Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zuziq8 na podporu mať nárok budeš, ale prečo nečerpeš 1 den dovolenky? 20.5. dovolenka, 20.5. skončenie PP , preplatenie zvyšku dovolenky a budeš mať max. podporu v nezamestnanosti ak máš dosť dní dovolenky.
Ak skončíš PP 19.5. v posledný den RD, tak podporu ti vypočítajú ako 50% z priemerov hrubej mzdy čo si mala pred MD
ahojte,necitala som tu vsetko.chcem sa opytat....bola som zamestnana od roku 2009 jul myslim a pracovny pomer mi skonci 30 jula tohto roku 2014.medzi tym som bola na MD a teraz som na rodicovskej do februara 2015.No od augusta sa musim nahlasit na urad prace.Budem mat nejaky narok na davnu v nezamestnanosti ,ak som bola zamestnana od 2009 do augusta 2014 ,ale medzi tym som bola na MD a RD?
@miska2311 no tak sa dohodni, že sa vrátiš do práce na 1 den ... aby ti preplatená dovolenka spravila max. podporu v nezamestnanosti ...
ak skončíš bez čerpania dovolenky tak bude podpora 50% z hrubej mzdy pred nástupom na MD, ak budeš čerpať dovolenku a zvyšnú ti preplatia .. tak bude podpora cca 800e
nechapem tym 800 e.
ci je niekde urcene tych 800eur?ked uz mam podpisany ukonceny prac.pomer ,da sa tam este nieco zmenit?
@miska2311 nechápem na čo sa pýtaš ... 800e je max. štátom ohraničená výška podpory v nezamestnanosti ..
ak máš už podpísané že do práce nejdeš ani odrobiť ani čerpať dovolenku , tak ak zamestnávateľ ti nepomôže tak dostaneš len podla platu podporu ... a nie maximálnu ...
funguje to takto aby si pochopila ...
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka dobry den, po prečítaní prispevku som trošku dezorientovaná :D riešim podobný problém,ale s tým že mám nastúpiť 25.6.2014 do práce..lenže ja chcem ukončiť prac.pomer dohodou a aby mi vznikol nárok na podporu (dovod: nepravidelný prac.čas a 4 hodky denne cestovat za prácou co mi ako matke s malým dieťaťom bohužial nevyhovuje ☹ ) pred nastupom na matersku som mala dost vysoké príjmy, no počas troch rokov ako som mimo klesli o cca 250€...čo je dosť. Mám teda ku dňu nástupu požiadať o dovolenku? A z čoho potom budu vyratúvať výšku na podporu v nezamestnanosti? Z vyšších príjmov pred nástupom na MD alebo z minimálky, ked nastúpim do práce? dakujem za pomoc
@mima2x tak ak si privyrábaš na dohodu počas RD, tak je pre teba výhodnejšie skončiť PP počas RD v posledný den RD, preplatia ti dovolenku ( odvody do SP sa platiť nebudú, tj. nebude žiaden vplyv mať preplatená dovolenka na podporu ) a podporu ti vypočítajú zo mzdy pred MD ... bude to 50% z hrubej mzdy
Ak by si čerpala dovolenku časť a časť si dala preplatiť, tak sa Ti príjmy z dohody a preplatenej a čerpanej dovolenky spriemerujú a mohla by si mať oveľa nižšiu podporu ako v prvom prípade.
Ak by si nepracovala na dohodu, tak by si mohla mať max. podporu, takto tou prácou na dohodu si si znemožnila mať max. podporu ...
@zalka teda ak to dobre chápem..mam si pripravit papierovo vypoved podla paragrafu 60..vypoved dohodou ku dnu 24.6.2014 a poslať ju skôr do sídla firmy na personálne, či stačí aj osobne na pracovisko za vedúcim prevádzky? A nebude sa podpora v nezamestnanosti rátať z posledných dvoch rokov..čo som bola na RD? dufam že nie a že to naozaj budú rátať z priemernej mzdy pred MD (materskú prvých 8.mesiacov som dostávala 440€ z toho priemeru )
@mima2x no vyrátajú podpory 2 ... 1 z toho čo si zarobila počas RD, a 1 z toho príjmu pred MD ... a vyplatia vyššiu ...
škoda tej dohody mohla si mať 800e podporu .. čo už teraz treba variť len z toho, čo je ... no a kam poslať, dohoda je dohoda oboch strán .. to treba riešiť osobne ... a vedúci prevádzky asi nemá právomoc vyhovieť tvojej požiadavke ... či?

@zalka no keby mi za ten mesiac kratili davku tak by mi to vyslo viac ako RP za cely mesiac, asi to