Dá sa skôr skončiť materská, aby mohol na ňu nastúpiť muž?
Ahojte, ja sa chcem spýtať. Od 1.1. poberám materskú, avšak mi ju museli dorovnat na sumu rodičovského. Môj muž by chcel využiť nárok na materskú, ale by potreboval ísť čo najskôr.Mne to vychádza ešte až do 27. augusta, ale viac by sa nám momentálne hodila materská z mužovho platu. Ďakujem za odpovede
@dvnz Úvod > Nemocenské poistenie > Materské
Materské
(§ 30 až 32, 48 až 58, 109 až 114, 227 a 235 až 237 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov)
Definícia / Účel dávky
Z dôvodu akej sociálnej udalosti sa materské poskytuje.
viac informácií... >>
Kto má nárok
Ktorým osobám môže vzniknúť nárok na materské.
zamestnanec
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
fyzická osoba, ktorej vznikol nárok na materské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
Nárok na materské vzniká:
matke dieťaťa
inému poistencovi, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará
Iným poistencom je:
otec dieťaťa
ak matka zomrela
ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
Kopírovane zo stránky socpoist, osobne som to netiesila... Ak chcete riadne info, a nie dohady, obráťte sa priamo na to určené inštitúcie... Informácie tam sú. Podla tohto sa Dá md ukončit a môžeš ísť ako matka do práce, ale uvádza sa tam napr to že nebudeš povedať ani rodičovský...
@simca06022011 No je tam napisane ak "matka nepobera MD" co ona pobera.... Neviem na 100% ale skor myslim,ze sa to neda. Ale možno sa mylim....A samozrejme,ze nebude moct poberat RP ak pojde otec dietata na MD.
@zalka, @majusqa77 co myslite?😉
@evittam ja som to o nepoberani rd len pripomenula, matematika má nepustí ako sa môže oplatiť miesto plat+rodicak, iba 75%plat ale možno sú tam iné veci vo veci
@simca06022011 Akoze "iba 75% plat". Ved otec moze poberat MD (75%) a nadalej pracovat-len na inu zmluvu-cize +plat.😉
Normalne po sestonedeli ked ty odmietnes poberat materske, moze otec dietata ist na matersku. Ides, ztrusis poberanie materského a s dokladom ze ho nepoberas ide tato a dostane matersku. Je to tam cierne na bielom v tom zakone.
A oplati sa to vzdy 🙂. Ak je tato zamestnanec, staci ze podpise inu zmluvu, rovnaka pozicia, robi dalej plus pobera 5 mesiacov 75% platu dalsich. A ak je zivnostnik, robi veselo dalej + materske + neplati odvody...Tak to my mame teraz 🙂 je to raj 😀
@evittam aha🙂
Môžeš MD zrušiť, ale už sa ti nebude dat obnoviť, čiže po skončení mužovej MD nastupis už na rodicak. Jedine pokračovanie je možné, ak muž nastúpil na MD kvôli tvojej PN (pozor, zdravotné problémy budeš dokladat a oni zhodnotia, ci si "dost" chorá na to aby si mohla marodovat) treba si premyslieť co bude s tebou, ked budelenie muž na MD. Ak budeš evidovaná ako nezamestnaná musíš sa hlasit na úrade a oni ta môžu posielať na rôzne školenia, ktoré keď odmietnes, môžu ta vyradiť z evidencie. Ak sa rozhodneš byt dobrovoľne nezamestnana, musíš si platiť odvody. Také mam info priamo zo socky, keďže sme to riešili aj my. 😉
@danusskaaa Pocas poberania MD otcom dietata moze byt na RD. A voci ZP osoba starajuca sa o dieta do 6rokov, samozrejme stat za nu nebude odvádzat dochodkove.😉
@danusskaaa A ako dobrovolne nezamestnana platis len odvody do ZP. Socialna poistovns s tým nemá nic spolocne.
@danusskaaa To co je s matkou ked j otec na MD sa tu riesi vo viacerých diskusiach😉:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/
pisem o materskej davke nie materskej dovolenke!!!!

@dvnz Nie. Ked mas narok na MD tak sa to neda. Musite jedine pockat.