Dieťa v pestúnskej starostlivosti - rodičovský a materská
Pekny vecer, chcem sa spytat ak viete poradit- ak v priebehu 2 rokov pred podanim a absolvovanim pripravy na adopciu ci pestunstvo- som bola PN+ na UP- ako sa rata narok na materske? Este som na UP - chcela som sa zamestnat no ponukli nam deti do pestu. Najskor mi povedali, ze mam narok na materske- no teraz vraj len rodicak. Deti maju- 2 a 4 roky. Dakujem za pomoc a radu.
@mira musíš spĺňať to čo každý, čiže 270dní aktívneho nem.poistenia....teda ak PN trvala počas PP tak sa do aktívneho PP počíta, UP nie....teda toľko k materskej, rodičák je do 3rokov dieťaťa takže na to mladšie budeš mať rodičák a výška zálaeží od toho či máš nárok na metrskú alebo nie...ak nie tak v tej nižšej sume
Pozor pri nahradnej rod starostlivosti nie je rodičak do 3 r! Ked bol pravoplatný rozsudok išla som na soc poiťovňu, Rodičak sa výpláca od zverenia dieťaťa 3 r, najviac do 6 r veku dieťaťa. Dajú Ti rod prídavky, vypíšeš si žiadosti na každe jedno dieťa pestúnsky, jednorazový príspevok ked ide dieťa do rodiny. Odmena pestúnovi zatial nie, lebo na to dvojročné máš matersku, potom rodičák. Ked skončilo tak začala chodiť odmena pestúnovi. Na socialke Ti povie či máš nárok, bude vedieť kto za teba platil poistenie.Ale určite som išla na matersku a potom na rodičovsky, ten skončil ked mal malý skoro 5r.Ked si beriete 2 deti treba ísť na socialku a opýtať sa. Nevedeli pracovníčky, išla som za vedúcou. Chcela po mne rozsudok pravoplatný a vykonnateľný aby tam boli pečiatky a potom papier ded kedy som si malého osobne prevzala.Aby som nezabudla kopia rod, listu malého. Potom som už vybavila všetko. Akurát ten jednorazový príspevok ked príde dieťa do rodiny sme dostali ale za 6 mes,. Držím palce!
@mira Ja som išla na materskú keď mal malý 23 mes, vtedy bol pravoplatný rozsudok. Dostávala som materskú, rod orídavky, malý dostával pestunské každý mesiac. Dostali sme aj jednorazový príspevok keď ide dieťa do rodiny. Vtedy to bolo 500 eur, teraz vraj 800 eur. Po skončení materskej som išla na rodičovský. Po skončení rodičovského mi začal pestunský aj mne. Nechapem prečo na pár dní materská? Treba si zobrať pravoplatný rozsudok a ísť na soc, poisťovňu.
Dobry vecer, chcem sa spytat na surodencov v pestunstve ste dostali prispevok? Namiesto zvysenia nam znizili.Podavali ste si ziadost aj ked je rodicak? Dakujem
@mira Ja som išla na materskú keď mal malý 23 mes, vtedy bol pravoplatný rozsudok. Dostávala som materskú, rod orídavky, malý dostával pestunské každý mesiac. Dostali sme aj jednorazový príspevok keď ide dieťa do rodiny. Vtedy to bolo 500 eur, teraz vraj 800 eur. Po skončení materskej som išla na rodičovský. Po skončení rodičovského mi začal pestunský aj mne. Nechapem prečo na pár dní materská? Treba si zobrať pravoplatný rozsudok a ísť na soc, poisťovňu.
@11simca16 dobrý deň, viem, že je to už dávno, do predsa skúsim.... Ako dlho ste čakali na oficiálne zverenie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti? Ešte nám´en začínajú interakcie, no potrebujem si naplánovať odchod z práce tak, aby som nenarobila príliš veľkú paseku sebe ani zamestnávateľovi.
ahoj, 27.4. sme mali prvú interakciu a v auguste bol právoplatný rozsudok.Dovtedy chodil na hosťovský ale museli sme ho vracať bol v DED Skalica.

no nárok na materské je vtedy ak ste boli poistená po dobu 2 rokoch aspon 180 dní. ak toto nesplňate a nemáte odrobené tak dostanete len rodičák a to ešte ten nižší cca do 280e