icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

ciernal
15. máj 2014

@zalka no keby mi za ten mesiac kratili davku tak by mi to vyslo viac ako RP za cely mesiac, asi to

zalka
15. máj 2014

@ciernal ved dostaneš vyplatené od prvého nasledujúceho mesiaca 6 mesiacov .. len sa ti to posunie ...

ciernal
15. máj 2014

@zalka dakujem, asi k tomu som sa chcela dopracovat, prave som si to nasla na nete, tak som sa aj chcela pytat.

zalka
15. máj 2014

@ciernal rado sa stalo

zuziq8
16. máj 2014

@zalka ja by som tiež poprosila o radu, zamestnaná som od júla 2010, v apríli 2011 som šla na MD, v decembri 2011 som prešla na RD, ktorá mi končí teraz 19. mája. PP budem mať ukončený k 19,5., budem mať potom nárok na dávku v nezamestnanosti? Ďakujem za odpoveď

zalka
16. máj 2014

@zuziq8 na podporu mať nárok budeš, ale prečo nečerpeš 1 den dovolenky? 20.5. dovolenka, 20.5. skončenie PP , preplatenie zvyšku dovolenky a budeš mať max. podporu v nezamestnanosti ak máš dosť dní dovolenky.
Ak skončíš PP 19.5. v posledný den RD, tak podporu ti vypočítajú ako 50% z priemerov hrubej mzdy čo si mala pred MD

zuziq8
16. máj 2014

@zalka aká je prosím ťa maximálna dávka? Lebo ja som mala pred MD dosť vysokú hrubú mzdu, tak neviem či by mi to spravilo taký rozdiel.

zalka
16. máj 2014

@zuziq8 800e

zuziq8
16. máj 2014

@zalka Fíha, tak až tak vysokú mzdu som nemala aby mi toto vyšlo. Ďakujem za odpoveď, asi teda budem čerpať ten deň dovolenky. 🙂

zalka
16. máj 2014

@zuziq8 určite je to lepšie ... čerpať den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť

zuziq8
16. máj 2014

@zalka čiže 20.5. mám čerpať dovolenku aj ukončiť PP, áno? 🙂

miska2311
16. máj 2014

ahojte,necitala som tu vsetko.chcem sa opytat....bola som zamestnana od roku 2009 jul myslim a pracovny pomer mi skonci 30 jula tohto roku 2014.medzi tym som bola na MD a teraz som na rodicovskej do februara 2015.No od augusta sa musim nahlasit na urad prace.Budem mat nejaky narok na davnu v nezamestnanosti ,ak som bola zamestnana od 2009 do augusta 2014 ,ale medzi tym som bola na MD a RD?

zalka
16. máj 2014

@zuziq8 áno ...
@miska2311 a prečo ti končí PP 30.6.14? Ked si stále na RD?

miska2311
16. máj 2014

@zalka lebo bola dohoda ze nastupim v septembri 2014 este pocas RD ked ma syn 2,5 roka.No ja som sa rozhodla ze tam uz nechcem nastupit.Musela som ukoncit PP do tejto doby,cize jul 2014.

zalka
16. máj 2014

@miska2311 no tak sa dohodni, že sa vrátiš do práce na 1 den ... aby ti preplatená dovolenka spravila max. podporu v nezamestnanosti ...
ak skončíš bez čerpania dovolenky tak bude podpora 50% z hrubej mzdy pred nástupom na MD, ak budeš čerpať dovolenku a zvyšnú ti preplatia .. tak bude podpora cca 800e

miska2311
16. máj 2014

@zalka no my sme sa dohodli ze mi preplatia dovolenku tych 40 dni co mi ostalo vlastne k poslednemu dnu PP ,a uz nepojdem do prace odrobit nic.Je to takto ok?

zalka
17. máj 2014

@miska2311 tak dostaneš podporu 50% z hrubej mzdy čo si mala pred MD... ak si zarábala pred MD 500e v hrubom tak dostaneš podporu 250e lebo tak si sa dohodla zo zamestnávateľom.
Ak budeš čerpať den dovolenky a 39 dní ti preplatia tak budeš mať podporu 800e ... je to len na tebe.

miska2311
17. máj 2014

nechapem tym 800 e.

zalka
17. máj 2014

@miska2311 a čomu nechápeš?

miska2311
17. máj 2014

ci je niekde urcene tych 800eur?ked uz mam podpisany ukonceny prac.pomer ,da sa tam este nieco zmenit?

zalka
17. máj 2014

@miska2311 nechápem na čo sa pýtaš ... 800e je max. štátom ohraničená výška podpory v nezamestnanosti ..
ak máš už podpísané že do práce nejdeš ani odrobiť ani čerpať dovolenku , tak ak zamestnávateľ ti nepomôže tak dostaneš len podla platu podporu ... a nie maximálnu ...

funguje to takto aby si pochopila ...
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

miska2311
18. máj 2014

@zalka dakujem,teraz mam jasnejsie.nezaoberam sa tym tak neviem.a v praci mi nepovedia ze radsej urob tak al.tak.

zalka
18. máj 2014

@miska2311 rado sa stalo

mima2x
19. máj 2014

@zalka dobry den, po prečítaní prispevku som trošku dezorientovaná :D riešim podobný problém,ale s tým že mám nastúpiť 25.6.2014 do práce..lenže ja chcem ukončiť prac.pomer dohodou a aby mi vznikol nárok na podporu (dovod: nepravidelný prac.čas a 4 hodky denne cestovat za prácou co mi ako matke s malým dieťaťom bohužial nevyhovuje ☹ ) pred nastupom na matersku som mala dost vysoké príjmy, no počas troch rokov ako som mimo klesli o cca 250€...čo je dosť. Mám teda ku dňu nástupu požiadať o dovolenku? A z čoho potom budu vyratúvať výšku na podporu v nezamestnanosti? Z vyšších príjmov pred nástupom na MD alebo z minimálky, ked nastúpim do práce? dakujem za pomoc

zalka
19. máj 2014

@mima2x hm... máš dovolenku nevyčerpanú? ... pracovala si niekde počas RD?

mima2x
19. máj 2014

@zalka podla pások čo mi každý mesiac posielaju z firmy mám záznam o starej 16 dní a novej 20 dní..teda niečo určite mám...a privyrábam si na dohodu počas RD

zalka
19. máj 2014

@mima2x tak ak si privyrábaš na dohodu počas RD, tak je pre teba výhodnejšie skončiť PP počas RD v posledný den RD, preplatia ti dovolenku ( odvody do SP sa platiť nebudú, tj. nebude žiaden vplyv mať preplatená dovolenka na podporu ) a podporu ti vypočítajú zo mzdy pred MD ... bude to 50% z hrubej mzdy

Ak by si čerpala dovolenku časť a časť si dala preplatiť, tak sa Ti príjmy z dohody a preplatenej a čerpanej dovolenky spriemerujú a mohla by si mať oveľa nižšiu podporu ako v prvom prípade.

Ak by si nepracovala na dohodu, tak by si mohla mať max. podporu, takto tou prácou na dohodu si si znemožnila mať max. podporu ...

mima2x
19. máj 2014

@zalka teda ak to dobre chápem..mam si pripravit papierovo vypoved podla paragrafu 60..vypoved dohodou ku dnu 24.6.2014 a poslať ju skôr do sídla firmy na personálne, či stačí aj osobne na pracovisko za vedúcim prevádzky? A nebude sa podpora v nezamestnanosti rátať z posledných dvoch rokov..čo som bola na RD? dufam že nie a že to naozaj budú rátať z priemernej mzdy pred MD (materskú prvých 8.mesiacov som dostávala 440€ z toho priemeru )

zalka
19. máj 2014

@mima2x no vyrátajú podpory 2 ... 1 z toho čo si zarobila počas RD, a 1 z toho príjmu pred MD ... a vyplatia vyššiu ...
škoda tej dohody mohla si mať 800e podporu .. čo už teraz treba variť len z toho, čo je ... no a kam poslať, dohoda je dohoda oboch strán .. to treba riešiť osobne ... a vedúci prevádzky asi nemá právomoc vyhovieť tvojej požiadavke ... či?

mima2x
19. máj 2014

@zalka dakujem krásne za poradenie..popýtam sa byvalých kolegov čo riešili vypoved dohodou klasicky počas či to riešili len s vedúcim prevádzky 🙂