icon

Dávka v nezamestnanosti po čerpaní OČR plus rodičovská dovolenka

shmoulinka1
6. apr 2020

Ahojte,
prosim poradte, lebo volam uz 2 hodiny aj na Urad prace i Socialnu poistovnu, kde mi nedokazali pracovnicky dat odpoved (a kedze na pomahameludom.sk som sa nevedela dovolat ani na 15x)...

Ako sa prosim posudzujem moj pripad?
Som na RD a zaroven som spolocnikom i konatelom v jednoosobovej s.r.o. (kde nie som zamestnancom). A zrejme to tak vyzera, ze sa to tyka len firiem, co su zamestnavatelmi a tiez tym, ze nemam zivnost, ale s.r.o. nedostanem vobec ziaden prispevok pocas koronakrizy, je to tak?

A ak by som pocas sucasnej RD teda isla spat do zamestnania, vycerpala si jeden den zostatkovej dovolenky a nasledne cerpala OCR na dalsie dieta a po skonceni OCR dostala vypoved a isla na urad prace, z coho sa mi bude vyratavat davka v nezamestnanosti? zo mzdy, ktoru som mala este pred nastupom na RD? Samozrejme, medzitym by som uz nefigurovala v sro ako spolocnik, bol by tam manzel.

Mozem cerpat tuto OCR pocas koronakrizy a taktiez zaroven i rodicovsky prispevok na mladsie dieta (a bolo by to zvysene alebo aj pocas toho, ze som spolocnikom/konatelom vo svojej sro?

Kedze manzel je len konatelom v nasej sro bez statutu zamestnanca, nemoze si cerpat OCR, ale pripadne by ma mohol vystriedat na RD (mame deti 2r, 4r a 6r).
dakujem

Strana
z2
popellka3
9. apr 2020

@evittam ak dam vypoved zo strany zamestnanca,nedostanem odstupne-preco by som to robila? Unika mi nieco?

popellka3
9. apr 2020

@shmoulinka1 aha,rozumiem.nespominali ste zatial,ze chcete odist Vy,myslela som,ze sa Vas chce zbavit zamestnavatel. V tom pripade jasne..
OCR je 55%,ja spominam 100% vyplatu u zamestnavatela v case vypovednej lehoty,ak dostanem vypoved zo strany zamestnavatela,nie ocr.

evittam
9. apr 2020

@popellka3 No tak chces max.podporu, OCR a neviem čo a este aj odstupné. No tak si to zariad ako chces. Vela šťastia.

popellka3
9. apr 2020

@evittam ale ved odstupne nema nic spolocne s ocr a ani s vyskou podpory. Preco by som po 10 rokoch v zamestnani a po vypovedi po zruseni miesta nemohla chciet odstupne-od zamestnavatela,ktore mi zo zakona patri,zaroven potom maximalnu davku - z uradu od statu a medzi tym cerpat ocr v ochrannej lehote-ked realne nemam kam dat deti?? Nemusite sa hned navazat.. ale ak to vo vas vyvolava pocit nadradenosti,virtualne rada posluzim😂

evittam
10. apr 2020

@popellka3 No lebo ak chces odstupne a zamestnavatel nepodpise dohodu o skončení PP ako ty potrebujes a este tam uvedie aj odstupne tak ziadna max.podpora.
Nikde sa do nikoho nenavazam. Len ak chces odstupne musí ti dať výpoveď zamestnavatel alebo byt ochotny podpísať dohodu. Ak nepodpise dohodu tak ako chces ty kvoli max.podpore tak žiadna max.podpora a mozno odstupné ak ti dá výpoveď. Len tolko odo mna. Krasny den a sviatky.

evittam
10. apr 2020

@popellka3 A ako pises s tvojim zamestnavatelom dohoda ťažká.....
Ako dosiahnuť max.podporu som ti napísala. Nepaci sa ti ze nebudeš mať aj odstupne. No niekedy sa nedá všetko a určite nie ak sa nedá dohodnút so zamestnávateľom. Treba si zrátať co je výhodnejsie a nielen finančne. Či mat pokoj, OCR a max.podporu. Alebo sa naťahovať, čakať na odstupne, a ziadna max.podpora.

popellka3
10. apr 2020

@evittam tak teraz poopravim ja Vas-v pripade vypovede podla par 63 -odstupne patri zamestnancovi tak v pripade vypovede zo strany zamestnavatela,ako aj v prip.dohody o ukonceni PP -v moj pripade ak mi da vypoved 3 mesacne a ak podpiseme dohodu 4 mesacne. Takze o odstupne nepridem tak ci tak. O ocr v ochrannej lehote nepridem tak ci tak a ani o podporu-na ktoru mam narok aj v pripade,ak dostanem odstupne-to s tym nema nic spolocne. Akurat co sa tyka jej vysky,asi nedpsiahnem maximalku,ak sa nedohodneme- ak by som im ponukla,ze chcem o mesiac odstupneho menej,urcite by sme sa dohodli a mala by som aj odstupne aj max podporu-to ale pre mna nie je vyhodne,pretoze u mna nejde o podporu minimalna vs.maximalna,ale cca 850€ vs.
maximalna..takze vyska jedneho odstupneho je vyssia ako rozdiel v podpore.moj pripad je velmi specificky.. Vdaka za Vasu intervenciu v snahe pomoc imformaciami naviac.

evittam
10. apr 2020

@popellka3 Mňa nemusíš opravovat. Jasne som to napísala. Ale dohodu musia podpísať obe strany. Cize ak ti neda výpoveď a ani nepodpise dohodu tak co? Ďalej nikde nepisem ze prides o OCR ci o podporu. Cize staci čítať s porozumením co pisem.

popellka3
10. apr 2020

@evittam ako pisem,moje pracovn miesto bolo zrusene.jedno z toho musi. alebo ma musi zamestnat spat-pre mna jedine dobre-vratim sa do prace a idem na ocr-presne to som chcela!

shmoulinka1
autor
16. apr 2020

@evittam ahoj, prosim vedela by si mi povedat, ako to mam v mojom pripade spravit, ked mam nastupit z RD do zamestnania 1. maja (statny sviatok), potom je sobota, nedela a pracovny den je az 4. 5. Mam si zobrat ten den dovolenky toho 4.5. a od 5.5. az cerpat OCR, aby som mala po skonceni OCR maximalnu podporu v nezamestnanosti? dakujem 🙂

shmoulinka1
autor
16. apr 2020

@evittam a prosim cize ked si vycerpam po RD ten den dovolenky, budem mat narok na tu OCR, ze? lebo toto pisu :
Nárok na ošetrovné je podmienený existenciou nemocenského poistenia. V prípade, ak nie ste nemocensky poistená, nárok na ošetrovné Vám nevznikne (počas rodičovskej dovolenky u zamestnávateľa nie ste nemocensky poistená).

evittam
16. apr 2020

@shmoulinka1 Áno. Nakoľko NP sa obnoví.

shmoulinka1
autor
17. apr 2020

@evittam ahoj, prepac snad otravujem naposledy 😃 z prace mi napisali, ze si mam najskor vycerpat 70 dni starej dovolenky, bola som s 3 detmi na materskej... ale ja si chcem len 1 den, potom OCR... mozu mi toto zakonom nariadit,? nemozem si dat 69 dni preplatit alebo ich vycerpat po skonceni OCR pred ukoncenim prac. pomeru, co by pre mna bolo vyhodnejsie,?

evittam
17. apr 2020

@shmoulinka1 Ak chces max.podporu tak dohodu o skončení PP tak ze vycerpes 1-2dni dovolenky a zvyšok preplatia.
Co sa tyka toho co píšeš ano zamestnavatel ti moze nariadiť čerpanie dovolenky. Ale ak nastúpis na OCR čerpanie dovolenky sa prerusi.

Strana
z2