Dá sa založiť živnosť s príspevkom počas rodičovskej dovolenky?

dadulajda
4. nov 2013

Mam asi tiez neobvykly problem a na urad nemam cas sa ist pytat,ale urcite aj tam pojdem. 🙂 V marci budem rodit druhe dieta,pricom mi este do augusta bude plynut rodicak na prve dieta... To by som mala dostavat uz len pridavky? teda 240e? narok na matersku nemam,lebo som s prvym otehotnela hned po skole a nerobila som.Ale chcem si otvorit zivnost s prispevkom.To znamena,ze musim ist na 3 mes.na urad prace a napisat projekt. A chcem sa spytat,ci sa da rodicovske na tie 3 mes.prerusit a potom ked bude zivnost otvorena a odhlasim sa z uradu,mozem opat dostavat rodicak? Lebo zvazujeme,ci moze ist na matersku a rodicak s druhym dietatom otec.Ten je normalne zamestnany.Tym padom musim sa zriect rodicaku aj na prve dieta?a teda hned po porode sa da nahlasit na urad prace? ak sa niekto vyznate dakujem za rady.

salome123
4. nov 2013

o tuto temu sa zaujimam len okrajovo... ale myslim, ze nemozes prerusit RD a ist na urad prace. jednoducho do 3r dietata ta na urad prace nezapisu.
po tom ako sa ti narodi dalsie dieta budes poberat matersky/rodicovsky prispevok na to mladsie dieta. na to starsie budes brat len rodinne pridavky.

ak by si zistila nejake hodnoverne infosky ohladom tohto, napis mi prosim do IP.dakujem

anniera
4. nov 2013

Môžeš byť evidovaná na úrade práce a zároveň poberať rodičovský príspevok.

jankagun
4. nov 2013

no na "materskej dovolenke" cize u teba na rodicaku musis byt min.6mesiacov po porode(myslim ze je to tak) a potom moze prebrat matersku tvoj muz. musis byt potom 3mesiace evidovana ako uchadzac o zamestnanie a az potom mozes poziadat o prispevok...ja som poziadala a dostala som ho ale cele to trvalo 8mesiacov!!!!!!!! a uz by som to nikdy neurobila,lebo za ten cas som si mohla zarobit ovela viac inou pracou ako cakanim na schvalenie prispevku a upravovanim projektu.takze si to dobre rozmysli.a musis samozrejme fungovat 2roky aby si nemusela nic vracat. prvy rok neplatis odvody ziadne,ale ten druhy uz ano.tak povazuj aj do buducna ci ti bude ta zivnost tak vynasat.

dijefcatko
4. nov 2013

ja som sa na toto pýtala presne pár mesiacov spätne, priamo na úrade. som v rovnakej situácii ako ty, prvé dieťa bude mať 3 roky vo februári, druhé čakáme v januári, nárok na druhú materskú nemám, lebo mi počas prvej vypršal pracovný pomer na dobu určitú. takže: zaevidovať sa na úrade môžeš ako uchádzač o prácu, s rodičákom to nič nemá, veď predsa aj pracujúce matky poberajú rodičák. takže sa normálne budeš chodiť hlásiť, hľadať si prácu, prinášať doklady a potom požiadaš o príspevok. mňa ale tiež odradila tá byrokratická tortúra a dlhé čakanie. ☹