam, spytaj sa na UPSVaR.

maznacik40
4. sep 2017

@evittam dakujem

evittam
4. sep 2017

@maznacik40 Nemas za co.

maznacik40
5. sep 2017

@evittam bola som sa informovat , dieta moze byt vo skolke aj celý den je to na teba ako sa rozhodnes, neprides o rodičovský

evittam
5. sep 2017

@maznacik40 Nie je to na tebe, je to na tom co mas v rozhodnutí ak je twm vyslovene, ze sa neodporúča kolektiv tak je to hádam jasne, že nemá čo robit dieta v kolektíve. Ak ty máš také-teda dieta-diagnozy a v rozhodnutí,ze moze tak moze.

Strana
z2